Mødedato: 04.09.2002, kl. 15:30

Tilskud til Indvandrer Kvindecentret (Bilag) (udsat fra mødet den 21. august 2002)

Tilskud til Indvandrer Kvindecentret (Bilag) (udsat fra mødet den 21. august 2002)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. september 2002

 

Sager til beslutning

7. Tilskud til Indvandrer Kvindecentret (Bilag) (udsat fra mødet den 21. august 2002)

FAU 371/2002 J.nr. 352/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der ydes et driftstilskud til Indvandrer Kvindecentret på 199.092,33 kr. til centrets integrationsarbejde i 2002.

RESUME

Indvandrer Kvindecentret er en selvejende institution, hvis kerneydelse er være-, rådgivnings- og aktivitetssted. Centret betjener kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, og centrets primære samarbejdspartnere er de lokale centre, teammedarbejdere samt Integrationsenheden. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har siden 2001 siddet i en følgegruppe i Indvandrer Kvindecentret.

Det foreslås, at der i 2002 ydes et driftstilskud på 199.092,33 kr. til Indvandrer Kvindecentret.

SAGSBESKRIVELSE

Indvandrer Kvindecentret har ansøgt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om driftstilskud på 199.092,33 kr. i 2002. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har de foregående år ydet driftstilskud til centret. Der blev derfor i 2001 nedsat en følgegruppe, der følger centrets arbejde ved kvartalsvise møder.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har gennem følgegruppen et indgående og positivt indtryk af det arbejde, centret udfører.

1.1. Historie

Indvandrer Kvindecentret blev etableret i december 1982 på initiativ af en tværkirkelig økumenisk indvandrergruppe. Centret fejrer således i år 20 års jubilæum. Det grundlæggende formål med centret er i dag at integrere kvinder med etnisk minoritetsbaggrund og deres familier i det danske samfund, herunder på arbejdsmarkedet. Centret betjener ressourcesvage kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, der for manges vedkommende lever af overførselsindkomster og er enlige mødre.

1.2. Fakta om Indvandrer Kvindecentret

Indvandrer Kvindecentret er en selvejende institution, der finansieres af offentlige og private fonde og legater. Centret ledes af en bestyrelse, der består af såvel udpegede medlemmer som medlemmer, der er valgt af generalforsamlingen. I bestyrelsen sidder ligeledes brugere med etnisk minoritetsbaggrund.

Der er to fastansatte medarbejdere i centret, herunder en centerleder. Derudover har man løbende kvinder i jobtræning, revalidering, arbejdsprøvning og fleksjob samt praktikanter fra pædagogseminarier. Man bruger derfor mange ressourcer på integration på arbejdsmarkedet. Pr. 1.februar 2002 havde Indvandrer Kvindecentret således 2 kvinder i jobtræning, 1 i arbejdsprøvning, 1 i aktivering, 2 kvinder i fleksjob samt 1 praktikant. De kvinder, centret løbende har i forskellige former for støttet beskæftigelse, kommer for langt størstedelens vedkommende efterfølgende i ordinær beskæftigelse.

Indvandrer Kvindecentret har åbent dagligt fra kl. 10-16, dog til kl. 18 om torsdagen, hvor der er juridisk rådgivning. Hertil er knyttet ca. 15 frivillige, der primært er jurastuderende.

Den største brugergruppe er somaliske kvinder, men andre etniske grupper har ligeledes deres gang i centret. Brugerne er for størstedelens vedkommende bosiddende i Københavns Kommune. I 2001 har centret haft 6000 besøgende. Der gives tilbud om rådgivning, lektiehjælp, samtalegrupper, syning, madlavning, gymnastik, foredrag om samfundsforhold m.v.. Der rådgives primært om privatøkonomi, integration, uddannelse, aktivering, arbejdsmarkedet, rettigheder, ægteskabssager og juridiske problemstillinger. Brugerne inddrages aktivt i centrets drift og planlægning. Der er faste husmøder hver onsdag, hvor brugerne bestemmer, hvilke emner, der skal tages op, samt hvordan huset skal fungere. Der afholdes i forbindelse med husmøderne ofte foredrag om emner, der vedrører det danske samfund som fx grundloven, seksuelt misbrug af børn, integrationsloven, energiforbrug m.v.

Det er forvaltningens indtryk, at Indvandrer Kvindecentret arbejder målrettet på at hjælpe de ressourcesvage kvinder ind på arbejdsmarkedet. Centret har bl.a. i 2002 fået støtte til projektet "Hvordan får jeg arbejde".

Centret har en bred kontakt til institutioner under Københavns Kommune såsom Integrationsenheden og Etnisk Rådgivningscenter NOOR. Endvidere har centret den største samarbejdsflade til de lokale centre, hvor de ofte er behjælpelige i kommunikationen mellem teammedarbejdere og kvinder.

Indvandrer Kvindecentret er støttet af bl.a. PUF-midler samt Folkeoplysningsmidler. Folkeoplysningssekretariatet besluttede i forbindelse med revision af Folkeoplysningsloven at overføre budgettet for fem væresteder, der i de foregående år ekstraordinært har været støttet af Folkeoplysningssekretariatet, til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Heriblandt er Indvandrer Kvindecentret, hvor 200.000 kr. i 2002 var øremærkede Indvandrer Kvindecentret.

Indvandrer Kvindecentret søger nu driftstilskud for 2002. På baggrund af det positive indtryk Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har af centrets arbejde, herunder arbejdet med etniske minoritetskvinders integration på arbejdsmarkedet, er det forvaltningens anbefaling, at ansøgningen imødekommes.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

HØRING

Der er ikke foretaget høring.

ØKONOMI

Bevilling af 199.092,33 kr. af grundtilskudsmidlerne "særlige målgrupper" IMK fkt. 5.60.

ANDRE KONSEKVENSER

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltager fortsat i en følgegruppe.

BILAG

  • Ansøgning fra Indvandrer Kvindecentret

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top