Mødedato: 05.10.2005, kl. 15:30

Nedlæggelse af børnehavedelen i den integrerede institution Ved Parken (Bilag)

Nedlæggelse af børnehavedelen i den integrerede institution Ved Parken (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. oktober 2005

 

 

12.      Nedlæggelse af børnehavedelen i den integrerede institution Ved Parken (Bilag)

 

FAU 469/2005  J.nr. 469/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter,

 

at der nedlægges 31 børnehavepladser i den integrerede institution Ved Parken i løbet af 2006. Nednormeringen forslås at blive gennemført, når pladsanvisningen har mulighed for at flytte børnene under størst mulig hensyntagen til forældrenes ønsker. Det forventede tidspunkt er forår/sommer 2006. Nednormeringen vil medføre, at institutionen bliver en ren vuggestue.

 

 

RESUME

I forbindelse med den reviderede udbygningsplan foreslås det, at børnehavedelen i den integrerede institution Ved Parken i Valby nedlægges, svarende til en nednormering på 31 børnehavepladser.

 

I sidste afsnit i sagsfremstillingen gennemgås forvaltningens forslag til en tids- og informationsplan. Der vil blive lagt særligt fokus på de usikkerhedsfaktorer, der måtte være i forhold til personalet, børnegruppen og forældrene, på de møder, der indgår i tids- og informationsplanen.

SAGSBESKRIVELSE

1. Daginstitutioner i Valby

I Valby bydel var der pr. juli 2005 i alt 43 daginstitutioner fordelt på 10 vuggestuer, 17 integrerede institutioner og 16 børnehaver. Over halvdelen af de 43 institutioner har 3 børnegrupper eller derunder. Selv om forslagene om kapacitetstilpasning gennemføres i bydelen vil det derfor fortsat være muligt at vælge mellem en bred vifte af institutioner med hensyn til typer og størrelser. 

 

2. Forslag om kapacitetstilpasning i Ved Parken (Gårdstedet 57)

Ved Parken er en kommunal institution med en normering på 64 vuggestuebørn og 31 børnehavebørn, hvoraf de 11 børnehavebørn er tilknyttet en skovbus. Børnehavedelen ligger på anden sal.

 

Institutionen har i 2004 haft en belægningsprocent på 94,54 % (2003: 96 %). Der har i en årrække været problemer med at fylde pladserne i børnehavedelen. I 2004 valgte 51 % af forældrene at takke nej til et tilbud om plads i Ved Parken.

 

Institutionen har selv tidligere forslået en nednormering på vuggestuesiden.

 

Da institutionen er skæv normeret, er det i dag ikke muligt at garantere, at alle børn fra vuggestuedelen kan fortsætte i børnehavedelen, som de har krav på. Derfor er institutionen omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning om, at der skal laves handleplaner for alle skævt normerede institutioner (FAU 505/2002).

 

Ved Parken har et samarbejde med nabobørnehaven Hvidtjørnen, som overtager en del af institutionens vuggestuebørn, når disse skal i børnehave. Idet der generelt er en overkapacitet på børnehavesiden i lokalområdet er det forvaltningens vurdering, at Hvidtjørnens 111 børnehavepladser er tilstrækkelig til at dække behovet i lokalområdet.

 

For at løse problemet med tomme pladser i institutionen og overkapaciteten på børnehavesiden i lokalområdet foreslås det at nedlægge alle 31 børnehavepladser (heraf 11 i skovbus) i Ved Parken. Den tilknyttede skovbus forslås flyttet til en anden institution.

 

3. Høringssvar vedr. Ved Parken

Der er indkommet høringssvar fra:

§        Forældrebestyrelsen, inkl. 14 bilag

§        768 underskrifter imod nedlæggel se af børnehavepladserne

 

Udover høringssvarene vedrørende de konkrete forslag om kapacitetstilpasning har Valby Lokaludvalg indsendt et alment høringssvar. Lokaludvalget lægger vægt på:

-         at Valbys borgere bevarer valgmulighederne i deres lokalområde,

-         at forvaltningen tilgodeser synspunkterne i de indgåede høringssvar så vidt muligt,

-         at børn, forældrene og institutionerne bliver inddraget i processen i videst mulig omfang. 

 

Valby Lokaludvalg påpeger, at det ikke kan vurdere om forvaltningens behovsprognoser er realistiske, men at der er bekymring for, "om prognoserne i tilstrækkelig grad tager højde for de ændringer, der sker i Valby som følge af færdiggørelsen af byggeprojekterne omkring Eksempelprojektet m.m." (Bilag 10, s. 1)

 

3.1 Resumé af høringssvar

På trods af forståelse for nødvendigheden for kapacitetstilpasninger er der i institutionen en stor modstand imod nedlæggelse af børnehavepladserne, en stor utilfredshed med høringsprocessen samt med forvaltningens beslutningsgrundlag.

 

Forvaltningen har i sammenfatningen af høringssvar valgt kun at kommentere høringssvarene, hvis der er alternative forslag.

 

3.2 Specifikke punkter

Forældrebestyrelsen fremhæver i deres høringssvar, at:

1.      Belægningsprocenten har været god i 2005 (Bilag 1, s. 5).

2.      Vuggestuebørnene ofte kan fortsætte i børnehaven Hvidtjørnen, som er beliggende i den samme bygning (Bilag 1, s. 3, 5).

3.      Institution har gode lokaler og dejlige omgivelser (Bilag 1, s. 3).

4.      Institutionen yder en stor integrationsindsats (Bilag 1, s. 3).

 

3.3 Generelle punkter

Forældrebestyrelsen har følgende generelle indvendinger:

1.      Tvivl om udvælgelseskriterierne

Efter forældrebestyrelsens opfattelse har forvaltningen ikke foretaget dets pligtmæssige skøn, idet den skæve normering af institutionen opfattes som den eneste grund til at forvaltningen forslår Ved Parken nednormeret. (Bilag 1, s. 1-2). "Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er retlig forpligtet til at foretage et individuelt skøn, hvor alle relevante hensyn inddrages, og sådant skøn er ikke foretaget." (Bilag 1, s. 2)

2.      Manglende proportionalitet

"Under alle omstændigheder er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forpligtet til at respektere den almindelige proportionalitetsgrundsætning, og forvaltningens beslutning er alene lovlig, hvis indgrebet ikke er videregående end formålet tilsiger." (Bilag 1, s. 5) Forældrebestyrelsen anser det for at være for vidtgående at nedlægge hele børnehavedelen udelukkende på grund af den skæve normering.

 

3.      Tvivl om prognoserne

Institutionen har stor tvivl, om forvaltningens tal og beregninger er korrekte. "Forslaget om at nednormere Den Integrerede Institution Ved Parken er imidlertid fremsat på et meget spinkelt og kritisabelt grundlag." (Bilag 1, s. 6)

 

3.4 Alternative forslag

Forældrebestyrelsen foreslår, at forvaltningen indgår i en dialog med institutionen om for eksempel at mindske antallet af vuggestuepladser. Institutionen har tidligere foreslået en nednormering med 16 vuggestuepladser, hvilke vil resultere i en normering på 48 vuggestuebørn og 31 børnehavebørn (Bilag 1, s. 5).

 

4. Forvaltningens kommentarer til det alternative forslag

Institutionens forslag om at nednormere med 16 vuggestuepladser vil ikke ændre ved, at institutionen over længere tid har haft svært ved at fylde sine børnehavepladser, ligesom den fortsat vil være skævt normeret. Da der er en overkapacitet på børnehavesiden i lokalområdet, vurderer forvaltningen, at denne nednormeringsændring på vuggestuesiden sandsynligvis ikke vil resultere i færre tomme pladser.

 

5. Tids- og informationsplan

I nedenstående tabel gennemgås forvaltningens forslag til en tids- og informationsplan.

 

Fase O:

5. oktober: FAU træffer den politiske beslutning

7. oktober: Brev til alle institutioner, paraplyorganisationer, faglige organisationer og lokalcentre, som informerer om den politiske beslutning.

I institutioner, hvor indstillingen blev tiltrådt, indeholder brevet en invitation til et møde mellem institutionen, forældrebestyrelsen og forvaltningen, hvor det videres forløb aftales.

 

Der foreslås mødedatoer inden for de første to uger efter vedtagelsen.

 

I institutioner, hvor indstillingen ikke blev tiltrådt, takker forvaltningen i brevet for samarbejdet. Der er ikke yderligere kontakt mellem institutionen og forvaltningen vedr. kapacitetstilpasningerne. Men de institutioner, hvor der i perioden, siden forslaget blev offentliggjort, har været problemer med tomme pladser, tilbydes institutionerne en individuel handleplan, der lever op til præmisserne i den nye eventuelt vedtrådte budgetmodel.

Informationsberedskab – kapacitetstilpasning

For at være bedst muligt forberedte i tilfælde af at borgere, pressen og andre interesserer sig for den samlede kapacitetstilpasning eller tilpasningen i en eller flere specifikke institutioner, oprettes der et informationsberedskab. Beredskabet består af K06 og ØPA1, som har indgående kendskab til sagerne, og Sekretariatet som bliver grundigt informeret. Der udarbejdes en svar-skabelon, som benyttes ved henvendelser. I tilfælde af, at nogen interesserer sig for en eller flere enkelte institutioner, henvises der til den konkrete tidsplan, der bliver udarbejdet for hver enkelt institution. Politikerne får tilsendt samme svar samt de konkrete, opdaterede tidsplaner for hver institution, så de er klædt på, hvis de bliver kontaktet.

Fase 1: Orienteringsfase (de første to uger efter den politiske beslutning)

- I prioriteret rækkefølge:

Orienteringsmøde med institutionen, forældrebestyrelsen og forvaltningen om den foreslåede tids- og informationsplan.

 

Fælles orienteringsmøder mellem forvaltningen og de faglige organisationer.

 

Orienteringsmøde mellem personale og forvaltningen, med henblik på at sikre en grundig orientering af personalet om deres muligheder og indsamle deres ønsker.

 

Fælles orienteringsmøder mellem forvaltningen og paraplyorganisationerne

 

Orienteringsmøder for forældregruppen

Fase 2: Handleplansfase (mellem to og fire uger efter den politiske beslutning):

Fase 2a

Forvaltningen har i samarbejde med institutionen udarbejdet en konkret handleplan for gennemførelse af den politiske beslutning.

Fase 2b

Den konkrete handleplan forelægges FAU

Fase 3: Aftalefase (minimum en måned inden beslutningen træder i kraft, efter den nuværende plan forår / sommer 2006, eller når forældrene ønsker det):

Møde mellem forældrene og Pladsanvisningen, med henblik på at sikre den bedst mulige overgang for børnene til evt. anden institution. På dette møde aftales rammerne for forældrenes konkrete tilbagemeldinger om ønsker til ny institution. Der skal gøres opmærksom på, at en række børn, inden beslutningen iværksættes, vil være overgået til børnehave eller skole.

Nednormering gennemføres forår / sommer 2006

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltager i de respektive møder med repræsentanter fra centralforvaltningen, lokalcentrene eller pladsanvisningen efter behov.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af forvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Den årlige besparelse ved at lukke børnehavedelen i Ved Parken vil fra 2007 være 1,38 mill. kroner i 2005 P/L, når mindreindtægten fra forældrebetalingen er fratrukket. I 2006 regnes der med en besparelse på 0,69 mio. kr.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Forslagene om kapacitetsændringer og institutionssammen-lægninger blev sendt i høring fredag d. 3. juni 2005 med svarfrist fredag d. 1. juli 2005 – dvs. en høringsfrist på 4 uger.

 

Høringsparterne er de berørte daginstitutioner, forældre- og institutionsbestyrelser, paraplyorganisationer og faglige organisationer.

 

Forvaltningen har afholdt orienteringsmøder med forældre og personale i de berørte institutioner i juni måned.

 

BILAG

Høringssvar fra:

§        Bilag 1: Forældrebestyrelsen, inkl. 14 bilag og 768 underskrifter

§        Bilag 2: Valby Lokaludvalg

 

 

Grethe Munk

                                                                 /

                                Carsten Stæhr Nielsen


 

Til top