Mødedato: 05.05.2004, kl. 19:00

Udmøntning af besparelse som følge af budget- og udgiftsanalyserne i Økonomiforvaltningen "Samling af de borgerrettede butikker" og "Øget brug af digital formidling" i budget 2004 (Bilag)

Udmøntning af besparelse som følge af budget- og udgiftsanalyserne i Økonomiforvaltningen "Samling af de borgerrettede butikker" og "Øget brug af digital formidling" i budget 2004 (Bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. maj 2004

 

 

3.      Udmøntning af besparelse som følge af budget- og udgiftsanalyserne i Økonomiforvaltningen "Samling af de borgerrettede butikker" og "Øget brug af digital formidling" i budget 2004 (Bilag)

 

FAU 218/2004  J.nr. 218/2004

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget,

 

at besparelsen på 1,3 mill. kr. (ØU 239/2003) i 2004 vedr. budgetanalyserne "Samling af de borgerrettede butikker" og "Øget brug af digital formidling" udmøntes på følgende måde:

 

900.000 kr. udmøntes på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, hvor budgettet til servicebutikker er placeret.

 

400.000 kr. udmøntes på administration, hvor budgettet til trykkeriet er placeret.

 

 

RESUME

I forbindelse med budget 2004 blev der som en del af kommunens samlede omstillingsbidrag tilbageholdt en konkret udmøntning af 5 mill. kr. til fordeling mellem kommunens 7 forvaltninger på baggrund af to budgetanalyser foretaget af Økonomiforvaltningen vedr. samling af borgerrettede butikker samt øget brug af digital forvaltning.

 

Besparelsen fordeles på de 7 forvaltninger udfra anbefalingerne i de to budgetanalyser. Som en konsekvens af anbefalingerne i analyserne foretaget af Økonomiforvaltningen pålægges Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en samlet besparelse på 1,3 mill. kr. Besparelsen omfatter  0,9 mill. kr. vedr. samling af de borgerrettede butikker (servicebutikker mm.) samt 0,4 mill. kr. i forbindelse med øget brug af digital forvaltning (ØU 239/2003, bilag). 

 

Konkret indstilles, at besparelsen på de borgerrettede butikker på 0,9 mill. kr. udmøntet ved en endelig nedlæggelse af servicebutikken i Brønshøj-Husum og dels ved en generel besparelse på de øvrige servicebutikker på ca. 18,5 pct. pr. servicebutik (0,3 mill. kr.) (budgetområdet Børnefamilier med særlige behov). 

 

Konsekvenserne af nedlæggelsen af servicebutikken i Brønshøj-Husum vil på kort sigt ikke medføre nogen ændring, da servicebutikken pt. ikke er i drift. På længere sigt vil nedlæggelsen betyde, at der ikke vil være mulighed for samme serviceniveau ift. åben og anonym rådgivning og vejledning i dette lokalområdet ligesom at samarbejdet med de lokale frivillige organisationer ikke vil kunne finde sted i en servicebutik.

 

Konsekvenserne af en besparelse på de øvrige servicebutikkers budgetramme med 18,5 pct. vil medføre en reduktion i det nuværende aktivitetsniveau.

 

Besparelsen på 0,4 mill. kr. på øget brug af digital forvaltning indstilles gennemført ved en besparelse på trykkeriet på budgetområdet administration.

 

Besparelsen på 0,4 mill. kr. er indarbejdet i budget 2004 som følge af en effektivisering af trykkeriet med 10 pct. Besparelsen vil ikke få nogen konsekvenser for forvaltningen i 2004.

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med indkaldelsescirkulæret for budget 2004 vedtager Økonomiudvalget den 7. januar 2003 (ØU 311/2002) udarbejdelsen af to tværgående budgetanalyser vedrørende henholdsvis "Samling af borgerrettede butikker" samt "Øget anvendelse af digital formidling". Formålet med de to budgetanalyser er, at tilvejebringe et beslutningsgrundlag for Økonomiudvalgets udmøntning af en tværgående besparelse på 5 mill. kr. som led i kommunens generelle omstillingsbidrag.      

 

Med budgetanalyserne rettes fokus mod kommunens ressourceanvendelse. Målsætningen er, at identificere et eventuelt effektiviseringspotentiale samt komme med vurderinger vedrørende samling eller outsourcing af opgaverne. 

