Vurdering af pasningsordningen Lillekilde (Bilag)
Vurdering af pasningsordningen Lillekilde (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 6. marts 2002
Sager til beslutning
6. Vurdering af pasningsordningen Lillekilde (Bilag)
FAU 99/2002 J.nr. 99/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager stilling til, om pasningsordningen Lillekilde skal godkendes i henhold til serviceloven.
RESUME
Lillekilde er en pasningsordning efter servicelovens § 26 (Privat Børnepasning) og er også omfattet af servicelovens § 63 (private pasningsordninger). Ifølge forvaltningens informationer baserer Lillekildes pædgogik sig bl.a. på L. Ron Hubbards principper.
Nogle forældre tilkendegiver dog, at de ikke er medlemmer af den scientologiske trosretning. Familie-og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ikke forholdt sig til forældres eventuelle trosretninger, men udelukkende forholdt sig til det pædagogiske indhold i Lillekilde og driften heraf.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens pædagogiske konsulenter fører løbende tilsyn med private og kommunale dagtilbud. I den forbindelse er der jævnligt pasningsordninger med en religiøs tilknytning.
Godkendelsen af disse pasningsordninger har i hvert enkelt tilfælde taget udgangspunkt i en vurdering af, om pædagogikken lever op til formålsbestemmelserne i serviceloven og Københavns Kommunes målsætninger på området. Denne vurdering er foretaget af det pædagogiske tilsyn.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i 2001 i samarbejde med Valby Bydel vurderet, at der var behov for at undersøge, om pædagogikken i Lillekilde lever op til formålsbestemmelserne i serviceloven og Københavns Kommunes målsætninger. Derfor gennemførte to pædagogiske konsulenter i oktober 2001 en vurdering af Lillekilde efter aftale med Valby Bydel.
Konsulentundersøgelsen vurderer at den pædagogiske praksis i Lillekilde ikke lever op til servicelovens formålsbestemmelse.
SAGSBESKRIVELSE
Servicelovens formålsbestemmelse (§ 8)
I serviceloven § 8 fremgår de overordnede mål for dagtilbuddenes arbejde. Dagtilbuddene skal i samarbejde med forældrene blandt andet:
- støtte det enkelte barns tilegnelse og udvikling af sociale og almene færdigheder
- give det enkelte barn omsorg og støtte samt styrke det enkelte barns selvværd
- give barnet mulighed for medbestemmelse og medansvar og bidrage til at udvikle barnets selvstændighed og evne til at indgå i forpligtende fællesskaber
Ad 1. Støtte det enkelte barns tilegnelse og udvikling af sociale og almene færdigheder
Almene færdigheder forudsætter udvikling af egenskaber, der fører til åbenhed, tolerance og respekt for andre med henblik på at styrke det enkelte barns alsidige udvikling.
I den forbindelse fremgår det af konsulentrapporten om Lillekilde:
"… focuseringer på nogen områder [kan] let medfører at andre udelades af synsfeltet. De certikater og skriftlige anerkendelser, som hæfter sig til børneprogrammerne og som hver fredag uddeles til børnene (og deres forældre) for deres præstationer i løbet af ugen, kan således let medføre underkendelse af udviklingsområder, som ikke gives opmærksomhed i udviklingsprogrammerne".
Med andre ord kan Lillekildes udviklingsprogrammer ikke sikre en alsidig udvikling af børnene.
Konsulenterne vurderer, at Lillekilde sætter lighedstegn mellem selvtillid og præstationer uden at børns selvværd opfattes som en kvalitet i sig selv.
Ad 2. Give det enkelte barn omsorg og støtte samt styrke det enkelte barns selvværd
Omsorg er et fundament for barnets tro på sig selv og tillid til omgivelserne. Troen på sig selv og dermed styrkelsen af selvværdet fås ved anerkendelse for det, barnet er og står for, frem for det, barnet præsterer. Den pædagogiske praksis i Lillekilde viser sig i brugen af børneprogrammer med skriftlige anerkendelser og certifikater, der er udviklingsprogrammer med et entydigt sigte på præstationer f.eks. pottetræning og udenadslære (Chinese school).
Børn udvikles forskelligt på forskellige tidspunkter i et personligt udviklingsforløb og har krav på støtte til barnets hele udvikling. Ved brugen af omtalte børneprogrammer får børnene mere opmærksomhed for præstationer frem for personlig væren. En følge heraf kan være lav selvfølelse, og at barnet kan gå gennem livet med en bagvedliggende følelse af, kun at være noget værd i kraft at et scientologisk grundsyn i arbejdsforhold såvel som i kærlighedsforhold og venskaber.
Ad 3. Give barnet mulighed for medbestemmelse og medansvar og bidrage til at udvikle barnets selvstændighed og evne til at indgå i forpligtende fællesskaber
Selv et lille barn kan udtrykke sin medbestemmelse og kan ud fra sin individuelle modenhed udvikle selvstændighed og medansvar med henblik på at udvikle evnen til at samarbejde og til at indgå i forpligtende fællesskaber. Dette skal ses i sammenhæng med FN-konventionen om barnets rettigheder, artikel 12 om barnets ret til at udtrykke sine synspunkter.
