Mødedato: 05.10.2005, kl. 15:30

Indstilling om sammenlægning af institutionerne Henriksgården 1 og Henriksgården 2 (Bilag)

Indstilling om sammenlægning af institutionerne Henriksgården 1 og Henriksgården 2 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. oktober 2005

 

 

16.      Indstilling om sammenlægning af institutionerne Henriksgården 1 og Henriksgården 2 (Bilag)

 

FAU 476/2005  J.nr. 476/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter,

 

at Henriksgården 2 (Vigerslevs Alle 171) nednormeres med 12 småbørnspladser med virkning fra 1. januar 2006.

 

at de to institutioner Henriksgården 1 og Henriksgården 2 ikke sammenlægges, da en sammenlægning af to selvejende institutioner kræver, at begge bestyrelser indvilliger i en sammenlægning.

 

 

RESUME

I forbindelse med den reviderede udbygningsplan foreslås det, at Henriksgården 2 nednormeres med 12 småbørnspladser, da der er en overkapacitet af 0-2 års pladser i bydelen, og institutionen har en lav belægningsprocent.

 

Oprindeligt har forvaltningen foreslået en sammenlægning med naboinstitutionen Henriksgården 1. Da en sammenlægning af to selvejende institutioner kræver, at begge bestyrelser indvilliger i en sammenlægning, indstiller forvaltningen, at sammenlægningen ikke gennemføres.

Der er overvejende utilfredshed med forslaget om sammenlægning, og Henriksgården 2 ønsker ikke den foreslåede nednormering.

 

I sidste afsnit i sagsfremstillingen gennemgås forvaltningens forslag til en tids- og informationsplan. Der vil blive lagt særligt fokus på de usikkerhedsfaktorer, der måtte være i forhold til personalet, børnegruppen og forældrene, på de møder, der indgår i tids- og informationsplanen.

SAGSBESKRIVELSE

Indledning

I forhold til forslagene om institutionssammenlægninger er det indgået i overvejelserne, om to daginstitutioner ligger i umiddelbar nærhed af hinanden samtidig med, at den ene institution foreslås nednormeret.

 

Sammenlægninger af mindre institutioner kan mindske sårbarheden i institutionen – både pædagogisk og personalemæssigt.

 

Det skal præciseres, at en sammenlægning ikke nødvendigvis indeholder krav om ændrede lokaliteter. Dette er tilfældet i dette konkrete forslag, hvor der er taget udgangspunkt i at bevare de nuværende lokaliteter.

En sammenlægning af to selvejende institutioner fordrer, at begge bestyrelser i en høringsproces er positive.

 

Nednormeringen er planlagt til at træde i kraft pr. 1. januar 2006.

 

Daginstitutioner i Valby

I Valby bydel var der pr. juli 2005 i alt 43 daginstitutioner fordelt på 10 vuggestuer, 17 integrerede institutioner og 16 børnehaver. Over halvdelen af de 43 institutioner har 3 børnegrupper eller derunder. Selv om der gennemføres flere sammenlægninger i bydelen vil det derfor fortsat være muligt at vælge mellem en bred vifte af institutioner med hensyn til typer og størrelser.

 

Forslag om nednormering af institutionen Henriksgården 2

Henriksgården 1, som er placeret på Vigerslevs Alle 173, er en selvejende institution med en normering på 40 børnehavebørn. Henriksgården 2. som er placeret på Vigerslevs Alle 171, er en selvejende institution med en normering på 12 småbørnspladser og 40 børnehavepladser.

 

Henriksgården 2 har haft en belægningsprocent på 94,27 % i 2004. Den lave belægning skyldes hovedsageligt, at institutionen har haft problemer med tomme småbørnspladser.

 

50 % af forældrene siger nej tak til en småbørnsplads i Henriksgården 2, mens 59 % siger nej tak til børnehaveplads.

 

Det foreslås derfor at Henriksgården 2 nednormeres med 12 småbørnspladser.

 

En nednormering af de 12 småbørnspladser, vil være med til at regulere antallet af 0-2 års pladser i bydelen, så det svarer til behovet.

 

Høringssvar vedr. sammenlægning af Henriksgården 1 og Henriksgården 2

Der er indkommet høringssvar fra:

·        Personalet og lederen i Henriksgården 2

·        Bestyrelsesformanden for Henriksgården 2

·        Bestyrelsen i Henriksgården 1

·        1 ansat, 5 forældre (samt 1 vedlagt brev)            

 

Resumé af høringssvar

I alle høringssvar er der utilfredshed med forslaget om sammenlægning. Det fremhæves, at Henriksgården 2 netop har vendt en negativ udvikling efter at have fået ny leder og allerede har været igennem en turbulent periode. Samtidig pointeres det, at institutionerne ikke tidligere har haft et samarbejde.

 

Bestyrelsen i Henriksgården 1 angiver dog i deres høringssvar, at der på længere sigt kan være flere fordele ved en sammenlægning af de to institutioner.

 

Specifikke punkter

1.      Negativ udvikling vendt

Både personalegruppe og forældre i Henriksgården 2 lægger vægt på, at den negative udvikling, som tidligere prægede institutionen er blevet vendt efter at institutionen har fået ny leder.

2.      Manglende tidligere samarbejde

Personalet i Henriksgården 2 peger på, at der ikke tidligere har eksisteret et samarbejde mellem institutionerne.

3.      Fordele ved en lille institution

Personalet og forældre i Henriksgården 2 påpeger, at der er bedre trivsel og mindre sygefravær i en lille institution

4.      Frygt for vilkårene for børn med særlige behov og socialt udsatte familier

Bestyrelsen i Henriksgården 1, samt personalegruppe og forældre i Henriksgården 2 frygter at børn med særlige vilkår og socialt udsatte familier ikke kan tilgodeses efter en sammenlægning.

5.      Fordele ved en sammenlægning

Bestyrelsen i Henriksgården 1 anser en sammenlægning som fordelagtig i forhold til stordrift, bedre økonomi og bedre dækning for sygefravær i personalegruppen.

 

Generelle punkter

6.      Bestyrelsen i Henriksgården 1 påpeger at en sammenlægning vil gå ud over mangfoldigheden i bydelen, og dermed forældrenes frie valg.

7.      Bestyrelsen i Henriksgården 1 opstiller en række krav til en evt. sammenlægning, blandt andet at personalet sikres i de nuværende stillinger, at lederen i Henriksgården 1 bliver leder i den nye institution, samt at børnehaverne ved begyndelsen er økonomisk ligestillede.

 

 

Alternative forslag

Formanden for Henriksgården 2 foreslår en alternativ fordeling i begge institutioner. Forslaget er følgende:

·        Henriksgården 1: 32 børn (pt. normeret til 40 børn)

·        Henriksgården 2: 48 børn (pt. normeret til 52 børn)

 

Forvaltningens kommentarer til de alternative forslag

Den af institutionen foreslåede nednormering af en anden institution, vil kræve en ny høringsrunde. Desuden vurderes det ikke at være en løsning, at den anden institution, som ikke har en problematik omkring småbørnspladser, hermed får en lavere normering, end den der er foreslået i Henriksgården 2.

 

Tids- og informationsplan

I nedenstående tabel gennemgås forvaltningens forslag til en tids- og informationsplan, som gælder for begge institutioner.

 

Fase O:

5. oktober: FAU træffer den politiske beslutning

7. oktober: Brev til alle institutioner, paraplyorganisationer, faglige organisationer og lokalcentre, som informerer om den politiske beslutning.

I institutioner, hvor indstillingen blev tiltrådt, indeholder brevet en invitation til et møde mellem institutionen, forældrebestyrelsen og forvaltningen, hvor det videres forløb aftales.

 

Der foreslås mødedatoer inden for de første to uger efter vedtagelsen.

 

I institutioner, hvor indstillingen ikke blev tiltrådt, takker forvaltningen i brevet for samarbejdet. Der er ikke yderligere kontakt mellem institutionen og forvaltningen vedr. kapacitetstilpasningerne. Men de institutioner, hvor der i perioden, siden forslaget blev offentliggjort, har været problemer med tomme pladser, tilbydes institutionerne en individuel handleplan, der lever op til præmisserne i den nye eventuelt vedtrådte budgetmodel.

Informationsberedskab – kapacitetstilpasning

For at være bedst muligt forberedte i tilfælde af at borgere, pressen og andre interesserer sig for den samlede kapacitetstilpasning eller tilpasningen i en eller flere specifikke institutioner, oprettes der et informationsberedskab. Beredskabet består af K06 og ØPA1, som har indgående kendskab til sagerne, og Sekretariatet som bliver grundigt informeret. Der udarbejdes en svar-skabelon, som benyttes ved henvendelser. I tilfælde af, at nogen interesserer sig for en eller flere enkelte institutioner, henvises der til den konkrete tidsplan, der bliver udarbejdet for hver enkelt institution. Politikerne får tilsendt samme svar samt de konkrete, opdaterede tidsplaner for hver institution, så de er klædt på, hvis de bliver kontaktet.

Fase 1: Orienteringsfase (de første to uger efter den politiske beslutning)

- I prioriteret rækkefølge:

Orienteringsmøde med institutionen, forældrebestyrelsen og forvaltningen om den foreslåede tids- og informationsplan.

 

Fælles orienteringsmøder mellem forvaltningen og de faglige organisationer.

 

Orienteringsmøde mellem personale og forvaltningen, med henblik på at sikre en grundig orientering af personalet om deres muligheder og indsamle deres ønsker.

 

Fælles orienteringsmøder mellem forvaltningen og paraplyorganisationerne

 

Orienteringsmøder for forældregruppen

Fase 2: Handleplansfase (mellem to og fire uger efter den politiske beslutning):

Fase 2a

Forvaltningen har i samarbejde med institutionen udarbejdet en konkret handleplan for gennemførelse af den politiske beslutning.

Fase 2b

Den konkrete handleplan forelægges FAU

Fase 3: Aftalefase (minimum en måned inden beslutningen træder i kraft, efter den nuværende plan den 1.1. 2006, eller når forældrene ønsker det):

Møde mellem forældrene og Pladsanvisningen, med henblik på at sikre den bedst mulige overgang for børnene til evt. anden institution. På dette møde aftales rammerne for forældrenes konkrete tilbagemeldinger om ønsker til ny institution. Der skal gøres opmærksom på, at en række børn, inden beslutningen iværksættes, vil være overgået til børnehave eller skole.

Nednormering af Henriksgården 2 gennemføres den 1.1.06

Sammenlægning gennemføres efter nærmere aftale

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltager i de respektive møder med repræsentanter fra centralforvaltningen, lokalcentrene eller pladsanvisningen efter behov.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af forvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

De driftsøkonomiske konsekvenser ved at nednormere med 12 vuggestuepladser er en besparelse på 0,93 mill. kr. årligt, når mindreindtægten fra forældrebetaling er fratrukket.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Forslagene om kapacitetsændringe r og institutionssammenlægninger blev sendt i høring fredag d. 3. juni 2005 med svarfrist fredag d. 1. juli 2005 – dvs. en høringsfrist på 4 uger.

 

Høringsparterne er de berørte daginstitutioner, forældre- og institutionsbestyrelser, paraplyorganisationer og faglige organisationer.

 

Forvaltningen har afholdt orienteringsmøder med forældre og personale i de berørte institutioner i juni måned.

 

BILAG

Høringssvar fra:

§                                                  Bilag 1: Personalet i Henriksgården 2

§                                                  Bilag 2: Lederen for Henriksgården 2

§                                                  Bilag 3: Bestyrelsen i Henriksgården 1

§                                                  Bilag 4: Ulla Feldborg, Medhjælper i Henriksgården 2

§                                                  Bilag 5: Susanne H. Thomsen

§                                                  Bilag 6: Christina Schulze

§                                                  Bilag 7: Bestyrelsesformanden for Henriksgården 2, Søren Mogensen

§                                                  Bilag 8: Gitte Agerlin

§                                                  Bilag 9: Carina Erleben

§                                                  Bilag 10: Brev fra Cecilie Nørrung

 

 

                      Grethe Munk

                                                                 /

                       Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 

 

 

 


 

Til top