Mødedato: 06.10.2004, kl. 15:30

Integrationsindsats i "Byer for Alle" - Tingbjerg-Utterslevhuse (Bilag)

Integrationsindsats i "Byer for Alle" - Tingbjerg-Utterslevhuse (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. oktober 2004

 

5. Integrationsindsats i "Byer for Alle" - Tingbjerg-Utterslevhuse (Bilag)

FAU 473/2004 J.nr. 473/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at tidligere afsatte midler til integrationsindsats på børn og ungeområdet i projekt "Byer for Alle"- Tingbjerg-Utterslevhuse på 2,4 mill. kr. anvendes til gennemførelse af strategi på børn- og ungeområdet, heraf

  • 800.000 kr. til at gennemføre model for differentieret undervisningstilbud for utilpassede børn og unge i samarbejde mellem Tingbjerg Skole, Ungdomsskolen og Københavns produktionsskole,
  • 150.000 kr. til gennemførelse af model for øget forældresamarbejde,
  • 150.000 kr. til inddragelse af unge aktivt i udvikling af skole- og fritidslivet og etablering af Ungeråd,
  • 100.000 kr. til at støtte og udvikle arbejdet i forældrebestyrelserne,
  • 700.000 kr. til udvikling og implementering af et fælles værdigrundlag for alle institutioner og foreninger i Tingbjerg - Utterslevhuse i arbejdet med børn og unge, herunder til styrkelse af det tværgående samarbejde,
  • 100.000 kr. til opsøgende arbejde overfor forældre til 6 - 9 årige, der skal øge antallet af børn der benytter områdets institutioner,
  • 250.000 kr. til opstart af magnetskolediskussion, og
  • 150.000 kr. til styrkelse af mønsterbrydere på Tingbjerg Skole.

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede den 16. januar 2003 at igangsætte "Byer for alle" - Tingbjerg – Utterslevhuse, der er et partnerskabsprojekt mellem Københavns Kommune og boligorganisationerne KAB og FSB i Tingbjerg-Utterslevhuse (BR 22/03). Projektet er igangsat med støtte fra Integrationsministeriet under "Byer for alle" - programmet, der har til formål at sikre en positiv udvikling i udsatte by- og boligområder.

Det overordnede formål med "Byer for Alle" - projektet i Tingbjerg - Utterslevhuse er, at Tingbjerg-Utterslevhuse udvikler sig til et attraktivt boligområde, der kan fastholde de nuværende beboere og tiltrække nye ressourcestærke beboere. Dette skal ske gennem en helhedsorienteret indsats på områderne Erhverv og beskæftigelse, Børn og unge, Kultur, idræt og fritid, Ansvar og rummelighed for beboere med særlige behov og Boligen.

"Byer for Alle - Tingbjerg - Utterslevhuse" startede 1.3.2003 og løber til 31.7.2006.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har på møde 8. august 2001 reserveret 2,4 mill. kr. til projektet til en styrkelse af integrationsindsatsen på børn og ungeområdet (FA 290/01).

Tingbjerg-Utterslevhuse er et boligområde med 6.500 beboere fordelt på cirka 2.700 husstande. Lidt over halvdelen af beboerne i området er af anden etnisk herkomst end dansk. En tredjedel af Tingbjerg-Utterslevhuses beboere er børn og unge under 18 år. Tingbjerg er planlagt som en idealby – en by i byen - og derfor indrettet med f.eks. alle de institutioner, der er nødvendige for beboerne fra "vugge til grav". Typisk vil børn og unge og deres søskende gå i eller være medlem af én eller flere forskellige institutioner og foreninger på samme tid. Nogle børn og unge benytter sig ikke af de eksisterende fritidstilbud.

I forhold til en integrationsindsats på børne- og ungeområdet betyder dette konkret, at der skal skabes et tæt samarbejde på tværs af 14 forskellige institutioner, herunder skolen, og mere end 270 ansatte. Dertil kommer de frivillige aktører på børne- og ungeområdet i foreninger og klubber.

Som led i en konkretisering af indsatsen på børn og ungeområdet har projektet afholdt 2 konferencer, hvor ca. 100 medarbejdere og forældre fra de mange institutioner har været samlet for at definere problemer og komme med forslag til indsatser. Desuden har en lang række unge været inddraget i denne proces. På konferencerne har der været stor enighed om, at samarbejdet med forældrene skal have en central placering i indsatsen, således at børn og unge oplever en sammenhæng mellem det liv, der leves i familierne og det liv, der leves i institutioner og skole. Der har ligeledes været enighed om, at det er vigtigt, at børn og unge oplever en sammenhæng mellem deres liv i de forskellige institutioner og foreninger.

På baggrund af konferencerne har 6 arbejdsgrupper bestående af repræsentanter for forældre og professionelle aktører på børn- og ungeområdet m.fl. udarbejdet forslag til udmøntning af integrationsindsatsen på børn- og ungeområdet. Forslagene omfatter

  • forsøg med et differentieret undervisningstilbud for utilpassede børn og unge,
  • styrkelse af forældresamarbejdet,
  • aktiv inddragelse af unge i udvikling af skole- og fritidslivet, herunder etablering af ungeråd,
  • udvikling af arbejdet i forældrebestyrelserne,
  • implementering af et fælles værdigrundlag og fælles regler i arbejdet med børn og unge og styrkelse af det tværgående samarbejde,
  • opsøgende arbejde med henblik på at få flere børn mellem 6 og 9 år til at benytte områdets institutionstilbud,
  • udvikling af et magnetskolebegreb tilpasset Tingbjerg – Utterslevhuse, samt
  • støtte til mønsterbrydere på Tingbjerg Skole.

SAGSBESKRIVELSE

"Byer for alle" – Tingbjerg-Utterslevhuse startede i marts 2003 og har siden arbejdet med at realisere projektets overordnede formål gennem en helhedsorienteret indsats på områderne Erhverv og beskæftigelse, Børn og unge , Kultur, idræt og fritid, Ansvar og rummelighed for beboere med særlige behov og Boligen. Projektet er organiseret med en overordnet partnerskabsbestyrelse kaldet Samrådet og temapartnerskaber for de forskellige indsatsområder.

 

"Byer for Alle" - Tingbjerg-Utterslevhuse" startede 1.3.2003 og løber til 31.7.2006.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har på møde 8. august 2001 reserveret 2,4 mill. kr. til projektet til integrationsindsats på børn- og ungeområdet (FA 290/01).

På børn- og ungeområdet er projektets overordnede mål, at forbedre børn og unges muligheder for integration i samfundet socialt, uddannelsesmæssigt og kulturelt. Målet er endvidere, at udvikle modeller for en styrket tværsektoriel indsats overfor børn og unge, samt at styrke børnene, de unges og forældrenes medansvar.

Tingbjerg-Utterslevhuse er et boligområde med 6.500 beboere, hvoraf en tredjedel er børn og unge under 18 år. Da Tingbjerg-Utterslevhuse er planlagt som en idealby – en by i byen - med f.eks. alle de institutioner på børn- og ungeområdet, der er bru g for placeret i området, er det nødvendigt at skabe et tæt samarbejde på tværs af alle institutioner og foreninger i området i integrationsindsatsen. I området er der 14 forskellige institutioner inklusive skolen med mere end 270 ansatte. Dertil kommer de frivillige aktører på børne- og ungeområdet i foreninger og klubber.

Som led i konkretisering af indsatsen har projektet afholdt to konferencer med deltagelse af ca. 100 medarbejdere og forældre for at afdække problemer og komme med forslag til indsatser på børn- og ungeområdet. En lang række af unge har været inddraget i denne proces. På konferencerne har der været stor enighed om, at samarbejdet med forældrene skal have en central placering i indsatsen, således at børn og unge oplever en sammenhæng mellem deres familieliv og deres liv i institutioner og skole. Der har ligeledes været enighed om, at børn og unge skal opleve, at der er en sammenhæng mellem deres liv i de forskellige institutioner og foreninger. For at opnå dette er der enighed om, at det er nødvendigt at udarbejde og implementere et fælles værdigrundlag og fælles holdninger og regler i arbejdet med børn og unge i området, som alle kan bakke op om.

