Mødedato: 05.02.2003, kl. 15:30

Krav om øget borgerinformation i forbindelse med frit valg til særlige botilbud for psykisk syge og handicappede (Bilag)

Krav om øget borgerinformation i forbindelse med frit valg til særlige botilbud for psykisk syge og handicappede (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. februar 2003

 

Sager til beslutning

17. Krav om øget borgerinformation i forbindelse med frit valg til særlige botilbud for psykisk syge og handicappede (Bilag)

FAU 37/2003 J.nr. 37/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkeds-udvalget tiltræder,

at der indføres den nedenfor foreslåede øgede borgerinformation vedr. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens særlige botilbud for psykisk syge og handicappede, og

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indgår i et samarbejde med Sundhedsforvaltningen om at denne borgerinformation formidles via Københavns Kommunes boligkatalog, der er udviklet af Sundhedsforvaltningen.

RESUME

Ved en ændring af serviceloven er der pr. 1. juli 2002 indført frit valg til længerevarende døgndækkende botilbud efter servicelovens § 92, samt til almindelige plejehjem for ældre. Samtidig hermed er der indført en pligt for amtskommuner og kommuner til at formidle en række oplysninger vedr. botilbud, der er omfattet af det frie valg. Dette er indført med henblik på at give interesserede borgere mulighed for at sammenligne botilbuddene og vurdere standarden på forskellige områder.

Sundhedsforvaltningen har på den baggrund for nylig ibrugtaget et internetbaseret digitalt boligkatalog. Heri er optaget oplysninger om Sundhedsforvaltningens enkelte botilbud, som lever op til de krav, som ovennævnte lovgivning stiller.

Familie- og Arbejdmarkedsforvaltningen råder over ca. 40 § 92 botilbud til handicappede og psykisk syge med ca. 1200 pladser, som er omfattet af de nye regler om frit valg af botilbud og den hertil knyttede forpligtelse til at offentliggøre de omhandlede oplysninger til borgerne.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at Københavns Kommunes boligkatalog udgør en god løsning med hensyn til at informere borgerne i overensstemmelse med de intentioner, som ligger til grund for indførelsen af frit- valgs ordningen.

I stedet for at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udvikler sin egen løsning for formidlingen af den omhandlede borgerinformation indstilles det derfor, at forvaltningens botilbud optages i Københavns kommunes boligkatalog efter det koncept som Sundhedsforvaltningen har fastsat.

SAGSBESKRIVELSE

Det frie valg til botilbud – Kravene til information

Med lov nr. 399 af 6/6 2002 er der med ændring af serviceloven blevet indført en generel adgang for borgere, som er visiteret til et botilbud efter servicelovens § 92, til at flytte til en anden amtskommune. Den samme ret er blevet indført for borgere, som er visiteret til de almindelige plejehjem for ældre. Det frie valg på de 2 områder trådte i kraft pr. 1. juli 2002.

For at give borgere, der ønsker at gøre brug af det frie valg af botilbud, bedre mulighed for at vurdere botilbuddene har Socialministeriet ved ministeriets bekendtgørelser nr. 482 af 19. juni 2002 og 512 af 24. juni 2002 pålagt de enkelte amtskommuner og kommuner en pligt til at sikre, at en række oplysninger vedr. botilbuddene fremgår på en lettilgængelig måde.

Som minimum skal der bl.a. gives en oversigt over kommunens/amtskommunens botilbud, botilbuddenes størrelse, personalenormering, botilbuddenes værdier og normer, dagligdagens rytme, resultatet af evt. undersøgelser af kvaliteten, og hvordan der føres tilsyn med botilbuddet.

Herudover skal der gives detaljerede oplysninger om ventelisten til det enkelte botilbud med angivelse af antal personer på ventelisten, den gennemsnitlige ventetid, forholdet mellem udenbys og egne borgere, og antal fordelte pladser i de sidste 3 måneder.

Endelig skal det fremgå, om der af amtsrådet (i Københavns Kommune af Borgerrepræsentationen) er truffet beslutning om at afslå udefrakommende borgeres optagelse på ventelisten. En sådan beslutning kan ifølge ovennævnte bekendtgørelser træffes, såfremt der igennem de forudgående 3 måneder, som følge af tilgang af udefrakommende borgere, er indtruffet en forøgelse på 50 % af den gennemsnitlige ventetid for borgere med bopæl i kommunen/amtskommunen.

Som det fremgår er der tale om meget restriktive betingelser, der skal være opfyldt for at give et sådant afslag, og det er vanskeligt at forestille sig, at der på noget tidspunkt vil indtræffe en situation, hvor de nævnte betingelser er opfyldt for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vedkommende.

Københavns Kommunes boligkatalog.

Bl.a. for at opfylde de ovenfor omtalte krav til brugerinformation har Sundhedsforvaltningen udviklet og ibrugtaget Københavns Kommunes boligkatalog på webadressen: WWW.kk.dk/boligkatalog

I boligkataloget præsenteres hvert enkelt af Sundhedsforvaltningens botilbud med billede af botilbuddet og plantegning af den typiske bolig. Endvidere er der oplysning om antallet af boliger og om de forskellige aktivitetstilbud, beliggenhed og adgangsforhold. Boligkatalogets præsentationsside for Thorupgården vedlægges som eksempel.

Fra den enkelte præsentationsside er der en link til en side med ventelisteoplysninger for botilbuddet. På siden er der oplysning om antallet af personer på ventelisten til botilbuddet, forholdet mellem egne og udenbys borgere. Endvidere er angivet den gennemsnitlige ventetid fra optagelse på venteliste til indflytning i botilbud for de beboere som er indflyttet i botilbuddet inden for de seneste 3 måneder fra opgørelsestidspunktet. Boligkatalogets side med ventetidsoplysninger for Thorupgården vedlægges som eksempel.

Ventetidsoplysningerne vil blive ajourført løbende ved hjælp af udtræk fra VI-systemet. I VI-systemet registreres data vedr. ansøgning om botilbud, optagelse på venteliste og indflytning. VI systemet anvendes også af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Baggrunden for ønsket om at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens § 92 botilbud optages i Københavns Kommunes boligkatalog.

Som nævnt er Københavns Kommunes boligkatalog udviklet bl.a. med henblik på at leve op til de krav til borgerinformation, som lovgivningen har opstillet i forbindelse med indførelse af det frie valg af botilbud på det sociale område.

Som det også er nævnt er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens § 92 botilbud for psykisk syge og handicappede underlagt de samme krav til borgerinformation som Sundhedsforvaltningens botilbud for ældre.

Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurdering, at Københavns Kommunes boligkatalog udgør en god løsning med hensyn til at informere borgerne i overensstemmelse med de intentioner, som ligger grund for indførelsen af frit valgs ordningen.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har derfor – i stedet for at udvikle sin egen løsning – over for Sundhedsforvaltningen peget på muligheden for, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens § 92 botilbud optages i Københavns Kommunes boligkatalog. Det skulle i så fald ske efter samme koncept, som er gældende for Sundhedsforvaltningens botilbud, og i overensstemmelse med de retningslinier som Sundhedsforvaltningen har fastsat. Sundhedsforvaltningen har tilkendegivet, at forvaltningen stiller sig positivt til at medvirke til en sådan løsning.

Det indstilles derfor, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget giver sin tilslutning til, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indgår i et samarbejde med Sundhedsforvaltningen om optagelse af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens § 92 botilbud i Københavns Kommunes boligkatalog.

Det forudsættes, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen selv varetager det praktiske arbejde med hensyn til at indsamle data, udarbejde beskrivelser og foretage det nødvendige indtastningsarbejde. Dog således, at Sundhedsforvaltningen påtager sig opgaven med at ajourføre ventelisteopgørelserne også for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens botilbud.

Såfremt udvalget giver sin tilslutning til, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indgår i det beskrevne samarbejde med Sundhedsforvaltningen, forestår der et arbejde med detaljeret at planlægge, hvordan forvaltningens botilbud nærmere skal integreres i Københavns Kommunes boligkatalog, herunder især hvordan botilbuddene skal præsenteres på indgangssiden og hvilke links, der skal oprettes mellem siderne.

Det forventes, at planlægningen og udførelsen af det nødvendige praktiske arbejde vil kunne færdiggøres inden for en tidshorisont på 3 – 4 måneder, således at informationen vedr. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens botilbud er tilgængelig for byens borgere inden sommerferien.

MILJØVURDERING

Forslaget forventes ikke at få miljømæssige virkninger.

ØKONOMI

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forventer en DUT kompensation på ca. 300.000 kr. i 2003 til varetagelsen af frit valgs- og informationsopgaven. Det forventes, at udgifterne vil kunne holdes inden for denne beløbsramme.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • Præsentationsside fra Københavns Kommunes boligkatalog vedr. Thorupgården.
  • Siden fra Københavns Kommunes boligkatalog med ventelisteopgørelse vedr. Thorupgården.

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top