Mødedato: 05.10.2005, kl. 15:30

Indstilling om omnormering af Bøllefryd og sammenlægning af institutionerne Vandpytten og Bøllefryd (Bilag)

Indstilling om omnormering af Bøllefryd og sammenlægning af institutionerne Vandpytten og Bøllefryd (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. oktober 2005

 

 

20.      Indstilling om omnormering af Bøllefryd og sammenlægning af institutionerne Vandpytten og Bøllefryd (Bilag)

 

FAU 481/2005  J.nr. 481/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter,

 

at institutionerne "Vandpytten" (Lundtoftegade 45) og "Bøllefryd" (Lundtoftegade 23) sammenlægges. Sammenlægningen gennemføres i samarbejde mellem lokalforvaltning og institution under hensynstagen til institutionernes og forældrebestyrelsernes ønsker om at bevare institutionernes fysiske rammer.

 

at institutionen "Bøllefryd" omnormeres, så en børnehavegruppe på 22 pladser ændres til en vuggestuegruppe på 12 pladser.

 

Eller

 

at omnormeringen og sammenlægningen berostilles som følge af den sidstkomne behovsprognose.

 

 

RESUME

Forvaltningen foreslår, at en børnehavegruppe i Bøllefryd omlægges til en vuggestuegruppe, for at sikre en bedre fordeling mellem vuggestue- og børnehavepladser i bydelen.

 

Desuden foreslår forvaltningen en sammenlægning af Bøllefryd og naboinstitutionen Vandpytten, som anbefales gennemført over en årrække. Resultatet bliver en integreret institution med en normering på 12 vuggestuebørn og 98 børnehavebørn.

 

Ingen af de indkomne høringssvar er positive overfor forslaget om en sammenlægning af de to institutioner.

 

Af indstillingen "Status for kapacitetstilpasninger på daginstitutionsområdet" fremgår, at dette forslag i følge den sidstkomne behovsprognose på dagtilbudsområdet vil øge merkapaciteten af vuggestuepladser.

 

Derfor kan det diskuteres, om ikke omlægning af en børnehave- til en vuggestuegruppe i institutionen Bøllefryd skal stilles i bero indtil næste prognose foreligger.

 

I sidste afsnit i sagsfremstillingen gennemgås forvaltningens forslag til en tids- og informationsplan. Der vil blive lagt særligt fokus på de usikkerhedsfaktorer, der måtte være i forhold til personalet, børnegruppen og forældrene, på de møder, der indgår i tids- og informationsplanen.

SAGSBESKRIVELSE

Indledning

I forhold til forslagene om institutionssammenlægninger er det indgået i overvejelserne, om to daginstitutioner ligger i umiddelbar nærhed af hinanden samtidig med, at den ene institution foreslås nednormeret.

 

Sammenlægninger af mindre institutioner kan mindske sårbarheden i institutionen – både pædagogisk og personalemæssigt.

 

Det skal præciseres, at en sammenlægning ikke nødvendigvis indeholder krav om ændrede lokaliteter. Dette er tilfældet i det konkrete forslag, hvor der er taget udgangspunkt i at bevare de nuværende lokaliteter.

 

Nednormeringen er planlagt til at træde i kraft pr. 1. januar 2006.

 

Daginstitutioner på Ydre Nørrebro

Institutionsmassen på Ydre Nørrebro består pr. juli 2005 af i alt 44 daginstitutioner, heraf 17 børnehaver, 14 vuggestuer og 13 integrerede institutioner. Af de 44 daginstitutioner havde 10 institutioner 2 børnegrupper eller derunder. Selv om den foreslåede sammenlægning gennemføres vil det derfor fortsat på Ydre Nørrebro være muligt at vælge mellem en bred vifte af institutioner med hensyn til typer og størrelser.

 

Forslag i høring

Forslaget vedrører de to institutioner "Vandpytten" og "Bølle-fryd".

 

Den kommunale institution "Vandpytten" er placeret på Lundtoftegade 45 på Ydre Nørrebro. Institutionen er normeret til 54 børnehavebørn. Den kommunale institution "Bøllefryd" er placeret på Lundtoftegade 23 og er normeret til 66 børnehavebørn.

 

Forslaget er, at de to institutioner sammenlægges til en integreret institution.

 

De to institutioner ligger overfor hinanden med en legeplads imellem. Der er ca. 100 meter mellem de to institutioner.

 

Det forslås samtidig, at institutionen "Bøllefryd" får omlagt en børnehavegruppe til en vuggestuegruppe, hvorved normeringen for den samlede institution bliver 12 vuggestuebørn og 98 børnehavebørn.

 

Institutionen "Bøllefryd" er, på baggrund af de gældende kvadratmeterkrav, egnet til at have en vuggestuegruppe.

 

Baggrunden for forslaget om omnormering er afledt af et ønske om at tilpasse kapaciteten på daginstitutionsområdet på Ydre Nørrebro. Sammenlægningen er begrundet i, at de to institutioner tidligere har haft et samarbejde, hvorfor en sammenlægning synes oplagt.

 

Forslaget går på en ledelsesmæssig og organisatorisk sammenlægning, og ikke en fysisk sammenlægning af de to institutioner.

 

Lundtoftegade 23 havde i 2004 en belægningsprocent på 101,95 procent, mens belægningsprocenten i Lundetoftegade 45 var på 107,3 procent. Institutionerne har dermed ikke problemer med at fylde deres børnehavepladser op.

 

Det skal understreges, at den foreslåede omnormering ifølge oktoberprognosen vil øge merkapaciteten af vuggestuepladser på Ydre Nørrebro. Derfor kan det diskuteres, om ikke omlægning af en børnehave- til en vuggestuegruppe i institutionen Bøllefryd og dermed den foreslåede sammenlægning skal stilles i bero (jf. "Status for kapacitetstilpasninger på daginstitutionsområdet).

 

Høringssvar

Der er indkommet høringssvar fra:

 

·        Ledelsen i institutionen "Bøllefryd"

·        Personalet i institutionen "Bøllefryd"

·        Ledelsen i institutionen "Vandpytten"

·        Forældre med børn i institutionen "Vandpytten"

·        Personalet i institutionen "Vandpytten"

·        Underskriftindsamling fra institutionen "Vandpytten"

 

Resumé af høringssvar

Ingen af de indkomne høringssvar er positivt indstillet overfor forvaltningen forslag om at sammenlægge de to institutioner til en integreret institution.

 

Specifikke punkter i høringssvar

1.      "Opgaver i forbindelse med børn med særlige behov"

Høringssvarene omhandler blandt andet indsatsen i forbindelse med børn med særlige behov samt de personalemæssige konsekvenser ved at gennemføre sammenlægningen:

"Vi mener det vil være en stor fejl at lave denne sammenlægning. Det vil gå ud over vores nære kontakt med forældrene og svække integrationen. Vores børn og forældre er bedst tjent med en gennemskuelig institutionsverden og det kan på længere sigt være med til at løse nogle af de problemer der til opstå i vores del af København, jo tidligere vi får fat i disse børn og unge, des nemmere får vi løst dem." (Bilag 3, side 4)

 

"De vigtigste argumenter mod en sammenlægning kommer fra Vandpyttens ledelse og pædagogteam, der alle fraråder sammenlægningen. Vi i forældrebestyrelsen mener, at konsekvenserne ved en sammenlægning, der på forhånd er uvilje imod fra personalegruppen, er uoverskuelige" (bilag 4, side 1)

 

2. "Fysisk afstand og fysiske forhold"

Ledelsen og personale i institutionen "Vandpytten" mener, at den fysiske afstand mellem de to institutioner kan være en hindring for, at de to institutioner kan sammenlægges (jf. bilag 5, side 1)

 

Ledelsen i institutionen "Vandpytten" skriver:

"For ledelsen i "vandpytten" er det en helt umulig tanke at skulle lægges sammen med en anden børnehave. Rent fysisk er der afstand, men der er også to selvstændige institutionstyper med hver deres pædagogiske værdier, metoder og kulturer"(bilag 3, side 3).

 

Høringssvaret fortsætter med:

"Skal vi ødelægge en grøn legeplads der er oparbejdet igennem mange år og som kvarterets børn også har glæde af i weekender og efter lukketid. Det ville være konsekvensen, hvis vi skulle have vuggestuebørn" (Bilag 3, side 3).