Aktørerne på børne- og ungeområdet har ligeledes påpeget, at det er meget problematisk, at det ikke er tilfældet i dag. Et eksempel kan være gruppen af problematiske unge i Tingbjerg-Utterslevhuse, der driver fra sted til sted for at finde steder, hvor reglerne er mindre stramme, eller hvor det er sværest at håndhæve dem. Fælles holdninger og regler vil være med til at styrke samarbejdet med forældrene og mellem institutioner og foreninger indbyrdes.

Samtidig ønsker de lokale parter at etablere et særligt tilbud for en gruppe utilpassede børn og unge i afgangsklasserne på skolen, der kan fastholde de unges i et positivt skoleforløb. Ligeledes ønsker projektet at medvirke til, at flere unge i området går videre i gymnasie- og ungdomsuddannelse og at flere 6-9 årige benytter sig af de eksisterende fritidstilbud.

Omdrejningspunktet for børne- og unge indsatsen i "Tingbjerg-Utterslevhuse er således:

  • Inddragelse af børn og unge, forældre og ansatte i området
  • Samarbejde på tværs af institutioner, foreninger, forvaltninger og boligorganisationer
  • Udarbejdelse af nye modeller for håndteringen af områdets udfordringer.

6 arbejdsgrupper bestående af repræsentanter for forældre og professionelle aktører på børn- og ungeområdet m.fl. har efterfølgende udarbejdet forslag til udmøntning af integrationsindsatsen på børn- og ungeområdet.

På baggrund heraf har projektets styregruppe den 28. juni 2004 godkendt følgende konkrete forslag til initiativer: (se bilag 1, der giver en nærmere beskrivelse af indholdet i de enkelte initiativer og bilag 2, der giver en nærmere beskrivelse af økonomien i de enkelte initiativer)

  1. Model for differentieret undervisningstilbud til utilpassede børn og unge i Tingbjerg-Utterslevhuse i samarbejde mellem Tingbjerg Skole, Ungdomsskolen og Københavns Produktionsskole. Der oprettes som forsøg i ét år 3 drømmeklasser for utilpassede børn og unge på henholdsvis 5-7, 8-9. og 10. klassetrin. Der gennemføres et intensiveret samarbejde med de unges familier i samarbejde med det lokale center. Ideen bag initiativet er, at problemer med utilpassede unge og unge med stærkt negativ adfærd, skal løses ved at gøre undervisningstilbuddet mere bredt og differentieret, som et alternativ og supplement til folkeskolens ældste klassetrin. Samtidig skal der være mulighed for at aflægge afgangsprøve. Formålet er dermed at fastholde eleverne i det lokale miljø frem for at isolere dem i et særligt undervisningsmiljø udenfor lokalområdet. Det indstilles at anvende 800.000 kr. til denne indsats, heraf 700.000 kr. til løn og 100.000 kr. til aktiviteter.
  2. Styrkelse af forældresamarbejdet i institutionerne– formålet med indsatsen er at øge forældre og medarbejderes kendskab til de eksisterende tilbud til børn og unge, at sætte fokus på forældrenes ansvar for børn og unge, og at udvikle og gennemføre en fælles politik for forældresamarbejdet i området, således at institutioner og foreninger giver de samme budskaber til forældrene. Det indstilles at anvende 150.000 kr. til styrkelse af forældresamarbejdet, heraf 35.000 kr. til fællesforældremøde, workshops m.m., samt 115.000 kr. til opfølgningsmøder og udgivelse af informationsmateriale på minimum 5 sprog m.m.
  1. Etablering af Ungeråd. En række allerede etablerede initiativer skal udvikles og konkretiseres, således at der kan etableres et formaliseret ungeråd, som skal have til opgave aktivt at bidrage til udviklingen på skole- og fritidsområdet. Det indstilles at anvende 150.000 kr. til etablering af Ungeråd m.m., heraf 60.000 kr. til ansættelse af 2 tovholdere, 40.000 kr. til 5 workshops for unge, 30.000 kr. til seminarer og studieture og 20.000 kr. til aktiviteter.
  2. Udvikling af arbejdet i forældrebestyrelserne – der skal afholdes møder og særligt tilrettelagte kursusforløb for forældrebestyrelserne. Indsatsen skal medvirke til at udvikle arbejdet i forældrebestyrelserne og øge information om interesse blandt beboerne for bestyrelsesarbejdet. Det indstilles at anvende 100.000 kr. til udvikling af arbejdet i forældrebestyrelserne, heraf 20.000 kr. til oplægsholdere og møder, 45.000 kr. til kursusvirksomhed, 35.000 kr. til udvikling af kursus- og informationsmateriale, formidling m.m.
  3. Udvikling og implementering af et fælles værdigrundlag for alle institutioner og foreninger i Tingbjerg - Utterslevhuse i arbejdet med børn og unge, herunder styrkelse af det tværgående samarbejde. Formålet med et fælles værdigrundlag er at styrke samarbejdet mellem forældre, institutioner og foreninger om et godt daginstitutions-, skole- og fritidsliv for børn og unge, og at styrke det tværgående samarbejde med henblik på en bedre indsats for udsatte børn og unge. Det indstilles at anvende 700.000 kr. til udvikling og implementering af fælles værdigrundlag, herunder 350.000 kr. til løn, 100.000 kr. til konsulentbistand, 20.000 kr. til møder i institutioner og foreninger, 50.000 kr. til workshops, 30.000 kr. til fyraftensmøder, 50.000 kr. til konference og 100.000 kr. til opbyggelse af ressourcebank og hjemmeside.
  4.  

  5. Opsøgende virksomhed overfor forældre til børn mellem 6 og 9 år. Børn mellem 6 og 9 år i Tingbjerg – Utterslevhuse går ikke i så høj grad som børn i andre dele af København i fritidshjem. Formålet med indsatsen er, at fremme børnenes integration socialt og kulturelt ved at forbedre forældrenes kendskab til fritidshjemsområdet og øge antallet af børn, der går i fritidshjem. Det indstilles at anvende 100.000 kr. til løn til opsøgende personale.
  6. Opstart af diskussion om Tingbjerg Skole som magnetskole. Magnetskolebegrebet er et meget bredt begreb. Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen har udarbejdet forslag til, hvorledes begrebet kan konkretiseres i Københavns Kommune. Der er enighed i aktørkredsen om, at dette forslag kun indeholder en del af løsningen for Tingbjerg Skole, og at det er nødvendigt med en tilpasning til de særlige udfordringer, der følger af boligområdets karakter og placering. Formålet med denne indsats er at nå frem til en fælles forståelse af, hvorledes skolen skal udvikles over de kommende år. Det indstilles at anvende 250.000 kr. til konkretisering af Tingbjerg Skole som Magnetskole, heraf 100.000 kr. til studieture, 75.000 kr. til workshops og 75.000 kr. til afholdelse af konference. Se bilag 3 for en uddybning af dette indsatsområde.
  7. Styrkelse af mønsterbrydere på Tingbjerg Skole. Målgruppen for denne indsats er elever i 8. klasse, som har potentialet for at komme på gymnasium eller anden ungdomsuddannelse, men som mangler den fornødne opbakning og tro på, at det kan lade sig gøre. Hovedformålet med indsatsen er at støtte og motivere de unge i forhold til valg af uddannelse, arbejde og fritidsliv. Dette skal bl.a. opnås ved at styrke de unges selvværd og sociale kompetencer og ved at inddragelse af frivillige. Det indstilles at anvende 150.000 kr. til styrkelse af mønsterbrydere, herunder 80.000 kr. til aktiviteter, 60.000 kr. til at hverve og uddanne nye frivillige og 10.000 kr. til møder m.m.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

I projektets samlede økonomi (se bilag 4) er afsat 2,4 mill. kr. til finansiering af integrationsindsats på børn- og ungeområdet.

Tabel 1. indeholder en samlet oversigt over økonomien i de fremlagte forslag:

1000 kr.

FAF

UUF

A. Model for differentieret undervisningstilbud for utilpassede børn og unge

800

700

B. Model for øget forældresamarbejde

150

 

C. Inddragelse af unge aktivt i udvikling af skole- og fritidsliv, herunder etablering af Ungeråd

150

 

D. Støtte og udvikling af arbejdet i forældrebestyrelser

100

 

E. Udvikling og implementering af fælles værdigrundlag

700

 

F. Opsøgende arbejde overfor forældre til 6 – 9 årige

100

 

G. Opstart af diskussioner om Tingbjerg Skole som Magnetskole

250

 

H. Styrkelse af mønsterbrydere

150

 

I alt

2.400

 

Af de fremsendte forslag er alle forslag med undtagelse af forslag A. Model for differentieret undervisningstilbud til utilpassede børn og unge fuldt finansierede af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Tabel 2. viser finansieringen af forslag A. Model for differentieret undervisningstilbud til utilpassede børn og unge i Tingbjerg-Utterslevhuse

1000 kr.

heraf FAF (pædagog)

heraf UUF (lærer)

I alt

Drømmeklasse 1: 5.-7. klasse

350.

350

700

Drømmeklasse 2: 8.-9. klasse

350

350

700

Værkstedskolen: 10. klasse

-

-

-

Aktiviteter

100

 

100

   

1.500

Tilskud til forslag A. gives under forudsætning af, at der i Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen træffes beslutning om medfinansiering. Værkstedskolen forventes gennemført indenfor rammerne af Produktionsskolen (UUF).

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens tilskud finansieres ved en prioritering af grundtilskudsmidlerne i 2003, bevilling Voksne med behov for serviceydelser, funktion 5.60. Midlerne overføres successivt i perioden 2004-2006. Der er i overførselssagen overført 13,8 mill. kr. fra 2003 til 2004 til kvarterløftlignende projekter. Heraf er 2,4 mill. kr. reserveret til integrationsindsats på børn- og ungeområdet i Tingbjerg-Utterslevhuse.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ansøgning om midler til udmøntning af integrationsindsats i "Byer for Alle" – Tingbjerg-Utterslevhuse har været i skriftlig høring i Integrationsrådet og Integrationsudvalget, der har afgivet høringssvar henholdsvis 21 og 22 september. Se bilag 5. og 6. Integrationsrådet kan tilslutte sig, at de afsatte midler anvendes som beskrevet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Integrationsrådet undrer sig dog over, at der foreslås anvendt 250.000 kr. til opstart af magnetskolediskussion og studieture. Anvendelsen af midlerne er efterfølgende præciseret – se bilag 3.

Integrationsudvalget kan tilslutte sig, at de afsatte midler anvendes som beskrevet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og har ingen yderligere kommentarer.

BILAG

  1. Integrationsindsats på børn- og ungeområdet i Tingbjerg-Utterslevhuse. Indstilling til Samrådets møde 28. juni 2004.
  2. Uddybning af økonomi – forslag til udmøntning af midler til integrationsindsats på børn og ungeområdet i Tingbjerg – Utterslevhuse.
  3. Notat om Igangsættelse af diskussionerne om Tingbjerg Skole som magnetskole.
  4. Oversigt over den samlede økonomi i "Byer for alle" – Tingbjerg-Utterslevhuse
  5. Høringssvar fra Integrationsrådet af 21. september 2004
  6. Høringssvar fra Integrationsudvalget af 22. september 2004

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top