Mødedato: 06.04.2005, kl. 15:30

Høring i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om "Boliger for alle - boligplan for Københavns Kommune 2005-08" (bilag)

Høring i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om "Boliger for alle - boligplan for Københavns Kommune 2005-08" (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. april 2005

 

 

7.      Høring i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om "Boliger for alle - boligplan for Københavns Kommune 2005-08" (bilag)

 

FAU 148/2005  J.nr. 148/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08", som forelagt udvalget, godkendes med henblik på at forslaget sendes i offentlig høring.

 

 

RESUME

Den 13. juni 2001 vedtog Borgerrepræsentationen "Boliger for alle – Boligpolitisk Strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 2004" med dertil hørende aftale om Københavns boligpolitik af 23. maj 2001, samarbejds- og partnerskabsaftaler samt investeringsoversigt (BR 297/01). Siden da er gennemført en lang række tiltag indenfor de udvalgte indsatsområder. Det overordnede mål i den Boligpolitiske strategiplan er at gøre København til en mere alsidig boligby, som kan give flere københavnere mulighed for at blive i byen og dermed skabe en bred befolkningssammensætning.

 

Kommuneplanstrategien "Fremtidens København og Københavnere" blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 25. marts 2004. Af Kommuneplanstrategien fremgår det, at der skal foretages en revision af den Boligpolitiske strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 04. På baggrund heraf er der på tværs af Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen udarbejdet forslag til revideret boligplan. Den reviderede plan bygger videre på strategien, målene og indsatsområderne i den Boligpolitiske strategiplan 2001 – 04 og er en opdatering af den nuværende boligpolitik.  Den ekstraordinære boligsociale indsats videreføres således med "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08".

 

Økonomiudvalget anbefalede i mødet den 1. marts 2005 (ØU 88/2005), at "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08", sendes til høring i Bygge- og Teknikudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget, samt i Integrationsrådet og i Det rådgivende Integrationsudvalg (se bilag). Derefter behandles forslaget i Økonomiudvalget, som videresender forslaget til Borgerrepræsentationen med henblik på godkendelse inden forslaget sendes i offentlig høring. Den offentlige høring gennemføres fra medio maj til og med august 2005, sideløbende med høringen af Kommuneplanforslag 2005.

 

På baggrund heraf indstiller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08", som forelagt udvalget, godkendes med henblik på at forslaget sendes i offentlig høring. Forslaget er vedlagt som bilag.

 

SAGSBESKRIVELSE

Den 13. juni 2001 vedtog Borgerrepræsentationen "Boliger for alle – Boligpolitisk Strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 2004" med dertil hørende aftale om Københavns boligpolitik af 23. maj 2001, samarbejds- og partnerskabsaftaler samt investeringsoversigt (BR 297/01). Siden da er gennemført en lang række tiltag indenfor de udvalgte indsatsområder:

 

-         Infrastruktur og byggemodning

-         Forbedring af veje, pladser, grønne områder o.l.

-         Flere boliger for unge

-         Frivillige lejlighedssammenlægninger

-         Information om København som boligby

-         Fremme af mobiliteten på boligmarkedet

-         Ekstraordinær boligsocial indsats

 

Samlet har det fremmet nybyggeriet i de nye boligområder og forbedringer i de eksisterende boligkvarterer.

 

Det overordnede mål i den Boligpolitiske strategiplan er at gøre København til en mere alsidig boligby, som kan give flere københavnere mulighed for at blive i byen og dermed skabe en bred befolkningssammensætning.

 

Et centralt mål i den Boligpolitiske strategiplan er at få etableret flere familieboliger. Samlet forventes der i perioden 2001 – 04 at være tilvejebragt ca. 6.500 flere familieboliger dels ved nybyggeri dels ved boligsammenlægninger. Seneste undersøgelse af nybyggeri viser, at 60 % af boligerne indflyttes af københavnere, og da boligsammenlægninger typisk gennemføres af københavnske familier, har de større boliger været medvirkende til at fastholde flere familier i byen.

 

Et andet centralt område i den Boligpolitiske strategiplan er målet om attraktive og alsidige boligområder. De flere lejlighedssammenlægninger har bidraget til at give de eksisterende boligområder en mere alsidig sammensætning m.h.t. boliger i forskellige størrelser. Byfornyelsen - ikke mindst på Vesterbro - og kvarterløftindsatsen har også haft stor betydning i form af boligfornyelse og forbedringer af byrum. Seneste evaluering af byfornyelsen viser, at indsatsen har bidraget til en bredere beboersammensætning i form af flere familier i områderne.

 

I den Boligpolitiske strategiplans periode, 2001 – 04, er det samlede antal af husstande med børn steget med 6 %. Det er således lykkedes at fastholde flere familier i København.

 

Kommuneplanstrategien "Fremtidens København og Københavnere" blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 25. marts 2004. Af Kommuneplanstrategien fremgår det, at der skal foretages en revision af den Boligpolitiske strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 04.

 

På baggrund heraf er der på tværs af Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen udarbejdet forslag til revideret boligplan.

 

Den reviderede plan bygger videre på strategien, målene og indsatsområderne i den Boligpolitiske strategiplan 2001 – 04 og er en opdatering af den nuværende boligpolitik. Boligplanen har følgende indsatsområder, hvor der fra 2005 – 08 vil blive gennemført en række projekter for at realisere kommunes mål om at udvikle København, som en alsidig og attraktiv boligby:

  

-         Nybyggeri

-         Boligomdannelse.

-         Byfornyelse og fysiske forbedringer

-         Områdefornyelse og boligsocial indsats

-         Ungdomsboliger

-         Boliger for voksne med særlige behov

-         Ældre- og plejeboliger

 

Den ekstraordinære boligsociale indsats videreføres med "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08". Indsatsen er beskrevet nærmere i afsnittet "Boliger for voksne med særlige behov". Samarbejdsorganet vedr. boliganvisning har bemyndigelse til at træffe beslutninger om udmøntning af de 40 mill. kr. afsat til ekstraordinær boligsocial indsats. Samarbejdsorganet har i 2004 besluttet, at samarbejdet om etablering af boliger til særligt udsatte grupper fortsætter, indtil de fornødne boliger er etableret og midlerne er brugt op.

 

Økonomiudvalget anbefalede i mødet den 1. marts 2005 (ØU 88/2005), at "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08", sendes til høring i Bygge- og Teknikudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget, samt i Integrationsrådet og i Det rådgivende Integrationsudvalg (se bilag).

 

Derefter behandles forslaget i Økonomiudvalget, som videresender forslaget til Borgerrepræsentationen med henblik på godkendelse inden forslaget sendes i offentlig høring. Den offentlige høring gennemføres fra medio maj til og med august 2005, sideløbende med høringen af Kommuneplanforslag 2005. Der sigtes mod en endelig vedtagelse af Boligplan 2005- 08 i oktober 2005. Forslaget til Boligplan 2005 - 08 vil således blive forelagt til politisk behandling sideløbende med Kommuneplanforslag 2005.

 

På baggrund heraf indstiller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08", som forelagt udvalget, godkendes med henblik på at forslaget sendes i offentlig høring. Forslaget er vedlagt som bilag.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

I realiseringen af boligplanen indgår overskydende midler fra Den boligpolitiske strategiplan 2001 – 04, midler som er afsat til boligformål i forbindelse med de årlige budgetaftaler samt drifts- og anlægsmidler i det ordinære budget, som målrettes planens projekter.

 

Det foreslås, at de 72,232 mio. kr., som ikke er disponeret, eller har fungeret som mellemfinansiering, indgår i realiseringen af boligplanen for 2005 – 08.

 

Det forudsættes, at der gives overførselsadgang af mindreforbruget fra 2004 til 2005, under bevillingen den boligpolitiske strategiplan.

 

Herudover henstår der stadig ca. 24,333 mio. kr. ud af de oprindeligt 40 mio. kr. afsat til ekstraordinær boligsocial indsats. Den ekstraordinære boligsociale indsats videreføres med "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08". Indsatsen er beskrevet nærmere i afsnittet "Boliger for voksne med særlige behov". Samarbejdsorganet vedr. boliganvisning har bemyndigelse til at træffe beslutninger om udmøntning af de 40 mill. kr. afsat til ekstraordinær boligsocial indsats. Samarbejdsorganet har i 2004 besluttet, at samarbejdet om etablering af boliger til særligt udsatte grupper fortsætter, indtil de fornødne boliger er etableret og midlerne er brugt op.

Økonomioversigt er vedlagt som bilag.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Boligplanen er af ØU sendt i høring i BTU, SOU og FAU.

 

BILAG

·        Bilag 1: "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08"

·        Bilag 2: Økonomioversigt, Boligpolitisk strategiplan, januar 2005

·        Bilag 3: Økonomiudvalgets behandling den 1. marts 2005 - dagsordenspunktet.

·        Bilag 4: Økonomiudvalgets behandling den 1. marts 2005 – beslutningsprotokol.

 

 

 

 

 

                      Grethe Munk

 

                                                                                       /

                                                Torben Brøgger

 

 

 


 

Til top