Orientering om åbningstidsundersøgelse i de københavnske daginstitutioner (Bilag)
Orientering om åbningstidsundersøgelse i de københavnske daginstitutioner (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 6. september 2000
Sager til drøftelse
12. Orientering om åbningstidsundersøgelse i de københavnske daginstitutioner (Bilag)
FAU 527/2000 J.nr. 162/00
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om åbningstidsundersøgelsen i de københavnske daginstitutioner til efterretning.
RESUME
På baggrund af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning den 21. april 1999 har forvaltningen gennemført en åbningstidsundersøgelse, hvor daginstitutioner med udvidet åbningstid i tre måneder har registreret fremmødet før kl. 7.00 og/eller efter kl. 17.00.
Formålet med undersøgelsen har været at afdække børnefamiliernes brug af den udvidede åbningstid.
Åbningstidsundersøgelsen omfatter 214 institutioner med udvidet åbningstid (af 260 mulige), der har registreret fremmødet fra 1. september 1999 til 1. december 1999.
Undersøgelsen omhandler 203 "almindelige" institutioner med ugentlig åbningstid på over 50 timer. Heraf har 28 institutioner en åbningstid på 55 timer ugentligt eller derover. Desuden deltog 11 særlige institutioner i undersøgelsen:
- 4 institutioner med særlig lang åbningstid
- 6 institutioner med weekendåbent
- 1 døgnåben institution
Med budget 2000 er der indført selvforvaltning i de københavnske daginstitutioner, så institutioner med en ugentlig åbningstid på over 49 timer og under 55 timer fra år 2000 har mulighed for at reducere den ugentlige åbningstid med op til to timer.
Overordnet viser undersøgelsen, at udnyttelsesgraden i den udvidede åbningstid generelt er lav. Der er dog tale om et meget varierende fremmøde i den enkelte institution i den udvidede åbningstid.
Institutioner med særlig lang åbningstid, weekend- eller døgnåbent (de 11 særinstitutioner) har meget forskellige udnyttelsesgrader.
For institutioner med weekendåbent viser undersøgelsen, at udnyttelsesgraden i både den almindelige åbningstid og den udvidede åbningstid er meget lav. Fire institutioner ud af seks mulige har således en udnyttelsesgrad under 1 barn pr. dag.
Generelt er udnyttelsesgraden i kommunens døgnåbne institution Vartov så høj, at undersøgelsen dokumenterer behovet for en døgnåben institution også i fremtiden.
ØKONOMI
Ingen.
HØRING
Ingen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
BILAG
- Rapporten: "Åbningstidsundersøgelse i de københavnske daginstitutioner".
Grethe Munk
/
Sven Bjerre