 

3. "Afledte konsekvenser af forslaget"

Der er i høringssvarene angivet forskellige afledte konsekvenser af det fremsatte forslag. Ledelsen i institutionen "Vandpytten" angiver blandt andet, at:

"Københavns Kommune ser mangfoldighed som et plus og frygter den vil forsvinde på institutionsområdet, hvis man satser på større institutioner. For lige netop her er det vigtigt med forskellighed og frit valg" (Bilag 3, side 3)

 

Høringssvaret fortsætter med:

"Der vil ske en personaleflugt fra institutionen og det vil være katastrofalt, da megen kompetence, viden og erfaring så vil forsvinde fra et område, der virkelig har brug for kompetente mennesker…..Vores personale vil ikke arbejde med vuggestuebørn, så havde de jo søgt job i en vuggestue" (bilag 3, side 3)

 

4. Behov?

Høringssvaret fra ledelsen i institutionen "Vandpytten" (bilag 3) sætter ligeledes spørgsmålstegn ved behovet på Ydre Nørrebro:

"At der skal placeres 12 vuggestuebørn her, kan vi med vores bedste vilje ikke få til at stemme. For det første mangler der 36 vuggestuebørn på Ydre Nørrebro ifølge Københavns kommunes egne angivelser. For det andet har vi fuldt besat og børn på ventelisten" (bilag 3, side 3)

 

Høringssvaret forældrebestyrelsen i institutionen "Vandpytten" inddrager også behovsprognosen i høringssvaret:

"Iflg. Planen for omlægningerne planlægger man samtidig med en nedlæggelse af børnehavepladser på Ydre Nørrebro oprettelsen af 40 børnehavepladser få hundrede meter væk i Møllegade på Indre Nørrebro" (Bilag 4, side 1)

 

Alternative forslag

Institutionen "Vandpytten" foreslår, at institutionen kan nednormeres, men for at sikre den bedst mulige støtte til børn med særlige behov, så foreslås det, at institutionen beholder det nuværende personaletimeantal, som så kan benyttes til en basisgruppe.

 

Institutionen "Bøllefryd" foreslår, at sammenlægningen af de to institutioner opgives, men at "Bøllefryd" i stedet nednormeres til 45 børnehavebørn, og at der tilsvarende oprettes en basisgruppe til 8 børn med særlige behov. Institutionen ønsker samtidig at opnå status som institution med særlige aftaler om integration af børn med psykosociale problemstillinger (jf. bilag 2, side 2).

 

Begge institutioner er indstillet på en omnormering, men ønsker i stedet at få tilknyttet en basisgruppe.

 

Forvaltningens kommentar til det alternative forslag

I Børneplanen er det planlagt at etablere yderligere 12 basispladser. Der er allerede konkrete forhandlinger med to institutioner omkring placeringen af disse basispladser.

 

Tids- og informationsplan

I nedenstående tabel gennemgås forvaltningens forslag til en tids- og informationsplan, som gælder begge institutioner.

 

Fase O:

5. oktober: FAU træffer den politiske beslutning

7. oktober: Brev til alle institutioner, paraplyorganisationer, faglige organisationer og lokalcentre, som informerer om den politiske beslutning.

I institutioner, hvor indstillingen blev tiltrådt, indeholder brevet en invitation til et møde mellem institutionen, forældrebestyrelsen og forvaltningen, hvor det videres forløb aftales.

 

Der foreslås mødedatoer inden for de første to uger ef ter vedtagelsen.

 

I institutioner, hvor indstillingen ikke blev tiltrådt, takker forvaltningen i brevet for samarbejdet. Der er ikke yderligere kontakt mellem institutionen og forvaltningen vedr. kapacitetstilpasningerne. Men de institutioner, hvor der i perioden, siden forslaget blev offentliggjort, har været problemer med tomme pladser, tilbydes institutionerne en individuel handleplan, der lever op til præmisserne i den nye eventuelt vedtrådte budgetmodel.

Informationsberedskab – kapacitetstilpasning

For at være bedst muligt forberedte i tilfælde af at borgere, pressen og andre interesserer sig for den samlede kapacitetstilpasning eller tilpasningen i en eller flere specifikke institutioner, oprettes der et informationsberedskab. Beredskabet består af K06 og ØPA1, som har indgående kendskab til sagerne, og Sekretariatet som bliver grundigt informeret. Der udarbejdes en svar-skabelon, som benyttes ved henvendelser. I tilfælde af, at nogen interesserer sig for en eller flere enkelte institutioner, henvises der til den konkrete tidsplan, der bliver udarbejdet for hver enkelt institution. Politikerne får tilsendt samme svar samt de konkrete, opdaterede tidsplaner for hver institution, så de er klædt på, hvis de bliver kontaktet.

Fase 1: Orienteringsfase (de første to uger efter den politiske beslutning)

- I prioriteret rækkefølge:

Orienteringsmøde med institutionen, forældrebestyrelsen og forvaltningen om den foreslåede tids- og informationsplan.

 

Fælles orienteringsmøder mellem forvaltningen og de faglige organisationer.

 

Orienteringsmøde mellem personale og forvaltningen, med henblik på at sikre en grundig orientering af personalet om deres muligheder og indsamle deres ønsker.

 

Fælles orienteringsmøder mellem forvaltningen og paraplyorganisationerne

 

Orienteringsmøder for forældregruppen

Fase 2: Handleplansfase (mellem to og fire uger efter den politiske beslutning):

Fase 2a

Forvaltningen har i samarbejde med institutionen udarbejdet en konkret handleplan for gennemførelse af den politiske beslutning.

Fase 2b

Den konkrete handleplan forelægges FAU

Fase 3: Aftalefase (minimum en måned inden beslutningen træder i kraft, efter den nuværende plan den 1.1. 2006, eller når forældrene ønsker det):

Møde mellem forældrene og Pladsanvisningen, med henblik på at sikre den bedst mulige overgang for børnene til evt. anden institution. På dette møde aftales rammerne for forældrenes konkrete tilbagemeldinger om ønsker til ny institution. Der skal gøres opmærksom på, at en række børn, inden beslutningen iværksættes, vil være overgået til børnehave eller skole.

Omnormering af Bøllefryd gennemføres den 1.1.06

Sammenlægning gennemføres efter nærmere aftale

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltager i de respektive møder med repræsentanter fra centralforvaltningen, lokalcentrene eller pladsanvisningen efter behov.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af forvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Omlægningen fra børnehavepladser ti l vuggestuepladser vil fra år 2006 betyde en forhøjelse i det driftsmæssige tilskud på cirka 80.000 kroner, der finansieres inden for Børneplanens ramme.

 

Den anlægsmæssige udgift estimeres til 1,7 millioner kroner for omlægning af en børnehavegruppe til en vuggestuegruppe, det eksakte beløb vil imidlertid først kunne vurderes, når institutionen er blevet besigtiget.

 

På sigt vil en sammenlægning medføre en besparelse på lønudgift til en leder. Samlet set forventer forvaltningen, at en sammenlægning og omlægningen af pladser vil medføre en årlig driftsbesparelse på ca. 100.000 kr.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Forslagene om kapacitetsændringer og institutionssammen-lægninger blev sendt i høring fredag d. 3. juni 2005 med svarfrist fredag d. 1. juli 2005 – dvs. en høringsfrist på 4 uger. Efter ønske fra institutionen "Vandpytten" blev høringsfristen forlænget til 11. juli 2005.

 

Høringsparterne er de berørte daginstitutioner, forældre- og institutionsbestyrelser, paraplyorganisationer og faglige organisationer.

 

Forvaltningen har afholdt orienteringsmøder med forældre og personale i de berørte institutioner i juni måned.

 

BILAG

Høringssvar fra:

·        Bilag 1: Ledelsen i institutionen "Bøllefryd"

·        Bilag 2: Personalet i institutionen "Bøllefryd"

·        Bilag 3: Ledelsen i institutionen "Vandpytten"

·        Bilag 4: Forældre med børn i institutionen "Vandpytten"

·        Bilag 5: Personalet i institutionen "Vandpytten"

·        Bilag 6: Underskriftindsamling i institutionen "Vandpytten"

 

 

Grethe Munk

   /

                                                                 Carsten Stæhr Nielsen


 

Til top