Mødedato: 05.02.2003, kl. 15:30

Rapport om revalidering i Københavns Kommune (Bilag)

Rapport om revalidering i Københavns Kommune (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. februar 2003

 

Sager til beslutning

22. Rapport om revalidering i Københavns Kommune (Bilag)

FAU 44/2003 J.nr. 44/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager den vedlagte rapport om revalidering i Københavns Kommune og rapportens anbefalinger til efterretning.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at kompetence og ansvar for godkendelse af og tilsyn med tilbudene om – samt budget for - forrevalidering, revalidering og gråzoneprojekter på institutioner og projekter tildeles lokal-, handicap- og rådgivningscentrene.


at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at samarbejdet med revalideringsinstitutionerne overgår fra det nuværende driftsoverenskomstsystem til entreprisemodel med heraf følgende opsigelse af de eksisterende driftsaftaler mellem revalideringsinstitutionerne og Københavns Kommune.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at entreprisemodellen tillige finder anvendelse mht. beskyttet beskæftigelse, dog således at kompetencen til at godkende tilbud til beskyttet beskæftigelse og tilsyn med samme - samt budget herfor - fastholdes centralt.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at styringen foregår gennem de af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og af Borgerrepræsentationen vedtagne sektorplaner og/eller andre planer med konsekvenser for revalideringsområdet og nærtliggende områder. Som led heri udarbejdes fremover bl.a. en årlig rapport over den samlede indsats på revalideringsområdet og nærtliggende områder.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at implementeringen af anbefalingerne gennemføres i perioden 2004 til 2006 med fuld virkning fra 2006.

RESUME

Med baggrund i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning om implementering af den brugerrettede beskæftigelsesstrategi er der foretaget en gennemgang af Københavns Kommunes indsatser på revalideringsområdet, gråzoneaktiviteter, fleks- og skånejob samt beskyttet beskæftigelse. Gennemgangen viser overordnet, at indsatserne på revalideringsområdet og nærtliggende områder på mange felter er velfungerende.

Rapporten viser, at som følge af udviklingen på arbejdsmarkedet, bl.a. i forhold til lovgivningen, kan indsatsen dog med fordel forbedres kvalitativt. Dette bl.a. via implementering af nye styringsformer på revaliderings- og gråzoneområderne til gavn for borgerne.

SAGSBESKRIVELSE

Som led i udviklingen af Københavns Kommunes brugerrettede beskæftigelsesindsats overfor ledige borgere, og som en af opfølgningerne på "Perspektivpapiret", har der i 2002 været nedsat en arbejdsgruppe til at analysere udviklingen på revalideringsområdet med nærtliggende områder, og komme med anbefalinger til organiseringen af indsatsen.

Fokus for arbejdet har bl.a. været:

  • At styrke samarbejde med virksomheder omkring revalidering
  • At styrke den brugerrettede service overfor borgerne på revalideringsområdet og nærtliggende områder med fokus på borgerens ressourcer via anvendelsen af arbejdsevnemetoden i visitationen jf. ny lovgivning fra 2003
  • At skabe flere valgmuligheder for borgerne ved at tilvejebringe flere kvalitative tilbud på revalideringsområdet og nærtliggende områder via anvendelse af kontraktstyringskoncepter og entreprisemodeller for drift af tilbud
  • At styrke konkurrencen blandt eksisterende udbydere af tilbud og tiltrække flere udbydere ved at skabe større gennemsigtighed og synlighed omkring styring, evaluering og udvikling af tilbud til borgerne, såvel mht. til økonomi som metode.

Dette m.h.p. at styrke og målrette indsatsen overfor borgerne og herved bistår borgerne med at komme i arbejde, job på særlige vilkår eller ordinær uddannelse.

Rapporten gennemgår på den baggrund bl.a.:

  • Karakteristika for borgere, der tilbydes revalidering i Københavns Kommune. Resultaterne sammenholdes løbende med Socialforskningsinstituttets (SFI) landsdækkende undersøgelse af revalideringsområdet.

    Karakteristika for borgere i Københavns Kommune, der tilbydes revalidering afviger med undtagelse af et område ikke stort fra resultaterne fra SFI's landsundersøgelse, selv om Københavns Kommune klart er præget af sin funktion som storby.

    Undtagelsen i forhold til SFI's landsundersøgelse er i indsatsen overfor borgere med anden etnisk herkomst end dansk, hvor denne gruppe er underrepræsenteret i forhold til befolkningssammensætningen i Københavns Kommune, mens den generelt er overrepræsenteret på landsplan
  • Effektvurdering af indsatserne.
    Denne viser bl.a. at tilbud om revalidering repræsenterer et velegnet redskab til at bringe borgerne tilbage på arbejdsmarkedet, og at afklaringen af ledige borgere med problemer udover ledighed via gråzoneaktiviteter og forrevalidering repræsenterer en stor udfordring i det fremtidige arbejde.
  • Den faglige og økonomiske styring af områderne i dag i forhold til lovgivningskrav.
    I den sammenhæng beskrives bl.a. mulighederne for at erstatte den eksisterende driftsoverenskomstmodel med revalideringsinstitutioner og projekter med en entreprisemodel baseret på at lokal-, rådgivnings- og handicapcentre fremover køber pladser fra revalideringsinstitutioner og projekter, samt varetager den faglige vurdering af og økonomiske styring af tilbudene på revalideringsinstitutionerne og projekterne med undtagelse af beskyttet beskæftigelse. Københavns Kommune vil med omlægningen fortsat opfylde sine forpligtigelse overfor borgerne jf. gældende lovgivning.
  • Sagsforløbet på revalideringsområdet.
    Her beskrives bl.a. de eksisterende visitationsprocedurer. Der fremsættes endvidere forslag til en "udvidet visitationsmodel" med henblik på at styrke kvaliteten i servicen af borgerne samt sikre en løbende gensidig læring og faglig udvikling mellem lokal-, rådgivnings- og handicapcentre, revalideringsinstitutioner, projekter og beskæftigelsescentrene.

På baggrund af gennemgangen er det arbejdsgruppens overordnede vurdering, at indsatserne på revalideringsområdet og nærtliggende områder på mange felter er velfungerende, men at udvikl ingen på arbejdsmarkedet, bl.a. set i forhold til lovgivningen, viser at indsatserne med fordel kan forbedres kvalitativt. Dette bl.a. via implementering af nye styringsformer til gavn for borgerne.

Arbejdsgruppen giver som følge heraf følgende anbefalinger:

  • At styrke og målrette tilbudene til borgerne ved at decentralisere kompetence og ansvar for godkendelse af og tilsyn med tilbudene om forrevalidering, revalidering og gråzoneprojekter på institutioner og projekter.

Kompetencen og ansvar tildeles lokal-, handicap- og rådgivningscentrene.


Lokal-, handicap- og rådgivningscentrene fastlægger via deres planlægning det lokale behov for revalidering. Centrene har den økonomiske og den socialfaglige tilsynsfunktion overfor de købte pladser på revalideringsinstitutioner og –projekter.


Kompetencen til at godkende tilbud til beskyttet beskæftigelse og tilsyn med samme fastholdes centralt

  • At kvalitetssikre indsatsen yderligere mht. afklaring og vejledning af borgere med problemer udover ledighed indenfor forrevalidering og gråzoneområdet

  • At styrke og koordinere den helhedsorienterede indsats for borgere med problemer udover ledighed, f.eks. som følge af misbrug, fysiske og / eller psykiske problemstillinger, på en sådan måde at tilbud om arbejdsmarkedsrettet kvalificering og behandling ydes sideløbende

  • At der i større omfang end i dag søges udviklet tilbud der kombinerer virksomhedsrevalidering med andre typer af tilbud, f.eks. danskundervisning, behandlingstilbud m.v., ikke mindst for borgere, der ikke i samme omfang som andre kan drage fordel af uddannelse via det ordinære uddannelsessystem

  • At der m.h.p. at forebygge tilbagefald til offentlig forsørgelse, iværksættes forsøg med 3 måneders opfølgning for borgere med succesfuld afsluttet erhvervsplan hvor det vurderes, at en sådan opfølgning vil styrke borgerens mulighed for at forblive i hel eller delvis selvforsørgelse, og hvor borgerne selv ønsker en sådan opfølgning.

På baggrund af gennemgangen har arbejdsgruppen bl.a. følgende anbefalinger med henblik på styring og kvalitetssikring af tilbudene til borgerne:

  • At styringen foregår gennem de af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og evt. af Borgerrepræsentationen vedtagne sektorplaner og/eller andre planer med konsekvenser for revalideringsområdet og nærtliggende områder, og at der heri fastlægges mål og rammer for den strategiske udvikling af, overordnede planlægning for og kvalitetssikringen af revalideringsindsatsen i Københavns Kommune.


Centralforvaltningen formidler mål og rammer til centrene, revalideringsinstitutionerne og projekterne.

Den overordnede monitorering og evaluering foretages af Centralforvaltningen. Dette sker via en årlig rapport over den samlede indsats på revalideringsområdet og nærtliggende områder. Herudover kan Centralforvaltningen foretage temakontroller og iværksætte særlige udviklings- og/eller forskningsprojekter mv. efter behov og politisk prioritering

  • At formindske sagsbehandlingstiden for og fejlvisiteringen af ledige borgere ved indførelse af udvidet visitation til understøttelse og kvalificering af sagsbehandlingen for så vidt angår socialfaglig vurdering af sager, hvor der er behov for nærmere drøftelse med samarbejdsparterne omkring hvilket tilbud, der skal anvendes.


Det er herudover arbejdsgruppens vurdering, at modellen vil betyde, at borgernes mulighed for succesfuld gennemførelse af deres erhvervsplan vil stige.


Der etableres på hvert center, efter fælles koncept, et samarbejdsforum med henblik på at sikre dialog om effektiv visitation og den størst mulige fleksibilitet - og flow - i arbejdet

  • At institutioner / projekter med tilbud, der godkendes af et eller flere centre ved køb af en eller flere pladser forpligtiges til:
  • at indgå i udvidet visitationsmodel med det eller de centre, der henviser borgere til tilbuddet
  • at registrere og vedligeholde oplysninger om tilbuddet i Københavns Kommunes projektdatabase
  • at foretage en årlig skriftlig evaluering af tilbuddet omfattende såvel kvalitative data i form af brugerundersøgelse, som kvantitative data i form af ind- og udslusning af borgere, opnåede resultater mht. hel eller delvis selvforsørgelse, kompetencegivende uddannelse m.v.
  • at forelægge årligt fyldestgørende regnskab for tilbuddet, herunder en pris for en plads opgjort pr. dag for tilbuddet.

  • At styrke revalideringsinstitutionernes kompetence og evne til at agere selvstændigt ved at overgå fra det nuværende driftsoverenskomstsystem til entreprisemodel.


Det er arbejdsgruppens vurdering, at indførelsen af entrepriseaftaler bedre vil sikre en løbende tilpasning af udbuddet til efterspørgslen fra centrene. Der er i den forbindelse behov for en nærmere juridisk udredning om overgang fra driftsoverenskomst til en evt. entreprisemodel.


Med henblik på at give centrene og revalideringsinstitutionerne mulighed for at tilpasse sig det nye koncept for den økonomiske styring af området foreslås det, at modellen indføres over en periode på 2 år fra 2004 med fuld implementering fra 2006

  • At mht. beskyttet beskæftigelse finder entreprisemodellen tillige anvendelse, dog således at budgettet for køb af pladser og tilsyn fastholdes samlet centralt, idet antallet af borgere der anvender tilbuddet, typisk fluktuerer fra år til år på de enkelte centre

  • At der årligt udarbejdes en samlet evaluering af revalideringsindsatsen og nærtliggende områder til forelæggelse for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget med anbefalinger og forslag til prioriteringer af indsatsen.

Som en konsekvens af de stillede forslag omkring styring og kvalitetssikring af tilbudene anbefaler arbejdsgruppen bl.a.:

  • At budgettet for revalideringsinstitutionerne indenfor revalideringsbudgettet fordeles på centrene udfra objektive kriterier, baseret på befolkningssammensætning m.v. med henblik på at give centrene mulighed for at købe pladser på revalideringsinstitutionerne og projekterne.


For at sikre en løbende tilvænning hos såvel institutioner som centrene m.h.t. anvendelse af den nye entreprisemodel foreslås det, at modellen indføres over en periode af 2 år fra 2004 med fuld implementering fra 2006

  • At budgettet for gråzoneprojekter indenfor beskæftigelsesbudgettet fordeles på lokal-, handicap- og rådgivningscentre udfra objektive kriterier baseret på antallet af borgere, der modtager kontanthjælp med over 1 års ledighed. Da borgere, der er tilknyttet rådgivningscentre typisk har særlige komplekse problemstillinger, etableres der en vægtet faktor til beregning heraf.

For at sikre en løbende tilvænning hos såvel institutioner som centre m.h.t. anvendelse af den nye entreprisemodel foreslås det, at modellen indføres over en periode af 2 år fra 2004 med fuld implementering fra 2006.

  • At budgettet for beskyttet beskæftigelse fastholdes centralt

  • At revalideringsinstitutionerne fremover selv varetager salg af pladser til andre kommuner og amter, og i den sammenhæng opkrævningen af gebyr for de solgte pladser. Det forudsættes at beregningen af udgifterne for pladser tager udgangspunkt i grundtakstmodellen eller i kostprisen inkl. afskrivninger, hensættelser, driftsherreansvar m.v.

  • At budgetterne for revalidering fastholdes i forventningen om, at antallet af borgere i revalidering vil stige som følge af de ovenstående anbefalede forslag til styrkelse af revalideringsindsatsen og målsætningen om at øge aktiveringsgraden, men at dette modsvares af hurtigere gennemførelse, formindskelse af antallet af fejlvisiteringer og tilpasning af budgettet i forhold til virkningerne af ændringen af førtidspension fra 1. januar 2003.

MILJØVURDERING

Det forventes ikke, at gennemførelse af anbefalingerne vil medføre en påvirkning af miljøet.

ØKONOMI

Det er forventningen, at rapportens anbefalinger ikke vil give anledninger til reduktion af det samlede udgiftsniveau for revalideringsområdet og nærtliggende områder, men til gengæld forventes det, at flere borgere end i dag vil gennemføre et tilbud indenfor den samlede ramme.

Herudover er det forventningen at en implementering af anbefaling om overgang fra driftsaftale til entreprisemodel for samarbejdet med revalideringsinstitutionerne kan betyde, at der i perioden 2003 - 2005 skal tilvejebringes midler til finansiering af enkeltudgifter i forhold til f.eks. egenkapital for institutionerne jf. lovgivning, afholdelse af omstillingsudgifter m.v. Udgifterne herfor kan dog ikke kalkuleres for indeværende, og vil afhænge af de modeller, der konkret vælges.

ANDRE KONSEKVENSER

Implementering af rapportens anbefalinger vil i perioden 2004 – 2006 medføre et større omstillingsarbejde, såvel i centralforvaltningen som på lokal-, rådgivnings- og handicapcentre som hos en lang række eksisterende samarbejdsparter.

Ikke mindst Hans Knudsens Instituttet og Revacentret i København, der begge er selvejende institutioner med driftsoverenskomst med Københavns Kommune vil blive berørt heraf.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har den 11. december 2002 truffet beslutning mht. den tredje institution som Københavns Kommune har driftsoverenskomst med indenfor området, Blindes Arbejde, skal overgå fra driftsovere nskomst til en entrepriseaftaler.

HØRING

Rapporten har været sendt til kommentering i bestyrelserne for Revacentret i København, Hans Knudsens Instituttet og Blindes Arbejde. Herudover har rapporten været drøftet på centerchefmøde den 17. november 2002. Endelig har rapporten været drøftet af Koordinationsudvalget på sit møde den 9. december 2002.

Der er modtaget vedlagte høringssvar af 8. november og 18. november 2002 fra hhv. Hans Knudsen instituttet og Revacentret i København. Der er ikke modtaget høringssvar fra Blindes Arbejde. Dette skal formentlig ses i lyset af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning den 11. december 2002 om Blindes Arbejde overgang fra driftsoverenskomst til entrepriseaftale.

Revacentret i København og Hans Knudsen Instituttet er overordnet positive overfor rapportens anbefalinger, dog under forudsætning at der sikres den fornødne tid og rammer for en fornuftig overgang fra driftsaftalemodel til entreprisemodel. Det er forvaltningens vurdering, at den ønskede overgangsperiode opfyldes ved at omlægningen gennemføres i perioden fra 2004 til 2006. Med hensyn til rammerne vil dette afhænge af en nærmere juridisk og økonomisk udredning.

Bemærkningerne fra Revacentret i København og Hans Knudsen Instituttet er nærmere kommenteret i vedlagte notat.

Centerlederne har på mødet den 17. november 2002 tilkendegivet, at rapportens anbefalinger vurderes positivt. De har dog tilkendegivet to bekymringer for den fremtidige styring af ansvar og kompetence i forhold til:

  • Sikring af overskuelighed over tilbudene for teammedarbejderne
  • Indgåelse af købsaftale med institutioner og projekter.

Som led i sikringen af overskueligheden er det målet at etablere et edb-beslutningsstøttesystem for teammedarbejderne til brug for visitation af borgere til tilbuddene. Beslutningsstøttesystemet skal bl.a. omfatte oplysninger om de enkelte tilbuds målgrupper, metoder, succeskriterier, udslusningsresultater og pris pr. dag. Der vil her bl.a. blive trukket fra erfaringer fra Malmö Stad, der har implementeret et beslutningsstøttesystem til brug ved visitering af borgere til tilbud.

M.h.p. indgåelse af aftaler om køb af pladser fra tilbud udarbejdes der generelle standardskabeloner til brug for centrene. Det er her målet at skabelon for køb af en plads skal være tilstrækkelig fyldestgørende til at de alene skal udfyldes af centrene mht. tilbuddets navn, metode, tilbagemeldingsforpligtigelse og aftalt pris pr. dag.

Koordinationsudvalget har i vedlagte brev af 20. december 2002 tilkendegivet, at de vurderer at den foreslåede anvendelse af en entreprisemodel må anses som en velkommen modernisering, men at det samtidig må anses som relevant at der arbejdes med en overgangsfase for at tage hensyn til det nuværende styringssystem.

Koordinationsudvalget udtrykker herudover positiv overraskelse over revalideringsindsatsen i Københavns Kommune.

BILAG

  • Rapport om revalideringsområdet i Københavns Kommune "Fra i dag til i morgen". Rapportens bilag kan rekvireres fra Sekretariatet.
  • Høringssvar af 8. november 2002 fra Hans Knudsen Instituttet
  • Høringssvar af 18. november 2002 fra Revacentret i København
  • Notat af 8. januar 2003, Høring af revalideringsinstitutioner med driftsoverenskomst om "Rapport om revalidering i Københavns Kommune – Fra i dag til i morgen"
  • om høringssvar fra Hans Knudsens Instituttet og Revacentret i København.
  • Høringssvar af 20. december 2002 fra Koordinationsudvalget.


Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top