Udvikling af selvstændighed hænger sammen med medansvar og medbestemmelse. I den forbindelse bemærker de to konsulenter om Lillekildes børneprogrammer:
"Programmerne udgøres af et system, hvor man øjensynlig formoder, at børn universelt, progressivt og lineært bevæger sig i samme retning".
På den baggrund er det forvaltningens vurdering, at Lillekildes børneprogrammer tilsidesætter børnenes indflydelse på egne individuelle behov, og barnets identitetsudvikling undertrykkes.
Konklusion på det pædagogiske grundlag i Lillekilde set i forhold til servicelovens § 8 om formålsbestemmelse for dagtilbud
Den udøvende pædagogiske praksis, herunder børneprogrammerne tenderer i retning af ensretning af børns udviklingsperspektiv, hvor støtte til barnets alsidige udvikling og individuelle sammenhænge erstattes af en tankegang, der kontrollerer barnets udvikling i en bestemt retning frem for støtte til barnets fulde livsudfoldelse.
Samtidig vurderes det, at de forskellige elementer i det pædagogiske grundlag er i indbyrdes konflikt med hinanden ved udøvelsen af en daglig praksis, f.eks. når overvejelser og handlemåder omkring børns selvværd kombineres med børneprogrammerne og anerkendelsesritualer, der bygger på en scientologisk baggrund.
Det vurderes, at disse modsætninger i institutionens pædagogiske grundlag løses ved at serviceloven og Jesper Juul´s idegrundlag bruges brudstykkevis og væsentligt underordnet den scientologiske del. Det scientologiske grundlag er således gennemgående i den pædagogiske praksis med børnene, dialogen med forældre og personalets deltagelse i kursusudbud.
Det er forvaltningens vurdering, at den pædagogiske praksis i Lillekilde ikke lever op til servicelovens formålsbestemmelse.
Scientologiske pasningsordninger i andre kommuner
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har spurgt Kommunernes Landsforening og en række andre kommuner, om de har scientologiske pasningsordninger. Ingen af de adspurgte har ikke kendskab til scientologiske pasningsordninger for 0-6 årige i andre kommuner.
I følge Jyllandsposten d. 27. februar 2002 har enkelte andre kommuner ydet tilskud til Lillekilde. Det drejer sig sandsynligvis om tilskud til Privat Børnepasning. De pågældende kommuner er:
Frederiksberg kommune – Frederiksberg giver tilskud til forældre i ordningen primært på grundlag af Valbys godkendelse, men administrationen oplyser, at kommunens praksis vil blive revurderet, hvis der er tale om et scientologisk pasningstilbud.
Ishøj kommune – Børne- og Ungeforvaltningen i Ishøj oplyser, at man ikke har godkendt Lillekilde som privat pasningstilbud. Forvaltningen kan dog ikke udelukke, at Ishøj kommune har overtaget en privat pasningsordning fra Valby bydel i forbindelse med en flytning.
Gentofte kommune – Kommunen undersøger aktuelt, om pasningsordningen er godkendt.
Brøndby kommune – Pladsanvisningen i Brøndby Kommune oplyser, at Lillekilde i august 2000 er godkendt som privat pasningsordning, med tilskud til forældre, der har børn i ordningen. Valby bydel fører tilsyn med ordningen på vegne af Brøndby kommune.
Lyngby Taarbæk kommune – Kommunen undersøger aktuelt, om ordningen er godkendt.
Desuden har en forældre i Lillekilde d. 11. juni 2001 i e-mail til Den Sociale Sikringsstyrelse anført, at Hvidovre kommune har godkendt ordningen. Hvidovre kommune oplyser, at kommunen ikke på noget tidspunkt har godkendt Lillekilde, og at Hvidovre i øvrigt ikke yder tilskud til private pasningsordninger.
MILJØVURDERING
Ingen konsekvenser
ØKONOMI
Ingen
ANDRE KONSEKVENSER
Hvis Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vurderer, at Lillekilde ikke lever op til servicelovens formålsbestemmelse om dagtilbud, lukkes institutionen med 3 måneders varsel. De københavnske børnefamilier, der i dag er i ordningen, får tilbud om optagelse i andet dagtilbud i forbindelse med lukningen af institutionen.
HØRING
Ingen
BILAG
- Bemærkninger til tilsynsrapport. Pædagogiske konsulenter.
- Samlet vurdering af Lillekilde ud fra tilsynsbesøg. Pædagogiske konsulenter.
- Rapport fra anmeldt tilsynsbesøg. Pædagogiske konsulenter.
- Rapport fra uanmeldt tilsynsbesøg. Pædagogiske konsulenter.
- Skriftlig information om Lillekilde. Udarbejdet af Lillekilde.
- Artikel: Hvordan man lever med børn. L. Ron Hubbard.
Yderligere dokumenter vedrørende Lillekilde ligger til gennemsyn i stuen værelse 9 (dueslagsværelset).
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen