Mødedato: 05.10.2005, kl. 15:30

Indstilling om nednormering af institutionen "Havfruen", Korsgade 60 (Bilag)

Indstilling om nednormering af institutionen "Havfruen", Korsgade 60 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. oktober 2005

 

 

17.      Indstilling om nednormering af institutionen "Havfruen", Korsgade 60 (Bilag)

 

FAU 477/2005  J.nr. 477/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter,

 

at institutionen Havfruen, Korsgade 60, nednormeres med 2 vuggestuepladser og 22 børnehavepladser.

 

 

RESUME

I forbindelse med den reviderede udbygningsplan foreslås det, at Havfruen nednormeres med 2 vuggestuepladser og 22 børnehavepladser.

 

Ingen af de indkomne høringssvar er positive overfor forslaget om at nednormere institutionen eller at lukke institutionens udflytterdel.

 

I sidste afsnit i sagsfremstillingen gennemgås forvaltningens forslag til en tids- og informationsplan. Der vil blive lagt særligt fokus på de usikkerhedsfaktorer, der måtte være i forhold til personalet, børnegruppen og forældrene, på de møder, der indgår i tids- og informationsplanen.

SAGSBESKRIVELSE

Den integrerede institution "Havfruen" er beliggende Korsgade 60 på Indre Nørrebro. Institutionen, som er selvejende, har en normering på 14 vuggestuebørn og 44 børnehavebørn – hvoraf 22 børnehavebørn kører til en udflytterdel.

 

Det foreslås at nednormere institution med 2 vuggestuepladser og samtidig lukke institutionens udflytterdel på 22 børnehavepladser.

 

Baggrunden for forslaget er, at institutionen permanent har haft tomme pladser i udflytterdelen, og forslaget skal nedbringe overkapaciteten af børnehavepladser på Indre Nørrebro.

 

I en undersøgelse foretaget af Pladsanvisningen fremgår det, at "Havfruens" udflytterdel fra 2003 og frem til den 1. september 2004 har haft 22 børnehavebørn indskrevet og, at der i gennemsnit har været 6-8 børn i 2004, hvor forældrene har ønsket udflytterdelen.

 

I perioden fra den 1. september 2004 og frem til 1. maj 2005 har institutionen midlertidigt været nednormeret med 8 børnehavepladser for at afhjælpe institutionens tomme pladser.

 

Institutionen havde i 2004 en belægningsprocent på 73,52 %, hvorfor det ikke ser ud til, at den midlertidige nednormering har hjulpet på belægningen i institutionen.

59 % af forældrene siger nej tak til en plads i både vuggestuen og børnehaven.

 

"Havfruens udflytterdel" har således siden 2003 haft tomme pladser.

 

Hvis forslaget besluttes af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vil institutionens fremtidige normering være på to grupper: 12 vuggestuebørn og 22 børnehavebørn.

 

På Indre Nørrebro var der pr. juli 2005 i alt 37 daginstitutioner fordelt på 10 vuggestuer, 15 integrerede institutioner og 12 børnehaver. Der findes pt. 4 udflytterbørnehaver i bydelen og 3 integrerede institutioner med tilknyttet udflytterdel. Der er sammenlagt 356 udflytterpladser i bydelen. Den integrerede institution Stenurten udvides med 22 udflytterpladser. Udflytterstedet forventes klar til brug i april 2006. Selv om forslagene om kapacitetstilpasning gennemføres i bydelen vil det derfor fortsat være muligt at vælge mellem en bred vifte af institutioner med hensyn til typer og størrelser. 

 

I bydelen er det 14 af de i alt 37 institutioner, som har to børnegrupper eller derunder.

 

Høringssvar

Der er indkommet høringssvar fra:

·        Institutionslederen i "Havfruen"

·        Forældrebestyrelsen i "Havfruen"

·        Personalet i "Havfruen"

·        Askovsgaardens bestyrelse

·        11 forældre

·        32 personer (fortrinsvise forældre eller pårørende til børn i institutionen) har udfyldt en klageformular

 

Resumé af høringssvar

Ingen af de indkomne høringssvar er positive overfor forslaget om at nednormere institutionen eller at lukke institutionens udflytterdel.

 

Specifikke punkter i høringssvar

I de indkomne høringssvar fremføres især følgende punkter, som årsag til at normeringen i institutionen ikke bør ændres:

 

1.                  Integrationsindsats

De indkomne høringssvar omhandler især institutionens bidrag til integrationen af børn med anden etnisk oprindelse.

 

"Derudover mener jeg, at børnehaven er et af de steder på Nørrebro, integrationen rent faktisk er lykkedes, idet der er en god blanding af etniske og danske børn (50/50), som alle deltagere og er glade for udflytterdelen. Denne form for nedskæring vil hæmme og ikke fremme integrationen" (Høringssvar fra forældrene, Vibs Jo Hatting (Bilag 5), Asar Koutich (bilag 12), Troels Wittrup Jensen (bilag 13), Dan & Hannah Reece (bilag 14), Majbritt Olsen (bilag 15), side 1).

 

"Vi, som danske forældre, ser det faktisk som et rigtigt og bevidst valg for at fremme integrationen, at vælge "Havfruen". Og det er lykkedes "Havfruen" at fastholde etniske børn og forældre som pr. definition ikke vælger "Havfruen" på pga. udflytterdelen" (bilag 11, side 1).

 

2.                  Udflytterdelen

Høringssvarene centrerer sig især om institutionens manglende legeplads, at selve udflytterdelen gør institutionen attraktiv og, at børn har godt af at komme ud i naturen.

 

"Hvis udflytterdelen lukker ned ryger grundlaget for børnehaven. Vi har ingen legeplads selv og derfor nyder børnene godt af de 14 dage på landet" (bilag 1, side 1).

 

"Havfruen har ingen legeplads, og derfor opfylder udflytterdelen størstedelen af børnenes behov for udeliv.….….. Der er enstemmighed om, blandt forældregruppen, at børnene har det godt med ordningen og at den fungerer godt" (bilag 2, side 1)

 

"Lukker I vores udflytterdel, mister vi vires danske familie og ender sandsynligvis med en institution med 100 % nydanske børn, hvilket er modstridende med den nye fordelingspolitik som vi ved er besluttet i familie- og arbejdsmarkedsudvalget" (bilag 3, side1)

 

"Da Base 2 (Udflytterdelen) nedlægges i 2006 og det gode koncept derved ophører, vil vi ikke se Havfruen som en attraktiv børnehave i fremtiden og derfor har vi derhjemme drøftet, om en eventuel flytning af Sebastian vil blive en konsekvens af denne politiske beslutning" (bilag 7, side 1).

 

3.                  Sårbarhed

Det fremgår af høringssvarene, at der er bekymring om institutionens fremtid, hvis udflytterdelen lukker. Der lægges især vægt på muligheden for, at mange forældre vælger at flytte deres børn til en anden institution i bydelen.

 

"Hvis udflytterdelen lukker ned har en del danske forældre tilkendegivet, at så vil de flytte deres barn, så ender vi med en børnehave hvor vi kan stå med 100% tosprogede børn" (bilag 1, side 2).

 

"Vi frygter at en nedlæggelse af udflytterdelen vil få de ressourcestærke forældre til at flytte deres børn, og efterlade de ressourcesvage børn og forældre i en dårligere situation" (bilag 8, side 1)

 

4.                  Pladsanvisningen

Høringssvar pointerer også, at uvisheden om den fremtidige normering medfører, at opskrivningen af børn kan virke usikre for kommende brugere af institutionen. Samtidig pointeres det, at nogle forældre har følt sig misinformeret omkring institutionens belægning.

 

"Så sent som i går ringede en forældre fra en anden børnehave. De ville flytte deres barn herover pga. turnusordningen (udflytterdelen). Jeg står i et etisk dilemma nu. Jeg vil gerne sige ja til forældre der ringer og vil se os, men jeg kan jo ikke lade være med at fortælle dem, at vi rent faktisk er ved at blive lukket ned, på den måde får vi ikke flere børn ind" (bilag 1, side 1).

 

"Derudover har der været en fornemmelse af, at pladsanvisningen ikke har haft fingeren på pulsen i institutionen, mht. pladser. Flere forældre har tilkendegivet at have fået af vide på pladsanvisningen, at institutionen var fyldt op – og ved kontrolopringning til institutionen har fået den modsatte oplysning". (bilag 2, s. 1)

 

"…Så sent som i sidste uge fik en forældre, som ønskede Havfruen trods muligheden for lukningen af udflytterdelen, fortalt at Havfruen ikke længere modtog børn" (bilag 3, side 2).

 

Alternative forslag

Lederen af Havfruen, Sidsel J. Bruun Jørgensen, angiver følgende alternativ i hendes høringssvar:

 

"Jeg kan godt se at de tørre tal taler imod os, men giv os et par år mere til at få institutionen til at blomstre. Vi som ny ledelse er villige til at sætte os ned og lave en handleplan med lokalcenteret om hvordan vi får fyldt Havfruen op med børn igen" (bilag 1, side 2)

 

Derudover har der i høringssvarene været et ønske om at afvente situationen i institutionen "Havfruen" og dermed indstille planerne om at ændre institutionens normering.

 

Forvaltningens kommentar til alternative forslag

Der er for nylig lavet en handleplan med midlertidig nednormering af 8 børnehavepladser. Denne har ikke virket efter hensigten.

 

I perioden maj 2004 – juni 2005 har institutionen således ikke på noget tidspunkt haft fuld belægning på børnehavedelen.

 

I perioden maj 2004 – juni 2005 har institutionen i gennemsnit haft 23 børnehavebørn indskrevet. Det højeste antal børn, der har været indskrevet i institutionen, i ovennævnte periode, var i månederne februar og marts 2005, hvor der var indskrevet 27 børn. I denne periode havde institutionen således 9 tomme børnehavepladser.

 

Tids- og informationsplan

I nedenstående tabel gennemgås forvaltningens forslag til en tids- og informationsplan.

 

Fase O:

5. oktober: FAU træffer den politiske beslutning

7. oktober: Brev til alle institutioner, paraplyorganisationer, faglige organisationer og lokalcentre, som informerer om den politiske beslutning.

I institutioner, hvor indstillingen blev tiltrådt, indeholder brevet en invitation til et møde mellem institutionen, forældrebestyrelsen og forvaltningen, hvor det videres forløb aftales.

 

Der foreslås mødedatoer inden for de første to uger efter vedtagelsen.

 

I institutioner, hvor indstillingen ikke blev tiltrådt, takker forvaltningen i brevet for samarbejdet. Der er ikke yderligere kontakt mellem institutionen og forvaltningen vedr. kapacitetstilpasningerne. Men de institutioner, hvor der i perioden, siden forslaget blev offentliggjort, har været problemer med tomme pladser, tilbydes institutionerne en individuel handleplan, der lever op til præmisserne i den nye eventuelt vedtrådte budgetmodel.

Informationsberedskab – kapacitetstilpasning

For at være bedst muligt forberedte i tilfælde af at borgere, pressen og andre interesserer sig for den samlede kapacitetstilpasning eller tilpasningen i en eller flere specifikke institutioner, oprettes der et informationsberedskab. Beredskabet består af K06 og ØPA1, som har indgående kendskab til sagerne, og Sekretariatet som bliver grundigt informeret. Der udarbejdes en svar-skabelon, som benyttes ved henvendelser. I tilfælde af, at nogen interesserer sig for en eller flere enkelte institutioner, henvises der til den konkrete tidsplan, der bliver udarbejdet for hver enkelt institution. Politikerne får tilsendt samme svar samt de konkrete, opdaterede tidsplaner for hver institution, så de er klædt på, hvis de bliver kontaktet.

Fase 1: Orienteringsfase (de første to uger efter den politiske beslutning)

- I prioriteret rækkefølge:

Orienteringsmøde med institutionen, forældrebestyrelsen og forvaltningen om den foreslåede tids- og informationsplan.

 

Fælles orienteringsmøder mellem forvaltningen og de faglige organisationer.

 

Orienteringsmøde mellem personale og forvaltningen, med henblik på at sikre en grundig orientering af personalet om deres muligheder og indsamle deres ønsker.

 

Fælles orienteringsmøder mellem forvaltningen og paraplyorganisationerne

 

Orienteringsmøder for forældregruppen

Fase 2: Handleplansfase (mellem to og fire uger efter den politiske beslutning):

Fase 2a

Forvaltningen har i samarbejde med institutionen udarbejdet en konkret handleplan for gennemførelse af den politiske beslutning.

Fase 2b

Den konkrete handleplan forelægges FAU

Fase 3: Aftalefase (minimum en måned inden beslutningen træder i kraft, efter den nuværende plan den 1.8.2006, eller når forældrene ønsker det):

Møde mellem forældrene og Pladsanvisningen, med henblik på at sikre den bedst mulige overgang for børnene til evt. anden institution. På dette møde aftales rammerne for forældrenes konkrete tilbagemeldinger om ønsker til ny institution. Der skal gøres opmærksom på, at en række børn, inden beslutningen iværksættes, vil være overgået til børnehave eller skole.

Nednormering gennemføres den 1.8. 2006

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltager i de respektive møder med repræsentanter fra centralforvaltningen, lokalcentrene eller pladsanvisningen efter behov.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af forvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ved at lukke udflytterdelen og nednormere med 2 vuggestuepladser kan der spares 2,2 millioner kro ner i drift. De sparede udgifter er til løn og drift, udflytterkompensation, vedligeholdelse, udflytterkørsel og leje af udflyttersted.

 

Det må forventes, at institutionen til gengæld skal kompenseres med 81.000 for manglende legeplads. Den samlede driftsbesparelse vil således være 2,1 millioner kroner årligt. I 2006 regner der med en besparelse på 0,88 mio. kr.

 

Der skal tages højde for, at hvis institutionen beholder udflytterbussen, vil besparelsen være cirka 1 million kroner mindre, altså en besparelse på 1,2 mill. kroner.

 

Anlægsudgiften ved reetablering forventes at blive på cirka 100.000 kroner.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Forslagene om kapacitetsændringer og institutionssammenlægninger blev sendt i høring fredag d. 3. juni 2005 med svarfrist fredag d. 1. juli 2005 – dvs. en høringsfrist på 4 uger.

 

Høringsparterne er de berørte daginstitutioner, forældre- og institutionsbestyrelser, paraplyorganisationer og faglige organisationer.

 

Forvaltningen har afholdt orienteringsmøder med forældre og personale i de berørte institutioner i juni måned.

 

BILAG

Høringssvar fra:

·        Bilag 1: Institutionslederen i "Havfruen"

·        Bilag 2: Forældrebestyrelsen i "Havfruen"

·        Bilag 3: Personalet i "Havfruen"

·        Bilag 4: Askovsgaardens bestyrelse

·        Bilag 5: Høringssvar fra Vibs Jo Hatting

·        Bilag 6: Høringssvar fra Serpil Cengiz

·        Bilag 7: Høringssvar fra Gry Bech og Nicholas Kielberg

·        Bilag 8: Høringssvar fra Morten Lund og Malene Meisner

·        Bilag 9-10: Catrine Henrich

·        Bilag 11: Høringssvar fra familien W. Ditlevsen

·        Bilag 12: Høringssvar fra Asar Koutich

·        Bilag 13: Høringssvar fra Troels Wittrup Jensen

·        Bilag 14: Høringssvar fra Dan og Hannah Reece

·         Bilag 15: Høringssvar fra Majbritt Olsen

·        Bilag 16: 32 personer (fortrinsvise forældre eller pårørende til børn i institutionen) har udfyldt en klageformular

·        Bilag 17: Unavngiven person

 

 

 

                      Grethe Munk

/

                                                                          Carsten Stæhr Nielsen


 

Til top