Orientering om implementering af beskæftigelsesindsatsen i 4 lokalcentre (tidligere forsøgsbydele) som led i omlægningen af indsatsen til den samlede FAF-model
Orientering om implementering af beskæftigelsesindsatsen i 4 lokalcentre (tidligere forsøgsbydele) som led i omlægningen af indsatsen til den samlede FAF-model
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. august 2002
Sager til beslutning
19. Orientering om implementering af beskæftigelsesindsatsen i 4 lokalcentre (tidligere forsøgsbydele) som led i omlægningen af indsatsen til den samlede FAF-model
FAU 324/2002 J.nr. 324/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen til efterretning.
RESUME
Implementeringen af beskæftigelsesområdet og integrationsområdet i de nye lokalcentre (tidligere forsøgsbydele) har afventet de organisations- og styringsmodeller m.v. som arbejdet i Styregruppen for en målretning af beskæftigelsesområdet ville pege på. Omstillingsplanen for den brugerrettede beskæftigelsesindsats, "Perspektivpapiret", som er tiltrådt af FAU har således udgjort den overordnede ramme i drøftelserne med de fire lokale centre om den fremtidige beskæftigelsesindsats i centrene.
Særlige positive erfaringer med beskæftigelsesindsatsen i de tidligere forsøgsbydele, herunder samarbejdsmodeller, projekter og metoder, der var udviklet, har ligeledes indgået med henblik på videreførsel indenfor FAF's brugerrettede beskæftigelsesmodel.
Det har ligeledes i forlængelse af etableringen af denne model været opgaven at få samordnet med den resterende del af beskæftigelsesindsatsen.
Dette medfører,
- at beskæftigelses- og integrationsindsatsen effektueres i lighed med de andre 11 lokalcentre i løbet af 2. halvår 2002 i de fire lokalcentre ved overgangsordninger,
- at det foreløbigt er besluttet at oprette 2 nye beskæftigelsesenheder i forlængelse af implementeringen af indsatsen i Valby og Kgs. Enghave til den fælles beskæftigelsesmodel,
- at der stadig tilbagestår beslutninger om placeringen af en resterende indsats med fokus på ledige kontanthjælpsmodtagere med anden etnisk baggrund end dansk, og
- at ansvaret for den lovpligtige beskæftigelsesindsats (gråzonemidlerne), herunder budgetansvaret forbliver i de 4 lokalcentre,
Omlægningen betyder, at der skal flyttes budgetmidler mellem budgetområder og funktioner. Udvalget vil senere blive orienteret om disse omflytninger via en teknisk tillægsbevilling.
SAGSBESKRIVELSE
I forbindelse med tilbageførelsen af forsøgsbydelene valgte man at lade implementeringen af beskæftigelsesområdet og integrationsområdet afvente, hvilke organisations- og styringsmodeller m.v. som arbejdet i Styregruppen for en målretning af beskæftigelsesområdet ville pege på. Dette medførte, at de fire lokalcentre har fortsat en administration i forlængelse af den tidligere udlægning af beskæftigelsesområdet ved delegation i 2002.
Omstillingsplanen for den brugerrettede beskæftigelsesindsats, "Perspektivpapiret", som er tiltrådt af FAU i december 2001 har således udgjort den overordnede ramme i drøftelserne med de fire lokale centre om den fremtidige beskæftigelsesindsats i centrene.
Det har været udgangspunktet for indplaceringen af beskæftigelsesindsatsen i de tidligere forsøgsbydele i FAF modellen, at man i de fire lokalcentre skulle se på særlige positive erfaringer med beskæftigelsesindsatsen, herunder samarbejdsmodeller, projekter og metoder, der var udviklet med henblik på videreførsel indenfor FAF's brugerrettede beskæftigelsesmodel.
Drøftelserne med de fire lokalcentre har ligeledes ligget i forlængelse af etableringen af de 8 nye beskæftigelsescentre og er foretaget under hensyn til de forventede rammer for beskæftigelsesbudgettet for 2003 samt forventninger til den beskæftigelsesindsatsen, der ligger i sektorplanen, budget 2002 og i oplægget til budget 2003.
Det har således været opgaven at få den resterende del af beskæftigelsesindsatsen samordnet, jf. orienteringen om omlægningen af beskæftigelsesindsatsen i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 20. marts 2002.
