Støtte til projektet "Fam-work: Integration og kulturformidling på Vesterbro gennem forældreuddannelse". (Bilag)
Støtte til projektet "Fam-work: Integration og kulturformidling på Vesterbro gennem forældreuddannelse". (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 4. oktober 2000
Sager til beslutning
3. Støtte til projektet "Fam-work: Integration og kulturformidling på Vesterbro gennem forældreuddannelse". (Bilag)
FAU 567/2000 J.nr. 172/00
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder,
at Kristeligt Studenter-Settlement bevilges 300.000 kr. til videreførelsen af projektet "Fam-work: Integration og kulturformidling på Vesterbro gennem forældresamarbejde" i en forsøgsperiode på 11 måneder,
at en forudsætning for bevillingen er, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltager i en følgegruppe, med henblik på evaluering af projektets forløb m.v.
RESUME
Fam-work er et pilotprojekt inden for integrationsområdet, der tager udgangspunkt i familien. Projektet griber fat i den loyalitetskonflikt børn med etnisk minoritetsbaggrund kan opleve mellem indvandrermiljøet og det danske samfund. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at der på dette område er behov for nytænkning og metodeudvikling, hvilket netop Fam-work giver et bud på.
Projektets varighed er 8 måneder, hertil lægges tid til forarbejde og evaluering, i alt 11 måneder.
SAGSBESKRIVELSE
Kristeligt Studenter-Settlement henvendte sig 2. juni 2000 til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen angående støtte til projektet "Fam-work: Integration og kulturformidling på Vesterbro gennem forældreuddannelse". Der søges støtte for en 3-årig periode med et årligt budget på 337.000 kr.
Projektet kan betragtes som et pilotprojekt, idet Fam-work er en ny metode i arbejdet med etniske minoriteter. Udgangspunktet er familien som helhed, og der arbejdes med at forebygge, at børn sidder fast i en loyalitetskonflikt mellem indvandrermiljøet og det danske samfund. Konkret vil dette ske via forældreinddragelse, hvor forældrene tilbydes kurser og et forum hvor det er muligt at drøfte børnenes fremtid i Danmark. Der etableres hold efter sprogområde. I første omgang udbydes Fam-work på dels tyrkisk og kurdisk. Fam-work foregår to gange om ugen (2 x 6 timer) i otte måneder (september-april). Forinden kursusstart vil der blive foretager opsøgende arbejde i forhold til målgruppen.
Fam-work vil være en del af Kristeligt Studenter-Settlementets vifte af tilbud til lokalområdet, og det vil blive drevet af en projektleder, der er tilknyttet Settlementet. Settlementet er en selvejende institution, som arbejder socialt og kulturelt på Vesterbro. Det blev stiftet i 1911, hvor en gruppe teologer og andre intellektuelle tog initiativ til at oprette en organisation, der kunne arbejde for at forbedre socialt udsatte gruppers forhold på Vesterbro. I dag er Settlementet en moderne netværksorganisation med mange forskellige sociale og kulturelle indsatsområder, som f.eks. klubarbejde, beskæftigelses- og miljøprojekterne "Sidegaden" og "Københavns Genbrugs-Compani". Det vurderes, at Fam-work bygger på et solidt fundament, og at projektet kan drage nytte af de ressourcer og erfaringer, der findes i Settlementet.
Fam-work vil blive etableret med en række samarbejdspartnere. Settlementet har konkret drøftet partnerskabsdannelse omkring Fam-work med det lokale center Vesterbro og med daginstitutionen Hestestalden. Desuden vil Settlementet gerne inddrage boligselskabet KSB/3B (Apostelgården) i arbejdet.
Forvaltningen vurderer, at idéen med at "uddanne" de etniske forældre er særdeles positiv. Forvaltningen har via et analysearbejde fastslået, at der eksisterer et behov for nye indsatser og metodeudvikling i forhold til forældreinddragelse (Udvalget orienteret 17/5 2000 i.f.m. afgivelse af høringssvar til Økonomiudvalget vedr. Integrationspolitikken). Herudover har Borgerrepræsentationen via Integrationspolitikken vedtaget at "Børns liv og fremtid" skal være et indsatsområde i 2001, hvilket betyder, at udvalgene forventes at prioritere området ved budgetlægning. Fam-work er et pilotprojekt, og er dermed en oplagt mulighed til at prøve nogle nye metoder af.
Med bevillingen stilles krav om, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal deltage i en følgegruppe. Følgegruppen skal bl.a. tilse, at der formuleres et klart forløb for deltagerne i projektet. Desuden vil deltagelse i en følgegruppe give forvaltningen en større indsigt i de løbende erfaringer, der gøres i projektet, og det vil give forvaltningen bedre mulighed for at evaluere projektet efter projektperiodens udløb.
Efter gennemførslen af det første otte måneders forløb evalueres projektet desuden af Settlementet. På baggrund af denne evaluering og erfaringerne fra følgegruppen vurderes det, om projektet skal søges videreført ud over de 11 måneder.
ØKONOMI
Det foreslås, at der bevilges 300.000 kr. til aktiviteter, supervision og lønudgifter til én projektleder i 11 måneder. Lokaler stilles til rådighed af Settlementet.
Midlerne finansieres af det statslige grundtilskud som Københavns Kommune modtager i.h.t. Integrationsloven. Fordelingen af grundtilskuddet er forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 15/3 2000, og det foreslås, at midlerne til Fam-work bevilges fra Udviklingspuljen, der er afsat til "nye initiativer på udlændingeområdet samt støtte til de frivillige organisationer i Københavns Kommune, der hjælper til med integrationen i nærmiljøet. Der bliver i 2000 fokuseret på forsøgsprojekter inden for de områder under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, hvor udlændinge er overrepræsenteret i statistikken".
HØRING
Ingen
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
BILAG
- Ansøgning fra Kristeligt Studenter-Settlement
Grethe Munk / Torben Brøgger