Mødedato: 06.08.2003, kl. 15:00

Regnskabsprognose pr. juli 2003 (Bilag)

Regnskabsprognose pr. juli 2003 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde onsdag den 6. august 2003

 

Sager til beslutning

2. Regnskabsprognose pr. juli 2003 (Bilag)

FAU 395/2003 J.nr. 395/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender det forventede regnskab pr. juli 2003 og halvårsregnskab 2003 (regnskabsprognosen pr. juli 2003) med henblik på rapportering til og senere behandling af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at det forventede regnskab nødvendiggør, at der samtidig fremsendes anmodning om tillægsbevilling vedrørende dækning af merforbrug til køb/salg på handicapområdet på 21,7 mill. kr. som følge af takststigninger i andre amter, samt at der anmodes om en tillægsbevilling til dækning af mindreindtægter fra forældrebetaling, søskenderabat og sociale fripladser på i alt 47,9 mill. kr. (Forelægges FAU som selvstændige sager).

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget indstiller, at det forventede merforbrug vedrørende anbringelsesområdet, børnehandicapområdet og manglende indtægter fra forældrebetaling indgår i Økonomiudvalgets behandling af budget 2004.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen på budgetområderne Børnefamilier med særlige behov og Handicappede iværksætter en nærmere undersøgelse af baggrunden for udgiftsudviklingen og undersøger eventuelle muligheder for opstramning af økonomistyringen på områderne, samt oplister eventuelle forslag til konkrete kompenserende besparelser med henblik på forhandlingerne om budget for 2004.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens regnskabsprognose for 2003 viser et fortsat merforbrug på handicapområdet og området for børnefamilier med særlige behov (anbringelser og forebyggelse).

På handicapområdet er der tale om store prisstigninger på køb af pladser i andre amter og om udgifter til handicappede børn.

På begge områder sker der en tilsvarende udvikling i andre amter og kommuner.

På begge område er der tale om udgifter forbundet med kommunens lovmæssige forpligtigelse til at yde omsorg og støtte til handicappede og til børn med særlige sociale problemer. Udgiftspresset har været kendt længe og ved regnskabsprognosen for april 2003 blev der overført midler til begge områder. Samtidig er der gennem længere tid blevet arbejdet på en opstramning af økonomistyringen indenfor rammerne af det lovmæssige og forsvarlige.

På daginstitutionsområdet kan der konstateres et merforbrug som kan henføres til en stigning i antallet af dagplejepladser m.v. I forbindelse med en korrektion af Børneplanen kan der tages højde for, at etablering af pladser er sket hurtigere end forventet.

På daginstitutionsområdet forventes nu færre indtægter fra forældrebetaling end budgetteret. Dette skyldes først og fremmet, at det overførte indtægtsbudget for de fire forsøgsbydele ikke holder. Men samtidig kan det konstateres, at omfanget af økonomiske fripladser er undervurderet i budgettet. Dvs. flere forældre end forudset har et indtægtsgrundlag som berettiger dem til økonomisk friplads.

Regnskabsprognosen består teknisk set af 3 dele, 1) det forventede regnskab for 2003, 2) halvårsregnskab, samt 3) mål og resultater opgjort pr. juli 2003.

Forventet regnskab pr. juli 2003 udviser et teknisk mindreforbrug på rammebelagt drift på 3 mill. kr. og et mindreforbrug på anlæg på 23,1 mill. kr. i forhold til et samlet nettobudget på 6,3 mia. kr. I alt er der et mindreforbrug på det rammebelagte område på 26,1 mill. kr. før indregning af bundne overførsler fra 2003 til 2004 (se tabel side 4).

Korrigeret for midler reserveret til "bundne overførsler" på 153,8 mill. kr. (beskrevet på side 5) er der et merforbrug på 79,8 mill. kr. og mindreindtægter på daginstitutionsområdet på 47,9 mill.kr. Merforbruget på 79,8 mill. kr. (inklusiv bundne overførsler) svarer til ca. 0,8 pct. af de samlede udgifter. De "bundne overførsler" følger af tidligere politiske beslutninger. Forvaltningen foreslår, at disse revurderes i forbindelse med at de nuværende undersøgelser på budgetområderne Børnefamilier med særlige behov og Handicappede afrapporteres til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomiudvalget.

Af det samlede merforbrug på 79,8 mill. kr. skyldes de 13 mill. kr., at antal pladser i bl.a. dagpleje og puljeinstitutioner har været højere end forventet. Denne udvikling i retning af flere pladser reducerer det forventede udbygningspladsbehov i Børneplanen og kan derfor finansieres indenfor rammen af denne.

Der er herudover et merforbrug på børnefamilier med særlige behov på 22 mill. kr. Merforbruget vedrører primært et stigende antal foranstaltninger i Brønshøj-Husum og Indre Nørrebro bydel. Der er iværksat en nærmere redegørelse herfor. Udgiftspresset på området er kendt fra resten af landet og har i de seneste år givet anledning til merforbrug. I forbindelse med april prognosen forventedes et merforbrug på 25 mill. kr., der blev finansieret ved budgetomflytning indenfor rammen. Forvaltningen vurderer, at der i en længere årrække, har været en stram økonomistyring, der bl.a. har resulteret i faldende anbringelsesfrekvens i København. Forvaltningen har på området en lovmæssig handleforpligtigelse, der gør, at området ikke er fuldstændigt styrbart.