Alle fire lokalcentre har indført teamorganiseringen og er på den måde i gang med opdeling af borgersagerne svarende den øvrige del af FAF. De meget forskellige modeller for organisering af beskæftigelsesindsatsen og samspillet med lokalcentret har været drøftet og har ført frem til følgende aftaler med lokalcentrene for beskæftigelsesindsatsen.
Generelt
Ansvarsmodellen for beskæftigelses- og integrationsindsatsen effektueres i løbet af 2. halvår 2002 i forhold til retningslinierne i "perspektivpapiret" i de fire lokalcentre ved overgangsordninger, herunder for sagsansvar og medarbejdere, der aftales med de enkelte centre.
Det er besluttet at videreføre 2 beskæftigelsesenheder i Kgs. Enghave og Valby. Der udestår beslutning om placeringen af en beskæftigelsesenhed, hvor en intensiveret indsats for grupper af kontanthjælpsmodtagere med anden etnisk baggrund end dansk vil være i fokus.
Der udarbejdes resultatkontrakter med de nye beskæftigelsescentre med henblik på samlet forelæggelse for FAU til orientering i lighed med resultatkontrakterne for de øvrige beskæftigelsescentre.
Ansvaret for den lovpligtige beskæftigelsesindsats (gråzonemidlerne), herunder budgetansvaret forbliver i de 4 lokalcentre med henblik på at videreføre aktiviteter for den mest udsatte del af de ledige.
Det lokale center i Kgs. Enghave
Drøftelserne med det lokale center i Kgs. Enghave har ført til en aftale om, at indsatsen i lokalcentret tilrettes den fælles model samtidig med at Det Grønne Jobhus omlægges med henblik på etablering af et nyt beskæftigelsescenter for en nærmere angiven ret bred målgruppe af voksne med relativt tunge problemstillinger, primært 25-60 årige. Beskæftigelsesindsatsen bygger videre på det hidtidige lokale erfaringsområde.
Det lokale center i Valby
Valby Bydel etablerede i 2001 et jobhus. I jobhuset blev samlet en række aktiviteter, der består af sagsbehandling og opfølgning samt visitation og vejledning med henblik på en beskæftigelsesindsats. Jobhuset og lokalcenter Valby vil i en overgangsmodel tilpasse sagsfordelingen til FAF-modellen.
Det er herudover aftalt med lokalcentret, at der etableres en beskæftigelsesenhed med henblik på "tilbud for unge kontanthjælpsmodtagere mellem 18 og 30 år." Det drejer sig om unge med en række betydelige problemstillinger ud over ledighed.
Det lokale center i Indre Østerbro
Det er aftalt med lokalcentret, at man ikke har forslag til projekter, der kan indpasses i FAF's beskæftigelsesindsats på det styrbare område. Man ønsker derimod at opretholde projekterne på det lovbunde område (gråzonen) i det lokale center.
Det lokale center i Indre Nørrebro
Der har i møder med lokalcentret været drøftet et lokalt oplæg vedrørende en beskæftigelsesindsats med en etnisk profil. Det drejer sig her om at kunne håndtere en massiv indsats for ledige med anden etnisk baggrund end dansk for hele byen.
Den nærmere udformning af Indre Nørrebros implementering i den fremtidige model er endnu ikke endelig afklaret.
Medarbejderne har i alle lokalcentre været inddraget i udformningen af de nye center tanker.
MILJØVURDERING
Ingen konsekvenser
ØKONOMI
Omlægningen af indsatsen i de fire nye centre, så den svarer til den generelle model i FAF for beskæftigelsesindsatsen, har ingen konsekvenser for den samlede økonomiske ramme på beskæftigelses- og integrationsområdet. Det budget, der i budget 2002 er afsat til beskæftigelsesindsatsen i serviceteam, finansierer omlægningen
Omlægningen betyder imidlertid, at der skal flyttes budgetmidler mellem budgetområder og funktioner. Udvalget vil senere blive orienteret om disse omflytninger via en teknisk tillægsbevilling.
ANDRE KONSEKVENSER
Overdragelsesplan og overgangsordninger for sagsansvar og personale drøftes mellem de 4 lokale centre, centralforvaltningen og Københavns Jobcenter herunder med inddragelse af de respektive lokale samarbejdsudvalg.
HØRING
Ingen
BILAG
Ingen
Grethe Munk
/
Torben Brøgger