 

1.  Økonomiforvaltningens konklusioner i de to budgetanalyser

I budgetanalysen vedr. samling af de borgerrettede butikker  er besparelsespotentialet fundet ved at de borgerrettede butikker samles i eksisterende lokaler, hvor butikkerne i dag har til huse. Besparelsen opnås i form af reducerede lokale- og supportudgifter for Sund by, Center for Rygeafvænning samt Servicebutikker. Den samlede besparelse er sat til 2,3 mill. kr.

 

I budgetanalysen vedr. øget brug af digital formidling er besparelsespotentialet fundet ved, at se på udgifter til materiale til udvalg, jobannoncer og publikationer. Det vurderes af Økonomiforvaltningen, at det samlede besparelsespotentiale udgør i alt 2,7 mill. kr.

 

På baggrund af de to budgetanalyser foretaget af Økonomiforvaltningen fremlægger Økonomiudvalget den 5. august 2003 et forslag til udmøntning af den tværgående besparelse på 5 mill. kr. (ØU 239/2003). Besparelsen fordeles på de 7 forvaltninger udfra anbefalingerne i de to budgetanalyser. Som en konsekvens af anbefalingerne i analyserne foretaget af Økonomiforvaltningen pålægges Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en samlet besparelse på 1,3 mill. kr. Besparelsen omfatter  0,9 mill. kr. vedr. samling af de borgerrettede butikker (servicebutikker mm.) samt 0,4 mill. kr. i forbindelse med øget brug af digital forvaltning (ØU 239/2003, bilag). 

 

2.  Besparelse på servicebutikker

I budgetanalysen vedr. samling af de borgerrettede butikker foreslår Økonomiforvaltningen, at der gennem sammenlægning og/eller nedlæggelse af udvalgte servicebutikker vil kunne udmøntes en samlet besparelse for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på 0,9 mill. kr.

 

I december 1998 blev det besluttet, at etablere servicebutikkerne, som erstatning for de nedlagte familiecentre. Servicebutikkerne har siden fungeret som en fremskudt "forpost" for lokalcenteret, hvor familier og unge kan henvende sig med henblik på anonym rådgivning. Der er mange forskellige aktiviteter i servicebutikkerne f.eks. laver sundhedsplejerskerne rådgivning, fædre- og mødregrupper. Andre aktiviteter er selvhjælpsgrupper, madklubber for psykisk syge, legestuer og mødefora for specifikke målgrupper.

 

I nedenstående tabel ses hvor der pt. er etableret servicebutikker:

 

Tabel 1: Servicebutikker fordelt på lokalcentre

 

Økonomiforvaltningen forslår følgende tiltag:

·        Endelig nedlæggelse af allerede opsagt servicebutik i Brønshøj-Husum. Besparelse sat til 0,7 mill. kr.

·        Nedlæggelse af eksisterende servicebutik i Bispebjerg og samtidig etablering af ny servicebutik i eksisterende kvarterløftscenter. Besparelse sat til 30.000 kr.

·        Flytning af to eksisterende servicebutikker i Sundby Nord og samlokalisering  med  kvarterløftscenter. Besparelsen sat til 0,2 mill. kr.

 

Økonomiforvaltningens forslag i analysen om at udmønte en besparelse på servicebutikkerne ved en endelig nedlæggelse af servicebutikken i Brønshøj-Husum, der er opsagt pr. 1. oktober 2003, vurderes af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen at   være mulig at gennemføre. Dog findes besparelsen ikke at være så stor som analysen ligger op til. I budgettet for 2003 er der afsat 564.000 kr. til servicebutikken i Brønshøj-Husum. I 2004 er afsat 581.000 kr. Forskellen mellem analysens besparelsespotentiale og størrelsen af det udmeldte budget skyldes, at Økonomiforvaltningen i deres analyse tager udgangspunkt i bruttoregnskabstal. I dette tal er også indeholdt udgifter, der afholdes eksternt i serviceteamet til støtte/support til bl.a. servicebutikkerne, herunder eksempelvis i form af IT-ressourcer. At udskille disse ressourcer er vanskeligt. På denne baggrund anser Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen at det reelle besparelsespotentiale i 2004 vil være på 0,6 mill. kr.          

