Mødedato: 04.08.2004, kl. 15:30

Handleplaner for Stenurten og Vildrosen (Bilag)

Handleplaner for Stenurten og Vildrosen (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. august 2004

 

9. Handleplaner for Stenurten og Vildrosen (Bilag)

FAU 343/2004 J.nr. 343/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager handleplanen for Vildrosen til efterretning,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender at forvaltningen revurderer handleplanen for Vildrosen i september måned 2004, hvorefter forvaltningen gives mulighed for at nednormere institutionen fra 50 til minimum 36 pladser, hvis der til den tid stadig er tomme pladser,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender at forvaltningen har mulighed for at lukke Vildrosen, hvis der er mindre end 36 børn indmeldt i Vildrosen den 1. januar 2005,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender at økonomiudvalget ansøges om, at handleplanen for Stenurten finansieres over Børneplanen, samtidig med, at forvaltningen indarbejder nedlæggelse af et tilsvarende antal pladser i andre institutioner.

 

RESUME

Der er blevet udarbejdet handleplaner for Vildrosen og Stenurten, på baggrund af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning om ikke at sammenlægge de to institutioner.

Handleplanen for Vildrosen indeholder en række tiltag for at profilere institutionen overfor forældrene i lokalområdet. Handleplanen vil blive taget op til revision til september 2004, hvorefter det foreslås, at institutionen kan nednormeres, hvis det viser sig, at den stadig ikke er fyldt. Det foreslås ligeledes, at institutionen kan lukkes på sigt, hvis den stadig har tomme pladser.

Handleplanen for Stenurten indeholder tilknytning af en udflytterdel, etablering af et opsamlingssted på egen grund samt to årig tilknytning af en minibus. Det anbefales, at der arbejdes videre med handleplanen. Det anbefales samtidig, at der ses på den samlede børnehavekapacitet på Indre Nørrebro så forvaltningen får mulighed for at nednormere det samlede pladstal til behovet. Handleplanen medvirker til en isoleret løsning af Stenurtens kapacitet, men skaber et overskud af børnehavepladser på Indre Nørrebro.

Etablering af en udflytterdel til Stenurten forventes at ville koste ca. 5 mill. kr. i anlægsudgifter. Da der ikke er merbehov for pladserne i bydelen, skal økonomiudvalget godkende, at anlægsudgiften kan afholdes som en udgift i Børneplanen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Sammenlægning af Vildrosen og Stenurten blev behandlet på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 3. marts 2004. Sammenlægningen blev foreslået for at løse et pladsmæssigt problem i hver af de to institutioner. På udvalgsmødet blev det imidlertid besluttet ikke at sammenlægge de to institutioner, og forvaltningen blev pålagt i dialog med de to institutioner at finde løsningen på de to institutioners problemer.

Stenurten, som er en integreret institution, har problemer med at få plads i børnehavedelen til alle de børn fra vuggestuedelen, der fylder 2 år og 10 måneder. Der er et pladsproblem i Stenurten, fordi institutionen er så populær, at børnene er forholdsvis gamle, når de starter i vuggestuedelen, og derfor hurtigt skal flyttes op i børnehavedelen.

Problemet i udflytterbørnehaven Vildrosen er, at institutionen ikke har været fyldt op, siden den startede i december 2002.

Behovsprognosen for Indre Nørrebro har vist, at behovet for børnehavepladser er opfyldt. For at undgå at etablere flere børnehavepladser i Stenurten og samtidig udnytte de tomme børnehavepladser i Vildrosen, foreslog forvaltningen at sammenlægge de to institutioner for at forbedre pladsudnyttelsen på Indre Nørrebro.

Handleplaner

Lokalcentret har udarbejdet handleplaner i henhold til udvalgets beslutning i samarbejde med de to institutioner. Begge institutioner har nu en handleplan liggende, som der er opbakning til i personalet og forældrebestyrelserne.

Vildrosens handleplan

For Vildrosen har der først og fremmest skullet ny ledelse på plads, da institutionen har været uden leder og souschef igennem en længere periode. Der er nu ansat en ny leder til institutionen med start den 1. juni 2004. Der er tillige ansat en souschef med start 1. juli. Derved er det ledelsesmæssige på plads i Vildrosen. Det vil give institutionen en bedre forudsætning for at profilere sig.

Personalet og forældrebestyrelsen i Vildrosen har i samarbejde udarbejdet en handleplan, der har indeholdt en række punkter:

  • Vildrosens præsentationsfolder er opdateret (se bilag 1). Den er blevet sendt ud til alle forældre, der har fået et tilbud om plads i Vildrosen. Den er også sendt til pladsanvisningen, der skal sende folderen med ud til forældrene i forbindelse med udsendelse af tilbud om plads i institutionen. Folderen sendes desuden til vuggestuerne og sundhedsplejen på Indre Nørrebro. Lokalcentret undersøger muligheden for at få folderen oversat til flere sprog for derved at henvende sig til et bredere udsnit af borgerne.
  • Der er lavet en fotoserie, der i billeder beskriver en typisk dag i en udflytterbørnehave. Den planlægges lagt i præsentationsfolderen og på biblioteker og medborgerhuset Nørre Alle. Der mangler nu blot forældretilladelser til at offentliggøre billederne.
  • Der er udarbejdet en reklameseddel med afrivningsfelter, der ophænges i butikker m.m.
  • På næste åbent hus arrangement i sundhedsplejen fortæller lokalcentret om udflytterbørnehavetilbuddet i almindelighed og Vildrosen i særdeleshed.
  • Der er afholdt et møde mellem pladsanvisningen og lokalcentret, hvor institutionens oplysningsmateriale og profil præsenteres og drøftes.
  • Områdets vuggestuer er blevet besøgt og har modtaget forældrefolder og løbeseddel. Materialet oversættes til arabisk og tyrkisk.
  • Den 13. maj er blev der afholdt infomøde i Fynsgade for interesserede forældre og vuggestuepersonale, der kan være interesseret i Vildrosen. Der planlægges et åbent hus arrangement en lørdag.

Tidsplanen for handleplanen er, at alt skal være udført senest i uge 20.

Målsætningen med handleplanen er at få fyldt institutionen op hurtigst muligt. Pla dsanvisningen sendte i uge 12 i 2004 tilbud ud til Vildrosen til forældre fra den generelle venteliste, hvis børn havde alderen til at skulle i børnehave. 18 ud af 22 forældre har enten takket nej eller ikke har svaret på tilbuddet.

Forvaltningens konklusion

Vildrosen har den 14. maj 2004 i alt 34 indmeldte børn i institutionen, 13 af disse børn går ud af institutionen til sommer 2004. Det betyder, at der vil være 21 børn i institution til sommer. Målet er, at institutionen skal fyldes op to måneder efter, at den nye ledelse er ansat og handleplanerne dermed implementeret, dvs. til 1. september. Det kan forudses, at det kan komme til at knibe med at nå dette mål. Derfor foreslås det, at der den 1. september bliver lavet en vurdering af institutionens handleplan og evt. en opdateret handleplan for det videre forløb.

Det kan være vanskeligt at få børnehavepladserne fyldt op over sommeren, da det traditionelt er den tid på året, hvor der er tomme børnehavepladser pga. sæsonudsvinget. Forvaltningen indstiller derfor, at når handleplanen tages op til revurdering i september måned, gives der mulighed for at omnormere institutionen ned til 36 børnehavepladser og samtidig udarbejde en tidsplan for, hvornår institutionen evt. igen kan opnormeres.

Forvaltningen indstiller samtidig, at hvis Vildrosen ikke er fyldt op den 1.januar 2005, med minimum 36 børnehavebørn, gives der mulighed for at lukke institutionen.

Stenurtens handleplan

Pga. at vuggestuebørnene er forholdsvis gamle, når de indskrives i Stenurten, skal børnehavekapaciteten udvides i Stenurten, for at sikre, at institutionen kan forblive integreret institution. Alternativet er, at Stenurten reelt bliver ren børnehave.

Stenurtens handleplan (se bilag 2) består af tre dele, forældrebestyrelsen og personalet i Stenurten støtter op omkring handleplanen:

  • Stenurten har ønsket at få tilknyttet en udflytterdel til den eksisterende institution, for derved at løse kapacitetsproblemet i institutionen. Der ønskes en udflytterdel på en børnehavegruppe eller 22 børnehavebørn. Køretiden fra institutionen ønskes maksimalt at være på mellem 30 og 40 minutter. Og udflytterstedet skal ligge i et naturområde. (Det fremgår af handleplanen, at en institution i Prinsesse Charlottesgade kan dele udflytterlokaler med Stenurten. Lokalcenteret og den pågældende institution er underrettet om, at der ikke er behov for endnu en udflytterbørnehave).
  • En forudsætning for tilknytning af en udflytterdel til Stenurten er, at der etableres opsamlingssted på Stenurtens egen grund. Dette vil indebære ombygning af et nuværende skur til opsamlingssted, samt udvidelse af udeareal ved flytning af eksisterende hegn. Dette er forvaltningen allerede i drøftelser med Vej og Park om.
  • Derudover har institutionen ønsket, at den minibus, som de p.t. har tilknyttet, tilknyttes permanent i en to årig periode, og at institutionen opnormeres med 6 børnehavebørn i hele perioden med start 1. januar 2004. Institutionen får tildelt budget til de ekstra børn hele året.

