Ny budgetmodel for pladsafregning på daginstitutionsområdet (Bilag)
Ny budgetmodel for pladsafregning på daginstitutionsområdet (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 5. oktober 2005
7. Ny budgetmodel for pladsafregning på daginstitutionsområdet (Bilag)
FAU 458/2005 J.nr. 458/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der fra og med år 2006 indføres en budgetmodel for pladsafregning, der er baseret på, at samtlige daginstitutioner får budgetter ud fra det forventede antal børn i hver enkelt institution. Institutionernes budgetter baseres på antallet af indmeldte børn i det foregående år.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at den enkelte institution højest betaler for 2 procent tomme pladser, hvis der opstår yderligere tomme pladser i forhold til det forventede antal pladser, som det udmeldte budget er baseret på.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøftede d. 8. juni 2005 et forslag om en ny model for pladsafregning på daginstitutionsområdet. Udvalget besluttede i den forbindelse at sende forslaget i høring inden fornyet behandling i udvalget (bilag 6).
Høringsfasen udløb d. 19. august 2005, og forvaltningen har efterfølgende sammenfattet høringssvarene og foreslår på baggrund af høringssvarene en række konkrete ændringer i den følgende sagsbeskrivelse. Høringssvarene har ikke givet anledning til ændring af selve indstillingen.
Provenuet ved modellen på forventet 7,3 mill. kr. indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budgetforslag for 2006.
SAGSBESKRIVELSE
Høringssvar og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opsummering af høringssvarene er vedlagt denne indstilling som bilag 1-3. På baggrund af høringssvarene foreslås i bilag 1 en række ændringer af afregningsmodellen, ligesom modellen præciseres på en række områder på baggrund af konkrete høringssvar. De foreslåede ændringer og præciseringer er indarbejdet i den følgende gennemgang af modellen.
Beskrivelse af forvaltningens forslag til ny model
På baggrund af det udsendte oplæg og resultaterne fra høringsfasen anbefaler Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en model baseret på behovet for pladser i den enkelte institution. Modellen er baseret på følgende elementer:
· Modellen omfatter alle vuggestuer, børnehaver og integrerede institutioner. Med undtagelse af basispladser, fritidshjem- og klubpladser er alle pladstyper omfattet.
· Institutionerne får budgetter ud fra det forventede antal børn i 2006 i hver enkelt institution.
· Budgettet fastsættes på grundlag af pladspriser ganget det gennemsnitlige antal indmeldte børn i de 12 hele måneder før budgettet udarbejdes (budgettet for 2006 fastsættes dermed ud fra antallet af børn i perioden fra 1. oktober 2004 til 30. september 2005). Dvs. at hvis en institution har en dækningsgrad på 95 procent i år 0, så får institutionen et budget i år 1, der svarer til dette.
· I afregningsmodellen anvendes de pladspriser, der er fastsat i daginstitutionernes økonomifordelingsmodel. Pladsprisen indeholder løn til pædagogisk personale og køkkenpersonale samt driftsmidler til børnerelaterede udgifter. Ejendomsudgifter, ejendomsrelaterede lønudgifter (gårdmand og rengøring) og løn til institutionsleder indgår ikke i pladsprisen. Pladsprisen anvendes for alle typer institutioner, der er omfattet af modellen.
· Nyetablerede institutioner får udmeldt et budget baseret på en gennemsnitlig belægning på 68 procent i de to første måneder efter opstarten af institutionen. Hvis der foreligger særlige forhold (f.eks. renovering), vil budgettet blive fastsat ud fra en konkret vurdering.
· Forvaltningen vil udarbejde handleplaner for institutioner, der har særligt store udsving i nedadgående retning mellem budgetårene. Handleplanerne vil omfatte institutioner med mere end 10 procents ledig kapacitet i forhold til det antal pladser, institutionen oprindeligt har kapacitet til.
· Der udmeldes højest budget til en dækningsgrad på 100 procent. Dvs. at institutionen ikke får et budgetgrundlag, der forudsætter, at institutionen merindskriver.
· Institutionen forpligtes til at indskrive op til det oprindelige børnetal, hvis der er behov for det. Afregning for yderligere merindskrivning, der opgjort for året som helhed medfører et øget budgetgrundlag, forudsætter en konkret aftale mellem institution og pladsanvisningen. Institutionerne får 2 gange årligt mulighed for at tilkendegive, om de er interesseret i en merindskrivning, hvorefter der kan indgås aftaler om merindskrivning på grundlag af pladssituationen i de enkelte bydele. Der kan aftales akut merindskrivning i forbindelse med sager om dispensation fra venteliste.