 

Med hensyn til Økonomiforvaltningens forslag om samdrift med Kvarterløftscentrene er besparelsen ved en sammenlægningen med servicebutikkerne afhængig af, hvorvidt Økonomiforvaltningens antagelse i analysen om størrelsen af etableringsomkostninger viser sig at være holdbar. Som nævnt ovenfor tager analysens beregninger udgangspunkt i bruttoregnskabstal. Det er i denne forbindelse vanskeligt at afgøre, hvor store besparelser, der er på de eksternt afholdte udgifter. I tillæg hertil er det regnskabsteknisk vanskeligt at udskille de pågældende midler. Holdbarheden af besparelsespotentialet er særlig afgørende da besparelsen for Bispebjerg og Sundby Nord blot er sat til henholdsvis 30.000 og 42.000 kr.

 

I forhold til besparelsespotentialet vedr. flytning og samlokalisering af to servicebutikker i Sundby Nord er der i Økonomiforvaltningens besparelsesforslag medtaget en servicebutik, der ud fra Familie- og Arbejdsforvaltningens opdeling i "sociale bydele" er beliggende i Sundby Syd. Analysen er foretaget udfra en inddeling i "bydele". Sammenlægning af to servicebutikker tilhørende hver deres sociale bydel vil derfor teknisk set indebære en serviceforringelse i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens regi. En sådan serviceforringelse ligger uden for budgetanalysen kommissorium. På denne baggrund anser Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke at besparelsespotentiale er  til stede.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at der i 2004 i stedet spares 0,9 mill. kr. dels ved en endelig nedlæggelse af servicebutikken i Brønshøj-Husum (0,6 mill. kr.), og dels ved at der gennemføres en generel besparelse på de resterende servicebutikker driftsbudget på ca. 18,5 pct. pr. servicebutik. Besparelsen vil blive fordelt efter servicebutikkernes andel af det samlede budget.

 

Konsekvenserne af nedlæggelsen af servicebutikken i Brønshøj-Husum vil på kort sigt ikke medføre nogen ændring da servicebutikken pt. ikke er i drift. På længere sigt vil nedlæggelsen betyde at der ikke vil være mulighed for samme serviceniveau ift. åben og anonym rådgivning og vejledning i dette lokalområdet ligesom at samarbejdet med de lokale frivillige organisationer ikke vil kunne finde sted i en servicebutik.

 

Konsekvenserne af en besparelse på de øvrige servicebutikkers budgetramme med 18,5 pct. vil medføre en reduktion i det nuværende aktivitetsniveau.

 

3.  Konkrete spørgsmål fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedr. servicebutikker

På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 17/3 2004 stillede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget 6 spørgsmål vedr. servicebutikkerne:

 

1) Er det korrekt, at servicebutikken på Østerbro har fået at vide, at man ikke længere kan yde service og at folk skal opgive personnummer?

 

Efter nedlæggelse af bydelsforsøgene har Butikken på Indre Østerbro ændret koncept. Fra udelukkende at være et lokalt tilbud om familiebehandling er Butikken i dag også en Servicebutik.

 

Nogle ugedage fungerer tilbudet som en ordinær Servicebutik, hvor borgere på Indre Østerbro kan henvende sig og modtage åben og anonym rådgivning ligesom i andre bydele. Disse dage kræves der ikke cpr. nr. af borgerne. Servicebutikkens tilbud er tilpasset bydelens behov (se nærmere beskrivelse i pkt. 6).

 

De øvrige ugedage er tilbudet et lokalt tilbud om familiebehandling, som børnefamilieteamet på Indre Østerbro kan visitere til. Disse dage kræves der cpr. nr. af borgerne. Butikken kan yde en behandlingsmæssig indsats til børnefamilier i form af individuelle samtaler, iagttagelse og beskrivelse af samspillet ml. forældre/barn, hjemmebesøg, aktivitets- og samtalegrupper, parrådgivning samt individuel el. gruppevis afspænding. Butikkens aktiviteter finansieres over børnefamilieteamets konto for forebyggende foranstaltninger.

 

2) Har forvaltningen givet servicebutikkerne nye instrukser?

 

Nej.

 

3) Er der også lavet besparelse på Bispebjerg og lagt op til en sammenlægning af de to servicebutikker i Sundby Syd?

 

Nej, der er ikke gennemført en besparelse på Servicebutikken i Bispebjerg. Der har altid kun været én servicebutik i Sundby Syd og en i Sundby Nord. Økonomiforvaltningen har derimod foreslået en besparelse på Servicebutikken i Bispebjerg og sammenlægning af servicebutikkerne i Sundby Nord og Syd.

 

4) og 5) Hvad går godt og hvad går dårligt i servicebutikkerne?

Hvilke servicebutikker fungerer godt, og hvilke fungerer dårligt i forhold til behovene i lokalområdet?

 

Besvarelsen af disse spørgsmål vil kræve en egentlig evaluering af samtlige servicebutikker. I nedenstående besvarelse af spørgsmål 6 beskrives indholdet i de enkelte servicebutikker.

 

I nedenstående tabel 2 er givet et overblik over aktivitetsniveauet i otte servicebutikker.


Tabel 2: Rådgivning og aktiviteter i perioden 1. januar til 30. september 2003 –

fordelt på 8 servicebutikker.

Kilde: Servicebutikkerne

*Dette kan eksempelvis være en telefonisk henvendelse, hvor der gives rådgivning eller en personlig henvisning der udløser rådgivning.

** Dette dækker over hvor mange personer der har deltager i de forskellige typer af aktiviteter i de enkelte butikker.

Note: Bispebjerg, Indre Nørrebro og Indre Østerbro har ikke afleveret deres statistik.

 

6) 10 liniers beskrivelse af hver servicebutik.

 

De enkelte servicebutikkerne har en række forskellige aktiviteter. Aktiviteterne afspejler dels forskelle i lokalområderne og dels valg af forskellige fokuspunkter i de enkelte servicebutikker.

 

Bispebjerg

Tilbyder åben og anonym rådgivning, Sundhedsplejerskernes temaeftermiddag, Sundhedsplejerskernes eftermiddagscafé for fædre, Motion for ældre kvinder med forskellige etnisk baggrund, Selvhjælpsgruppe for sindslidende i Nordvest kvarteret, Somalisk kvinderådgivningsnetværk, Familierådgivning, Spiseklub for psykisk syge uden netværk, Iransk kvindegruppe og Etniske ældre i fokus.

 

Christianshavn & Indre By

Tilbyder Legestue, Netværksgruppe for enlige mødre, Åben og anonym rådgivning, Selvhjælpsgruppe for kvinder der elsker for meget, Autisme støttegruppe, Madklub for psykisk syge, Socialt gruppearbejde for pubertetspiger, Familierådgivning, Mødregrupper og spædbørnskostvejledning, Ungerådgivning, NA Anonyme narkomaner, Babyrytmik og Sorg og krise gruppe.

 

Ydre Nørrebro

Tilbyder Individuel rådgivning og konsultation efter aftale, Arabisk mødregruppe, Forældrekredsen, Psykologisk rådgivning, Familieklub (ift. alkoholmisbrug), Sundhedsplejens åben rådgivning, Jordemoderklinik, Babymassage, Sorggruppe, Netværksgruppe for torturramte arabisktalende kvinder, Rådgivning for mænd, Tvillingegruppe, Social- og familierådgivning samt Unge mødregruppen.

 

Ryvang

Tilbyder Legestue (børn op til 2 år), Kostvejledning hos sundhedsplejerskerne (børn omkring 4 md.), Manderådgivning, Åben og anonym rådgivning, Rådgivning om personlige el. familiemæssige forhold, Musikalsk legestue samt Social og juridisk rådgivning.

 

Sundby Nord

Tilbyder Information og vejledning fra Sundhedsplejen, Rådgivning efter aftale, Telefonrådgivning til børnefamilier fra Sundhedsplejen, Familieklub (ift. alkoholrelaterede problemer), Psykologisk rådgivning, Nabokontakt, Angstramt selvhjælpsgruppe, Legestue (for børn ml. 2-18 md.), Netværksgruppe for enlige mødre, Madklub for voksne med psykiske problemer samt Madklub for københavnere på over 90 kg.

 

Sundby Syd

Tilbyder Åben og anonym rådgivning, Etniske mødregruppe (ift. børneopdragelse og kostvejledning), Sundhedsplejens "Åbent Hus" (rådgivning), Familierådgivning, Legestue for børn fra "Privat børnepasning", Social- og boligrådgivning, Pakistansk mødregruppe, Fædregruppe (med børn ml. 0-6 år), Rådgivning om alkoholmisbrug samt AA (Anonyme Alkoholikere) møde.

