Omlægning af døgninstitutioner for børn og unge med særlige behov (Bilag)
Omlægning af døgninstitutioner for børn og unge med særlige behov (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 5. maj 2004
10. Omlægning af døgninstitutioner for børn og unge med særlige behov (Bilag)
FAU 241/2004 J.nr. 225/2004
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der sker en sammenlægning af de to døgninstitutioner Ertodeto og Toppen (inkl. udslusningsafdelingen Limfjordshøj) med det formål at modtage psykisk skrøbelige og psykisk syge unge. At omlægningen muliggøres gennem en pladsmæssig reduktion med 7 døgnpladser og 2 udslusningspladser samt en forøgelse med 1 dagplads samt 5 familiestøttepladser.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der sker en kvalitetsforbedring af normeringsforholdene på døgninstitutionen Rymarksvænge, ved en nednormering af døgninstitutionen med 2 pladser.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at enhedsomkostningerne på Toppen og Ertodeto forøges fra gennemsnitligt 0,47 mill. kr. pr. årsplads til 0,66 mill. kr. pr. årsplads, at enhedsomkostningerne på Rymarksvænge forøges fra 0,42 mill. kr. pr. årsplads til 0,49 mill. kr. pr. årsplads samt at den samlede gennemsnitlige pladspris på hele døgninstitutionsområdet som følge af de to omlægninger forøges fra 0,47 mill. kr. pr. årsplads til 0,48 mill. kr.
RESUME
Af vedlagte statusnotat for døgninstitutionsområdet for børn og unge med særlige behov fremgår en række udviklingsbehov de kommende år. Af statusnotatet fremgår det, at enkelte af udviklingsbehovene vil kunne tilgodeses indenfor den nuværende budgetramme, ved at en række af de eksisterende pladser erstattes af færre nye pladser der bedre kan imødekomme de behandlingsmæssige behov som nutidens børn og unge med særlige behov har. Andre tiltag vil kræve en forøgelse af den nuværende budgetramme.
I denne indstilling fokuseres alene på de konkrete omstillinger af Ertodeto, Toppen og Rymarksvænge.
Det er nødvendigt at imødekomme et øget behov for behandlingspladser til særligt belastede unge i form af:
Ø Flere pladser målrettes psykisk skrøbelige og psykisk syge unge
Ø En kvalitetsforbedring af normeringsforholdene på døgninstitutionen Rymarksvænge med henblik på at kunne arbejde med stærkt belastede unge
Med henblik på en indfrielse af ovenstående 2 udviklingsbehov indstilles to omlægninger gennemført:
Ø En sammenlægning af de to døgninstitutioner Ertodeto og Toppen (inkl. udslusningsafdelingen Limfjordshøj) til et nyt specialiseret behandlingstilbud til psykisk skrøbelige og psykisk syge unge. Denne omlægning kan muliggøres gennem en pladsmæssig reduktion med 7 døgnpladser og 2 udslusningspladser samt en forøgelse med 1 dagplads samt 5 familiestøttepladser.
Ø En kvalitetsforbedring af normeringsforholdene på ungeinstitutionen Rymarksvænge gennem en nednormering med 2 pladser.
De pladsmæssige og økonomiske konsekvenser af de 2 omlægninger fremgår af tabel 1, og 3.
Tabel 1. Pladsmæssige konsekvenser på
Toppen og Ertodeto
Tabel 2. Pladsmæssige konsekvenser på Rymarksvænge
Samlet set vil omlægningerne betyde, at der netto etableres 1 dagbehandlingsplads og 5 familiestøttepladser, samtidig med at der nedlægges 9 døgninstitutionspladser og 2 udslusningspladser.
Tabel
3. Øko
nomiske konsekvenser
*) ekskl. udslusningspladser.
**) der er foretaget en tilpasset beregning hvor dagpladser er sat til 0,5 døgnplads og familiestøttepladser er sat til 0,25 døgnplads.
Omlægningerne foreslås gennemført med uændrede budgetter på de pågældende institutioner, til trods for det samlede antal færre pladser. Dette vil betyde, at de omlagte døgninstitutioners gennemsnitlige årlige pladspris vil stige med henholdsvis 0,19 mill. kr. og 0,07 mill. kr. årligt. Baggrunden for denne prisstigning skyldes, dels at Toppens fremtidig målgruppe vil være betydelig mere behandlingskrævende og omkostningstung end den nuværende, og dels at ønsket om en kvalitetsforbedring af normeringsforholdene på Rymarksvænge kræver en bedre personalenormering pr. plads end den nuværende.
I tabel 4 nedenfor ses konsekvenserne af ændringerne i forhold til det samlede døgninstitutionsområdes gennemsnitlige pladspris. Den fremtidige pladspris vil som følge af omlægningen stige med 2.117 kr. årligt pr. plads svarende til 0,5 pct.
Tabel 4:
Ændringer i døgninstitutionernes gennemsnitlige pladspris som følge af
indstillingen
*) Inkl. de omlægninger der er besluttet ifm. budget 2004. Dvs. omlægning af Arildsgård fra døgn- til dagbehandling, nedlæggelse af 6 pl. på Glostrup og nedlæggelse af 7 pl. på Sønderbro.
Note: Antal pladser er ekskl. pladser på Limfjordshøj
Anm: Skoleudgifter er ikke medtaget, idet ansvar og budget er overført til U&U
Samlet set vil gennemførelsen af ovenstående to omlægninger dels betyde en markant forbedring af forvaltningens muligheder for at behandle psykisk skrøbelige og psykisk syge unge, og dels sikre en fornøden kvalitetssikring af døgninstitutionen Rymarksvænge.
SAGSBESKRIVELSE
Flere pladser til psykisk skrøbelige og psykisk syge unge
Af både statusnotat samt den vedtagne sektorplan på området fremgår der et betydeligt behov for etablering af yderligere behandlingstilbud til psykisk skrøbelige og psykisk syge unge.
Baggrunden for det stigende behov skal bl.a. ses på baggrund af et stigende pres på de børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger (i hospitalsvæsnet), hvilket har medført en udbygning af disse tilbud. Dette har medført et stigende pres på socialsektoren, f.eks. i forhold til anbringelser på specialinstitutioner.
Den aktuelle situation er derfor, at forvaltningen ikke råder over en tilstrækkelig behandlingskapacitet ift. denne udsatte gruppe af unge. Dette betyder, at en række unge i dag ikke tilbydes et tilstrækkeligt kvalificeret tilbud ift. deres psykiske skrøbelighed eller psykiske sygdom.
Med henblik på at udvide forvaltningens kapacitet til denne målgruppe foreslås et nyt behandlingstilbud etableret. Et behandlingstilbud der rummer døgninstitutionspladser, udslusningspladser, dagbehandlingspladser og familiestøttepladser.
Konkret foreslås i denne indstilling, at døgninstitutionerne Toppen og Ertodeto sammenlægges.
Specifikt vedr. døgninstitutionen Toppen
Døgninstitutionen Toppen er en døgninstitution med 12 pladser til unge i alderen 14-18 år. Institutionen har igennem de sidste par år haft vanskeligt med at sikre en tilstrækkelig belægning. Baggrunden herfor har været en vigende efterspørgsel efter institutionens pladser fra lokalcentrenes side. Dette skyldes bl.a., at den relative spinkle personalenormering i forhold til de 12 anbragte unge gentagende gange har medført konflikter og tvivlsomme resultater.
I foråret og sommeren 2003 indtraf en række bekymrende konflikter mellem institutionens personale og de unge på institutionen. Den seneste konflikt betød, at forvaltningen fandt det nødvendigt at flytte de tilbageværende unge til andre tilbud.
Der er efterfølgende foretaget en evaluering af institutionens drift de senere år, hvor institutionens medarbejdere har været aktivt inddraget. Evalueringen har vist, at institutionen har haft vanskeligt ved at få en homogen gruppe unge, og at institutionens budget ikke har givet mulighed for at rumme unge med betydelige behandlingsbehov. Endelig har institutionen haft vanskeligt ved at opstille et tilbud med et tilstrækkeligt systematiseret indhold.
På denne baggrund vurderer forvaltningen, at det er nødvendigt at foretage en grundlæggende reformulering af institutionens målgruppe og indhold.
Tilknyttet Toppen er udslusningstilbuddet Limfjordshøj. Stedet rummer dels 7 unge i udslusningsforløb og dels 5 unge (uden sociale problemer) under uddannelse. En stor del af de unge er kommet fra Toppen og ideen var, at de unge i udslusningsforløb skulle benytte de unge under uddannelse som rollemodeller. Erfaringerne har dog vist, at det ønskede samvær mellem de unge i udslusning og de unge under uddannelse har været faldende. I forbindelse med en revurdering af Toppen bør der derfor ske en tilsvarende tilpasning af Limfjordshøj mhp. at sikre den bedst mulige sammenhæng.
Ift. Limfjordshøj er der det særlige element, at bygningerne ejes af fonden Lærlingehjemmet Limfjordshøj, som vederlagsfrit stiller bygninger til rådighed for forvaltningen. Tilknyttet fonden er et tilsynsråd, der har tilsyn med, at bygningerne benyttes tilfredsstillende. Forvaltningen har haft et meget tilfredsstillende samarbejde med tilsynsrådet gennem årene. Tilsynsrådet har stillet sig positiv overfor en ændring i bygningernes brug med henblik på at tilgodese de udsatte unge i København på bedst mulig vis. En aftale om ændret brug af bygningerne vil endeligt skulle godkendes af tilsynsrådet.
Specifikt vedr. Ertodeto
Døgninstitutionen Ertodeto er en særlig alternativ behandlingsinstitution ift. psykisk syge unge, der afviser alle kendte behandlingsformer i institutions- og sygehusregi, eller som ikke kan rummes i de etablerede behandlingsformer pga. de unges uvilje og adfærd. Institutionens samlede behandlingsaktiviteter overfor denne snævre målgruppe af unge har igennem årene været succesfuld, idet det faktisk er lykkedes at rumme og hjælpe denne gruppe særligt udsatte unge med psykiske lidelser. Igennem institutionens behandlingsarbejde, og tætte samarbejdet med psykiatrien omkring de konkrete unge, er der endvidere opnået en meget vigtig erfaringsindsamling og specialviden. Institutionen rummer i dag 4 døgnpladser samt 4 dagpladser.
Det nye behandlingstilbud til psykisk skrøbelige og psykisk syge unge
Ved en sammenlægning af Toppen og Ertodeto vil det dels være muligt at sikre en forøget kapacitet ift. den udsatte gruppe af psykisk skrøbelige og psykisk syge unge og dels vil det være muligt at sikre en mere hensigtsmæssig brug af institutionen Toppen.
Med Ertodetos mangeårige erfaring og ekspertise på dette område vil det være muligt at kvalificere personalet og tilbuddet på Toppen Forvaltningen ønsker derfor at gøre aktivt brug af den opnåede specialviden på Ertodeto ifm. etableringen af et nyt behandlingstilbud til unge med psykiske lidelser.
Institutionen skal rumme og videreføre dét behandlingsarbejde for den særligt udsatte gruppe unge, som Ertodeto hidtil har udført. Den nye institution vil få en mere optimal størrelse, have en fælles ledelse og dermed blive en mere handlekraftig institution.
Foruden en omlægning af Toppen foreslås Toppens udslusningsafdeling Limfjordshøj tillige omlagt, således at der sikres udslusningsmuligheder for gruppen af psykisk skrøbelige og psykisk syge unge.
Samlet set vil sammenlægningen af de to institutioner medføre pladsmæssige ændringer som ses nedenfor i tabel 5.
Tabel 5: Pladsændringer på Toppen og Ertodeto.
Omlægningen vil betyde, at pladser, der kun har været begrænset efterspurgt, omlægges til pladser, som er meget efterspurgte. Dette vil samlet set betyde en væsentlig forbedring af Københavns Kommunes tilbud til psykisk skrøbelige og psykisk syge unge.
De reducerede pladser på Toppen til gruppen af socialt udsatte unge vil skulle erstattes af andre typer af anbringelsestilbud. Dette vil bl.a. være individuelle boformer med voksentilsyn. Set ift. de senere års reducerede efterspørgsel efter pladserne på Toppen, vurderes omlægningen at være pladsmæssigt forsvarlig.
Omlægningen vil ske indenfor den eksisterende budgetramme for de to døgninstitutioner Ertodeto og Toppen.
Tabel 6: Budgetmæssige ændringer på Toppen og Ertodeto
*) Ekskl. Limfjordshøj.
Da de nye pladser til psykisk skrøbelige og psykisk syge unge er en betydelig mere ressourcetung målgruppe, der kræve en langt højere specialiseret behandlingsindsats end den målgruppe der tidligere var på døgninstitutionen Toppen, vil omlægningen medfører en forøget pladspris på døgnpladserne på Toppen. Således forventes pladsprisen på Toppen forøget fra ca. 34.000 kr. pr. md. til ca. 56.000 kr. pr. md. Den gennemsnitlige pladspris på forvaltningens døgninstitutioner er ca. 40.000 kr. pr. md. Til sammenligning koster Frederiksborg Amts døgninstitution til psykisk syge unge ca. 100.000 kr. pr. md. Udgifterne til køb af døgnpladser på private opholdssteder, der vil kunne tilbyde et specialiseret tilbud til denne målgruppe, koster erfaringsmæssigt ca. 70.000 kr. pr. md.
Omlægningen af Toppen har været drøftet med institutionens personale, der har udtrykt stor tilfredshed med inddragelsen i processen, samt forvaltningens indstilling om en fremtidig mere præcis og afklaret målgruppe og behandlingsindhold.
En kvalitetsforbedring af
normeringsforholdene på døgninstitutionen Rymarksvænge af hensyn til de stærkt
belastede unge
Døgninstitutionen Rymarksvænge er en selvejende døgninstitution med driftsoverenskomst med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Institutionens målgruppe er udsatte unge. Institutionen er normeret med en intern afdeling med 14 døgnpladser samt 8 eksterne udslusningspladser.
Udviklingen har vist, at de unge der i dag har behov for behandling og som visiteres til Rymarksvænge er psykisk så behandlingskrævende og så komplicerede, at institutionens normeringsforhold må forbedres for at kunne klare opgaven.
Rymarksvænges afdelingsstørrelse med 14 unge på én afdeling er den største afdelingsstørrelse ift. forvaltningens døgninstitutioner. Da forvaltningens døgninstitutioner er normeret efter antal afdelinger og ikke den konkrete afdelingsstørrelse er normeringsforholdene på Rymarksvænge blandt forvaltningens dårligste. Den store afdelingsstørrelse har gentagende gange vist sig problematisk og konfliktgenererende.
Det foreslås derfor, at
Rymarksvænge nednormeres med 2 pladser samt opdeles i en intern døgnafdeling på
10 pladser og en ekstern døgnafdeling på 2 pladser. Den eksterne døgnafdeling
består af en selvstændig bolig til den unge uden for institutionen. Til disse
pladser vil der være et løbende voksentilsyn og muligheder for fælles
aktiviteter for de unge. Det foreslås, at nednormeringen sker uden reduktion i
institutionens nuværende budget.
Herved vil den interne afdelingsstørrelse komme ned på 10 pladser, hvorved institutionen vil få en afdelingsstørrelse der gør, at konfliktniveauet mellem de unge må forventes reduceret, ligesom at voksenkontakten til de unge vil blive forstærket.
Omlægningen vil medføre, at pladsprisen på de interne pladser vil stige fra ca. 35.000 kr. pr. md. til ca. 41.000 kr. pr. md.
Samlet set vil omlægningen af Rymarksvænge medføre følgende pladsmæssige og økonomiske ændringer:
Tabel 7: Budget- og pladsmæssige ændringer på Rymarksvænge
Den reducerede pladskapacitet på netto 2 pladser vil skulle dækkes af individuelle botilbud med kontinuerligt voksentilsyn i lokalcentrene.
Omlægningen vil derfor betyde, at institutionen vil fastholde sit nuværende budget, men til netto 2 pladser mindre. Herved sker en tiltrængt forbedring af institutionens nuværende normeringsbehov. Det er forvaltningens vurdering, at ovenstående omlægningen vil medføre en forbedring af institutionens behandlingstilbud og derved vil kunne sikre, at en række forløb bliver mere hensigtsmæssige og uden afbrydelse i utide.
Omlægningen har været drøftet med institutionens ledelse, der udtrykker tilfredshed med det reducerede pres på institutionens interne pladser. De endelige vilkår ifm. omlægningen vil skulle endeligt aftales med institutionens bestyrelse.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
De to indstillede tiltag vil have følgende økonomiske konsekvenser.
Tabel
8. Økonomiske konsekvenser
*) ekskl. udslusningspladser.
**) der er foretaget en tilpasset beregning hvor dagpladser er sat til 0,5 døgnplads og familiestøttepladser er sat til 0,25 døgnplads.
Omlægningerne foreslås gennemført med uændrede budgetter på de pågældende institutioner, til trods for det samlede antal færre pladser. Dette vil betyde, at de omlagte døgninstitutioners gennemsnitlige årlige pladspris vil stige med henholdsvis 0,19 mill. kr. og 0,07 mill. kr. årligt. Baggrunden for denne prisstigning skyldes dels at Toppens fremtidig målgruppe vil være betydelig mere behandlingskrævende og omkostningstung end den nuværende, og dels at ønsket om en kvalitetsforbedring af normeringsforholdene på Rymarksvænge kræver en bedre personalenormering pr. plads end den nuværende.
Indstillingen vil yderligere medføre følgende ændringer i det samlede døgninstitutionsområdes gennemsnitlige pladspris:
Tabel 9 –
Ændringer i døgninstitutionernes gennemsnitlige pladspris som følge af
indstillingen
*) Inkl. de omlægninger der er besluttet ifm. budget 2004. Dvs. omlægning af Arildsgård fra døgn- til dagbehandling, nedlæggelse af 6 pl. på Glostrup og nedlæggelse af 7 pl. på Sønderbro.
Note: Antal pladser er ekskl. pladser på Limfjordshøj
Anm: Skoleudgifter er ikke medtaget, idet ansvar og budget er overført til U&U
Af tabel 9 fremgår det at den fremtidige pladspris, som følge af omlægningen, vil stige med 2.117 kr. årligt pr. plads svarende til 0,5 pct.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Udkast til indstilling og statusnotat har været i høring i HSU den 30. januar 2004. Konklusionen på HSU's drøftelser var:
"HSU har drøftet
status for døgninstitutionsområdet for børn og unge med særlige behov. Der var
bred enighed om udviklingen af området, men B-siden er bekymrede over, at det
koster nedlæggelse af pladser."
BILAG
· Statusnotat for døgninstitutionsområdet for børn og unge med særlige behov
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen