Høringssvar vedr. Sundhedsberedskabsplan for Københavns og Frederiksberg Kommuner 2002 (Bilag)
Høringssvar vedr. Sundhedsberedskabsplan for Københavns og Frederiksberg Kommuner 2002 (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 4. september 2002
Sager til beslutning
2. Høringssvar vedr. Sundhedsberedskabsplan for Københavns og Frederiksberg Kommuner 2002 (Bilag)
FAU 381/2002 J.nr. 381/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der inden for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens område udarbejdes en plan for beredskabet i forhold til de forskellige beredskabsmæssige risikosituationer, som er nærmere beskrevet nedenfor.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der fremsendes et høringssvar til Sundhedsforvaltningen svarende til vedlagte udkast.
RESUME
Københavns Sundhedsforvaltning har fremsendt forslag til sundhedsberedskabsplan for Københavns og Frederiksberg Kommuner 2002 til høring. Planen beskriver, hvordan H:S og den primære sundhedstjeneste (sygesikringen, hjemmeplejen og plejehjemmene) skal forholde sig i tilfælde af katastrofer mv.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er ikke omfattet af denne plan. På enkelte områder står forvaltningen over for tilsvarende beredskabsmæssige problemstillinger som gælder på Sundhedsforvaltningens område. Det gælder f.eks. i evakueringssituationer og i tilfælde, hvor dele af byen afspærres. Det anbefales på den baggrund, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejder beredskabsplaner for de forskellige relevante risikosituationer, og at dette sker i et tæt samarbejde med Sundhedsforvaltningen, således at der kan drages nytte af denne forvaltnings erfaringer. Disse synspunkter er indarbejdet i vedlagte udkast til høringssvar til Sundhedsforvaltningen.
SAGSBESKRIVELSE
Kort gennemgang af planen.
Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning har fremsendt vedlagte forslag til sundhedsberedskabsplan for Københavns og Frederiksberg Kommuner 2002 til høring.
Planen er udarbejdet med udgangspunkt i sygesikringsloven, der forpligter landets amter og kommuner til at udarbejde sundhedsberedskabsplaner en gang i hver valgperiode. Sundhedsberedskabet omfatter sygehusberedskabet, det primære sundhedsberedskab og lægemiddelberedskabet.
I Københavns Kommune har H:S ansvaret for sygehusberedskabet. Sundhedsforvaltningen har ansvaret for det primære sundhedsberedskab, som omfatter praksissektoren (praktiserende læger, speciallæger og psykologer), plejehjemmene og hjemmeplejen. Sundhedsforvaltningen har også ansvaret for lægemiddelberedskabet, hvor hovedaktørerne er apotekerne i praksissektoren, hospitalsapotekerne og leverandører og producenter af lægemidler og lægemiddelartikler.
Formålet med sundhedsberedskabsplanen er at forebygge, begrænse og afhjælpe skader på personer, dyr, ejendom og miljø ved et fælles koordineret samarbejde i tilfælde af ulykker, akut opstået sygdom og tilskadekomst, katastrofer, krise eller krig.
Sundhedsberedskabsplanen omfatter følgende elementer:
Kommunikation og presseberedskab
Det kortlægges i planen, hvor politi, Akut Medicinsk Koordinationscenter (AMK i H:S), Embedslægeinstitutionen og Lægemiddelstyrelsen ringer hen, hvis de får brug for assistance fra plejehjem og hjemmepleje, lægepraksis og apoteker til at udføre opgaver i en ekstraordinær situation.
Det fremgår, at der i Københavns og Frederiksberg Kommuner er tre indgange til at alarmere det primære sundhedsberedskab, hvor indgangen afhænger af, om katastrofen involverer hjemmeplejen/plejehjemmene, de praktiserende læger eller apotekerne.
Alarmeringen kan ske til:
- Døgnplejens Basecenter, når det vedrører hjemmepleje og plejehjem
- Praksiskontoret i Sundhedsforvaltningen (om dagen), lægevagten (om natten), når det vedrører de praktiserende læger
- De fire vagtapoteker , når det vedrører apotekerne.
Det er i planen forudsat, at alarmering fra politiet går via Den Sociale Døgnvagt, der herefter videreformidler kontakten til de ovennævnte enheder. Baggrunden for denne særlige ordning er de eksisterende udbyggede samarbejdsrelationer mellem politiet og Den Sociale Døgnvagt.
Hjemmepleje og plejehjem
Denne del af planen beskriver opgaverne for plejehjemmene, hjemmeplejen, Pensions- og Omsorgskontorerne og Frederiksberg Kommune i situationer, hvor det bliver nødvendigt at overflytte patienter fra hospitalerne til plejehjemmene og hjemmeplejen for at få plads til nye patienter. Planen omhandler desuden situationer, hvor beboere skal evakueres fra et plejehjem pga. brand eller forsyningssvigt eller, hvor det af praktiske årsager skønnes hensigtsmæssigt at evakuere ældre hjemmeboende borgere, der normalt hører under hjemmeplejen.
Evakuering af beboere pga. brand, forsyningssvigt m.v. på et plejehjem vil næppe overstige 150 beboere, da sandsynligheden for, at mere end én bygning bliver beskadiget er lille. Evakuering af hjemmeplejens borgere vil kun blive iværksat i ekstraordinære beredskabssituationer og vil ikke udgøre et større antal borgere.
Det fremgår også, at Københavns og Frederiksberg Kommuner har udpeget en række plejehjem, der akut kan etablere ekstra pladser til udskrevne patienter eller evakuerede beboere/borgere. Den ekstra kapacitet på plejehjemmene udgør samlet ca. 1000 pladser. Kapaciteten er således tilstrækkelig i en kortere beredskabsperiode.
Plejehjemmets ledelse og personale er ansvarlig for at give den nødvendig pleje og omsorg til de ekstra patienter/beboere, herunder sygepleje, medicinering, bespisning mv. Det fremgår af planen, at det enkelte plejehjem skal håndtere en beredskabssituation med de eksisterende personaleressourcer, eftersom personalet kun skal varetage basale opgaver. Personale fra andre plejehjem og hjemmeplejen skal kunne indkaldes som assistance.
De udpegede plejehjem og hjemmeplejen skal udarbejde interne beredskabsplaner. Sundhedsforvaltningen og Frederiksberg Kommune er ansvarlig for, at plejehjemmene og hjemmeplejen modtager uddannelse og vejledning i udarbejdelsen af beredskabsplanerne.
I hjemmepleje og plejehjemskapitlet er det også beskrevet, hvordan behovet for ekstra ressourcer i en ekstraordinær situation kan håndteres. Det er tanken, at Sundhedsforvaltningen i Københavns Kommune og Sundhedsdirektoratet i Frederiksberg Kommune vil indgå en række "hvilende aftaler", som kan aktiveres i en beredskabssituation.
Praksissektoren
Denne del af planen beskriver, hvordan de praktiserende læger, speciallæger, lægevagten m.fl. kan inddrages i en beredskabssituation, hvor der som udgangspunkt bygges på den eksisterende organisering i almen praksis.
Lægemiddelberedskabet
Planens afsnit om lægemiddelberedskabet omfatter en kortlægning af det eksisterende lægemiddelberedskab. Endvidere skitseres det, hvordan apotekerne kan inddrages i en ekstraordinær situation.
Specielt beredskab omkring EU-formandsskabet.
Denne del af planen omfatter en omtale af det sundhedsberedskab, der skal håndtere eventuelle situationer, som kan opstå som følge af uroligheder under EU-topmøderne. Bl.a. den situation, hvor politiafspærringer hindrer medarbejderne i at nå frem og udføre deres arbejde. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltager i dette beredskab, jf. nedenfor.
2. Sundhedsberedskabsplanens betydning for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Forslaget til sundhedsberedskabsplan omfatter foruden sygehusberedskabet i H:S beredskabet for de 2 kommuners primære sundhedstjeneste, som i planen i hovedtræk defineres som: Lægepraksis, herunder speciallægepraksis, hjemmeplejen og plejehjem. Herudover omfatter planen et lægemiddelberedskab, dvs. apotekerne.
Når bortset fra sygehusberedskabet hører langt hovedparten af de nævnte opgaver i Københavns Kommune under Sundhedsforvaltningen, og der er derfor i planen alene taget stilling til de beredskabsmæssige opgaver i forhold til denne forvaltning.
I forhold til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er der nogle grænseflader, som falder uden for planen, men hvor der er stort set de samme beredskabsmæssige problemstillinger som på Sundhedsforvaltningens område.
Af tænkelige beredskabssituationer inden for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens område skal der peges på følgende situationer.
- I forhold til hjemmeplejen kan der således tænkes den situation, at det på grund af uroligheder eller af anden årsag bliver nødvendigt at afspærre et område af byen. I så fald skal der i situationen tages stilling til, hvilke hjemmehjælpsmodtagere i det pågældende kvarter, der kan klare sig uden hjælp i en periode, hvem der skal have hjælp til f.eks. medicin, mad, drikke, personlig pleje o.l. og hvem der skal flyttes ud af området. I de tilfælde, hvor vi skal have hjælpen frem til vores borgere, skal vi kunne sikre vores ansattes sikkerhed og den fornødne transportmulighed til disse borgere. Vi skal også sikre os i den forbindelse, er at vores ansatte er genkendelige både hvad angår ID, påklædning og ved at synliggøre vores biler med LOGO.
- Vores enheder skal i tilfælde, hvor der er behov for at skaffe sengepladser på hospitalerne, kunne påtage sig opgaven at yde pleje og hjælp til de borgere, som udskrives fra hospitalet. Dette kan bl.a. indebære krav om, at der ydes lidt anden pleje i kraft af at de pågældende ikke er helt færdigbehandlet. Eller at hjemmeplejen skal kunne klare, at en større gruppe borgere udskrives til hjemmet på kort tid med de krav dette stiller til øget bemanding og hjælpemidler fx senge, sygeplejeartikler o.l.. I denne forbindelse skal vi også sikre os, at de borgere, som ikke er klar til at komme hjem, kan få midlertidig plads på plejehjem eller anden midlertidig indkvartering. I de tilfælde, hvor pågældende borgere udskrives til hjemmet bør vi også sikre os, at vores borgere kan få mulighed for at få madlevering.
- I forhold til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens særlige botilbud f.eks. for udviklingshæmmede, psykisk syge mv., hvor det på grund af brand, forsyningssvigt m.v. bliver nødvendigt at evakuere skrøbelige og delvist hjælpeløse beboere fra botilbuddet. Beboerne skal i så fald indkvarteres under forhold, der sikrer, at de fortsat kan få den nødvendige hjælp og støtte, evt. ved indkvartering på et af de udpegede plejehjem, som akut kan etablere ekstra pladser til udskrevne patienter eller evakuerede beboere.
I planens pkt. 6.2.9, s. 46, anbefales, at der i henholdsvis Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Familieafdelingen i Frederiksberg Kommune udarbejdes beredskabsplaner for en evt. evakuering af fysisk og psykisk handicappede ligesom der anbefales, at beredskabet på de to områder koordineres.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er enig i denne anbefaling. De ovennævnte eksempler beskriver på hvilke områder inden for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at behovet for at udarbejder beredskabsplaner især gør sig gældende. Sammenlignet med de omfattende og mangeartede problemstillinger inden for Sundhedsforvaltningens område er der tale om forholdsvis begrænsede områder, og behovet for planlægningsmæssig indsats vil derfor være tilsvarende mindre end i Sundhedsforvaltningens regi.
Da de beskrevne beredskabsmæssige problemstillinger i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i vidt omfang er parallelle med problemstillinger, der er taget stilling til i sundhedsberedskabsplanen, vil det være hensigtsmæssigt, at vi i vores forvaltning lægger os tæt op ad de løsninger, som er fremlagt i denne plan. Det forudsættes i den forbindelse, at der kan etableres et samarbejde med Sundhedsforvaltningen, bl.a. om benyttelse af Sundhedsforvaltningens plejehjem i en evt. evakueringssituation samt fælles uddannelse, øvelser mv.
Det forventes, at den omhandlede planlægning af et beredskab vil kunne igangsættes efter sommerferien i indeværende år, og at den vil kunne afsluttes inden for en tidsramme på ca. et halvt år.
De ovennævnte synspunkter er indarbejdet i vedlagte udkast til høringssvar til Sundhedsforvalntningen
Specielt om EU-beredskabet.
Danmark skal under formandskabet være vært for en række EU-topmøder, der bl.a. skal afholdes i København. Erfaringer fra tidligere topmøder viser, at der kan opstå uroligheder i forlængelse af møderne. Det er forventningen, at evt. uroligheder primært vil finde sted i Indre By, på Christianshavn, på Nørrebro eller omkring Bella Centret.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forventer ikke, at topmøderne vil få konsekvenser for forvaltningens brugere og ansatte. Alligevel er det besluttet, at etablere et mindre EU-beredskab
Repræsentanter fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil under EU-formandskabet indgå i den administrative stab på Hovedbrandstationen, som koordinerer kommunens samlede beredskab under højrisikomøderne
Endvidere planlægges der i august måned udsendt et brev til samtlige institutioner og enheder med anbefalinger og anvisninger på, hvilke forholdsregler, der kan tages for at forebygge/afhjælpe problemer i forbindelse med evt. uroligheder i tilknytning til højrisikomøderne.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Udarbejdelsen af planen forudsættes finansieret over uddannelsesmidler.
Implementeringen af beredskabsplanen omfatter primært udgifter til uddannelse af personale. Det forventes at mellem 20 og 40 personer fra botilbud og hjemmepleje bør deltage i et kursusforløb i 2003. De samlede udgifter til kursus, øvelser, supervision og vikarløn vil alt efter deltagerantal variere mellem 125.000 kr. og 250.000 kr.
Vedligeholdelse af planen forudsættes at ske løbende, hvorfor den fremtidige tilsynsopgave udvides på de institutioner, der er omfattet af beredskabet. Tilsynsopgaven forventes udvidet med 2 timer årligt på de berørte institutioner.
Konkret indstilling vedrørende implementering og vedligeholdelse af planen fremlægges i foråret 2003.
FAF´s forventede andel af udgifterne til implementering og vedligeholdelse af beredskabsplanen er foretaget på baggrund af styregruppens foreløbige vurderinger af de økonomiske omkostninger for Københavns og Frederiksberg kommuner.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
BILAG
- Sundhedsberedskabsplan for Københavns og Frederiksberg Kommuner.
- Udkast til høringssvar til Sundhedforvaltningen.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen