Evt. revision af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens informationsmateriale vedr. magtanvendelse (udsat fra mødet den 21. august 2002)
Evt. revision af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens informationsmateriale vedr. magtanvendelse (udsat fra mødet den 21. august 2002)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 4. september 2002
Sager til beslutning
18. Evt. revision af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens informationsmateriale vedr. magtanvendelse (udsat fra mødet den 21. august 2002)
FAU 367/2002 J.nr. 348/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager forvaltningens orientering til efterretning
at en evt. revision af forvaltningens vejledning om magtanvendelse afventer, at servicelovens regler om magtanvendelse tages op til revision i den kommende folketingssamling.
RESUME
Det konkluderes, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vejledning om magtanvendelse ikke kan sammenlignes med de pjecer om magtanvendelse, som Sundhedsforvaltningen har udarbejdet, idet disse pjecer er beregnet til at give til brugere og pårørende, mens vejledningens målgruppe er de lokale enheders medarbejdere. Det konkluderes videre, at vejledningen generelt har opfyldt sit formål, og at det må anses som uhensigtsmæssigt at tage vejledningen op til revision på nuværende tidspunkt, også under hensyn til, at servicelovens regler om magtanvendelse tages op til revision i den kommende folketingssamling.
SAGSBESKRIVELSE
På sit møde d. 19. juni 2002 tiltrådte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget under dagsordenens pkt. 12: "Orientering om omfanget af magtanvendelse på bo- og dagtilbud for handicappede og psykisk syge", at udvalget alene orienteres om omfanget af magtanvendelse ved en årsberetning.
Udvalget pålagde i tilknytning hertil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen at undersøge, hvorvidt forvaltningens vejledning "Retningslinier for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten" kan strammes op i dens ordlyd, således den bliver mere håndterbar og forståelig for personalet. Der blev i den forbindelse henvist til de pjecer om magtanvendelse, som er udarbejdet af Sundhedsforvaltningen.
Det kan indledningsvis oplyses, at forvaltningens vejledning er udarbejdet af en arbejdsgruppe med deltagelse af fagpersoner fra bo- og dagtilbudsområdet. Vejledningen er udsendt til samtlige medarbejdere, som arbejder med psykisk syge og handicappede.
Foruden vejledningen er der udarbejdet en folder med en kortfattet information om reglerne om magtanvendelse. Folderen er beregnet til at give til borgere og pårørende.
Hensigten med vejledningen er at gøre det nemmere for medarbejderne på handicap- og psykiatriområdet at sætte sig ind i og forstå det meget omfattende og komplicerede regelsæt om magtanvendelse.
Medarbejderne på de berørte områder har hidtil været henvist til at benytte Socialministeriets vejledning om magtanvendelse, som ministeriet udsendte i forbindelse med indførelsen af de nye regler herom. Denne vejlednings anvendelighed begrænses imidlertid af dens omfang, ca. 150 sider.
I forhold til Socialministeriets vejledning er forvaltningens vejledning kortfattet, 35 s. ekskl. bilag, og den er specielt målrettet de særlige problemstillinger, som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens medarbejdere oplever i deres daglige arbejde.
Der er bl.a. i vejledningen gjort meget ud af at beskrive medarbejdernes omsorgsforpligtelse over for beboere og andre brugere, herunder at understrege, at omsorg, pleje og socialpædagogisk bistand altid kommer i første række.
Endvidere er der i vejledningen specielt fokuseret på anvendelse af fysisk magt i form af at fastholde eller føre personen til et andet opholdsrum, idet det som altovervejende hovedregel er denne form for magtanvendelse, der forekommer i forhold til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens brugere. Hermed adskiller vores forvaltning sig fra Sundhedsforvaltningen, hvor der også i et vist omfang er behov for at gribe til andre typer af magtanvendelse end fastholdelse. Denne forskel skal formentlig først og fremmest søges i de 2 forvaltningers forskellige målgrupper.
I vejledningen er magtanvendelse i form af fastholdelse bl.a. belyst gennem en række eksempler, der skal tjene til at illustrere forskellen mellem lovlig og ulovlig magtanvendelse i forhold til nogle almindeligt forekommende situationer. Endvidere er der givet en grundig vejledning om, hvordan de lokale enheder skal udfylde de indberetningsskemaer, som skal indsendes til forvaltningen i forbindelse med fastholdelse. Baggrunden er den usikkerhed, der hidtil har hersket om udfyldelsen af skemaerne.
Med hensyn til de pjecer fra Sundhedsforvaltningen, som udvalget henviser til, kan det oplyses, at pjecerne er beregnet til at give borgere og pårørende en kortfattet vejledning om reglerne om magtanvendelse. Pjecerne er veldisponerede med en klar og forståelig tekst, men de kan ikke sammenlignes eller erstatte forvaltningens vejledning.
Forvaltningen har gennemgående modtaget positive tilbagemeldinger om vejledningens anvendelighed fra de lokale enheder.
Sammenfattende er det således forvaltningens vurdering, at den omhandlede vejledning generelt har opfyldt sit formål og bidraget til at øge medarbejderens viden om de nye regler om magtanvendelse og forståelse for de grundlæggende hensyn, der ligger bag disse regler.
Der er lagt en betydelig arbejdsindsats i udarbejdelsen af vejledningen, og i givet fald vil det tilsvarende kræve en betydelig arbejdsindsats og tage tid at revidere vejledningen. Der vil endvidere være en betydelig risiko for at det vil skabe forvirring og uvilje hos de pågældende medarbejdere, såfremt de inden for en nærmere fremtid skal til at forholde sig til en ny publikation om de samme problemstillinger, blot redigeret på en anden måde.
Hertil kommer, at servicelovens reglerne om magtanvendelse skal revideres i det kommende folketingsår, og Socialministeren har i den forbindelse tilkendegivet, at hun vil tage bestemmelserne op til drøftelse med partierne med henblik på justeringer.
På den baggrund anbefales, at forvaltningen ikke på nuværende tidspunkt foretager en revision, men under alle omstændigheder afventer den kommende revision af servicelovens regler om magtanvendelse.
MILJØVURDERING
Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Ingen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
BILAG
Ingen.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen