Mødedato: 05.02.2003, kl. 15:30

Orientering om satspuljeforhandlingerne (Bilag)

Orientering om satspuljeforhandlingerne (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. februar 2003

 

Sager til beslutning

20. Orientering om satspuljeforhandlingerne (Bilag)

FAU 66/2003 J.nr. 66/2003

 

INDSTILLING

Som oplæg til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens forhandlinger med Socialministeriet om udmøntning af Satspulje til indsats for socialt udsatte indstiller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter en overordnet prioritering af de af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tidligere godkendte projektforslag , som skal danne grundlag for drøftelser med Socialministeriet om udmøntning af Satspuljen til socialt udsatte.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at godkende, at Satspuljemidler, som efter en treårig projektperiode overføres til Københavns kommunes generelle bloktilskud, udmøntes ved en tilsvarende forhøjelse af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budgetramme.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltager den 6. februar i forhandlinger i Socialministeriet om udmøntning af Satspuljen . Ministeriet har som udgangspunkt afsat ca. 100-120 mill. kr. til Københavns kommune fordelt over årene 2003-2005. Endelig tilskudsstørrelse afhænger bl.a. af resultaterne af Socialministeriets forhandlinger med de øvrige storbysamfund.

Udgangspunktet for disse forhandlinger vil være de projektforslag, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte den 27. november 2002 , dvs. en række forslag om forskellige former for varige og midlertidige botilbud til forskellige socialt svage målgrupper samt om aktiviteter der på forskellig vis kan støtte op om socialt udsatte personer med egen bolig eller bolig i bofællesskab og forebygge hjemløshed. Til ønskelisten foreslås desuden tilføjet projekterne "Gaderummet", "Initiativer for socialt udsatte grønlændere "samt " Uddannelse af medarbejdere i lokalforvaltningen med henblik på forebyggelse af hjemløshed blandt familier med børn", som ligeledes har været drøftet i Udvalget.

De samlede udgifter beløber sig til anlægsudgifter på 30,7 mill. kr. og årlige driftsudgifter på i alt 62,3 mill. kr. På baggrund af Socialministeriets melding om foreløbigt tilskudsbeløb må det forventes, at ikke alle projektforslag vil komme i betragtning, specielt fordi Socialministeriet har tilkendegivet, at ministeriet også har nogle ønsker til Københavns kommune. Disse er ikke præciseret i indbydelsen.

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltager den 6. februar i forhandlinger i Socialministeriet om udmøntning af Satspuljen., jf. vedlagte kopi af Socialministeriets invitation.

Socialministeriet har oplyst, at der til Københavns kommune foreløbigt er afsat en ramme på ca. 100-120 mill. kr. i årene 2003-2005, som efterfølgende forudsættes overført til Københavns kommunes generelle bloktilskud. Det endelige beløb vil dog først kunne fastsættes, når Socialministeriet har opgjort ønsker og plan fra alle de store bysamfund, idet tilskud beløbet til Københavns kommune tages en samlet pulje afsat til de store bysamfund/kommuner på 90 mill. kr. i 2003, 105 mill. kr. i 2004 og 120 mill. kr. i 2005.

Fra Københavns kommunes side vil udgangspunktet for disse forhandlinger være de projektforslag, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte den 27. november 2002, dvs. en række forslag om forskellige former for botilbud til forskellige socialt svage målgrupper samt om personale der på forskellig vis kan støtte op om socialt udsatte personer med egen bolig eller bolig i bofællesskab.

Under hensyn til de finansieringsbetingelser, der var kendt på tidspunktet for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets behandling af sagen, var projektforslagene inddelt i to udbygningsforslag A og B, hvor antallet og udgiftsniveauet for projekterne var fastlagt ud fra en vurdering af, hvad der var økonomisk forsvarligt.

Udbygningsforslag A indeholdt de projektforslag Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ville søge om støtte til, hvis det for Københavns kommune alene var muligt at opnå tilskud på de generelt fastsatte finansieringsvilkår (tilskud i kun 3 år. Forslag A indeholder forslag om etablering af skæve boliger til forskellige grupper samt støttepersoner , der kan medvirke til at fastholde forskellige socialt udsatte grupper i egen bolig.

Udbygningsforslag B indeholder yderligere projektforslag, som bringes i forhandling, såfremt der kan opnås aftale om varigt tilskud til Københavns kommune, bl.a. plejehjemslignende bitilbud til stofmisbrugere og alkoholdemente og pleje- og behandlingstilbud til psykisk syge samt en natcafé til hjemløse mfl.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets "ønskeliste" foreslås desuden udvidet med følgende aktiviteter/projektforslag, som siden har været drøftet i Udvalget:

  • Tilskud til Gaderummet
  • Tilskud til initiativer for Grønlændere (aktiviteter som ikke allerede er igangsat eller forinden var indarbejdet i projektforslagslisten )
  • Uddannelse af medarbejdere i lokalforvaltningen med henblik på forebyggelse af hjemløshed blandt familier med børn

Sidstnævnte aktivitet indgår oprindelig i de uddannelsesmæssige aktiviteter , som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen gennemfører som led omstillingsplanen for hjemløse-området, og som finansieres ved et særtilskud fra Socialministeriet i årene 1999-2003. Gennemførelse af de omhandlede projekter er blevet forsinket, således at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2002 ikke nåede at anvende tilskudsmidlerne. Socialministeriet har med henvisning til de forestående satspuljeforhandlinger afslået automatisk at overføre de uforbrugte uddannelsesmidler til forbrug i 2003. I stedte har Ministeriet givet tilladelse til, at de ikke forbrugte uddannelsesmidler til kan anvendes til dækning af uforudsete udgifter til ombygning og indretning af plejekollektivet til stofmisbrugeres.

Summen af udgifter forbundet med forslagene beløber sig til anlægsudgifter på 30,7 mill. kr. og årlige driftsudgifter på i alt 62,3 mill. kr. På baggrund af Socialministeriets melding om foreløbigt tilskudsbeløb må det forventes, at ikke alle projektforslag vil komme i betragtning, specielt fordi Socialministeriet i sin indbydelse til forhandlinger har angivet, at ministeriet også har nogle ønsker til Københavns kommune. Disse er ikke præciseret i indbydelsen.

Der vedlægges derfor en samlet oversigt over "ønskelisten" Bilag 1. Endvidere vedlægges kopi af indstillinger til FAU af 27. november 2002 og , af brev og projektansøgning vedrørende Gaderummet

MILJØVURDERING

Ingen

ØKONOMI

Udgifter vedrørende de enkelte projektforslag fremgår af bilag. Der forventes 100 pct. tilskud fra Socialministeriet, således at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets netto-budgetramme er uændret.

Aftalen med Socialministeriet forudsætter, at der opnås Borgerrepræsentationens tilslutning til, at Satspulje midler, som efter projektperioden overføres til Københavns kommunes generelle bloktilskud, udmøntes ved en tilsvarende forhøjelse af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budgetramme.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Invitation til møde i Socialministeriet om udmøntning af Satspuljen til indsats overfor socialt udsatte
  • Oversigt over projektforslag
  • Beslutningsprotokol for FAU-møde den 27. november 2002 punkt 6
  • Notat om indsatsen for socialt udsatte grønlændere
  • Ansøgningsskema vedr. Gaderummet

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top