Mødedato: 05.10.2005, kl. 15:30

Status for kapacitetstilpasninger på daginstitutionsområdet

Status for kapacitetstilpasninger på daginstitutionsområdet

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. oktober 2005

 

 

9.      Status for kapacitetstilpasninger på daginstitutionsområdet

 

FAU 466/2005  J.nr. 466/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager status for kapacitetstilpasninger til efterretning.

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede d. 8. juni 2005 (FAU 295/2005) at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skulle arbejde videre med konkrete forslag om kapacitetstilpasninger i en række daginstitutioner.

 

Forslagene om kapacitetstilpasninger er en konkretisering af den reviderede udbygningsplan, som blev vedtaget på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde d. 11. maj 2005 (FAU 231/2005).

 

Forslagene om kapacitetsændringer og institutionssammenlægninger blev sendt i høring fredag d. 3. juni 2005 med svarfrist fredag d. 1. juli 2005 – dvs. en høringsfrist på 4 uger til de 15 institutioner hvor der var indstillet høring. Forvaltningen har i juni måned afholdt orienteringsmøder med forældre og personale i de berørte institutioner.

 

Høringsfasen om kapacitetsændringer har omfattet 15 daginstitutioner i bydelene Valby, Indre Nørrebro samt Ydre Nørrebro (en yderligere institution var allerede hørt tidligere og var positiv over for forslaget).


 

Tabel 1: Daginstitutioner, hvor der er stillet forslag om kapacitetsændringer

[1]

Daginstitution

Forslag

0-2 års pladser

3-5 års pladser

Valby

Sommerfuglen, Høffdingsvej 63

Lukning

-32

 

Sønderhaven, Høffdingsvej 43

Lukning

-12

-20

Ved Parken, Gårdstedet 57

Nednormering

 

-31

Labyrinten, Sjælør Boulevard 77

Nednormering

 

-10

Ålholm Kirkes Børnehave, Bramslykkevej 36

Omlægning

-12

10

Centerparken, Centerparken 18

 

Mælkebøtten, Centerparken 22

Nednormering og sammenlægning

-12

 

Sammenlægning

 

 

Henriksgården 2, Vigerslev Alle 171

 

Henriksgården 1, Vigerslev Alle 173

Nednormering og sammenlægning

-12

 

Sammenlægning

 

 

Pladseffekt, Valby

-80

-51*

Indre Nørrebro

Havfruen, Korsgade 60

Nednormering

-2

-22

Jagtvejens Asyl,

Prs. Charlottes Gade 59

Omlægning

11

-22

Møllehuset, Møllegade 33

Omlægning

-20

40

Pladseffekt Indre Nørrebro

-11

-4

Ydre Nørrebro

Stockholmsgave Nordre,

Klampenborgvej 135F, Lyngby

Flytning til Vesterbro

 

-44

Bøllefryd, Lundtoftegade 23

 

Vandpytten, Lundtoftegade 43

Omlægning og sammenlægning

12

-22

Sammenlægning

 

 

Pladseffekt, Ydre Nørrebro

12

-66

* Der er yderligere lukning af en børnehavegruppe på 20 børn, Rødbyvej 6 med i den reviderede udbygningsplan. Denne lukning er allerede gennemført i overensstemmelse med institution og forældrebestyrelse, da pladserne var tomme, og institutionen hører under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Dvs. at den samlede pladseffekt i Valby er på minus 71 pladser.

 

Kriterier for udvælgelse

De konkrete institutioner er udvalgt efter en række specifikke kriterier og i de bydele, hvor der - i forhold til behovsprognosen fra november 2004 - vurderes at være overkapacitet i forhold til at tilbyde pasning ved behov i egen bydel eller nabobydel.

 

 

Behovsprognose 2004 og 2005

Efter konkretiseringen af den reviderede udbygningsplan er forvaltningens eksterne konsulent gået i gang med at udarbejde en ny behovsprognose. Den nye behovsprognose indeholder justeringer af behov og kapacitet i de enkelte bydele.

 

Herværende indstillinger omhandler de forslag om kapacitetstilpasninger, der har været sendt i høring og som de involverede parter derfor har haft mulighed for at forholde sig til. Da næsten alle forslag er i samklang med den sidstkomne behovsprognose, er de ikke ændret.

 

Det kan dog diskuteres, om ikke omlægning af en børnehave- til en vuggestuegruppe i institutionen Bøllefryd skal stilles i bero indtil næste prognose foreligger. Ligeledes kan sammenlægningen af Henriksgården 1 og 2 give juridiske problemer, hvorfor det kan overvejes at undlade sammenlægningen.

 

Der er i alle indstillinger et udkast til en konkret tids- og informationsplan. Disse følger de overordnede rammer, der er beskrevet i denne indstilling (jf. afsnit om Procesforløb og informationsindsats).

 

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med Børneplanen blev der udarbejdet en udbygningsplan, som skulle sikre, at Københavns Kommune kunne opfylde efterspørgslen på daginstitutionspladser. Der er nu opnået pasning ved behov over hele byen.

 

Samtidig er det en kommunal forpligtelse at sikre, at den pasningskapacitet, der er i byen, modsvarer behovet. Den sidste behovsprognose fra Dynasoft viser, at der er et mindre behov for pladser i nogle bydele, end den befolkningsprognose og behovsvurdering, der oprindeligt lå til grund for Børneplanen. Tilsvarende er der i andre bydele et større behov end forventet.

 

I den reviderede udbygningsplan har det overordnede hensyn været at tilpasse pladskapaciteten til behovet for pladser i de enkelte bydele og under hensyntagen til pasningsdefinitionen, der lyder "Pasning ved behov i egen eller nabobydel".

 

Kriterier for udvælgelse af institutioner

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget modtog pr. mail den 14. juni 2005 et notat, hvor kriterierne for udvælgelse af institutioner, blev præsenteret:

 

Følgende kriterier indgik i overvejelserne:

·          Har institutionen lav belægningsprocent og evt. mange overflytninger, og er der strukturelle årsager til, at institutionen har svært ved at tiltrække børn.

·          Har institutionen, herunder forældrebestyrelsen eller en eventuel paraplyorganisation, selv ved tidligere lejligheder gjort opmærksom på, at der var behov for f.eks. en nednormering eller ændring af børnesammensætningen.

·          Er institutionen efterspurgt af forældrene, når de skriver sig op til enten vuggestue eller børnehave.

·          Har institutionen en uhensigtsmæssig placering i bydelen (set i forhold til andre institutioner og bygningsmassen generelt).

·          Er der andre forhold som er gældende for institutionens evne til at tiltrække børn (manglende legeplads, utidssvarende fysiske forhold, beliggende i etageejendomme 2. sal og derover m.v.).

 

Sideløbende med denne proces har forvaltningen forhandlet med de faglige organisationer om en ny budgetmodel (vippeordningsmodellen). Organisationerne har lagt stor vægt på, at tomme helårspladser i de enkelte bydele skal undgås.

 

("Baggrundsnotat til kapacitetsændringer" udsendt til FAU den 14. juni 2005).

 

I de enkelte indstillinger om kapacitetstilpasninger er der indledningsvist lagt vægt på kriteriet om, at en eventuel justering af kapacitetsændringerne skal ske ud fra en vurdering af belægningsprocenter samt den procentvise andel af forældre, som siger "nej tak" til en plads i de berørte institutioner (jf. nedenstående tabel 2).

 

Derudover er der set på, om de andre kriterier peger i samme retning som belægningsprocentkriteriet.

 

Andel tomme pladser og belægningsprocenten

Antallet af tomme pladser giver et øjebliksbillede af situationen i den pågældende institution. Samtidig viser belægningsprocenten situationen over hele året (korrigeret for sæsonudsving).

 

Belægningsprocenten er en god indikator for ressourceudnyttelsen i de respektive institutioner. Men da børn kan få plads i en børnehave fra en generel liste, er belægningsprocenten ikke altid udtryk for hvor efterspurgt institutionen er blandt forældrene. Belægningsprocenten i børnehaver kan isoleret set godt være højere end den aktuelle efterspørgsel, fordi børnene bliver udmeldt af deres vuggestue, hvis ikke forældrene siger ja tak til tilbuddet om plads i en børnehave.

 

I nedenstående tabel 2 er belægningsprocenten derfor suppleret med den procentvise andel af forældre, der takker nej til tilbud om plads i de konkrete institutioner.

 

Andel af "nej tak"

Den procentvise andel af forældre, som svarer "nej tak" til en tilbudt plads, er en indikator på manglende efterspørgsel og derfor også et udtryk for, at institutionen får tomme helårspladser. Derfor vil de institutioner, der har en høj andel af nej tak, ikke, selvom der forventes et ændret pladsbehov i nogle bydele, afhjælpe et stigende behov, da forældre fravælger disse institutioner.

 

Det skal bemærkes, at det ifølge gældende anvisningsregler er muligt, uden det får konsekvenser for placeringen på ventelisten, at takke nej til en vuggestueplads. Derimod bliver et barn meldt ud af vuggestue / dagpleje, hvis dets forældre takker nej til et tilbud om en plads i børnehave efter barnet er fyldt 2 år og 10 måneder (medmindre der er tale om en udflytterbørnehave).

 

Tabel 2: Belægningsprocenter og andel nej takker i daginstitutioner, hvor der foreslås kapacitetsændringer (2004)

 Daginstitution

Forslag

Belægnings-

procent

Andel nej tak

(vuggestue/småbørn)

Andel nej tak

(børnehave)

Valby

Sommerfuglen

Lukning

84,4 %

59 %

-

Sønderhaven

Lukning

78,8 %

58 %

88 %

Ved Parken

Nednormering

94,5 %

48 %

78 %

Labyrinten

Nednormering

100,9 %

-

15 %

Ålholm Kirkes Børnehave

Omlægning

98,8 %

40 %

60 %

Centerparken

Nednormering og sammenlægning

94,9 %

55 %

54 %

Henriksgården 2

Nednormering og sammenlægning

94,3 %

50 %

59 %

Indre Nørrebro

Havfruen

Nednormering

73,5 %

59 %

59 %

Jagtvejens Asyl

Omlægning

101,6 %

17 %

33 %

Møllehuset

Omlægning

99,3 %

35 %

-

Ydre Nørrebro

Stockholmsgave Nordre

Flytning til Vesterbro

83,89 %

-

65 %

Bøllefryd

Omlægning og sammenlægning

102,0 %

-

57 %

 

I 2004 svarede 44 % af forældrene i København som helhed nej tak til et tilbud om plads til deres barn på under 2 år og 10 måneder. For børn over 2 år og 10 måneder var andelen af "nej takker" på 42 %.

 

Det fremgår af ovenstående tabel, at 8 af de 9 institutioner (markeret med fed skrift i tabellen), hvor der som led i kapacitetstilpasningerne er foreslået nednormering eller lukning, har en lav belægningsprocent og en større andel af forældre, som takker nej til pladserne.

 

Den 9. institution, som ikke har en lav belægningsprocent, er medtaget på grund af dårlige pladsforhold.

 

I forlængelse af høringsfasen har forvaltningen udarbejdet 12 særskilte indstillinger om de konkrete institutioner. Der er i sammenfatningen af høringssvarene kun kommenteret på eventuelle alternative forslag fra høringsparterne.

 

Det anbefales, at der i forhold til de enkelte institutioner tages politisk beslutning for eller imod de oprindelige forslag om kapacitetstilpasning. Således er der ikke formuleret indstillingspunkter i forhold til de eventuelle alternative forslag. Det skyldes, at flere af de alternative forslag; dels ikke løser kapacitetssituationen, der var udgangspunkt for høringen; dels fordrer en ny høringsrunde; dels ikke kan gennemføres uden at komme i strid med andre politiske beslutninger.

 

Behovsprognoserne for november 2004 og efterår 2005

De konkrete institutioner er udvalgt efter de ovenfor beskrevne specifikke kriterier og i de bydele, hvor der i forhold til behovsprognosen fra november 2004 vurderes at være overkapacitet i forhold til at tilbyde pasning ved behov i egen bydel eller nabobydel.

 

Efterfølgende har det private konsulentfirma i oktober 2005 udarbejdet en ny behovsprognose.

 

Tabel 3: Over/underkapacitet ifølge behovsprognosen fra november 2004 samt behovsprognosen fra efterår 2005 i bydelene Valby, Indre Nørrebro og Ydre Nørrebro

 

Behovsprognose

november 2004

(marts 2006 - 2008)

Behovsprognose

efterår 2005

(marts 2006-2008)

Difference

(Behovsprognose 04 og 05)

 

0-2 år

3-5 år

0-2 år

3-5 år

0-2 år

3-5 år

Valby*

2006

170

18

101

42

-69

24

2007

125

38

59

43

-66

5

2008

111

68

58

32

-53

-36

Indre Nørrebro*

2006

48

-60

157

-48

109

12

2007

23

-68

160

-40

137

28

2008

33

-67

148

-8

115

59

Ydre Nørrebro*

2006

-54

61

28

105

82

44

2007

-103

68

-9

120

94

52

2008

-115

80

-2

119

113

39

* Valby nabobydele: Vanløse, Kongens Enghave, Vesterbro. Indre Nørrebro nabobydele: Indre by, Indre Østerbro, Ydre Nørrebro. Ydre Nørrebro nabobydele: Bispebjerg, Ydre Østerbro, Indre Østerbro, Indre Nørrebro.

 

Eksempel på læsning af ovenstående tabel

Tabellen viser f.eks., at der ifølge behovsprognosen fra november 2004 er en overkapacitet i Valby på 170 0-2 års pladser og 18 3-5 års pladser i marts 2006. Den kommende behovsprognose fra efterår 2005 forventes at vise at der i marts 2006 er en overkapacitet på 101 0-2 års pladser og 42 3-5 års pladser. Sammenligner man de to prognoser, er der et fald i den forventede overkapacitet på 69 0-2 års pladser. Til gengæld er der en stigning i den forventede overkapacitet på 24 3-5 års pladser.

 

Konklusion Valby

Behovsprognoserne indeholder alle BR-godkendte projekter, mens de konkrete forslag om kapacitetstilpasninger ikke er indregnet i prognosen. Hvis de konkrete forslag om kapacitetstilpasninger gennemføres, vil det reducere kapaciteten i Valby med 80 vuggestuepladser og 51 børnehavepladser. I Valby viser prognosen en lavere overkapacitet på 0-2 års området, mens der på børnehaveområdet forventes en øget overkapacitet i 2006 og 2007, samt en faldende overkapacitet i 2008.

 

Ændringerne i behovsvurderingen for Valby skyldes primært, at befolkningsprognosen for bydelen viser et stigende antal børn i bydelen.

 

I forhold til den nye prognose er det stadig aktuelt at gennemføre de foreslåede kapacitetstilpasninger i Valby under hensyntagen til pasningsdefinitionen: "Pasning ved behov i egen bydel eller nabobydel".

 

Det skal dog nævnes, at et af forslagene i Valby af andre årsager må overvejes nøjere. Sammenlægning af to selvejende institutioner Henriksgården 1 og 2 kan umiddelbart kun gennemføres, hvis begge bestyrelserne i selvejende institutioner er indforståede i sammenlægningen. Dette har ikke været tilfældet. Sammenlægningen er ikke nødvendig for den foreslåede nednormering i Henriksgården 2.

 

Konklusion Indre Nørrebro

Behovsprognoserne indeholder alle BR-godkendte projekter, mens de konkrete forslag om kapacitetstilpasninger ikke er indregnet i prognosen. Hvis de konkrete forslag om kapacitetstilpasninger gennemføres, vil det på Indre Nørrebro betyde, at kapaciteten reduceres med 11 vuggestuepladser og 4 børnehavepladser. Den nye prognose viser for Indre Nørrebro en stigende overkapacitet, især på 0-2 års området.

 

I forhold til de forventede resultater af den kommende prognose er det stadig aktuelt at gennemføre de foreslåede kapacitetstilpasninger på Indre Nørrebro under hensyntagen til pasningsdefinitionen: "Pasning ved behov i egen bydel eller nabobydel".

 

Konklusion Ydre Nørrebro

Behovsprognoserne indeholder alle BR-godkendte projekter, mens de konkrete forslag om kapacitetstilpasninger ikke er indregnet i prognosen. Hvis de konkrete forslag om kapacitetstilpasninger gennemføres, vil kapaciteten på Ydre Nørrebro øges med 12 vuggestuepladser og reduceres med 66 børnehavepladser. På Ydre Nørrebro viser den nye prognose en stigende overkapacitet, især på 0-2 års området.

 

I forhold til den nye prognose er det stadig aktuelt at gennemføre den ene af de foreslåede kapacitetstilpasninger (flytning af Stockholmsgave) på Ydre Nørrebro under hensyntagen til pasningsdefinitionen: "Pasning ved behov i egen bydel eller nabobydel".

 

Derimod vil omlægningen af pladser i Bøllefryd fra 22 børnehavepladser til 12 vuggestuepladser formentlig skabe en øget merkapacitet af vuggestuepladser på Ydre Nørrebro, hvorfor det skal overvejes om denne omlægning (og den dermed tilknyttede sammenlægning med Vandpytten) skal gennemføres.

 

Det anbefales, at 12 af de 15 foreslåede tilpasninger fastholdes af tre hovedårsager:

1.      Ifølge den nye behovsprognose er der fortsat, samlet set, overkapacitet af 0-5 års pladser i forhold til at tilbyde pasning ved behov i egen bydel eller nabobydel.

 

2.      De pågældende institutioner er udvalgt efter en række kriterier, som fortsat gør sig gældende.

 

3.      De alternative forslag der er dukket op i høringen, løser typisk ikke problemet med overkapacitet, eller de risikerer at kollidere med andre politiske beslutninger.

 

Tabel 4: Oversigt over de forslåede kapacitetsændringer og forvaltningens indstillinger herom

Daginstitution

Forslag

Indstilling

Valby

Sommerfuglen, Høffdingsvej 63

Lukning

Fastholdes

Sønderhaven, Høffdingsvej 43

Lukning

Fastholdes

Ved Parken, Gårdstedet 57

Nednormering

Fastholdes

Labyrinten, Sjælør Boulevard 77

Nednormering

Fastholdes

Ålholm Kirkes Børnehave, Bramslykkevej 36

Omlægning

Fastholdes

Centerparken, Centerparken 18

 

Centerparken o g Mælkebøtten, Centerparken 22

Nednormering

Fastholdes

Sammenlægning

Fastholdes

Henriksgården 2, Vigerslev Alle 171

 

Henriksgården 2 og Henriksgården 1, Vigerslev Alle 173

Nednormering

Fastholdes

Sammenlægning

Frafaldes

Indre Nørrebro

Havfruen, Korsgade 60

Nednormering

Fastholdes

Jagtvejens Asyl,

Prs. Charlottes Gade 59

Omlægning

Fastholdes

Møllehuset, Møllegade 33

Omlægning

Fastholdes

Ydre Nørrebro

Stockholmsgave Nordre,

Klampenborgvej 135F, Lyngby

Flytning til Vesterbro

Fastholdes

Bøllefryd, Lundtoftegade 23

 

Bøllefryd og Vandpytten, Lundtoftegade 43

Omlægning

Berostilles

Sammenlægning

Berostilles

 

Procesforløb og informationsindsats

Processen frem til den politiske beslutning

1.      11. maj 2005: FAU tiltræder, at forvaltningen arbejder videre med den reviderede udbygningsplan (FAU 231/2005).

2.      3. juni 2005: Der bliver orienteret om forslagene om kapacitetstilpasning, og høringsprocessen igangsættes samtidig med, at indstillingen om den konkretiserede kapacitetstilpasning bliver offentliggjort på Internettet. Dette for at sikre, at ingen involverede ville få informationen fra andre sider end forvaltningen.

3.      Uge 23/24: Lokalcentrene afholder orienteringsmøder med de involverede institutioner.

4.      8. juni 2005: FAU godkender konkretiseringen af den reviderede udbygningsplan (FAU 295/2005).

5.      9. juni 2005: Pressemeddelelse fra FAU (eksklusiv Det konservative Folkeparti): Ansvarlig børnepolitik

6.      1. juli 2005: Høringsfristen udløber for 12 institutioner.

7.      6. juli 2005: Svar på læserbrev omkring Pladsanvisningen i Jyllands-Posten fra Kontorchef Jan Dehn: Pladsanvisningen informerer korrekt

8.      11. juli 2005: Høringsfriste n udløber for Bøllefryd og Vandpytten, der havde bedt om udsættelse.

9.      15. august 2005: Høringsfrist udløber for Stockholmsgave Nordre, der først modtog endeligt høringsudkast ultimo juni.

10. 14. september: Forvaltningen informerer de involverede institutioner om, at den politiske behandling af sagerne forventes gennemført i oktober 2005 samtidig med den sidstkomne behovsprognose.

 

Efter den politiske beslutning

Efter den politiske beslutning vil forvaltningen i forhold til hver enkelt institution følge tids- og informationsplanen, som er beskrevet nedenfor.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltager i de respektive møder med repræsentanter fra centralforvaltningen, lokalcentrene eller pladsanvisningen efter behov.

