Mødedato: 06.10.2004, kl. 15:30

Handleplaner for integrerede institutioner med problemer med overgangen mellem vuggestue- og børnehavedelen, 2. del

Handleplaner for integrerede institutioner med problemer med overgangen mellem vuggestue- og børnehavedelen, 2. del

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. oktober 2004

 

12. Handleplaner for integrerede institutioner med problemer med overgangen mellem vuggestue- og børnehavedelen, 2. del

FAU 471/2004 J.nr. 471/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtager handleplanerne for to skævt normerede integrerede institutioner Grostedet og Søstjerne, og at udgiften til handleplanerne på 428.000 kroner finansieres indenfor de 5 mill. kr. (funktion 5.14.1), som FAU afsatte til formålet på mødet den 13. november 2002 (FAU 505/2002).

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at merudgiften til indkøb af busser til de allerede godkendte handleplaner på 11.507 kroner, der var afsat for lidt i den forrige indstilling, ligeledes finansieres af de afsatte 5 mill. kr.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at driftsudgiften ved den foreslåede omlægning af institutionerne, der samlet set øger antallet af børnehavepladser med to helårspladser udover Børneplanen, finansieres over Børneplanen. Fra 2005 bliver den årlige bruttodriftsudgift på i alt 133.994 kroner i 2004 P/L. Finansieringen kan konkret gennemføres ved, at reducere antallet af planlagte børnehavepladser i Børneplanen med cirka 2 pladser. Opgjort i helårspladser vil omlægningen være neutral i forhold til Børneplanen.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte d. 14. januar 2004 Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens oplæg om handleplaner for integrerede institutioner med problemer med overgangen mellem vuggestue- og børnehavedelen . I den forbindelse tog Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til efterretning, at handleplanerne for de resterende 4 daginstitutionerne Grostedet, Søstjernen, Københavns Kommunes integrerede institution i Esromgade og Lundehus Kirkes Børneinstitution er under udarbejdelse, og at forvaltningen snarest vil fremlægge indstilling om disse resterende handleplaner.

I forbindelse med udarbejdelse af handleplaner for skævt normerede integrerede institutioner, foreligger der nu handleplaner for to af ovennævnte institutioner, der manglede at udarbejde handleplan.

Der er tale om institutionen Grostedet i Brønshøj, der har søgt om 50.000 kroner til forbedring af legeplads, og Søstjernen i Sundby Syd der ligeledes har søgt om 50.000 kroner til forbedring af legeplads, samt en minibus til at sikre, at børnene kan blive optaget i børnehavedelen i vintermånederne. Udgiften er på i alt 428.000 kroner, som foreslås finansieret over puljen for de skæve integrerede institutioner.

Handleplanerne vil således give 6 ekstra pladser i fire måneder, eller 2 helårspladser, der foreslås finansieret over Børneplanen.

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede den 13. november 2002 FAU (505/2002), at forvaltningen indretter sin praksis sådan, at det kan garanteres, at alle familier, der får deres børn optaget i en vuggestue i en integreret institution, kan forblive i den integrerede institution også i børnehavedelen. Baggrunden var et medlemsforslag fra Thor Grønlykke som blev behandlet på FAU den 20. oktober 2002 (417/2002). I forbindelse med beslutningen blev der afsat 5 mill. kr. til at implementere beslutningen for de integrerede institutioner, hvor antallet af vuggestuepladser udgør mere end 45 procent af det samlede antal vuggestue- og børnehavepladser. Beløbet finansieres af budgetoverførsel på daginstitutionsområdet på 40 mill. kr. fra 2002 til 2003.

På baggrund af beslutningen orienterede Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen d. 6. december 2002 de berørte institutioner om beslutningen og bad lokalforvaltningen udarbejde handleplaner for de integrerede institutioner, der har over 45 procent vuggestuepladser.

I forbindelse med, at implementeringen af beslutningen om, at alle børn der starter i vuggestuedelen i en integreret institution, skal kunne fortsætte i børnehavedelen, har der skullet udarbejdes handleplaner for de 20 berørte institutioner.

For 16 daginstitutioner: Blikfang, Valby bydels integrerede institution, Smørhullet, Rypen, Damhuset, Ørnen, Valnødden, Carolineskolen, Børnehuset Nansensgade, Sundby Asyls integrerede institution, Riiset, Ved Parken, Børnehuset, Studsgården, Københavns Kommunes integrerede børneinstitution i Ryesgade og Syvstjernen med skæv normering er handleplanerne blevet eller under gennemførelse. Det samlede beløb for omstruktureringerne i institutionerne var 3.394.351 kroner i 2003 P/L.

