Mødedato: 04.10.2000, kl. 08:00

Ny spædbørnsinstitution i Københavns Kommune (Bilag)

Ny spædbørnsinstitution i Københavns Kommune (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. oktober 2000

 

Sager til beslutning

12. Ny spædbørnsinstitution i Københavns Kommune (Bilag)

FAU 579/2000 J.nr. 179/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender nedenstående projektbeskrivelse.

RESUME

Der etableres en ny spæd- og småbørnsinstitution, der kombinerer barnets behov for døgnan-bringelse med udstrakt grad af forældreinvolvering, således at der kan arbejdes med individu-elle behandlingsstrategier for børn og forældre.

Målgruppen er primært børn, hvor målsætningen er, at en intensiv indsats overfor barnet og dets forældre kan muliggøre hjemgivelse. Institutionen skal i holdning, pædagogisk praksis og fysi-ske rammer være indrettet således, at barnet kan tilbydes en intensiv og kompetent behandling, samtidig med at forældrene dagligt kan være tilstede og modtage støtte i forhold til pasning og pleje af barnet samt i forhold til deres personlige udvikling og sociale forhold.

Barnet vil være døgnanbragt som en frivillig eller tvangsmæssig foranstaltning, og institutio-nens opgave er som udgangspunkt at sikre barnets udvikling samt at samarbejde med lokalcen-tret, der har ansvar for forældrenes udvikling. Herved sikres sammenhæng og helhed i pro-blemløsningen. Institutionen indrettes fleksibelt og kan benyttes til andre formål.

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med budget 2000 blev der besluttet, at København Kommunes eksisterende 3 socialpædagogiske døgninstitutioner for børn i alderen 0-6 år: Observations- og behandlingshjemmet Glostrup, Observations- og behandlingshjemmet Skodsborg og Akutinstitutionen Frederiksholm, skal suppleres med en ny spædbørnsinstitution med 8 pladser, der skal være beliggende i Københavns kommune.

Hvad tilbyder den nye institution?

Institutionen skal være fleksibel i behandlingstilbudet til barnet og dets forældre. Institutionen skal på samme niveau som de eksisterende spæd-og småbørneinstitutioner sikre barnets omsorg- og tilknytningsbehov, og stimulere dets udvikling. Den nye institution skal derudover intensivere arbejdet med forældrene og inddrage familien mere i problemløsningen end tilfældet er på de eksisterende institutioner for spæd- og småbørn. Der fremstår fra en række forældres side et markant ønske om mere samvær med børnene, samt at blive inddraget i arbejdet omkring børnene. For den nye spædbørnsinstitution gælder, at:

  • Det overordnede formål er, at skabe en institution der i hele sin holdning, pædagogisk praksis og fysik er indrettet således, at forældrene involveres i udstrakt grad i problemløsningen. Institutionen tilrettelægger i samarbejde med forældrene og lokalcentret et differentieret behandlingstilbud med udgangspunkt i børnenes og forældrenes individuelle behov.

Familien skal støttes aktivt, således at dens samlede situation forbedres i en grad der muliggør barnets hjemgivelse. Forældrene tilbydes et positivt samarbejde og indflydelse på barnets anbringelsesforløb. Deres perspektiver, opfattelser og ønsker inddrages i beslutningsprocesserne og i det socialpædagogiske arbejde med barnet. Forældrene tilbydes at komme dagligt på institutionen indenfor en tidsramme, der afpasses i forhold til forældrenes baggrund/ formåen og barnets situation. Formålet med forældrenes tilstedeværelse på institutionen skal være, at :

  • der arbejdes målrettet med at ændre/ forbedre forældrenes situation i forhold til personlig stabilitet, bolig, arbejde og uddannelse etc.
  • forældrene tilbydes træning og støtte i forhold til at give barnet omsorg
  • forælder - barn relationen søges bibeholdt og udviklet.

 

Målgruppe

Institutionens målgruppe vil være spæd- og småbørn mellem 0-6 år, hvor forældrene aktuelt er i en situation, hvor de ikke fuldt betryggende kan drage omsorg for barnet, således at barnet vil være truet i sin udvikling. Institutionen skal forholde sig fleksibelt vedr. henvisninger i forhold til aktuelle behov og skiftende brugere, men institutionen vil særlig henvende sig til familier, hvor en intensiv indsats overfor barnet og forældrene muliggør barnets hjemgivelse, eller muliggør en tilknytning mellem barnet og dets forældre. Afgørende for et positivt udbytte, vil være et udviklingspotentiale hos begge eller en af forældrene.

Institutionens rolle

Institutionen skal drage omsorg for og have ansvaret for barnet døgnet rundt, også når forældrene er på institutionen. Den skal sikre barnets omsorg- og tilknytningsbehov og inddrage forældrene i den daglige pasning og pleje af barnet. Institutionen skal stille lokaler og samarbejde til rådighed for lokalcentret, således at arbejdet med forældrenes situation forløber parallelt og koordineret med barnets døgnanbringelse.

Anbringelsens varighed skal som udgangspunkt være så kort som mulig, og vil afhænge af individuelle forhold, der beskrives særskilt i handleplanen forud for anbringelsen. Der bliver således tale om kortere og mere intensive forløb end ved de eksisterende institutioner, blandt andet opnået ved at en øget prioritering af psykologfagligheden på institutionen. Psykologen er således tiltænkt en central rolle i det daglige arbejde.

Lokalcentrets rolle

Lokalcentret har ansvar for og koordinerer arbejdet med forældrene. Evt. kan en teammedarbejder sættes på opgaven, eller der projektansættes en medarbejder i institutionen. Intensiteten i dette arbejde skal være afpasset de enkelte forældre. Teammedarbejderen kan fx følge familien fra motivationsperioden ved handleplansarbejdet, indledende besøg i institutionen, til indskrivning og ophold i institutionen og ved udslusning, og sammen med institutionens medarbejdere udgøre det samlede team omkring den enkelte familie. Teammedarbejderen kan på denne måde indgå direkte i arbejdet, hvorved der sikres kontinuitet, sammenhæng og helhed.

 

Ved lovændringer af servicelovens kapitel om særlig støtte til børn og unge, er der lagt op til, at forældre der har anbragt et barn udenfor hjemmet skal have tilknyttet en støtteperson. Denne støtteperson vil naturligt kunne indgå i arbejdet omkring familien.

Ved byggeriets igangsættelse nedsættes der en følgegruppe med repræsentation fra de lokale centre og fagkontoret. Følgegruppen skal i samarbejde med institutionslederen udarbejde forslag til hvordan det konkrete samarbejde mellem lokalcentret og institutionen skal udformes, samt hvorledes udgifterne skal fordeles.

 

Lokalcentrets eventuelle merudgifter må forventes at blive kompenseret ved besparelse i forhold til andre støttetilbud, som ellers typisk skulle være iværksat i hjemmet.

Når barnet ikke kan hjemgives

I de tilfælde det ikke lykkes at etablere et velfungerende samspil mellem barn og forælder, og omstændigheder der er tilstrækkeligt betryggende til at barnet kan hjemgives, skal der arbejdes mod en mere permanent anbringelse i en anden institution eller i familiepleje. Institutionens fokus i forhold til forældrene vil her ændres, således at der arbejdes med forældrenes forståelse og accept af anbringelsen for at sikre et bedre forløb for barnet fremover.

Metodeudvikling samt videns- og erfaringsopsamling

Den nye spædbørnsinstitution skal være metodeudviklende samt videns- og erfaringsopsamlende i forhold til den konsekvente og massive forældreinddragelse, og i forhold til samarbejdet med team`et fra lokalcentret.

Den nye spædbørnsinstitution skal således være spydspids og katalysator i forhold til implementeringen af denne arbejdsmetode i relation til de andre spædbørnsinstitutioner samt kommunens døgninstitutioner i øvrigt.

Institution og følgegruppe udarbejder et evalueringsprojekt. Evt. kan en ekstern uafhængig forskningsenhed tilknyttes, f.eks. Formidlingscentrene under Socialministeriet.

Beliggenhed og lokaler

Institutionen opføres på en ubebygget grund beliggende på Wibrandtsvej 100. Grunden er beliggende i et villa- og lejlighedskvarter på Amagers østside, tæt ved strand, grønne områder, kolonihaver og Amagerbrogade. Der er gode busforbindelser til centrum. Grunden, der er på ca. 1.600 kvm, ejes af Københavns Kommune og er udlagt til institutionsbyggeri. Grunden er byggemodnet, klar til bebyggelse og særdeles velegnet til formålet.

Forvaltningen har indhentet foreløbig skitse over institutionen fra arkitektfirmaet Søren D. Schmidt, (er vedlagt). Som det fremgår vil institutionen blive opført som 2 huse forbundet med en glasgang/overbygning, således at børnenes sove- og opholdsrum indrettes i det ene hus, medens fælles faciliteter som kontorer, møderum, køkken, spise- og opholdsrum samt lokaler indrettet til brug for forældrearbejdet, placeres i det andet hus.

Institutionen vil med sin fleksible indretning, flytbare vægge og deling i 2 huse forholdsvis nemt kunne ændres til anden funktion, hvis behov for pladser ændrer sig. Der er lagt vægt på, at institutionen skal signalere venlighed og imødekommenhed for både børn og forældre. Institutionen kan blive indrettet med et centralt beliggende cafe /opholdsrum i sammenhæng med køkken, bl.a. til brug for forældrene. Køkkenet kan desuden benyttes til forældreundervisning i kost/ernæring.

Hver børnegruppe (2 x 4) har soveværelse, stue/legerum m. thekøkken, fællesstue og fælles badeværelse, ligesom der er udendørs legeplads og have med alderstilpassede faciliteter for spædbørn og småbørn. Passende til aldersgruppens behov for stimulation og søskendegrupper, deler 4 børn soveværelse. Evt. kan soverummene opdeles med skillevæg, således at 2 børn deler et soverum.

ØKONOMI

I forbindelse med budget 2000 blev der afsat 2.052.000 kr. i 2000, og 6.189.000 kr. i 2001 på funktion 5.23.3 på budgetområde 2, til anlæg af den nye spædbørnsinstitution.

Driftsudgifterne udgør 6,4 mill. kr. og er først afsat fra 2002.

Drift

I mill. kr.

2001

2002

Budget

0

6,4

Løn

0

5,1

Øvrig drift

0

1,3

I alt

0

6,4

Byggeriet vil blive igangsat ca. 1. marts 2001, således at institutionen vil stå klar til ibrugtagning den 1. januar 2002 som planlagt.

Arkitektfirmaet har kalkuleret med at bygge et hus på 400 kvm. indenfor den økonomiske ramme. Endelige priser fremkommer ved licitation og ved udarbejdelse af monteringsbudgettet. M.h.p. at sikre det økonomiske overslags gyldighed, afholdes licitationen indenfor den kommunale beslutningsprocedures tidsramme. Anlægsudgiften svarer til normalprisen ved f.eks. daginstitutionsbyggeri.

Døgntaksten er, sammenlignet med lignende døgninstitutioner:

Døgninstitution

Antal pladser

Døgntakst i kr.

Københavns Kommune

   

Obs. og beh. hjem Glostrup

26

1.971 kr.

Obs. og beh. hjem Skodsborg

20

1.898 kr.

Ny institution

8

2.158 kr.

     

Frederiksborg Amt

   

Munkerup

20

2.667 kr.

     

Københavns Amt

   

Bagsværd

22

2.006 kr.

Baggrunden for den lidt højere pladspris på den ny institution i forhold til de øvrige 2 institutioner i Københavns Kommune skyldes primært institutionens størrelse. Til sammenligning skønnes det at pladsprisen på den nye spædbørnsinstitution ville udgøre ca. 1.958 kr. såfremt der havde været 20 pladser.

HØRING

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

BILAG

  • Normeringsbilag
  • Arkitektfirmaets forslag

 

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

 

Til top