· Afregning sker efter pladsprisen for den relevante aldersgruppe. Dvs. at principperne ændres fra en pointafregning til en afregning efter pladspris. Det betyder konkret, at en børnehave med et barn under 3 år med den nye afregningsmodel får afregning efter pladsprisen for vuggestuebørn, mens institutionen efter den tidligere model ville få en afregning svarende til 2 gange pladsprisen for børnehavebørn. Tilsvarende vil en vuggestue få afregning efter pladsprisen for børnehavebørn for børn over 3 år.
I forbindelse med drøftelserne har organisationerne foreslået, at en del af provenuet afsættes til at dække tomme pladser, så institutioner, der fra årets begyndelse har fået reguleret budgettet, ikke i løbet af året skal betale for mere end 2 procent tomme pladser.
Forvaltningen anerkender ønsket om at give institutionerne størst mulig budgetsikkerhed. Derfor anbefaler forvaltningen, at institutionerne højest betaler for 2 procent tomme pladser, hvis der opstår yderligere tomme pladser i forhold til det forventede antal pladser, institutionen har fået budget efter. Dermed får institutionsleder og forældrebestyrelse rammerne for at kunne planlægge mere langsigtet uden risiko for udsving i institutionens økonomiske grundlag, og det vil bidrage til at sikre medarbejderne tryghed i ansættelsen.
Kronologisk oversigt over forvaltningens model
Modellen har følgende faser i løbet af året:
ult. oktober 2005 |
Budgettet for 2006 fastsættes og udmeldes ud fra antallet af indmeldte børn i den enkelte institution i perioden oktober 2004-september 2005. |
primo januar 2006 |
Antallet af indmeldte børn i 2005 opgøres og indgår i institutionens budgetoverførsel fra 2005 til 2006. Reguleringen sker efter de nuværende principper. |
ult. oktober 2006 |
Budgettet for 2007 fastsættes og udmeldes ud fra antallet af indmeldte børn i den enkelte institution i perioden oktober 2005-september 2006. |
primo januar 2007 |
Antallet af indmeldte børn i 2006 opgøres fordelt på pladstyper og indgår i institutionens budgetoverførsel fra 2006 til 2007. |
Det anbefales, at den enkelte institution i forbindelse med reguleringen ved budgetoverførslen højest får reduceret budgettet for 2 procent tomme pladser, selv om institutionen har flere tomme pladser.
Konkrete eksempler på konsekvenser af modellen
Følgende eksempler viser hvad antallet af børn i de konkrete institutioner vil betyde for det budget, der bliver udmeldt til institutionerne for 2006, samt hvad antallet af børn i institutionerne i løbet af 2006 betyder for afregningen for tomme pladser og merindskrivning.
Eksempel 1 – merindskrivning i vuggestue
Budgetudmelding for 2006
En vuggestue med 48 pladser har fra 1. oktober 2004 til 30. september 2005 i gennemsnit indmeldt 49 børn.
Med den nye afregningsmodel vil vuggestuen få udmeldt budget svarende til 48 børn, idet der ikke på forhånd udmeldes budget til merindskrivning.
I forbindelse med afslutningen af regnskabet for 2005 vil vuggestuen blive kompenseret for den merindskrivning, der har været i hele 2005. Afregningen vil ske efter den nuværende afregningsmodel, fordi den nye budgetmodel ikke gælder for indskrivningen i 2005.
Årsafregning for 2006
Vuggestuen har indgået aftale om merindskrivning op til 49 børn, og den har i løbet af 2006 fortsat indmeldt 49 børn i gennemsnit. I 3 måneder (1/4 år) har institutionen haft et barn indmeldt på over 3 år, fordi barnet efter den pædagogiske konsulents vurdering ikke var modent til at begynde børnehave.
Institutionen har haft indmeldt børn svarende til 48,75 vuggestuebørn og 0,25 børnehavebørn. Da institutionen kun har fået budget til 48 vuggestuebørn, vil institutionen derfor modtage yderligere midler for 0,75 vuggestuebarn og 0,25 børnehavebarn. Det svarer til en afregning på ca. 80.000 kr. Desuden er der mulighed for, at institutionen efter en konkret vurdering kan modtage støtteressourcer til barnet.