Der forventes et merforbrug på voksne med særlige behov på 3 mill. kr.

Der forventes et mindreforbrug på stofafhængige på 1 mill. kr.

Der forventes endvidere et merforbrug på handicapområdet til køb og salg på 21 mill. kr. Denne problemstilling var også med i aprilprognosen. Forvaltningen har foretaget en analyse af køb/salg på handicapområdet med henblik på at undersøge baggrunden for udviklingen og mulighederne for en skærpet styring af området (FAU den 13. august 2003).

Herudover forventes i juliprognosen et merforbrug vedr&os lash;rende indsatsen med handicappede børn på 22 mill. kr., der primært skyldes en markant vækst i foranstaltninger for handicappede børn. Der er udbedt en nærmere redegørelse for udviklingen på de 4 handicapcentre. Det kan oplyses, at der også i det øvrige land har været kraftige udgiftsstigninger på området, som bl.a. skyldes en meget kraftig vækst i antallet af handicappede børn, herunder specielt i antallet af børn med autist-diagnoser. Forvaltningen har også på dette område en lovmæssig handleforpligtigelse, der gør området vanskeligt styrbart.

Herudover er det i forlængelse af regnskab 2002 konstateret, at der i forbindelse med budget 2002 er forudsat et for højt indtægtsbudget. Årsagen til, at budgettet ikke har været realistisk, er dels, at det forventede budget vedrørende de 4 forsøgsbydele ikke holdt (26,5 mill. kr.), samt at der i de øvrige bydele var indregnet forudsætning om forældres indtægt, der ikke holdt (21,4 mill. kr.). Mindreindtægten fremgik ikke af aprilkalkulen, da det i forbindelse med prognosen blev antaget, at regnskabsmerforbruget primært skyldtes dobbeltafregning af udgiften i januar 2003 i 2002 regnskabet.

På de lovbundne områder forventes et merforbrug på 11 mill. kr.

På finansposter forventes en finansforskydning på 20,8 mill. kr.

Regnskabsprognosen nødvendiggør efter forvaltningens vurdering, at der vedrørende indtægtsbudgettet fra forældrebetaling (47,9 mill. kr.) og køb/salg på handicap (21,7 mill. kr.) fremsættes tillægsbevillingsforslag til Økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationen.

Konsekvenser for budget 2004

Juliprognosen 2003 på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets område udviser på rammebelagte drift og anlægsområder et merforbrug på 79,8 mill. kr. samt mindreindtægter på daginstitutionsområdet på 47,9 mill. kr., forudsat at der reserveres midler på 153,8 mill. kr. til bundne overførsler, dvs. aktiviteter, der følger af tidligere politiske beslutninger og vedrører budget 2003, men først udmøntes i 2004.

Regnskabsprognosen nødvendiggør, at Økonomiudvalget i behandlingen af budget 2004 tager hensyn til, at der er sket en ændring i forvaltningens vurdering af udgifterne i 2004. Juliprognosen indebærer nedenstående ændringer i forhold til det der tidligere er oplyst og behandlet af Økonomiudvalget.

Børnefamilier med særlige behov Forebyggelse og familiepleje 21,7 mill. kr.

Handicappede Foranstaltninger handicappede børn 21,6 mill. kr.

Bo- og dagtilbud (primært køb/salg) 21,7 mill. kr.

Servicetilbud til børnefamilier Justering af budgetforudsætninger 16,4 mill. kr.

vedrørende forældrebetaling og

søskenderabat _________

81,4 mill. kr.

Af ovenstående ændringer var der i aprilprognosen varslet et forventet finansieringsbehov på handicapområdet på 9,4 mill. kr.

Halvårsregnskabet viser et merforbrug på drift på 65,7 mill. kr., der hovedsageligt forklares med merforbrug på Servicetilbud til børnefamilier og Handicappede. På anlæg ses et mindreforbrug på 3,0 mill. kr. På lovbundne områder ses et mindreforbrug på 20,1 mill. kr. På finansposter ses en stigning i beholdningerne på 4 mia. kr., der hovedsageligt skyldes en bevægelse i likvide midler, der samlet forklares af Økonomiforvaltningen for hele kommunen.

Mindreforbruget i halvårsregnskabet giver ikke anledning til at ændre vurderingen af det forventede årsregnskab.

Mål- og resultater viser, at ud af de 22 mål, som forvaltningen skal følge op på i 2003, er 5 mål opfyldt, 14 mål er ikke opfyldt fuldt ud og 3 mål har ikke været mulige at følge op på. Målopfyldelsen forventes at blive 3 pct. point bedre ved årets udgang.

Forvaltningens vurdering af forventet regnskab pr. juli 2003 samt halvårsregnskab 2003 er rapporteret til Økonomiforvaltningen med forbehold for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets godkendelse.

SAGSBESKRIVELSE

SAGSBESKRIVELSE:

Forventet regnskab pr. juli 2003.

Rammebelagte områder, drift og anlæg:

Forventet regnskab pr. juli 2003 udviser et teknisk mindreforbrug på rammebelagt drift på 3 mill. kr. og et mindreforbrug på anlæg på 23,1 mill. kr. i forhold til et samlet nettobudget på 6,3 mia. kr. I alt er der et mindreforbrug på det rammebelagte område på 26,1 mill. kr. før indregning af bundne overførsler fra 2003 til 2004.

Tabel 1: Forventet afvigelse rammebelagte områder drift og anlæg, inkl. bundne overførsler

Bevillingsområder i mill. kr.

Budget

2003

(korrigeret) 1

Forventet regnskab

Juli'03

Afvig.

Forventede overførsler
(til 2004)

Budget-afvigelse

i alt

Servicetilbud til børnefamilier

2.385,5

-18,8

80,02

61,2

Børnefamilier med særlige behov

960,4

21,73

0,0

21,7

Voksne med behov for serviceydelser

361,1

-14,3

13,84

-0,5

Voksne med særlige behov

622,0

-37,0

40,05

3,0

Stofafhængige

135,0

-1,0

0,0

-1,0

Handicappede

1.200,2

43,3

0,0

43,3

Administration

623,8

-20,0

20,06

0,0

Sum – Ramme belagte

6.288,0

-26,1

153,8

127,7

  1. Vedtaget budget tillagt tillægsbevillinger, inklusiv budgetoverførsler fra 2002 tiltrådt af BR den 11. juni 2003 (BR 319/03)
  2. 80 mill. kr. vedrører daginstitutionernes forventede opsparingsmulighed.
  3. Der forventes en samlet overskridelse lokalt på 46,7 mill. kr., når der tages højde for 25 mill. kr., der er overført ved tillægsbevilling fra integrationsområdet.
  4. Disponeret til kvarterløftsprojekt.
  5. 16,5 mill. kr. vedrører etablering af boliger til svage grupper, der ikke kan nå at blive anvendt i 2003 og 23,5 mill. kr. vedrører nyt tag til Ringbo.
  6. Midler til IT-projekter og kompetenceudvikling, der igangsættes i 2003, men først afsluttes i 2004.

Korrigeret for midler reserveret til "bundne overførsler" på 153,8 mill. kr. (beskrevet på side 5) er der reelt tale om et merforbrug på 79,8 mill. kr. Merforbruget svarer til ca. 0,8 pct. af de samlede udgifter. De "bundne overførsler" følger af tidligere politiske beslutninger. Disse kan eventuelt genovervejes i forhold til den nuværende økonomiske situation. Forvaltningen foreslår, at dette indgår i forbindelse med en efterfølgende uddybende redegørelse af mindreforbruget.

Rammebelagte områder, drift og anlæg. De enkelte områder.

På området Servicetilbud til børnefamilier forventes et merforbrug på 13,3 mill. kr. og mindreindtægter fra forældrebetaling på 47,9 mill. kr., i alt en budgetoverskridelse på 61,2 mill. kr.

Merforbruget skyldes øgede udgifter på 4,7 mill. kr. til privat pasning, hvor der er benyttet flere pladser end forventet og merudgifter til dagpleje på 13 mill. kr. som følge af flere dagplejepladser. Herudover forventes et merforbrug på 6,7 mill. kr. på puljeinstitutioner som følge af flere pladser end budgetteret, merforbrug til køb/salg af pladser på 3,7 mill. kr. Endvidere er afsat 7,4 mill. kr. til støttepædagoger. Dette giver et samlet merforbrug på 45 mill. kr. Merforbruget finansieres delvist af besparelser på drift af nye daginstitutionspladser på 22,1 mill. kr., der ikke er etableret i årets start.

Herudover er det konstateret, at der i forbindelse med budget 2002 er afsat for højt et indtægtsbudget vedrørende forældres betaling for daginstitutionstilbud som følge af manglende kendskab til de faktiske indtægter i forsøgsbydelene (26,5 mill. kr.) og som følge af at forudsætningerne om forældreindtægtsgrundlaget ikke holdt (21,4 mill. kr.).

Det er vurderingen, at mindreindtægterne fra forældrebetaling gør det nødvendigt at fremsætte tillægsbevillingsforslag til Økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationen, jf. selvstændig indstilling herom.

Det forventede merforbrug på området Børnefamilier med særlige behov udgør 21,7 mill. kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt stigende forbrug på lokalcentrene Brønshøj-Husum og Indre Nørrebro på 20 mill. kr. til døgnpleje og forebyggende foranstaltninger. De stigende udgifter skyldes en stigende anbringelsesfrekvens for flere lokalcentre i starten af 2003, hvilket medfører øgede udgifter til anbragte børn og unge.

Endvidere forventes et merforbrug på 1,7 mill. kr. til undervisning af børn med vidtgående handicap på grund af sager, der ikke er blevet overført til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen pr. 1. januar 2003.

Sidste år besluttede Økonomiudvalget, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget hvert år skal fremlægge en redegørelse om den økonomiske status på anbringelsesområdet for Økonomiudvalget, der skal sikre fokus på området i den politiske prioritering af budgettet med henblik på at opnå sammenhæng mellem budget og de lovgivningsmæssige forpligtigelser (ØU j. nr. 180/2002). Det foreslås, at denne prognose indgår som grundlag for Økonomiudvalgets drøftelser om budget 2004.

På området Voksne med behov for serviceydelser forventes et mindreforbrug på 0,5 mill. kr. på puljen til ekstra danskundervisning, hvor deltagelsen ikke er steget så meget som forventet tiltrods for en udvidelse af målgruppen. Deltagelsen er dog højere end forventet i aprilprognosen, hvor der var forventet et mindreforbrug på 2 mill. kr.

Herudover forventes et merforbrug på 17 mill. kr. til erhvervsmodende kurser, der delvist opvejes af et mindre forbrug til uddannelsesaktiviteter på 4 mill. kr., i alt et merforbrug på 13 mill. kr. svarende til aprilprognosen. Dette merforbrug opvejes af et mindreforbrug til beskæftigelsesaktiviteter på 10 mill. kr. som følge af en omlægning af aktiviteter fra ikke refusionsberettiget til refusionsberettiget aktiviteter og besparelser i forbindelse med omlægning af beskæftigelsesindsatsen vedrørende de fire nye lokalcentre, et mindreforbrug til tolketelefon på 1,8 mill. kr. samt merindtægter på 1,2 mill. kr. vedrørende integrationstilskud.

På området Voksne med særlige behov forventes et merforbrug på 12 mill. kr. på køb/salg af pladser, der modsvares af merindtægter på husleje på 5 mill. kr., idet et betydeligt antal førtidspensionister har opnået en højere pension end tidligere, hvilket har medført forhøjede huslejer, en merindtægt på knap 6 mill. kr. fra Psykiatriaftalen med Socialministeriet, der er forlænget frem til 2006, og en besparelse på 1 mill. kr. som følge af pladsreduktion på Sundbygård. Herudover forventes merforbrug på 3 mill. kr., der skyldes mindreindtægter fra tomme boliger i forbindelse med renovering af Egmontgården og mindreindtægter fra aktiviteter på cykelværkstedet på Sundholm.

Der forventes et merforbrug på 12 mill. kr. på køb/salg af pladser, der modsvares af merindtægter på husleje på 5 mill. kr., idet et betydeligt antal førtidspensionister har opnået en højere pension end tidligere, hvilket har medført forhøjede huslejer, en merindtægt på knap 6 mill. kr. fra Psykiatriaftalen med Socialministeriet, der er forlænget frem til 2006, og en besparelse på 1 mill. kr. som følge af pladsreduktion på Sundbygård.

Stofafhængige forventes et mindreforbrug på 2,8 mill. kr. til familiepleje på niveau med årsregnskab 2002 og aprilprognosen, hvilket skyldes en lavere søgning til disse tilbud.

Endvidere forventes en mindreindtægt på salg af pladser til andre amter på 1,8 mill. kr. på døgninstitutionen Strandgården.

Handicapområdet forventes et samlet merforbrug på drift og anlæg på 43,3 mill. kr. Merforbruget nødvendiggør, at der udarbejdes anmodning om tillægsbevilling for 2003. Det foreslås, at der sammen med regnskabsprognosen søges tillægsbevilling vedrørende merforbrug på køb/salg (takststigninger), mens der først tages stilling til en eventuel tillægsbevilling vedrørende merforbrug på foranstaltninger for handicappede børn i forbindelse med den efterfølgende nærmere redegørelse.

På bo- og dagtilbud forventes et merforbrug på drift 44,8 mill. kr., der delvist modsvares af et mindreforbrug på anlæg 23,1 mill. kr., der er afsat til udbygningsplanen og anvendes til drift af nye pladser i 2003, da alle tilbud i forbindelse med udbygningsplanen er anlagt.

Det forventede merforbrug på bo- og dagtilbud på 21,7 mill. kr. skyldes hovedsageligt merforbrug på køb/salg af pladser som følge af takststigninger, som forvaltningen ikke har indflydelse på (på niveau med det forventede i aprilprognosen).

Der er udarbejdet en selvstændig analyse af udviklingen på køb/salg området, der viser, at der er behov for en tillægsbevilling på 21,7 mill. kr., samt anbefaler en række fremadrettede tag til forbedring af økonomistyringen på området.

Herudover kan der i juli prognosen konstateres, at der er sket en kraftig udvikling i aktiviteten på handicappede børn. Der forventes et merforbrug på døgnpleje og forebyggende foranstaltninger til handicappede børn på 16 mill. kr. som følge af en stigning i antal børnesager i forbindelse med det udvidede handicapbegreb og stigende gennemsnitspriser på familiepleje, samt et merforbrug på 5,6 mill. kr. til døgninstitutioner. Udviklingen på området ses også i resten af landet (jf. Amtsrådsforeningens seneste rapport på området).

Overførsler fra 2003 til 2004

I alt forventes det, at der skal overføres 153,8 mill. kr. til budget 2004, jf. tabel 1.

Af det samlede beløb forventes 80 mill. kr. overført som følge af daginstitutionernes opsparede midler, hvilket er på niveau med overførslen fra 2002 til 2003. Overførslerne opgøres først i maj måned 2004. Der er usikkerhed om beløbet på nuværende tidspunkt.

Herudover er der afsat 13,8 mill. kr. i budget 2003 til kvarterløftsprojekter i Brønshøj-Husum og Sundby Syd. Da projekterne ikke er iværksat endnu, forventes midlerne overført til budget 2004. Projekterne finansieres af integrationstilskud i 2003 samt midler fra den boligpolitiske strategiplan under Økonomiforvaltningen, Boligorganisationerne og Landsbyggefonden

På området Voksne med særlige behov forudsættes 40 mill. kr. overført til etablering af boliger til svage grupper i samarbejde med de almene boligselskaber (16,5 mill. kr.), samt nyt tag til Ringbo (23,5 mill. kr.).

På administrationsområdet forudsættes overført 20 mill. kr. til en række projekter, der igangsættes i 2003, men først afsluttes i 2004. Det drejer sig om ESDH-projektet (12,6 mill. kr.), kompetence udvikling (5 mill. kr.) og øvrige IT-projekter (2,4 mill. kr., primært indførelsen af KOS i forbindelse med BUM i hjemmeplejen).

Lovbundne områder

På lovbundne områder forventes et merforbrug på 11 mill. kr.

Der forventes et mindreforbrug på 42,4 mill. kr. til kontanthjælp. Der var budgetteret med en stigning i antallet af kontanthjælpsmodtagere, som ikke er sket. En del kontanthjælpsmodtagere er kommet over på andre ydelser såsom førtidspension og fleksjob. Antallet af modtagere af disse typer af ydelser er steget markant det sidste år.

Der forventes merudgifter til sygedagpenge på 41,7 mill. kr. som følge af flere sygedagpengemodtagere, dels på grund af flere nye sager, og dels på grund af at den gennemsnitlige sagsvarighed er steget. Der er som en forsøgsordning overført midler fra det lovbundne område til administration for at styrke indsatsen med henblik på at nedbringe udgifterne til sygedagpenge (BR 328/03, 11. juni 2003). Forsøget gælder i halvandet år og skal vurderes i foråret 2004.

Endvidere forventes et merforbrug på boligydelse på 11,6 mill. kr., hvor udgifterne ikke er faldet som forventet. Da budgettet for 2003 blev udarbejdet, forventedes det, at udgiften ville falde svarende til det fald, der havde været i boligstøtten de forgående år.

På husvildeområdet forventes der et merforbrug på 4,1 mill. kr. grundet manglende nødboliger. Der har været nedsat en arbejdsgruppe i Økonomiforvaltningens regi, der undersøgte styringen af husvildeområdet. Efter Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering skal området fastholdes som lovbundent, da det reelt er boligudbud og flyttemønstre, der er afgørende for udgifterne.

Finansposter

På finansposter forventes en nettoforskydning på 20,8 mill. kr.

Årsagerne hertil er afregning af refusionstilgodehavende med staten vedrørende 2002 på 119 mill. kr., en stigning i gælden på beboerindskud med 13 mill. kr., afregninger med Arbejdsformidlingen med 11 mill. kr. samt et fald i tilgodehavende på forældrebetalingen. For Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen betyder dette en stigning i kassebeholdningen.

Dernæst forventes der med udgangen af 2003 et fald i forvaltningens kortfristede gæld på 122 mill. kr., der hovedsageligt skyldes udbetalinger af indeholdte beløb vedrørende førtidspensioner, der indeholdes via pensionssystemet i Sundhedsforvaltningen.

Halvårsregnskab

Rammebelagte drifts- og anlægsområder

Halvårsregnskabet udviser på rammebelagte drifts- og anlægsområder et merforbrug på 62,9 mill. kr., hvilket skal sammenholdes med et mindreforbrug i forventet regnskab pr. juli 2003 på 26,1 mill. kr. Halvårsregnskabet giver ikke anledninger til ændringer i det forventede regnskab pr. juli 2003.

Merforbruget skyldes hovedsageligt merforbrug på daginstitutionsområdet, der skyldes, at udgifterne til fripladser og søskenderabat for juli måned er konteret i første halvår, samt at forbruget hertil har været større end budgetteret. Herudover ses et merforbrug på døgninstitutioner for børn og unge, hvor indtægter fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ikke er betalt endnu, samt merforbrug på køb og salg af udenamtslige pladser på bo- og dagtilbud under handicapområdet.

Lovbundne områder

Mindreforbruget på lovbundne områder på 20,1 mill. kr. skyldes mindreudgifter på kontanthjælp og beskæftigelsesordninger samt merudgifter på sygedagpenge, førtidspension og boligydelse.

Finansposter

Finansposter viser en forskydning på 4 mia. kr. Heraf vedrører 3,9 mia. kr. forskydning på likvide aktiver, som Økonomiforvaltningen forklarer samlet for hele kommunen.

Den resterende del af forskydningen skyldes hovedsageligt afregning af refusionstilgodehavende vedrørende 2002, udsendte regninger, der endnu ikke er betalt, en forværring af mellemregningen mellem årene og leverandører samt udlæg for Sundhedsforvaltningen i forbindelse med administration af pensioner.

Mål og resultater

Opgørelsen af mål- og resultater som følge af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i 2002 (FAU 200/2002) viser, at ud af de 22 mål som forvaltningen skal følge op på i 2003, er 5 mål opfyldt, 14 mål er ikke opfyldt fuldt ud og 3 mål har ikke været mulige at følge op på. Den gennemsnitlige målopfyldelse er 72 pct. og forventes at nå 75 pct. ved årets udgang.

Tabel 2 - Forventet regnskab 2003 pr. 21. juli 2003

Bevillingsområder

Korrigeret budget

Forventet regnskab

Forventet afvigelse

Nettoudgifter i 1.000 kr.

Rammebelagte områder, drift

Servicetilbud til børnefamilier

2.240.058

2.221.258

-18.800

Børnefamilier med særlige behov

952.939

974.639

21.700

Voksne med behov for serviceydelser

361.147

346.847

-14.300

Voksne med særlige behov

616.750

579.750

-37.000

Stofafhængige

134.959

133.959

-1.000

Handicappede

1.180.928

1.247.328

66.400

Administration mv.

620.849

600.849

-20.000

6.107.630

6.104.630

-3.000

Rammebelagte områder, anlæg

Servicetilbud til børnefamilier

145.428

145.428

0

Børnefamilier med særlige behov

7.500

7.500

0

Voksne med særlige behov

5.255

5.255

0

Handicappede

19.306

-3.794

-23.100

Administration mv.

2.924

2.924

0

180.413

157.313

-23.100

Lovbundne

3.375.976

3.386.976

11.000

3.375.976

3.386.976

11.000

Finansposter

14.500

-6.300

-20.800

14.500

-6.300

-20.800

Sum

9.678.519

9.642.619

-35.900

Tabel 3. Halvårsregnskab 2003

Bevillingsområde

Korrigeret budget

Regnskab

Afvigelse

Nettoudgifter i 1.000 kr.

halvår

halvår

Rammebelagte områder, drift

Servicetilbud til børnefamilier

994.103

1.054.430

60.326

Børnefamilier med særlige behov

461.969

470.038

8.069

Voksne med behov for serviceydelser

148.867

156.658

7.791

Voksne med særlige behov

290.747

278.850

-11.897

Stofafhængige

54.061

55.945

1.883

Handicappede

461.044

504.421

43.377

Administration mv.

292.660

248.971

-43.689

2.703.453

2.769.313

65.860

Rammebelagte områder, anlæg

Servicetilbud til børnefamilier

36.899

32.840

-4.059

Børnefamilier med særlige behov

0

2

2

Voksne med særlige behov

2.627

4.628

2.001

Handicappede

492

208

-284

Administration mv.

670

0

-670

40.688

37.678

-3.010

Lovbundne

1.732.425

1.712.343

-20.081

1.732.425

1.712.343

-20.081

Finansposter

7.250

3.979.651

3.972.401

7.250

3.979.651

3.972.401

Sum

4.483.815

8.498.985

4.015.169

 

Tabel 4. Mål og resultater (nøgletal) Forventet regnskab pr. april 2003

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget – Mål og resultater – juli 2003

Målsætning

Mål (resultatkrav)

 

Resultat efter 2. kvartal

(opgjort d.)

Forventet årsresultat

Forventet målopfyldelse ved årets udga ng

Forklaring på målopfyldelse/manglende opfyldelse

Servicetilbud til børnefamilier:

1) Sundhedpleje

Der gennemføres:

1 besøg til gravide,

 

 

 

 

11 pct. af de gravide har modtaget besøg af sundhedsplejen.

Der forventes ikke afvigelser i forhold til 1. halvår.

 

11 pct.

 

 

 

 

 

1 besøg til kvinder der føder hjemme, ambulant eller udskrives efter tidlig fødsel.

I gennemsnit gennemført 1,3 besøg.

Der forventes ikke afvigelser i forhold til 1. halvår.

100 pct.

3-5 besøg i barnets første leveår, 1 besøg når barnet er 1½ og 3 år.

I gennemsnit gennemført 6,1 besøg.

(opgjort d.

27. juni ´03)

Der forventes ikke afvigelser i forhold til 1. halvår.

100 pct.

2) Pasningstilbud

Alle børnefamilier, der har udtrykt ønske om et pasningstilbud skal ved udløb af barselsorloven modtage tilbud som modsvarer barnets behov.

I gennemsnit gik der 407 dage fra ansøgnings-dato til det første tilbud om plads. Ved en orlovstid på 434 dage har 50 pct. fået opfyldt tilbud ved udløbet af orloven.

(opgjort d.

31. maj ´03)

Det forventes, at den ekstraordinære udbygning i forbindelse med Børneplanen vil forkorte ventetiden i 2003. Da anvisningen udelukkende sker efter ventelisten på den enkelte institution, er det ikke muligt at forudsige den gennemsnitlige ventetid.

50 pct.

Med Børneplanen og den store pladstilgang forventes målet opfyldt i 2005.

3) Integration i pasningstilbud

Som led i bestræbelserne på integration forøges antallet af indvandrer- og flygtningebørn, der benytter sig af dagtilbud fra 60 pct. til 70 pct.

  

100 pct.

 

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget – Mål og resultater – juli 2003

Målsætning

Mål (resultatkrav)

 

Resultat efter 2. kvartal

(opgjort d.)

Forventet årsresultat

Forventet målopfyldelse ved årets udgang

Forklaring på målopfyldelse/manglende opfyldelse

      
 

Børnefamilier med særlige behov:

4) Handleplan

Inden der træffes en afgørelse om at anbringe et barn eller en ung uden for hjemmet jf. §40 stk. 2 nr. 11 og §42 skal der udarbejdes en handleplan.

90 pct.

 

 

 

 

(opgjort d.

13. juni ´03)

95 pct.

95 pct.

Der er stor opmærksomhed på målet og der bliver fulgt op fra centralt hold ofte, især ved opfølgningsmøderne med lokalcentrene.

5) Revision af handleplan

Kommunen skal senest 3 måneder efter at barnet eller den unge har fået ophold uden for hjemmet vurdere om den i §53 eller i §59 nævnte handleplan skal revideres og skal herefter med højst 6 måneders mellemrum foretage en sådan vurdering.

6 pct. og 10 pct.

 

 

 

 

 

 

 

 

(opgjort d.

13. juni ´03)

50 pct.

50 pct.

Den lave procent skyldes dårlig datadisciplin i alle lokalcentrene, der er flere centre, der har 0 %. Hvis indtastningen bliver foretaget, så kan målet nå op på 50% i år, da det er registreret ved stikprøver at opfølgningen sker rettidigt

Voksne med behov for serviceydelser:

6) Anvisning af bolig til flygtninge

Krav om anvisning af bolig senest 3 måneder efter at kommunen har overtaget ansvaret for flygtninge som Udlændingestyrelsen har visiteret til kommunen.

-

-

-

Integrationsloven er ændret pr. 1. januar 2003. Ændringen betyder bl.a., at kommunerne ikke længere er forpligtet til at anvise flygtninge en bolig.

7) Kontanthjælpsgrad blandt etniske minoriteter

Kontanthjælpsgraden blandt etniske minoriteter nedbringes fra 28 pct. til 20 pct. i perioden 2000-2002.

25,2 pct.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(opgjort d.

31. mar.´03)

mindre end 25,5 pct.

Mindre end 98 pct.

Kontanthjælpsgraden for etniske minoriteter er faldet med 1,5 procentpoint over det seneste år fra 1. kvartal 2002 til 1. kvartal 2003. Kontanthjælpsgraden er dog forsat markant højere end for den øvrige befolkning. For resten af befolkningen i kommunen er kontanthjælpsgraden på 5,5%.

 

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget – Mål og resultater – juli 2003

Målsætning

Mål (resultatkrav)

 

Resultat efter 2. kvartal

(opgjort d.)

Forventet årsresultat

Forventet målopfyldelse ved årets udgang

Forklaring på målopfyldelse/manglende opfyldelse

8) Undervisning og aktivering i introduktionsprogrammer

Mindst 80 pct. af udlændinge omfattet af integrationsprogrammet modtager enten undervisning, aktivering eller begge dele.

449 i aktivering og 1.160. får sprogundervisning, i alt 1.609 (53,3 pct.)

(opgjort d.

31. mar.´03)

53,3 pct.

67 pct.

Der forventes en svag stigning som følge af arbejdet i en nedsat arbejdsgruppe.

9) Forsørgelse på kontanthjælp i mere end 12 måneder.

Ingen kontanthjælpsmodtager over 30 år må forsørges i over 12 måneder af gangen uden at modtage et aktivt tilbud, medmindre en indsats med et arbejdsmarkedsrettet perspektiv har vist sig absolut udsigtsløs.

78 pct. har fået tilbud inden 12 mdr.

 

 

 

 

 

(opgjort d.

31. mar.´03)

78 pct.

78 pct.

Der har ikke været muligt taget hensyn til om

10) Aktiveringsgrad

Andelen af kontanthjælpsmodtagere i et aktivt tilbud forøges fra de nuværende 30 % til 35 pct.

43 pct.

 

(opgjort d.

31. mar.´03)

43 pct.

100 pct.

 

11) Udslusning til arbejdsmarked

70 pct. af de arbejdsmarkeds-parate ledige er ude af kontanthjælpssystemet, når de har afsluttet aktiveringsforløbet.

76 pct.

 

 

(opgjort d.

31. mar.´03)

76 pct.

100 pct.

Der kan på sigt forventes en påvirkning fra de negative konjunkturer.

12) Udslusning fra aktiveringsprojekter og forrevalidering

60 pct. af deltagere i særlige aktiveringsprojekter eller forrevalidering kommer videre i ordinært arbejde, ordinær beskæftigelse, arbejdsmarkedsrettet aktivering eller revalidering.

71 pct.

 

 

 

 

 

(opgjort d.

31. mar.´03)

71 pct.

100 pct.

Der kan på sigt forventes en påvirkning fra de negative konjunkturer.

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget – Mål og resultater – juli 2003

Målsætning

Mål (resultatkrav)

 

Resultat efter 2. kvartal

(opgjort d.)

Forventet årsresultat

Forventet målopfyldelse ved årets udgang

Forklaring på målopfyldelse/manglende opfyldelse

13) Varighed af sygedagpengesager

Den gennemsnitlige varighed pr. sygedagpengesag for alle løbende sager nedbringes fra de nuværende 36 uger til 33 uger.

36,4 uger

 

 

 

 

 

 

 

(opgjort d.

31. mar.´03)

36 uger

91 pct.

Årsagen til de sidste par års stigning i sagsvarigheden skyldes flere faktorer. En væsentlig faktor er den voldsomme stigning i helt nye sager, der trækker ressourcer fra det almindelige opfølgningsarbejde.

Voksne med særlige behov:

14) Boliger til psykisk syge

Psykisk syge med behov for en særlig boform tilbydes en bolig inden for 3 måneder fra visitationstidspunktet.

10-15 af 90

 

 

(opgjort d.

1. juli ´03)

20-30 af 180

10-15 pct.

Det forventes at udbygningen med i alt ca. 30 nye botilbud i 2004 vil medføre at flere ansøgere kan tilbydes bolig inden for 3 mdr.

15) Afprøvning af arbejdsevne for psykisk syge

Psykisk syge , der ønsker at få afprøvet deres arbejdsevne, tilbydes arbejde eller beskæftigelse på særlige vilkår inden for 3 måneder.

Ingen måling.

15-20 af Fountainhouse' ca. 160 medlemmer får tilbud om afprøvning. Der findes ikke lignende tilbud andre steder.

Stofafhængige:

16) Behandlingsgaranti

Alle, der ønsker behandling, skal have et behandlingstilbud inden 14 dage efter henvendelse.

93 pct.

 

 

 

 

 

 

 

 

(opgjort d.

26. juni´03)

98 pct.

98 pct.

Alle i maj og juni måned er indskrevet inden for 14 dage efter henvendelse. Derfor forventes en opfyldelse på 100 % for de senere måneder i året. En registreringsfejl har været grunden til den lavere målopfyldelse tidligere på året.

17) Stoffri behandling

At 25 pct. af dem, der udskrives fra stoffri behandling, udskrives færdigbehandlede og stoffri

19 pct.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(opgjort d.

26. juni´03)

20 pct.

80 pct.

Udskrivningsstatus pr. 23/06/03 for indskrevne i stoffri behandling, indskrevet fra måned: 22/12/01 - 22/12/02 ialt: 308 brugere. Hvis man udvider perioden for indskrivning i behandling med 1 år øges andelen, der udskrives færdigbehandlede og stoffri og målet på de 25% er opfyldt.

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget – Mål og resultater – juli 2003

Målsætning

Mål (resultatkrav)

 

Resultat efter 2. kvartal

(opgjort d.)

Forventet årsresultat

Forventet målopfyldelse ved årets udgang

Forklaring på målopfyldelse/manglende opfyldelse

Handicappede:

18) Visitation til specialdagtilbud

Hvis handicappet først konstateres efter at barnet er fyldt et år, skal visitationen til specialdagtilbud gennemføres senest tre måneder efter anmodningen herom.

100 pct.

 

 

 

 

(opgjort d.

27. juni´03)

100 pct.

100 pct.

 

19) Specialrådgivning og dagpasning

Familier med børn, der får konstateret et vidtgående handicap, skal have tilbud om specialrådgivning samt orienteres om øvrige tilbud senest 14 dage efter henvendelse er modtaget.

50-100 pct.

 

 

 

 

 

(opgjort d.

24. juni´03)

 

50-100 pct.

 
 

Børn med vidtgående handicap skal have tilbudt dagpasning, når de er et år.

Målet er ikke opfyldt i nogen af sagerne.

(opgjort d.

24. juni´03)

 

Det forventes ikke, at målet kan opfyldes i nogen af sagerne.

0 pct.

 

20) Aflastning

Forældres anmodning om aflastning skal imødekommes inden for 3 måneder.

I ingen tilfælde er kvalitetsmålet opfyldt.

(opgjort d.

24. juni´03)

Det forventes ikke at kvalitetsmålet opfyldes.

0 pct.

 

21) Svarfrist for sager om personlig pleje

FAU svarfrist for personlig hjælp, omsorg og pleje mm. til voksne (Serviceloven kap. 14 og 15) : Personlig hjælp og pleje og hjælp til borgere under 67 år (om nødvendigt ydes hjælpen straks) 1 uge.

90-100 pct.

 

 

 

 

 

 

(opgjort d.

24. juni´03)

-

90-100 pct.

 

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget – Mål og resultater – juli 2003

Målsætning

Mål (resultatkrav)

 

Resultat efter 2. kvartal

(opgjort d.)

Forventet årsresultat

Forventet målopfyldelse ved årets udgang

Forklaring på målopfyldelse/manglende opfyldelse

22) Svarfrist for sager om hjælpemidler

FAU svarfrist for hjælpemidler og forbrugsgoder (Serviceloven kap. 19): Tekniske hjælpemidler, forbrugsgoder og boligindretning 8 uger.

Ingen måling.

-

-

Et center oplyser at svartiden er steget til mellem 8 og 12 uger.

 

MILJØVURDERING:

Ingen miljømæssige konsekvenser

ØKONOMI:

Se ovenstående

ANDRE KONSEKVENSER:

Ingen

HØRING:

Ingen

BILAG:

  1. Forventet regnskab pr. 21. juli 2003
  2. Halvårsregnskab 2003
  3. Notat om status på anbringelsesområdet
  4. Notat om status på handicapområdet
  5. Notat om status for indtægter fra forældrebetaling

 

 

 

Grethe Munk

/ Sven Bjerre

 

Til top