Kapitalbevilling til opførelse af daginstitution i Ragnhildgade 1 (Bilag)
Kapitalbevilling til opførelse af daginstitution i Ragnhildgade 1 (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. august 2002
Sager til beslutning
14. Kapitalbevilling til opførelse af daginstitution i Ragnhildgade 1 (Bilag)
FAU 321/2002 J.nr. 321/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives kapitalbevilling til opførelse af en fleksibel daginstitution til 60 vuggestuebørn på del af matrikel 5457 Udenbys Klædebo kvarter, Ragnhildgade 1, i alt beløb 17.020.000 kr.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets, Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens godkendelse forudsætter, at der ikke i høringsperioden for det forslag til lokalplan for området, der er vedtaget til offentliggørelse den 12. juni 2002 (BR 363/02), kommer væsentlige indsigelser.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har indgået aftale med Kommune Teknik København om overdragelse af et areal på 2.600 m2. Området, som er en del af Kommune Teknik´s oplagsplads i Ragnhildgade, vil kunne anvendes til opførelse af en fleksibel daginstitution med 5 grupper. Arealet er omfattet af forslag til lokalplan for "Ragnhildgade Nord" (BR 363/02), som den 12. juni 2002 af Borgerrepræsentationen blev vedtaget til offentliggørelse.
Arealet overdrages vederlagsfrit af Kommune Teknik under forudsætning af, at alle udgifter til fjernelse af forurening og rydning af grund afholdes af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Institutionen på 932 m2 opføres i ét plan, heraf udgør kælder 120 m2. Udearealet indrettes med ankomstområde med p-pladser og et legeareal på 1.126 m2. Bygge- og Teknikforvaltningen har givet forhåndsgodkendelse til projektet.
Pladserne indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens projektplan på daginstitutionsområdet for årene 2001 - 2003 og forventes efter endt montering taget i brug i oktober måned 2003. Byggeriet opfylder Københavns Kommunes minimumskrav for miljøorienteret nybyggeri, og forventes ikke i driftsfasen væsentligt at påvirke miljøet.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Med henblik på opfyldelse af pladsbehovet på daginstitutionsområdet på Ydre Nørrebro har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indgået aftale med Kommune Teknik København om overdragelse af del af matrikel 5457 Udenbys Klædebo kvarter til brug for opførelse af en ny daginstitution.
Institutionsarealet fremstår i dag som et stort asfalteret område med bl.a. en overdækket garagebygning på arealet. Det indgår i aftalen, at arealet udmatrikuleres som en selvstændig matrikel, der overdrages til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, og at alle udgifter forbundet med arealoverdragelsen, herunder udgift til fjernelse af forurening og rydning af grund, der, på grundlag af en foretaget miljøundersøgelse, er anslået til 3.022.000 kr., afholdes af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Planforhold
Grunden er beliggende indenfor et område, der i Københavns Kommuneplan 2001 er udlagt til boliger, B3-område. Det vedtagne forslag til lokalplan for "Ragnhildgade Nord" muliggør etablering af den planlagte institution.
Kommune Teknik København ønsker at afvikle sin brug af den nordøstlige del af deres værkstedsplads ved Rovsinggade, idet arealet mellem Ragnhildgade, Rovsinggade og Lersø Park-alle´ ikke længere skønnes nødvendig for deres funktioner. Arealet er på ialt ca. 10.000 m2 og rummer i dag en spredt skur- og garagebebyggelse, som foreslås nedrevet. I den anledning har Rådgivende Ingeniører & Arkitekter udarbejdet et skitseforslag til fremtidig anvendelse og bebyggelse af arealet. Forslaget viser, hvordan arealet kan rumme en børneinstitution og en boligbebyggelse. Den foreslåede anvendelse vurderes af Bygge- og Teknikforvaltningen at medføre en så væsentlig ændring af de bestående forhold, at det forudsætter udarbejdelse af en lokalplan for området. Dette arbejde er igangsat og lokalplanen er sendt i offentlig høring i begyndelsen af juni 2002. Resultatet af høringen forventes at foreligge i oktober måned. Lokalplanen forventes forelagt Borgerrepræsentationen til endelig vedtagelse i november måned 2002.
Der er i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslag kommet en henvendelse til Plan & Arkitektur fra Københavns Bymuseum. Området ligger i umiddelbar nærhed af den nu udtørrede sø, Lersøen, der blev dannet efter den sidste istid, hvilket gør det sandsynligt, at der vil kunne påtræffes arkæologiske forekomster fra stenalderen. Eventuelle udgifter forbundet hermed skal afholdes af bygherre.
Projektbeskrivelse
Klargøring af grunden
Arealet har af Kommune Teknik været anvendt til forskellige aktiviteter, bl.a. er der opstillet en overdækket garageplads til busser, der oplagres træ under et halvtag og der er opstillet mandskabsfaciliteter. Udgifterne til fjernelse af disse bygninger samt opbrydning og fjernelse af asfaltbelægningen vil udgøre 762.000 kr.
På de kommende friarealer skal der herefter på grund af diffus forurening foretages en udskiftning af de øverste 50 cm jord til en samlet udgift på 735.000 kr..
Der er foretaget en indledende miljø- og geoteknisk undersøgelse af grunden. Der blev konstateret en forurening med olieprodukter og det anbefales, at der gennemføres en afgrænsende undersøgelse omkring boringen. Til fjernelse af denne dybereliggende forurening, hvis endelige omfang endnu ikke kendes, er der i projektet medtaget et skønnet beløb på 750.000 kr.
Der er desuden konstateret forurening i det sekundære grundvand, hvilket kan forårsage problemer med indeklimaet i bygningen. Sådanne problemer kan afhjælpes med dræn og membran under bygningen. Der gennemføres derfor en poreluftundersøgelse i området, således at behovet for etablering af dræn og membran under en del af bygningen klarlægges. Der er i projektet medtaget 85.000 kr. til denne eventuelle udgift.
Udgifter til anlæg af vej og nyt parkeringsareal.
I forbindelse med den efterfølgende opførelse af boliger på den øvrige del af Kommune Teknik´s areal skal det samlede parkerings- og gårdareal anlægges i henhold til lokalplanen. (Indtil dette er sket vil institutionens parkeringspladser midlertidigt blive anlagt på en del af det eksisterende asfalterede areal). Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil imidlertid skulle bidrage med en del af udgifterne til anlæg af vej og ny parkering og udgifterne hertil er anslået til 490.000 kr., hvilket beløb er medtaget i projektet.
Institutionsbyggeriet og udeareal
Projektet er udarbejdet af Rådgivende Ingeniører & Arkitekter og Kommune Teknik København i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Institutionen opføres som en fleksibel daginstitution indrettet til 5 vuggestuegrupper
Institutionen på 812 m2 eksklusive kælder, liggehal og skure opføres i ét plan. Bygningen orienteres mod Rovsingsgade og får adgang fra Ragnhildgade. Huset består af en gennemgående mur, hvortil der knytter sig en let bygning mod syd under et stort samlende tag. Der indrettes grupperum med garderober, køkken og fællesrum. Grupperummene indrettes med eventuel mulighed for senere opdeling. Nord for muren ligger en lavere tung bygning indeholdende kontor, personalefaciliteter, vaskeri og liggehal. Under denne bygning etableres kælder med sikringsrum.
Placeringen af bygningen på grunden giver et samlet legeareal mod syd, med direkte udgang til det primære areal, en stor gennemgående træterrasse. Fra terrassen er der trin ned til terræn, hvor det sekundære legeareal indrettes med faldunderlag, græs og beplantning samt faste belægninger til kørsel med cykler m.m.
Bygge- og Teknikforvaltningen har givet forhåndsgodkendelse til projektet.
Tidsplan
Pladserne indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens projektplan for årene 2001 - 2003 for 0 - 5 års daginstitutioner og basispladser.
Med en byggeperiode på 10 måneder forventes institutionen at kunne tages i brug efter endt montering i oktober måned 2003.
Statistik
Den nye daginstitution normeres til 60 vuggestuepladser og er beliggende i pladsanvisningsdistrikt Ydre Nørrebro. Dækningsgraden er pr. 1. juni 2002 og med befolkningstal pr. 1. april 2002 følgende:
Ydre Nørrebro |
Hele kommunen |
|
11 mdr. – 2 årige |
73 (77 ) |
82 |
Tallet i parentes viser dækningen efter tilvækst af de nye pladser.
MILJØVURDERING
Byggeriet opfylder København Kommunes minimumskrav for miljøorienteret nybyggeri, og der er således i byggeriet indtænkt miljørigtige løsninger, hvad angår vand, varme og el m.m.
Til gavn for miljøet gennemføres der en oprensning af grunden. Opførelse af byggeriet vil i en kortere periode påføre naboerne en del støjgener. Generne vil blive søgt minimeret ved overholdelse af Miljøkontrollens regler for udførelse af bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune.
ØKONOMI
Den samlede udgift til byggeriet er opgjort til 17.020.000 kr. ved indeks 166 pr. januar 2002.
Byggeudgift inkl. omkostninger |
12.433.000 kr. |
Grundudgifter |
1.015.000 kr. |
Særlige udgifter |
2.822.000 kr. |
Montering m.m. |
750.000 kr. |
I alt |
17.020.000 kr. |
Der anvises kassemæssig dækning for udgiften i 2002 på 4.405.000 kr. på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens budgetkonto 5.14.3. De resterende 12.615.000 kr. afholdes indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens budgetramme i 2003.
De afledte driftsudgifter forbundet med sagen afholdes indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens budgetramme.
Den samlede pladspris er på 283.000 kr., hvilket er over den budgetterede gennemsnitspris på 247.000 kr. for etableringen af nye daginstitutioner i 2002. Dette skyldes ekstraordinære merudgifter som følge af forurening ud over diffus forurening, rydning af grund og udgifter til senere anlæg af vej og parkering, hvortil udgiften er medtaget i projektet med 3.022.000 kr. Udgiften modsvarer, at det 2.600 m2 store grundareal overdrages vederlagsfrit. Uden disse merudgifter ville pladsprisen have været 248.000 kr.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
Bilag
- Situationsplan.
- Stueplan.
- Haveplan.
- Facadeplan.
- Principiel byggetilladelse.
Grethe Munk
/
Torben Brøgger