 

Vanløse

Tilbyder Åben og anonym rådgivning, Kostvejledning ved Sundhedsplejen (børn omkring 4 md.), Sundhedsplejens "Åbent Hus" (rådgivning), Psykologisk rådgivning, Selvhjælpsgruppe for panikangstramte, Tværfaglig rådgivning til personale i daginstitutioner og Dagplejen i Vanløse, Netværksgruppe for mødre til for tidligt fødte, Netværksgruppe for voksne børn af alkoholikere samt Samtalegruppe for personer, der har mistet en person, som stod dem nær.

 

Vesterbro

Tilbyder Åben og anonym rådgivning, Ungerådgivning, Netværksgruppe for nybagte mødre, Kritisk retshjælp, Fars legestue (for børn ml. 0-4 år), Psykologisk rådgivning samt Rådgivning fra Sundhedsplejen.

 

Indre Østerbro

Servicebutikken tilbyder Åben og anonym rådgivning, Social- og familieretlig rådgivning, Familierådgivning, Sundhedsplejens "Åbent Hus", Samvær med andre (f.eks. ift. gravide, personer på barselsorlov, enlig forsørgere, personer der afventer institutionsplads) samt Frivillige initiativer (herunder samarbejde ift. udvikling af idéer og lån af lokaler).

 

Indre Nørrebro

Tilbyder Åben og anonym rådgivning, Rådgivning ved Sundhedsplejen, Sundhedsplejens månedlige temadag for småbørnsforældre, Mødregruppe for ressourcesvage unge mødre,  Børnetandplejen, Jordemoderkonsultation samt Grupper for gravide og mødre.

 

4.  Servicebutikkernes selvevaluering

Servicebutikkerne har foretaget en selvevaluering (bilag) der generelt peger på, at et stigende antal borgere bruger de tilbud der findes i servicebutikkerne. Der har været en stigning fra 2002 til 2003 i antallet af personer, der har modtaget rådgivning på 11 pct., mens der har været et fald i aktiviteterne på 7 pct. Dette hænger dog sammen med at servicebutikken i Brønshøj-Husum lukkede i 2003. Servicebutikkerne peger selv på, at brugerne overvejende er positive overfor den rådgivning de modtager i servicebutikkerne, på grund af, at det er nemmere og hurtigere frem for lokalcenteret. Servicebutikkerne siger endvidere, at der er en mangfoldighed af aktiviteter, som benyttes af borger med forskelligartede problemer og ressourcer.

 

Ifølge selvevalueringen fremgår det, at over halvdelen af servicebutikkernes brugere kommer i forbindelse med sundhedsplejerskernes aktiviteter og rådgivning.

 

Servicebutikkerne registrerer og opgør løbende antallet af deres brugere. Der er dog ikke tale om konkret cpr. nr. registreringer, men i højere grad om observationer i de enkelte servicebutikker. Det betyder, at tallene kan dække over, at den samme person kan tælle med flere gange.

 

Åben anonym rådgivning er en af servicebutikkens kerneydelser, desværre er der ingen data på hvor mange borgere, der benytter sig af dette tilbud.

 

5.  Besparelse på trykkeriet  

På baggrund af budgetanalysen vedr. øget brug af digital forvaltning har Økonomiforvaltningen pålagt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en besparelse på 0,4 mill. kr.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår, at den pålagte besparelse sker ved en reduktion i forvaltningens trykkeri svarende til 0,4 mill. kr.

 

Besparelsen på 0,4 mill. kr. er indarbejdet i budget 2004 udfra en forventet effektivisering af trykkeriet med 10 pct. Besparelsen forventes ikke at få nogle konsekvenser for forvaltningen i 2004.

 

 

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

ØKONOMI

Den samlede fordeling af besparelsen på 1,3 mill. kr. ses i nedenstående tabel 3.

 

Tabel 3. Fordeling af besparelse vedr. budgetanalyser

Tiltag

Beløb i  mill. kr.

Lukning af Brønshøj-Husums Servicebutik

0,6

Generel besparelse på de øvrige servicebutikker

0,3

Besparelse på trykkeriet

0,4

I alt

1,3

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

·        Principper budgetforslag 2004 og tidsplan for budgetproces 2004 (ØU 311/2002)

·        København kommunes budgetforslag (ØU 239/2003)

·        Ændringer i udvalgenes budgetforslag (bilag 1, ØU 239/2003)

·        Budgetanalysen "Samling af de borgerrettede butikker"

·        Budgetanalysen "Øget brug af digital formidling"

·        Nøgletal for rådgivning og andre aktiviteter i ServiceButikken 2003

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Sven Bjerre


 


Til top