 

Der vil blive lagt særligt fokus på følgende elementer i de møder, der indgår i tids- og informationsplanen:

 

a) Vilkårene for børnene

Det skal afklares, hvilke muligheder der er for, at børnene eventuelt kan flyttes i grupper til andre institutioner, hvis der foreligger et ønske om det. Pladsanvisningen vil hjælpe og i videst mulig omfang tage hensyn til forældrenes ønsker ved en flytning til en anden institution.

 

b) Vilkårene for personalet

Det personale, som pga. kapacitetstilpasningerne ikke kan fortsætte i deres nuværende institution, tages der særligt hånd om. Personalet tilbydes optagelse i kommunens jobbank i opsigelsesperioden. Forvaltningen sender løbende stillingsopslag til dem. Og der meddeles et ansættelsesstop på institutionsområdet, således at medarbejderne kommer i betragtning til ledige stillinger, inden disse slås op. Det er kommunens erfaring, at den lave arbejdsløshed på det pædagogiske arbejdsmarked sammenholdt med denne fremgangsmåde i praksis giver mulighed for at alle berørte hurtigt bliver placeret i andre institutioner i kommunen.

 

c) Handleplan for hver enkelt berørte institution

Der aftales en konkret handleplan med alle involverede institutioner.


Tids- og informationsplan

Fase O:

5. oktober: FAU træffer den politiske beslutning

7. oktober: Brev til alle institutioner, paraplyorganisationer, faglige organisationer og lokalcentre, som informerer om den politiske beslutning.

I institutioner, hvor indstillingen blev tiltrådt, indeholder brevet en invitation til et møde mellem institutionen, forældrebestyrelsen og forvaltningen, hvor det videres forløb aftales.

 

Der foreslås mødedatoer inden for de første to uger efter vedtagelsen.

 

I institutioner, hvor indstillingen ikke blev tiltrådt, takker forvaltningen i brevet for samarbejdet. Der er ikke yderligere kontakt mellem institutionen og forvaltningen vedr. kapacitetstilpasningerne. Men de institutioner, hvor der i perioden, siden forslaget blev offentliggjort, har været problemer med tomme pladser, tilbydes institutionerne en individuel handleplan, der lever op til præmisserne i den nye eventuelt vedtrådte budgetmodel.

Informationsberedskab – kapacitetstilpasning

For at være bedst muligt forberedte i tilfælde af at borgere, pressen og andre interesserer sig for den samlede kapacitetstilpasning eller tilpasningen i en eller flere specifikke institutioner, oprettes der et informationsberedskab. Beredskabet består af K06 og ØPA1, som har indgående kendskab til sagerne, og Sekretariatet som bliver grundigt informeret. Der udarbejdes en svar-skabelon, som benyttes ved henvendelser. I tilfælde af, at nogen interesserer sig for en eller flere enkelte institutioner, henvises der til den konkrete tidsplan, der bliver udarbejdet for hver enkelt institution. Politikerne får tilsendt samme svar samt de konkrete, opdaterede tidsplaner for hver institution, så de er klædt på, hvis de bliver kontakt et.

Fase 1: Orienteringsfase (de første to uger efter den politiske beslutning)

- I prioriteret rækkefølge:

Orienteringsmøde med de enkelte institutioner, deres forældrebestyrelser og forvaltningen om den foreslåede tids- og informationsplan.

 

Fælles orienteringsmøder mellem forvaltningen og de faglige organisationer.

 

Orienteringsmøde mellem personale i de enkelte institutioner og forvaltningen, med henblik på at sikre en grundig orientering af personalet om deres muligheder og indsamle deres ønsker.

 

Fælles orienteringsmøder mellem forvaltningen og paraplyorganisationerne

 

Orienteringsmøder for forældregrupperne i de enkelte institutioner

Fase 2: Handleplansfase (mellem to og fire uger efter den politiske beslutning):

Fase 2a

Forvaltningen har i samarbejde med institutionen udarbejdet en konkret handleplan for gennemførelse af den politiske beslutning.

Fase 2b

Den konkrete handleplan forelægges FAU

Fase 3: Aftalefase (minimum en måned inden beslutningen træder i kraft, efter den nuværende plan den xx/xx 2006, eller når forældrene ønsker det):

Møde mellem forældrene i de enkelte institutioner og Pladsanvisningen, med henblik på at sikre den bedst mulige overgang for børnene til evt. anden institution. På dette møde aftales rammerne for forældrenes konkrete tilbagemeldinger om ønsker til ny institution. Der skal gøres opmærksom på, at en række børn, inden beslutningen iværksættes, vil være overgået til børnehave eller skole.

Nednormering gennemføres den  xx/xx 2006

Sammenlægning gennemføres den  xx/xx 2006

Lukning gennemføres

den  xx/xx 2006

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Den nedenstående tabel viser de økonomiske konsekvenser af de forslåede kapacitetsændringer. Økonomien i de enkelte forslag holder sig inden for den ramme, der er fremlagt i forbindelse med den "Konkretiserede udbygningsplan" (jf. FAU 295/2005).

 

Det skal bemærkes, at der i det forventede mindreforbrug på Børneplanen fra primo august indgår en forventet besparelse på ca. 15 mill. kr. årligt i 2006 og 2007 direkte som konsekvens af den reviderede udbygningsplan fra den 11. maj og den 8. juni. Dette mindreforbrug stammer fra den i disse indstillinger beskrevne forventede nedlæggelse af pladser.

 

Det skal understreges, at der i forbindelse med Budgetforliget 2006 er disponeret over hele Børneplanens forventede mindreforbrug (opgjort august 2005) i perioden 2003-2008.

 

Hvis ikke herværende indstillinger vedtages, mangler der således som direkte konsekvens af dette ca. 30 mill. kroner til Børneplanens fortsatte drift.

 

Tabel 4: Økonomiske konsekvenser af de forslåede kapacitetstilpasninger (alle beløb i mill. kr.)

Nednormeringer og lukninger

Daginstitution

Anlæg 2006

Drift 2006

Drift 2007

Rødbyvej

0

-0,80

-0,80

Sommerfuglen

0,1

- 1,99

- 3,97

Sønderhaven

0,1

- 1,03

- 2,06

Ved Parken

0

- 0,69

- 1,38

Labyrinten

0

- 0,32 

- 0,32

Centerparken og Mælkebøtten

0,2

- 1,10

-1,23

Henriksgården 1 og 2

0

- 0,93

- 0,93

Havfruen

0,1

- 0,88

- 2,10

Stockholmsgave Nordre

0,4*

- 2,91

- 2,91

Samlet

0,9

- 10,65

- 15,7

* Penge til reetablering af det nuværende opsamlingssted samt midler til renovering af Stockholmsgave. Opsamlingsstedet nedlægges og reetableres først, når det sidste af de nuværende børn er stoppet i institutionen eller efter konkret aftale med institution og forældrebestyrelse.

 

Hvis det vedtages at flytte Stockholmsgave til Vesterbro er der afsat kompenserende midler til drift af 44 udflytterpladser til den kommende institution på Amerikavej. Det vil sige, at der er dækning på 2,9 mill. kroner i Børneplanen til drift af Stockholmsgave, men kun hvis denne tilknyttes Amerikavej.

 

Der søges kapitalbevilling på anlægsudgifterne til renovering af Stockholmsgave Nordre o,3 mill. kroner i indstillingen: "Børneplanen, 5. del af etape 2, 2. og 3. udsatte at-punkt om kapitalbevilling til udflytterbørnehave på Tranemosevej og opsamlingssted på Stenurten samt indretning af opsamlingssted i forbindelse med flytningen af Stockholmsgave Nordre".

 

Omlægninger

Daginstitution

Anlæg 2006

Drift 2006

Drift 2007

Ålholm Kirkes Børnehave

0,06

- 0,27

- 0,27

 

Jagtvejens Asyl

0,3

0,03

 0,04

Møllehuset

0,2

- 0,053

 

- 0,07

Bøllefryd og Vandpytten

1,7

 0,08

 

- 0,1

Samlet

2,26

- 0,213

- 0,4

 

Økonomien ved de enkelte forslag er beskrevet i de konkrete indstillinger.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Høringen af forslagene om de enkelte institutioner er beskrevet i de konkrete indstillinger

 

BILAG

Ingen

 

 

Grethe Munk

                                                                 /

                          Carsten Stæhr Nielsen


 

Til top