Nu er handleplanerne på plads for to af de resterende institutioner: Grostedet og Søstjernen. Der mangler således stadig handleplaner for Esromgade og Lundehus Kirkes Børneinstitution, begge disse institutioner har måtte revidere deres handleplaner og er derfor endnu ikke på plads. Handleplanerne har skullet holdes indenfor den resterende ramme på 1.605.649 kr.

HANDLEPLANER

Fire institutioner manglede afklaring omkring deres handleplan, da handleplanerne for de første 16 institutioner blev forelagt. Der er tale om Grostedet, Søstjernen, Syvstjernen Københavns Kommunes integrerede institution i Esromgade og Lundehus Kirkes Børneinstitution.

Handleplanerne for Grostedet og Søstjernen er nu på plads. De pladsmæssige konsekvenser betyder tilknytning af en minibus til Søstjernen, som vil betyde en sæsonmæssig opnormering på 6 børnehavepladser i 4 måneder af året eller 2 helårspladser.

Børnehuset Grostedet, Grostedet 16 i Brønshøj garanterer, at alle vuggestuebørnene kan fortsætte i børnehavedelen. Institutionen har i den forbindelse udført bygningsmæssige forbedringer samt renovering af legeplads, som der søges 50.000 kroner til dækning af. Konvertering af fritidshjemspladserne til børnehavepladser har været undersøgt, det vurderes imidlertid ikke som hensigtsmæssigt at udvide antallet af børnehavepladser i Tingbjerg, hvor Grostedet ligger. Desuden hører institutionen ikke til blandt dem, som Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ønsker nedlagt.

Søstjernen Grækenlandsvej 90B i Sundby Syd er stjernemarkeret med 105 børn, institutionen søger om en fortsat stjernemarkering på max. antal indskrevne b&oslas h;rn på 111. Institutionen søger om en minibus til at tage toppen af sæsonudsvinget ved den skæve normering, udgifterne til minibussen vil være 315.000 kroner plus 8.000 kroner i montering til de ekstra 6 børn. Samtidig søges der om 50.000 kroner til indkøb af legetøj til flere børnehavebørn, stole-slagbænk, kasser til flere børns tøj, klapvogne og motorcykler med gummihjul. Den samlede udgift bliver 373.000 kroner.

MILJØVURDERING

Minibussen er udstyret med benzinmotorer med 3- vejs katalysatorer, der opfylder EU 3 kravene (krav om udstødningsgassers renhed).

ØKONOMI

Der foreligger nu handleplanerne for to skævt normerede integrerede institutioner, der kan vedtages. Handleplanerne for de to institutioner bliver i alt 423.000 kroner i engangsudgifter, udgifterne afholdes i 2004.

Der anvises kassemæssig dækning for udgiften i 2004 på 423.000 kroner indenfor den afsatte pulje på 5 mill. kr. til implementering af handleplaner for integrerede institutioner på funktion 5.14.1 integrerede institutioner.

De resterende 1.182.649 kroner søges budgetoverført fra 2004 til 2005 til implementering af de sidste to institutioners handleplaner.

Samlet set medfører de foreslåede omlægninger for de institutioner, hvor handleplanerne er klar, en tilgang på 6 børnehavepladser 4 måneder om året, eller 2 helårspladser.

Omlægningerne betyder derfor en årlig ekstra driftsudgift, som ligger udover det afsatte i Børneplanen.

Den årlige driftsudgift vil blive 133.994 kroner fra 2005 og frem (2004 p/l).

Merudgifter til driften er beregnet eksklusiv ejendoms- og faste udgifter, merudgifterne foreslås finansieres over Børneplanen. Dette kan ske ved, at reducere antallet af planlagte børnehavepladser med 2 pladser i den bydel, der tilføres minibussen. En konkret udmøntning forelægges ved næste revision af Børneplanen.

ANDRE KONSEKVENSER

Samlet set medfører de foreslåede omlægninger for de institutioner, hvor handleplanerne er klar en tilgang på 6 børnehavepladser i fire måneder af året, eller to helårspladser.

HØRING

Handleplanerne er udarbejdet i dialog med lokalforvaltning og de berørte institutioner.

BILAG

Ingen

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top