Eksempel 2 – tomme pladser i børnehave
Budgetudmelding for 2006
En børnehave med 66 børn har fra 1. oktober 2004 til 30. september 2005 i gennemsnit indmeldt 65 børn.
Med den nye afregningsmodel vil børnehaven få udmeldt budget til 65 børn, svarende til en reduktion af budgetgrundlaget med ca. 47.000 kr. Samlet set vil den pladsrelaterede del af institutionens budget udgøre 3,03 mill. kr.
Årsafregning for 2006
Børnehaven har i løbet af 2006 indmeldt 62 børnehavebørn, heraf har der i gennemsnit over året været 1 barn under 3 år. Med de gældende pladspriser svarer det til et budget på 2,93 mill. kr. Hvis der skulle reguleres fuldt ud for de tomme pladser i forhold til det udmeldte budget, ville institutionen miste ca. 100.000 kr. (3,03 mill. kr. – 2,93 mill. kr.). Men da det ville medføre, at institutionen skulle afgive over 2 procent af det udmeldte budget, vil afregningen for tomme pladser højest udgøre 2 procent af det udmeldte budget. Det svarer til at børnehaven i forbindelse med afregningen for 2006 skal afgive 60.000 kr.
I vuggestuer og børnehaver er børnenes alder underordnet for det udmeldte budget. Dvs. at selv om der i en børnehave er børn indmeldt, der afregnes til vuggestuepris, vil de ikke tælle ekstra i forhold til det antal pladser, børnehaven får udmeldt budget til i det efterfølgende år.
Eksempel 3 – pladsafregning i en integreret institution
Budgetudmelding for 2006
En integreret institution har 36 vuggestuepladser og 44 børnehavepladser. Det svarer til et pladsrelateret budget på 5,36 mill. kr.
Institutionen har fra 1. oktober 2004 til 30. september 2005 i gennemsnit indmeldt 34 vuggestuebørn og 47 børnehavebørn. Det svarer til et pladsrelateret budget på 5,32 mill. kr., og institutionens budget for 2006 vil derfor blive nedjusteret med ca. 40.000 kr.
Årsafregning for 2006
I løbet af 2006 har den integrerede institution mulighed for at vælge fleksibelt mellem at have flere børnehavebørn og færre vuggestuebørn, selv om institutionen dermed samlet set får flere børn. Den integrerede institution har i løbet af 2006 i gennemsnit indmeldt 34 vuggestuebørn og 48 børnehavebørn. Da institutionen kun har fået budget for 34 vuggestuebørn og 47 børnehavebørn, vil institutionen få tilført midler svarende til det øgede antal børn. Afregningen vil dermed medføre, at institutionen får tilført ca. 40.000 kr.
Pladsafregningen i børnehaver med småbørnsgrupper (gruppe med 2 årige børn) sker efter samme principper som i en integreret institution.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Institutionernes budgetter vil fra årets begyndelse blive reguleret i fht. den forventede reduktion i antallet af pladser. Reduktionen vil blive baseret på den gældende pladspris:
|
Udmeldt pladspris |
Vuggestueplads |
92.098 kr. |
Småbørnsplads |
73.597 kr. |
Børnehaveplad s |
46.641 kr. |
Fritidshjemsplads |
28.224 kr. |
(pladspriser i 2005-niveau)
Der tages også i dag udgangspunkt i ovenstående pladspriser i forbindelse med afregning for tomme pladser og merindskrivning.
Provenuet ved de ændrede afregningsprincipper kan beregnes ud fra Dynasofts behovsprognose fra november 2004. Udgangspunktet er, at en overkapacitet i 2006 vil påvirke institutionernes budgetgrundlag.
Med de gældende afregningsprincipper vil den forventede overkapacitet svare til en regulering af institutionernes budgetter med 16,5 mill. kr.
Hvis der sammenlignet med det foregående år sker et pludseligt fald i belægningen i løbet af året, vil daginstitutionerne kun skulle betale for de første 2 procent tomme pladser. I 2004 oplevede 77 daginstitutioner et fald i indskrivningen på over 2 procent i fht. 2003, der medførte at institutionen fik tomme pladser. Hvis institutionerne havde været omfattet af modellen i 2004, ville de ud fra det konkrete antal børn i institutionerne have haft i alt 198 tomme pladser, som de ikke ville blive pålagt en besparelse for. De 198 pladser svarer til en driftsudgift på 9,2 mill. kr. Dette beløb er baseret på de tidligere erfaringer med udsvinget i institutionerne, og det er muligt, at omfanget af tomme pladser ikke bliver så stort i 2006. Forvaltningen anbefaler dog, at der budgetteres med det afsatte beløb af forsigtighedshensyn.
De økonomiske konsekvenser er sammenfattet i nedenstående:
|
Beløb |
Bruttoprovenu ud fra forventet pladsdækning i 2006 |
16,5 mill. kr. |
Udgift til institutioner med fald i indskrivningen |
-9,2 mill. kr. |
Anslået provenu |
7,3 mill. kr. |
(alle beløb i 2005-niveau)
Konsekvenser af ny behovsprognose
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er i samarbejde med konsulentfirmaet Dynasoft ved at færdiggøre den reviderede behovsprognose for dagpasning på 0-6 års området.
Som planlagt har København opnået pladsgaranti i 2005. Erfaringer fra andre kommuner viser, at dette indebærer et fald i efterspørgslen på private pasningsordninger. Dynasofts prognose fra november 2004, der ligger til grund for beregningen af de økonomiske konsekvenser af den ny afregningsmodel, har man forudsat, at der vil komme et fald i antallet af pladser i de private pasningsordninger i Københavns Kommune. Men faldet i efterspørgslen er i 2005 ikke så markant som i andre kommuner.
En øget efterspørgsel i de private pasningsordninger betyder alt andet lige, at efterspørgslen efter de almindelige daginstitutionspladser vil falde. Det kan medføre en stigning i antallet af tomme pladser i daginstitutionerne, der igen medfører at der vil opstå et større provenu ved den ny afregningsmodel.
Samtidig med et større provenu ved afregningsmodellen vil udgifterne til privat pasning blive større end forventet som følg e af den øgede efterspørgsel.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anbefaler, at man følger udviklingen i prognoserne tæt i yderligere mindst ½ år i forhold til udviklingen i de private ordninger. Årsagen hertil er, at 2005 er det første år, hvor Københavns Kommune har kunnet tilbyde pasning ved behov.
ANDRE KONSEKVENSER
Forvaltningen vurderer, at de personalemæssige konsekvenser ved modellen vil være begrænsede. På grundlag af den analyse forvaltningen og de faglige organisationer foretog af tomme pladser i de enkelte daginstitutioner, er det et fåtal af institutionerne, der skal gennemføre en større tilpasning som følge af tomme pladser. Desuden er daginstitutionsområdet præget af en relativt høj personaleomsætning, og derfor vil en budgettilpasning ofte kunne gennemføres ved naturlig personaleudskiftning.
Budgettilpasning for tomme pladser vil ske på grundlag af det antal børn, der har været i institutionen i det foregående år. Dermed kan en institution med tomme pladser på forhånd tilpasse forbruget til et ændret budgetgrundlag.
Endelig fastholdes reglen om at institutionerne i forbindelse med afregningen højest betaler for 2 procent tomme pladser.
HØRING
Forslaget om ny afregningsmodel har været i høring fra 13. juni til 19. august 2005 blandt følgende høringsparter:
Dialoggruppen, der repræsenterer daginstitutionslederne i hele København Kommune.
Det centrale Forældreforum, der består af forældrebestyrelsesrepræsentanter, som løbende er i dialog med forvaltningen.
Forældrebestyrelserne i de berørte institutioner (samt institutionsbestyrelserne i de selvejende daginstitutioner).
Paraplyorganisationerne for de selvejende daginstitutioner
De faglige organisationer: BUPL, LFS, PMF, der repræsenterer det pædagogiske personale.
BILAG
1. Opsamling på høringssvar vedrørende ny afregningsmodel
2. Oversigt over høringssvar
3. Høringssvar
4. Aftale mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og de faglige pædagogiske organisationer om rammer for ny model for pladsafregning på daginstitutionsområdet af 31. maj 2005.
5. Om pladsreguleringsmodel – anvendelse af provenu
6. Beslutningsprotokol fra FAU-mødet den 8. juni (FA 294/2005)
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen