Tildeling af brobygningsmidler til integration af etniske minoriteter i foreningslivet
Tildeling af brobygningsmidler til integration af etniske minoriteter i foreningslivet
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 4. september 2002
Sager til beslutning
10. Tildeling af brobygningsmidler til integration af etniske minoriteter i foreningslivet
FAU 382/2002 J.nr. 382/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget:
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder tildeling af brobygningsmidler til integration af etniske minoriteter i foreningslivet kr. 319.270,00.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtog d. 29. maj 2002 og Kultur- og Fritidsudvalget d. 23. maj 2002 retningslinier for tildeling af brobygningsmidler til integration af etniske minoriteter i foreningslivet.
Der er fire årlige ansøgningsfrister til Brobygningspuljen. Der er pr. 1. august 2002 indkommet 6 ansøgninger. Der indstilles uddelt i alt 319.270,00 kr. Ingen ansøgninger indstilles til afslag.
SAGSBESKRIVELSE
Forslaget til en ny integrationsindsats på kultur- og fritidsområdet blev vedtaget på et fællesmøde mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget d. 10. oktober 2001. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget rekvirerer ydelsen hos Kultur- og Fritidsudvalget efter køb/salg-modellen. Projektet er forankret i Kultur- og Fritidsforvaltningen under Folkeoplysningssekretariatet (FOS). Projektet har fået navnet "Projektrådgivningen – Mangfoldighed, kultur & fritid".
Som led i indsatsen blev det besluttet at afsætte 1,2 mill. kr. i en brobygningspulje, som foreninger kan søge til projekter. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtog d. 29. maj 2002 og Kultur- og Fritidsudvalget d. 23. maj 2002 retningslinier for tildeling af brobygningsmidler til integration af etniske minoriteter i foreningslivet.
Brobygningspuljen er blevet annonceret i 12 lokalaviser i uge 24. Der er endvidere blevet afholdt 2 offentlige informationsmøder om Brobygningspuljen. Retningslinier samt ansøgningsskema er efter henvendelse til Projektrådgivningen udsendt til 25 foreninger. Der er fra Projektrådgivningens side efterfølgende ydet rådgivning til 15 foreninger.
Ansøgningsfristen var d. 1. august 2002. Den næste ansøgningsfrist er d. 1. november 2002. Der er pr. d. 1. august 2002 indkommet 6 ansøgninger. Derudover har 9 foreninger tilkendegivet, at man overvejer eller planlægger at søge Brobygningspuljen d. 1. november 2002.
Retningslinierne for tildeling af brobygningsmidler
§1: Formålet med brobygningspuljen er at sætte aktiviteter i gang i eksisterende og nye foreninger og udbrede kendskabet til danske foreningstraditioner blandt etniske minoriteter og fremme integrationen af etniske minoriteter i de frivillige folkeoplysende foreninger for børn og unge. Brobygningspuljen finder anvendelse til støtte og udvikling af initiativer, der understøtter etniske minoriteters introduktion og kendskab til det danske foreningslivs egenart og som danner et godt supplement til integrationsindsatsen på det sociale område.
§2: Brobygningspuljen kan søges af frivillige foreninger hjemmehørende i Københavns Kommune.
§ 3: Brobygningspuljen finder anvendelse inden for følgende område:
- Etablering af aktiviteter for etniske minoriteter rettet mod medlemskab i det frivillige foreningsliv.
- Foreningslivets medvirken til integration gennem udvikling og afprøvning af modeller i samarbejde med erhvervsliv/uddannelsesinstitutioner.
- Målrettede kurser om forskellige aspekter af foreningsliv for målgruppen.
Stk. 2: For at integration af etniske minoriteter i foreningslivet skal lykkes er der nogle forhold, man skal være opmærksom på for at få en holdbar effekt af indsatsen. For at komme i betragtning til tilskud fra puljen skal projektansøgninger derfor indeholde et eller flere af følgende elementer:
- Information om det danske foreningslivs traditioner, pligter og muligheder til forældre til børn/unge af etniske minoritetsgrupper,
- Veje at få flere piger/kvinder ind i foreningslivet på,
- Nedbrydning af manglende kendskab til kulturelle forskelle mellem danske foreningstraditioner og andre landes.
Der kan efter retningslinierne ydes tilskud til honorar, udstyr, rekvisitter og materialer jfr. §4 samt til lønninger og administration, efter konkret aftale med ansøger jfr. §8.
Der er ved vurderingen af ansøgningerne taget udgangspunkt i retningslinierne. Herudover er der ved vurderingen lagt vægt på en indsats potentielle bæredygtighed, således at den effekt – de positive ændringer indsatsen har frembragt - er vedvarende udover projektperioden.
De udgiftstyper, der indstilles til tilskud omfatter ikke forplejning af brugere/foreningsmedlemmer eller udgifter til personlig beklædning. Begrænsede udgifter til frivilligpleje anses for berettiget, i det omfang den frivillige indsats skønnes at være en kritisk ressource for gennemførelsen af aktiviteten.
Indstilling om tilskud fra Brobygningspuljen
- Ansøger
Iman gruppen/Absalon Division/Det Danske Spejderkorps (DDS)
Indstilling: 22.270 kr.
Hhv. 1.970 kr. til debataften og 20.300 kr. til weekendtur. Projektet opfylder §3, stk. 1, 1. punkt og stk. 2, 1. og 3. punkt. Projektet styrkes yderligere af, at indsatsen har et perspektiv, der rækker ud over Iman gruppen.
Projekttitel
Debataften og weekendtur.
Projektperiode: 2. oktober samt 18. – 20 oktober 2002
Der ansøges: 23.770 kr.
Projektbudget 25.770 kr.
Anden finansiering: 2.000 kr. Deltagerbetaling
Geografi/målgruppe
Spejdergruppen har lokaler på Bellahøj Skole og består primært af børn og voksne af libanesisk baggrund fra Nørrebro. Gruppen blev etableret primo 2002.
Projektresume
Målet for indsatsen er at styrke konsolideringen og integrationen af Iman gruppen som en selvstændig gruppe i Absalon divisionen. Indsatsen omfatter en debataften samt en weekendtur.
Debataftenen skal på den ene side fremme modtagelsen af Iman gruppen i divisionen, på den anden side få skabt dialog i den enkelte spejdergruppe omkring dét at tilbyde spejderarbejde til børn og unge uanset nationalitet. 80 personer (styrelsesmedlemmer, forældre, frivillige spejderledere, assistenter og seniorer) forventes at deltage.
I umiddelbar forlængelse afvikles der en weekendtur, hvor Iman gruppen sammen med børnenes forældre og en støttegruppe fra divisionen deltager. Et mål er at give børn og forældre indsigt i spejdernes arbejds- og værdigrundlag, således at der skabes tryghed omkring børnenes deltagelse i bl.a. spejderlejre. Derudover er det et mål, at der sker gensidig erfaringsudveksling mellem Iman gruppens ledere og støttegruppen.
Evaluering
Indsatsen evalueres af Iman gruppens ledere og støttegruppen. Erfaringerne videregives til de resterede 40 divisioner i DDS, ligesom Absalon divisionen vil understøtte de spejdergrupper, der vil gøre en indsats for at få flere spejdere af anden etnisk oprindelse end dansk.
2. Ansøger
Foreningen To the Beat
Indstilling: 130.000 kr.
Til løn, honorar og PR aktiviteter, herunder kommunikationsomkostninger. Projektet opfylder §3, stk. 1, 1. punkt og elementer fra §3, stk. 2. Det vurderes, at projektet ud fra en samlet bedømmelse lever op til Brobygningspuljens intentioner jfr. §1. Der er herved også lagt vægt på, at der er tale om en aktivitet, hvis organisationsform og virke afspejler de unges interesser og samværsformer, hvorfor det ligeledes vurderes, at indsatsen vil få en holdbar effekt jfr. §3, stk. 2, 1. punktum.
Projekttitel
Integration af børn og unge etniske minoriteter via breakdans og hip-hop-musik.
Projektperiode: 1. oktober 2002 – 1. juli 2003.
Der ansøges: 147.500 kr.
Samlet budget: 147.500 kr.
Anden finansiering
Det fulde budget er endvidere ansøgt hos: Ungepuljen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Lokalkulturpuljen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Indenrigsministeriet og BG Fond.
Geografi/målgruppe
Unge af anden etnisk oprindelse end dansk i alderen 10 – 22 år i København. Foreningen To the Beat er hjemmehørende i København K.
Projektresume
Målet for indsatsen er at rekruttere og integrere 50 nye medlemmer – heraf halvdelen anden etnisk oprindelse end dansk - i foreningen To the Beat.
Indsatsen omfatter opsøgende arbejde, afvikling af workshops og træningssessions på skoler, fritidshjem, ungdomsklubber og væresteder samt afvikling af udendørs træningssessions. Der afvikles to til tre træningssessions i hver institution m.v. Interesserede unge inviteres herefter til at deltage i undervisningen i foreningen, og indmeldelse i foreningen vil efter to gange blive påkrævet. Forældre vil blive informeret om deltagelsen.
Foreningen To the Beat har eksisteret siden april 2001, og er dannet for at udøve og fremme hip-hoppens dansestilarter (breakdans, electric-boogie og locking). Foreningsaktiviteter omfatter træning, undervisning samt planlægning og afvikling af workshops og shows.
Via deltagelse i foreningsaktiviteterne vil de unge stifte bekendtskab med dansk kultur, omgangsformen danske unge imellem og dansk foreningskultur. Projektet er inspireret af erfaringer i Jugendhaus, Kreuzberg, Berlin, hvor man i flere år har anvendt breakdans i integrationsmæssigt øjemed.
Evaluering
Midtvejsevaluering og slutevaluering vil foregå i bestyrelsen og ved generalforsamlingen.
3. Ansøger
Foreningen Af Kvinder Til fremme af Integration (FAKTI)
Indstilling: 42.000 kr.
Til løn og tolke. Den del af projektet, der omhandler foreningslivet, opfylder § 3, stk. 1, 1. punkt og stk. 2, 1. og 2. punkt. De komponenter, der ikke relaterer sig til det frivillige folkeoplysende foreningsliv, herunder en afsluttende cykeltur, er ikke omfattet af det beløb, der indstilles.
Projekttitel
Genveje til foreningslivet.
Projektperiode: 1. september 2002 – 20. juni 2003.
Der ansøges: 80.000 kr.
Samlet budget: 80.000 kr.
Anden finansiering: Ingen
Geografi/målgruppe
Foreningen er hjemmehørende i Kvartercentret NV på Dortheavej. Målgruppen er kvinder (50-60 kvinder i alderen 20-40 år) tilknyttet FAKTI. Kvindernes børn udgør den indirekte målgruppe.
Projektresume
Målet med indsatsen er, at få flere kvinder og deres børn til at deltage i aktiviteter uden for FAKTI´s regi ved at bygge bro mellem det lokale foreningsliv og kvinderne og deres børn.
Indsatsen omfatter dels opsøgende arbejde blandt foreningerne og kvinderne, dels 37 caféarrangementer. Heraf vil en vis del af arrangementerne bestå af oplæg om eller besøg i lokalforeningerne.
Andre emner, der tages op på caféarrangementerne, afhænger af kvindernes behov (f.eks. hjælp til udfyldelse af selvangivelse eller diskussion af problemer i børnenes daginstitutioner). De 37 arrangementer opdeles i fire intervaller, som kan følges enkeltvis eller i forlængelse af hinanden. Projektet afsluttes med en cykeltur med overnatning for kvinder med børn.
Evaluering
Spørgeskemaundersøgelse ved start og slutning af hvert interval. Kvalitative interviews og multipel-choice-prøve ved afslutning af projektet.
4. Ansøger
Ungdommens Røde Kors (URK)
Indstilling: 40.000 kr.
Til hhv. introduktionsforløb, løn, supervision, faglige arrangementer. Projektet opfylder §3, stk. 1, 1. punkt og stk. 2, 3. punkt. Ved vurderingen er der endvidere lagt vægt på, at indsatsen forankres i en frivilliggruppe, hvorved den fremtidige bæredygtighed af indsatsen fremmes.
Projekttitel
Future-Team.
Projektperiode: Oktober 2002 – oktober 2003.
Der ansøges: 40.000 kr.
Samlet budget: 80.058 kr.
Anden finansiering: 20.000 kr. InitiativStøtten Dansk Ungdoms Fællesråd
Endvidere er Udviklingspuljen, Folkeoplysningssekretariatet ansøgt om et tilskud på 76.000 kr.
Geografi/målgruppe
Drenge på 9-14 år fra Remisevænget, Hørgården og Telemarksgade på Amager, der ikke deltager i etablerede fritidstilbud.
Projektresume
Målet er at etablere en frivilliggruppe - Future-Team – bestående af 20-35 unge mænd på 18-30 år, hovedsageligt med anden etnisk baggrund end dansk. Gruppen skal fungere som "vejvisere" i foreningslivet og som positive rollemodeller for primær målgruppen.
Indsatsen består af en introduktions- og etableringsfase, der understøttes af en projektleder 15 timer om ugen i fire måneder. Projektlederen skal endvidere sikre forsat rekruttering af frivillig til gruppen. Efter de fire måneder forventes det, at frivilliggruppen er selvkørende med den ordinære støtte, der ydes fra URK's sekretariat. Ved udgangen af 2002 forventes frivilliggruppen at bestå af 20 frivillige.
Frivilliggruppen vil blive etableret som en selvstændig gruppen under URK eller alternativt indgå i Københavns Lokalgruppe.
Frivilliggruppens aktiviteter vil omfatte opsøgende arbejde, oplysning om foreningsmulighederne i lokalområdet og etablering af forældrekontakt. Inden sommeren 2003 forventes det, at der er kanaliseret 10 børn over i foreningstilbud, og at der eksisterer kontakt mellem forældrene og foreningen.
URK har gennemført en forberedelsesfase med bl.a. kontakt til eksterne interessenter i lokalområdet. Det er på baggrund af forberedelsesfasen, at det vurderes, at der er behov for en projektleder som tovholder i introduktions- og etableringsfasen.
Projektrådgivningen er engageret i et projekt i lokalområdet, og de to initiativer vil kunne understøtte hinanden.
Evaluering
Der evalueres i løbet af sommeren 2003 og ved udgangen af 2003.
5. Ansøger
Det Feudale Forbund
Indstilling 50.000 kr.
Til honorar, workshops, aktiviteter og lokaler. Projektet opfylder §3, stk. 1, 1. punkt. Det vurderes at projektet ud fra en samlet bedømmelse lever op til Brobygningspuljens intentioner jfr. §1. Der er herved også lagt vægt på, at live-rollespilsforeningernes organisationsform og virke afspejler de unges interesser og samværsformer, hvorfor det vurderes, at indsatsen vil få en holdbar effekt jfr. §3, stk. 2, 1. punktum.
Projekttitel
Operation Kamp til Stregen.
Projektperiode: 19. august 2002 – 19. februar 2003.
Der ansøges: 50.000 kr.
Samlet budget: 170.000 kr.
Anden finansiering 113.000 kr. i alt
6.000 kr. Brugerbetaling
7.000 kr. Støttearrangementer
100.000 kr. Ungdomskulturhuset, Kraftwerket, Østerbro
Geografi/målgruppe
Foreningsløse 15-17 årige med arabisk baggrund, primært fra Indre Østerbro, der ikke benytter eksisterende tilbud til unge eller som er blevet udelukket herfra.
Projektresume
Målet med indsatsen er at udvide det Feudale Forbunds deltagerantal med 30 nye unge, hvoraf mindst halvdelen har en anden etnisk baggrund end dansk, at give de unge erfaringer med foreningsarbejde, herunder ansvar og indflydelse og endelig at etablere det Feudale Forbund som en selvstændig frivillig folkeoplysende forening.
Det Feudale Forbund er et projekt under Rollespilsforeningen OPUS. Projektet har eksisteret i halvandet år og er forankret i Ungdomskulturhuset, Kraftwerket. I perioden er omkring 20 unge drenge med østeuropæisk eller dansk baggrund og med problemer omkring kriminalitet, vold, sprogvanskeligheder og manglende støtte fra familien, blevet integreret i projektet. Indsatsen, målrettet de foreningsløse 15-17 årige med arabisk baggrund og tilsvarende sociale problemer, bygger på disse erfaringer.
Projektets opstartsindsats omfatter bl.a. opsøgende arbejde, rekruttering af nye brugere, afvikling af en hyttetur for gamle og nye brugere samt oplæring af fem eksisterende brugere til kulturbærere. Integrationsindsatsen rummer ugentlig fysisk træning, ugentlige workshops, hvor der arbejdes med rollespilsdragter etc., månedlige workshops med samarbejdsøvelser o.lign., sociale aktiviteter, bl.a. weekendture, besøg i andre foreninger og støttearrangementer.
Aktiviteterne er deltagernes forberedelse til live-rollespillet i Hareskoven, som finder sted den 1. søndag i hver måned med deltagelse af ca. 300 unge. Live-rollespillet i Hareskoven har eksisteret i 12 år. Der er omkring 50 live-rollespilsforeninger i Danmark.
Evaluering
Midtvejsevaluering og slutevaluering er planlagt.
6. Ansøger
Nørrebro Taekwondo Klub
Indstilling: 35.000 kr.
Til trænerhonorar, lokaleleje, udstyr og fælles dragter. Projektet er en projektforberedelsesfase forud for et egentligt udviklingsprojekt. Tilskud til en projektforberedelsesfase (forundersøgelser, workshops med brugerinddragelse o.lign.) kan anses for at være berettiget i det omfang, der er tale om en kompleks kontekst og/eller en indsats af en vis størrelse f.eks. i forhold til antallet af samarbejdspartere, og såfremt det endelige udviklingsprojekt anses at ligge inden for Brobygningspuljens kerneområde. Projektet vurderes at opfylde disse kriterier.
Projektet rummer perspektiver vedrørende afprøvning af modeller, der på sigt kan bidrage til en systematisk introduktion af foreningslivet til børn og unge af anden etnisk oprindelse end dansk. Indsatsen ligger således inden for Brobygningspuljens kerneområde jfr. §1. Der er herved også lagt vægt på projektets inddragelse af privatskoler med en overvejende andel med elever af anden etnisk baggrund end dansk, hvilket kan bidrage til en udvidelse af kendskabet til forskellige foreningstraditioner jfr. §3, stk. 2, 3. punkt.
En komponent af indsatsen er afvikling af 10 prøvearrangementer med idrætsundervisning i foreningen. Vurderes denne komponent isoleret, opfylder den §3, stk. 1, 1. punkt, mens elementer jfr. §3, stk. 2 i mindre grad findes at være tilstede.
Projekttitel
Aladdins Hule – Foreningsidræt på skemaet.
Projektperiode: 16. september 2002 – 16. april 2003.
Der ansøges: 40.000 kr.
Samlet budget: 40.000 kr.
Anden finansiering: Ingen
Geografi/målgruppe
Fem skoler på Nørrebro, heraf tre privatskoler med en overvejende andel elever med anden etnisk baggrund end dansk og to folkeskoler og disses elever.
Projektresume
Det langsigtede mål er, at Nørrebro Taekwondo Klub, eventuelt i samarbejde med andre foreninger, overtager idrætsundervisningen eller dele heraf på udvalgte skoler på Nørrebro. Eleverne bliver herved introduceret til foreningsaktiviteter, herunder til den danske foreningstradition.
Det kortsigtede mål med indsatsen er, i samarbejde med skolerne, Vilde Lærerprocesser, Dansk Idrætsforbunds foreningskonsulent og andre interessenter, at indsamle og bearbejde konkrete erfaringer med henblik på etablering af et egentligt udviklingsprojekt vedrørende foreningens/foreningernes medvirken til idrætsundervisningen i grundskolerne. Indsatsen skal endvidere bidrage til etablering af relationer mellem foreningen og skolerne.
Projektperiodens indsats består af 10 prøvearrangementer med 3 timers idrætsundervisning i foreningen. Arrangementerne afvikles i skoletiden. Derudover etableres der en arbejdsgruppe, der skal udvikle det egentlige projekt.
Nørrebro Taekwondo Klub har i skoleåret 2001/2002 afviklet fire arrangementer med idrætsundervisning i foreningens lokaler for elever på Heimdalsgades Overbygningsskole. Arrangementer blev finansieret af foreningen. Nærværende projekt bygger bl.a. på disse erfaringer.
Nørrebro Taekwondo Klub har 274 børne- og ungdomsmedlemmer. 75% af medlemmerne under 16 år har en anden etnisk oprindelse end dansk. Der er ca. 20 frivillige trænere.
Evaluering
Nørrebro Taekwondo Klub vil opsamle erfaringer og viden i projektforløbet. Ved projektperiodens udløb præsenterer arbejdsgruppen en projektbeskrivelse for ovennævnte udviklingsprojekt.
MILJØVURDERING
Der er ikke foretaget en miljøvurdering.
ØKONOMI
Budget 2002 incl. moms 1.200.000 kr.
Bevilget hidtil 145.000 kr.
Indstillet 319.270 kr.
Rest 735.730 kr.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
BILAG
Ingen.
Grethe Munk
/
Torben Brøgger