Tillægsbevilling til økonomiske fripladser på området "Servicetilbud til børnefamilier" (bilag)
Tillægsbevilling til økonomiske fripladser på området "Servicetilbud til børnefamilier" (bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 4. august 2004
7. Tillægsbevilling til økonomiske fripladser på området "Servicetilbud til børnefamilier" (bilag)
FAU 344/2004 J.nr. 344/204
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anmoder Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om en tillægsbevilling på 6,7 mill. kr. i 2004 som følge af ny bekendtgørelse og ændret beregningsmetode omkring tilskud til økonomiske fripladser.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anmoder Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om en regulering af budgetforslag 2005 på 8,6 mill. kr. gældende fra og med budget 2005 som følge af ny bekendtgørelse og ændret beregningsmetode omkring tilskud til økonomiske fripladser.
RESUME
Den 1. januar 2004 blev nye principper vedrørende beregningen af økonomiske fripladser indført. Principperne er en konsekvens af bekendtgørelse nr. 890 af 6. november 2003 angående beregning af tilskud til kommunal friplads på daginstitutionsområdet. Hvor et fripladstilskud tidligere blev beregnet ud af den faktiske forældrebetaling (taksten), skal tilskuddet fremover beregnes ud fra 30 pct. af bruttoudgiften pr. plads. Denne ændring har ingen økonomiske konsekvenser, hvis forældrebetalingen er lig det lovmæssige maksimum på 30 pct., men for Københavns Kommune er dette ikke tilfældet på vuggestue/dagplejepladser, hvor der gives ekstra tilskud for at nedbringe taksten. Den ændrede beregningsmetode forventes i 2004 at berøre ca. 3.862 børn i daginstitutionstilbud i gennemsnit pr. måned og i 2005 at berøre ca. 4.236 børn i daginstitutionstilbud i gennemsnit pr. måned.
Socialministeriet havde i efteråret 2003 et DUT-notat i høring, hvor de orienterede om, at ændringerne i lovgivningen/bekendtgørelserne ikke gav anledning til regulering af bloktilskuddet. Det fremgik ikke, at kommuner, som ikke opkræver 30 procent af driftsudgifter i forældrebetalingen, vil få økonomiske konsekvenser af lovændringen.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forventer en merudgift som følge af den ændrede lovgivning på ca. 8,3 mill. kr. i 2004. Økonomiforvaltningen har forhandlet en DUT-kompensation til forvaltningen på ca. 1,6 mill. kr. i 2004. Der er således en difference mellem den forventede merudgift og den statslige kompensation på ca. 6,7 mill. kr. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen søger derfor en tillægsbevilling på 6,7 mill. kr. svarende til den merudgift, som følger af den nye bekendtgørelse og som ikke dækkes af DUT-kompensationen.
SAGSBESKRIVELSE
Der forventes i 2004 et samlet netto-merforbrug på 8,3 mill. kr. og i 2005 et samlet nettomerforbrug på 9,0 mill. kr. til økonomiske fripladser som følge af ny bekendtgørelse og ændret beregningsmetode, jf. bekendtgørelse nr. 890 af 6. november 2003 om kommunens tilskud til kommunal friplads på daginstitutionsområdet. Hvor et fripladstilskud tidligere blev beregnet ud fra den faktiske takst, skal tilskuddet fremover beregnes ud fra 30 pct. af bruttoudgiften pr. plads.
Dette har ingen praktiske konsekvenser, hvis egenbetalingen (taksten) var lig det lovmæssige maksimum på 30 pct., hvilket for Københavns Kommune er tilfældet for børnehavepladser, men ikke på vuggestue/dagpleje, hvor det er politisk vedtaget at give ekstra tilskud for at nedbringe taksten. Den faktiske egenbetaling er således 24,2 pct. i dagplejen og 26,0 pct. i vuggestuen.
At fripladstilskuddet for dagpleje og vuggestue skal beregnes ud fra 30 pct. af bruttoudgiften frem for den faktiske takst, betyder en øget udgift til fripladstilskud på vuggestue/dagpleje på ca. 8,3 mill. kr. i 2004 og ca. 9,0 mill. kr. i 2005. Udgiften er beregnet ud fra de faktiske udgifter til fripladser til børn i vuggestue og dagpleje i januar til marts måned i 2004.
Denne problemstilling blev Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen opmærksom på i januar 2004. Inden da havde Socialministeriet i september måned 2003 sendt et DUT-notat i høring vedrørende kommunernes tilskud til brug for dagtilbud til børn, herunder forældrenes egenbetaling og friplads. Socialministeriet skrev dengang blandt andet, at ændringerne i lovgivningen/bekendtgørelserne ikke giver anledning til regulering af bloktilskuddet. Det fremgik ikke klart, at kommuner, som ikke opkræver 30 procent af driftsudgifter i forældrebetalingen, vil få økonomiske konsekvenser af lovændringen.
Den 6. november fremsendte Socialministeriet et orienteringsbrev vedrørende ændringerne i lovgivningens bekendtgørelser om kommunerne tilskud til brug for dagtilbud til børn, herunder forældrenes egenbetaling og friplads. Lov- og bekendtgørelsesændringen var gældende fra 1. januar 2004.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i samarbejde med Kommunernes Landsforeningen søgt at påvirke Socialministeriet til at tildele en bagud gældende DUT-kompensation, da hverken KL eller andre kommuner havde "opdaget" disse lovbetingede merudgifter. Resultatet af DUT-forhandlingen har imidlertid ikke bevirket en DUT-kompensation svarende til de merudgifter, som følger af den nye bekendtgørelse og ændret beregningsmetode omkring tilskud til økonomiske fripladser. Således er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen blevet tilkendt ca. 1,6 mill. kr. i 2004, mens merudgiften som følge af ændret lovgivning forventes at udgøre ca. 8,3 mill. kr. i 2004. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens ramme bør derfor i 2004 justeres med ca. 6,7 mill. kr. svarende til den merudgift, som følger af den nye bekendtgørelse og ændret beregningsmetode omkring tilskud til økonomiske fripladser og ikke dækkes af DUT-kompensationen.
Den forholdsvis lave kompensation skal ses i lyset af, at udgifterne som følge af ændret lovgivning er meget koncentrerede i de relativt få kommuner, der som København kommune giver tilskud til nedsættelse af forældrebetalingen, mens Københavns kommune kun modtager ca. 10 procent af hele den landsdækkende kompensation. Dette skyldes, at en DUT-kompensation fordeles på baggrund af beskatningsgrundlaget, og Københavns beskatningsgrundlag udgør ca. 10 procent.
I 2005 er der ligeledes diskrepans mellem den forventede merudgift på ca. 9,0 mill. kr. og DUT-kompensationen bevilliget af Socialministeriet, hvor Københavns andel i 2005 er på ca. 0,4 mill. kr.
ØKONOMI
Den forventede nettoforældreindtægt i 2004 er 8,3 mill. kr. lavere end den budgetterede nettoforældreindtægt på grund af, at udg iften til økonomiske fripladser som følge af lovændringen bliver højere. DUT-kompensation modtaget af Socialministeriet er ca. 1,6 mill. kr., og der er således et forventet merforbrug på ca. 6,7 mill. kr. i 2004.
Udgiften til økonomiske fripladser som følge af den ændrede lovændring forventes at blive højere, ca. 9,0 mill. kr. i 2005. DUT-kompensationen modtaget af Socialministeriet er ca. 0,4 mill. kr. i 2005, og der er således et forventet merforbrug på ca. 8,6 mill. kr. i 2005. DUT-kompensationen vil fortsat være ca. 0,4 mill. kr. i årene 2006 og fremefter.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen
BILAG
- Bilag 1: brev fra Socialministeriet af 6. november 2003 vedr. "Orientering om ny bekendtgørelse om kommunens tilskud til brug for dagtilbud til børn, forældrenes egenbetaling og fripladstilskud m.v."
- Bilag 2: bekendtgørelse nr. 0 af 6. november 2003
Grethe Munk
/
Sven Bjerre