Redegørelse i anledning af Ombudsmandens skrivelse af 14. november 2000(Bilag)
Redegørelse i anledning af Ombudsmandens skrivelse af 14. november 2000(Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. februar 2001
Sager til beslutning
8. Redegørelse i anledning af Ombudsmandens skrivelse af 14. november 2000(Bilag)
FAU 53/2001 J.nr. 35/01
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager vedlagte redegørelse i anledning af Ombudsmandens undersøgelse til efterretning, og
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget sender redegørelsen til Borgerrepræsentationen, som udkast til Borgerrepræsentationens besvarelse af Ombudsmandens henvendelse.
RESUME
Ombudsmanden har ved skrivelse af 14. november 2000 fremsendt dels en udtalelse og dels en redegørelse dateret 14. november 2000.
Ombudsmandens udtalelse og redegørelse er sendt til Borgerrepræsentationen, Socialministeren og Indenrigsministeren, idet Ombudsmanden samtidig har bedt om en underretning om, hvad man eventuelt vil foretage sig i sagen.
Borgerrepræsentationens Sekretariat har i brev af 15. november 2000 anmodet om, at der udarbejdes en indstilling til Borgerrepræsentationen om sagen med udkast til Borgerrepræsentationens besvarelse af Ombudsmandens henvendelse.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har udarbejdet vedlagte redegørelse, der beskriver de initiativer, der er foretaget og vil blive foretaget med henblik på at sikre kvaliteten i sagsbehandlingen, herunder overholdelse af de fastsatte sagsbehandlingstider i henhold til retssikkerhedsloven på det sociale område og god forvaltningsskik.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har på baggrund af Ombudsmandens udtalelse og redegørelse afholdt et møde med Socialministeriet den 18. januar 2001. Socialministeriet vil følge op på sagen med en række konkrete spørgsmål til Københavns Kommune, der grundigt kan belyse, hvad kommunen gør og vil gøre for at sikre, at sagsbehandlingen i de sociale sager overholder reglerne om sagsbehandlingstider i henhold til retssikkerhedsloven på det sociale område og god forvaltningsskik.
Ombudsmandens skrivelse af 14. november 2000:
Det fremgår af Ombudsmandens udtalelse, at han har iværksat en nærmere sagsbehandling i anledning af 14 klager, som han har modtaget fra borgere i Københavns Kommune i anledning af sagsbehandlingstiden på de københavnske socialcentre. Heraf har Ombudsmanden modtaget de 11 klager i år. Ombudsmanden konstaterer, at selv om han allerede i marts 1999 første gang rejste det generelle spørgsmål om sagsbehandlingstiden på de københavnske socialcentre, har dette altså ikke resulteret i, at antallet af klagesager, som Ombudsmanden modtager i den anledning er reduceret - tværtimod. Ombudsmanden har endvidere noteret sig, at det ikke har været et enkelt eller nogle få socialcentre, som har givet anledning til klager til ham, men at en række socialcentre er involveret.
Efter Ombudsmandens opfattelse tyder de 14 klagesager på, at kommunen har store problemer med at få afviklet sagsrestancerne. Dette sammenholder Ombudsmanden med de opgørelser, som kommunens socialcentre har foretaget pr. 10. april 2000. ved opgørelsen har forvaltningen ikke sammenholdt de af forvaltningen udmeldte sagsbehandlingstider på de enkelte afgørelsesområder med den sagsbehandlingstid, der fremgår af restanceopgørelsen.
For så vidt angår sagsbehandlingstiden ved behandling af klagesager, konstaterer Ombudsmanden, at den sagsbehandlingstid på 4 uger, som er forudsat i bekendtgørelse om retssikkerhed og administration på det sociale område for kommunens genvurdering af sagen, i et meget betydeligt antal sager ikke overholdes og faktisk overskrides med ganske lang tid - i nogle tilfælde i ganske uacceptabel lang tid. Dette afspejles også af, at de klagesager, som Ombudsmanden har modtaget, for en betydelig dels vedkommende netop vedrører klagesager, som først er blevet videresendt til Det Sociale Nævn efter meget lang tid.
Det fremgår af Ombudsmandens sammenfatning, at der på baggrund af de konkrete klagesager, han har modtaget, og Københavns Kommunes egne restanceopgørelser tegner der sig et samlet billede af restancesituationen på de københavnske socialcentre, som giver Ombudsmanden anledning til alvorlig bekymring. Senere oplysninger, som han har modtaget, bestyrker indtrykket. Selv om Ombudsmanden rejste den generelle sag om sagsbehandlingstiden på de københavnske socialcentre allerede i marts måned 1999, modtager han stadig et ikke ubetydelig antal klager over netop sagsbehandlingstiden på de københavnske socialcentre.
Det fremgår endvidere af Ombudsmandens sammenfatning, at han fra dagspressen er blevet gjort bekendt med, at Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune i budgettet for 2001 har afsat en pulje på 20 millioner kroner til opnormering i kommunens lokalcentre.
Uanset denne oplysning har Ombudsmanden besluttet at underrette Borgerrepræsentationen, socialministeren, indenrigsministeren og Folketingets Retsudvalg, Folketingets Socialudvalg og Folketingets Kommunaludvalg om sagen.
Ombudsmanden har bedt Borgerrepræsentationen, socialministeren, indenrigsministeren om at underrette ham om, hvad de eventuelt vil foretage sig i sagen.
For en nærmere gennemgang af disse sager henvises til vedlagte kopi af Ombudsmandens redegørelse om sagsbehandlingstiden på de københavnske socialcentre, side 17-21, der er bilagt Ombudsmandens skrivelse af 14. november 2000.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bemærker, at 2 af sagerne efterfølgende af klageren er trukket tilbage fra Ombudsmandsinstitutionen.
HØRING
Ingen
ØKONOMI
Ingen
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
BILAG
- Skrivelse af 15. november 2000 fra Borgerrepræsentationens Sekretariat
- Ombudsmandens skrivelse af 14. november 2000
- Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens redegørelse
Grethe Munk
/
Torben Brøgger