Forvaltningens konklusion

Stenurtens handleplan kræver, at der etableres børnehavepladser i en bydel, der i forvejen har en overkapacitet af udflytterbørnehavepladser. Det vurderes imidlertid ikke som problematisk for Stenurten at få deres udflytterdel besat. Samtidig fastholdes antallet af vuggestuepladser, og vuggestuepladser, der p.t. er besat af børnehavebørn i Stenurten, frigives til vuggestuebørn. Til gengæld vil der blive et overskud af børnehavepladser i bydelen, og det vil være nødvendigt at tilpasse børnehavekapaciteten i bydelen ved ned- eller omnormering af andre institutioner. Udvalget vil få forelagt disse ændringsforslag selvstændigt eller i forbindelse med en revision af Børneplanen.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil søge efter et udflyttersted, der dækker institutionens forventninger til et godt udflyttersted. Samtidig vil der blive arbejdet på at etablere et opsamlingssted på institutionens grund. Når et færdigt forslag ligger, vil Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget få det forelagt til beslutning ved en kapitalbevilling.

Tidsplanen for tilknytning af en udflytterdel til Stenurten er, at fra udflytterstedet er fundet, vil der gå op til 10 måneder, inden udflytterstedet kan anvendes. Erfaringen viser, at det vil tage 3-4 måneder at opnå zonetilladelse og 4-6 måneder at ombygge afhængigt af ejendommens størrelse og stand.

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser af handleplanerne. De miljømæssige konsekvenser ved tilknytning af en udflytterdel til Stenurten vil blive beskrevet i kapitalbevillingen.

ØKONOMI

De økonomiske konsekvenser for Stenurten af at have børnehavebørn i vuggestuegrupperne er, at når børnene fylder 3 år tæller de kun 1 børnepoint mod 2, når de er under 3 år. Det betyder, at institutionen skal have dobbelt så mange børn indskrevet for at undgå tomme pladser. Alternativt vil de skulle betale for de første 2 pct. tomme pladser svarende til 2,32 pladser eller 106.256 kroner, mens kommunen skal betale for at 33,68 point står ledig i institutionen. Hvis institutionen stjernemarkeres med et maksimalt antal indskrevne børn, vil den imidlertid kunne opretholde sit budget, hvis den blot har det maksimale antal børn, der er kapacitet til i institutionen.

Vælges det at give institutionen budget til 54 børnehavebørn, der kræver det samme antal kvadratmeter som 36 vuggestuebørn, vil det betyde en reduktion af budgettet med 824.544 kroner.

De økonomiske konsekvenser af at tilknytte en udflytterdel til Stenurten vil betyde, at der etableres et opsamlingssted på grunden, som er estimeret til at koste 2 mill. kroner i ikke økologisk byggeri. Derudover vil etablering af selve udflytterbørnehaven koste 3-4 mill. kroner. Den endelige pris kendes dog først, når der er fundet en egnet grund og projektet er projekteret. Den samlede pris forventes at ligge mellem 5 og 6 mill. kroner eller en pladspris mellem 100.000 og 120.000 kroner, som ligger under den gennemsnitlige anlægspladspris for børnehaver. Til gengæld er der tale om en anlægsudgift, der anvendes til at bygge flere børnehavepladser i bydelen, end behovsprognosen tilsiger. Derfor skal er tilsvarende antal pladser, som der tidligere er betalt anlæg for, i værste fald nedlægges.

Besluttes det, at nednormere Vildrosen til september, vil forvaltningen spare driften af det antal pladser, som institutionen nednormeres med. Pladser, som ellers vil stå tomme. En nednormering med op til 14 pladser vil betyde en driftsbesparel se på op til 641.312 kroner.

Det har begrænsede budgetmæssige konsekvenser for Vildrosen, at have tomme pladser. Institutionen betaler kun for de første 2 pct. tomme pladser, men de kan beholde det øvrige budget. Det er imidlertid dårlig anvendelse af de økonomiske ressourcer, at Vildrosens bevilling ikke bruges til pasning af det antal børn, som de får penge til. Derfor må institutionens børnenormering tilpasses efterspørgslen.

Vildrosen har i 2003 og i 2004 fået fuldt budget til pasning af 50 børnehavebørn. Det samlede budget i 2003 var på 4.274.493 kroner og i 2004 er det på 4.332.987 kroner.

De økonomiske konsekvenser af, at Vildrosen har tomme pladser er, at de kun betaler for de første 2 pct. tomme pladser. En tom plads koster 45.808 kroner at have stående. I 2003 havde Vildrosen i gennemsnit 7,9 tomme pladser, institutionen betaler selv for den ene tomme plads, hvilket betyder, at kommunen betaler for 6.9 tomme pladser uden at få passet børn i pladserne, svarende til 316.075 kroner.

ANDRE KONSEKVENSER

Konsekvensen af en udvidelse af Stenurten med en udflytterdel vil, med de nuværende behovsprognoser, medføre en overkapacitet af børnehavepladser i bydelen.

Det kan efterfølgende blive nødvendigt at nednormere et antal pladser i lokalområdet for at undgå tomme pladser.

HØRING

Handleplanerne er udarbejdet i samarbejde med lokalcentret og institutionerne.

Vildrosen vil blive hørt inden en evt. nednormering eller lukning af institutionen.

BILAG

  • Handleplan for 37-406 Vildrosen
  • Handleplan for 37-428 Den økologiske daginstitution Stenurten
  • Året rundt i Vildrosen, præsentationsfolder for institutionen.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top