Mødedato: 04.08.2004, kl. 15:30

Forslag til model for, hvordan man på Sundbygård kan separere beboere med misbrug og beboere, der ikke ønsker at leve med misbrug (bilag)

Forslag til model for, hvordan man på Sundbygård kan separere beboere med misbrug og beboere, der ikke ønsker at leve med misbrug (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. august 2004

 

6. Forslag til model for, hvordan man på Sundbygård kan separere beboere med misbrug og beboere, der ikke ønsker at leve med misbrug (bilag)

FAU 348/2004 J.nr. 325/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager nedenstående redegørelse om Sundbygårds indsats mod misbrug til efterretning

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der på bocentret Sundbygård etableres en "misbrugsfri" boenhed som beskrevet nedenfor under pkt. 4

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter, om der skal etableres en særlig misbrugsindsats i tilknytning til de socialpsykiatriske bocentre.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtog på sit møde d. 26. november 2003 forslag om at forvaltningen skal fremkomme med forslag til en forstærket indsats omkring mennesker med psykisk sygdom og misbrug (dobbeltdiagnoser).

Forvaltningen fremlagde på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde d. 3. marts 2004 forslag til en sådan forstærket indsats i form af iværksættelse af en handleplan på kort sigt, og en række tiltag på langt sigt.

Udvalgets drøftelse udmundede i bl.a. følgende beslutningspunkt om Sundbygård.

"Udvalget ønsker, at forvaltningen før sommerferien 2004 i samarbejde med Sundbygård og stedets brugere udarbejder forslag til, hvordan man indenfor de eksisterende rammer kan skabe en model for, hvordan man kan separere beboere med misbrug og beboere, der ikke ønsker at leve med misbrug".

Forvaltningen fremlægger herved for udvalget et forslag til, hvordan den ønskede separering mellem de to beboergrupper kan gennemføres på Sundbygård. Forslaget er baseret på et oplæg som Sundbygårds ledelse har udarbejdet.

Samtidig med denne indstilling forelægger forvaltningen i en særskilt indstilling forslag til, hvordan der generelt kan gennemføres en forstærket indsats omkring mennesker med psykisk sygdom og misbrug på de socialpsykiatriske bocentre.

I denne indstilling specielt om indsatsen på Sundbygård beskrives indledningsvis, at der i den daglige praksis på Sundbygård på mange områder arbejdes målrettet med at begrænse misbruget blandt bocentrets beboere. Grundholdningen på bocentret er, at man ikke accepterer misbrug, forstået på den måde at bocentret går aktivt ind og støtter beboeren i at begrænse og evt. ophøre med misbruget.

Den optælling, som er foretaget på Sundbygård, viser, at ca. en fjerdedel af bocentrets beboere har et alvorligt misbrugsproblem. Dette er et overraskende lavt tal og tallet peger på at der er en betydelig positiv effekt af bocentrets indsats mod misbrug.

Den fremlagte model for en separering af beboere med og uden misbrug indebærer, at der på Sundbygård etableres en misbrugsfri boenhed. Denne skal rumme dels gruppen af skrøbelige og sårbare unge, for hvem samværet med misbrugende beboere udgør en trussel mod deres mulighed for at komme sig, dels beboere, som af andre personlige eller sygdomsmæssige grunde ikke ønsker at bo i samme boenhed som beboere med misbrugsproblemer.

Visitationen til boenheden skal foregå internt på Sundbygård For at optages i boenheden skal beboeren aktivt og frivilligt søge dette specielle botilbud. Endvidere skal beboeren indgå en kontrakt (som pædagogisk redskab) som præciserer at anvendelse af ulovlige euforiserende stoffer medfører, at man må flytte til anden boenhed.

Beboeren skal herudover forpligte sig i forhold til de husordensregler samt den alkoholpolitik, der skal udarbejdes i boenheden. Husordensreglerne skal adskille sig fra de øvrige boligers husordensregler ved ikke kun at gælde boligens fællesareal, men også den enkelte beboers værelse.

Den misbrugsfri afdeling forudsættes etableret i en af de eksisterende afdelinger på Sundbygård, hvilket indebærer, at den afdeling, som udpeges til at rumme den misbrugsfri afdeling skal rømmes.

Forslaget om etablering af en misbrugsfri boenhed har af Sundbygårds ledelse været rundsendt til samtlige berørte parter på Sundbygård.

Sammenfattende deler høringssvarene fra beboerrepræsentanter og pårørenderepræsentanter sig mellem tilslutning til en model med en misbrugsfri enhed, som bygger på frivilligt tilvalg, og synspunkter om oprettelse af et specialtilbud til gruppen af misbrugere eller helt undlade at visitere misbrugere til Sundbygård.

En pårørenderepræsentant i Centerrådet har i sit høringssvar foreslået en model til oprettelse af en ren misbrugsenhed

Sundbygårds ledelse gør sig i sit oplæg gjort sig nogle overvejelser om alternative modeller, herunder muligheden for at etablere en misbrugsenhed som satellit til Sundbygård.

Forvaltningen har knyttet an til Sundbygårds overvejelser og skitserer i indstillingen en løsning hvor der i en villa eller anden ejendom uden for Sundbygårds område etableres et særligt botilbud til en gruppe af beboere som ikke har fordel af bocentrets pædagogiske indsats. Forudsættes der etableret et tilbud til 8 beboere skønnes udgiften til drift at være 5,0 mill. kr. årligt mens udgifterne til anlæg – afhængig af muligheden for at købe en ejendom anslås at blive 5,0 – 8,0 mill. kr.

SAGSBESKRIVELSE

1. Beskrivelse af problemets omfang på Sundbygård.

Der er i forvaltningens indstilling om den generelle indsats på bocentrene over for beboere med misbrug gjort rede for, at misbrug hos psykisk syge er et stigende problem. Dette viser erfaringerne både inden for behandlingspsykiatrien og inden for socialpsykiatrien.

Der er samtidig henvist til en undersøgelse, som forvaltningen har foretaget. Undersøgelsen viste, at ca. 50 % af ansøgerne foruden deres psykiske sygdom havde et aktuelt alvorligt misbrugsproblem eller havde haft et sådant problem i deres sygdomshistorie.

Endelig er nævnt den undersøgelse, som bocentrene gennemførte i december 2003 i forbindelse med udarbejdelsen af den oprindelige indstilling til udvalget. Forvaltningen spurgte ved den lejlighed samtlige bocentre, hvor mange beboere på de enkelte bocentre, der havde et misbrug, og hvilken form for misbrug det drejede sig om.

I tabel 1 er vist antallet af beboere med misbrug på Sundbygård ifølge Sundbygårds optælling.

Tabel 1. Antal misbrugende beboere på Sundbygård.

Alkohol

Hash

Amfetamin mv.

Opiater

Blandingsmisbrug

I alt

Beboere i alt

11

4

1

2

17

35

170

Den optælling, som Sundbygård har foretaget viser, at en fjerdedel af Sundbygårds beboere har et alvorligt misbrugsproblem.

Sammenholdes dette tal med at ca. 50 % af ansøgerne til en bocenterplads har et alvorligt misbrug er der tale om en overraskende andel. Der synes således at være en gruppe af beboerne, der under opholdet på bocentret gradvis reducerer og ophører med deres misbrug, og at der således er en betydelig positiv effekt af bocentrets indsats. Dette svarer til ledelsens oplevelse.

Også på Sundbygård som på de øvrige bocentre omfatter misbruget hovedsagelig alkohol og hash. Der er imidlertid en betydelig gruppe af beboere, som har blandingsmisbrug, f.eks. af alkohol og hash eller af alle rusmidlerne på en gang.

2. Beskrivelse af Sundbygårds etablerede og planlagte tiltag til intensiveret indsats mod misbrug.

Det fremgår af Sundbygårds oplæg, at der allerede er iværksat en række tiltag for at intensivere og skræddersy løsninger for beboere med misbrug og at yderligere tiltag planlægges.

  • Sundbygårds værdigrundlag udtrykker tro på, at alle mennesker ønsker og evner at udvikle sig. Ud fra det er der i Sundbygårds udviklingsplan målsætninger om, at beboerne deltager i udviklende beskæftigelse, fritids- og uddannelsestilbud.
  • I udviklingsplanen er det målsat, at kontaktpersonerne til stadighed udvikler kompetence i at kommunikere med beboerne om følelsesmæssige forhold. Arbejdet med de målsætninger og de holdninger at "vi accepterer ikke misbrug", er den væsentligste indsats mod misbrug på Sundbygård.
  • Den pædagogiske indsats sigter på at støtte misbrugerne i en anderledes hverdag og tilbyde alternative aktiviteter og samvær. Dette medfører, at der hele tiden arbejdes pædagogisk med at får beboeren til at nedsætte eller ophøre med misbruget.
  • Det seneste år er der forsøgt med Nada øre-akupunktur, der følges op af gruppeterapi med psykolog.
  • Afdelingsledelserne har ofte misbrugsproblemer på dagsordenen. Her drøftes de negative følgevirkninger af misbruget i det sociale fællesskab, og det understreges, at ulovligheder vil blive politianmeldt. Sundbygård har et godt samarbejde med det lokale politi, der ønsker at støtte den målrettede indsats mod misbrug af euforisende stoffer.
  • En øget indsats for udvikling af kompetencer i misbrugsbehandling hos ledere og kontaktpersoner har foreløbig resulteret i, at 45 medarbejdere har gennemført kontaktpersonuddannelsen, og på nuværende tidspunkt er 15 medarbejdere tilmeldt FAF's kursus i "psykisk sygdom og misbrug".
  • I Sundbygårds budget 2004 er der afsat midler til, at yderligere 24 medarbejdere gennemgår kontaktpersonuddannelse samt 60.000 kr. til yderligere misbrugsundervisning.
  • I forbindelse med rekruttering og nyansættelser lægges der vægt på kompetencer inden for misbrugsbehandling.
  • Sundbygårds Udviklingsafdeling har i samarbejde med de enkelte afdelingsledelser nøje kortlagt misbrugets karakter og omfang. Med afsæt i denne kortlægning vil Sundbygård intensivere den individuelle indsats for at hjælpe de 23 % af Sundbygårds beboere, der har problemer med misbrug.
  • I Sundbygårds udviklingsplan 2004 – 2005 vil som mål fremgå:

Kvalitetsmålsætning:

  • Sundbygård finder det vigtigt at medvirke til, at beboere med misbrug kan reducere eller ophøre med deres alkohol og narkotiske stoffer.

Kvalitetsmål:

  • Udviklingsafdelingen danner sig et samlet overblik over misbrugets omfang og art, og fremsætter på den baggrund forslag til indsatsområder.
  • For alle beboere med misbrugsproblemer, skal de sociale handleplaner omfatte planlægning, der sigter specifikt på misbrugsreduktion eller ophør. Planen skal beskrive den faglige indsats, der ydes.
  • Der tilbydes supervision ved Udviklingsafdelingen til kontaktpersoner for beboere med misbrugsproblemer.
  • Der afsættes midler til, at kontaktpersoner til beboere med misbrug kan søge uddannelse inden for misbrugsområdet.

Sundbygård peger herudover på, at den væsentligste indsats er den, der ydes i hverdagen af den enkelte kontaktperson i samarbejde med beboeren, og at det er i udarbejdelsen af den sociale handleplan, at indsatsen skræddersyes.

3. Forslag om etablering af en "misbrugsfri" boenhed på Sundbygård.

Hermed fremlægges en model for, hvordan man inden for de eksisterende rammer på Sundbygård kan separere beboere med misbrug fra beboere, som ikke ønsker at leve med misbrug, jf. udvalgets beslutning af 3. marts 2004 om, at der skal udarbejdes en sådan model. Forslaget er udarbejdet af Sundbygårds ledelse i samråd med forvaltningen.

3.1. Forslagets indhold.

Det foreslås, at der på Sundbygård i en af de eksisterende boenheder etableres et specialtilbud til de skrøbelige og sårbare unge, for hvem samværet med misbrugende beboere udgør en trussel mod deres mulighed for at komme sig. Der tænkes her specielt på unge, der har lagt misbruget bag sig, men som har behov for specielle rammer og solid opbakning for ikke at få tilbagefald. Men målgruppen vil herudover kunne omfatte beboere, som af andre personlige eller sygdomsmæssige grunde ikke ønsker at bo i samme boenhed som beboere med misbrugsproblemer.

Visitationen til boenheden forudsættes at foregå internt på Sundbygård således at der kun visiteres beboere, som Sundbygård har et indgående kendskab til, og som man er sikre på fuldt ud har forståelse for tilbuddets rammer og indhold.

For at optages i boenheden skal beboeren aktivt og frivilligt søge dette specielle botilbud. Endvidere skal beboeren indgå en kontrakt (som pædagogisk redskab) som præciserer at anvendelse af ulovlige euforiserende stoffer medfører, at man må flytte til anden boenhed.

Beboeren skal herudover forpligte sig i forhold til de husordensregler samt den alkoholpolitik, der skal udarbejdes i boenheden. Disse skal adskille sig fra de øvrige boligers husordensregler ved ikke kun at gælde boligens fællesareal, men også den enkelte beboers værelse.

3.2.Væsentlige faktorer bag valget af model.

Der er ved valget af model bl.a. lagt vægt på følgende faktorer.

  • Modellen respekterer, at beboere i de socialpsykiatriske bocentre som altovervejende hovedregel ikke kan tvinges til at flytte fra deres bolig mod deres vilje, heller ikke internt, jf. gennemgangen af den tilgrundliggende lovgivning i den generelle indstilling om en forstærket indsats mod misbrug
  • Modellen respekterer udvalgets beslutning om, at den skal ligge inden for de givne rammer, idet den ikke kræver nogen personalemæssig opnormering eller andre omkostninger.
  • Modellen lever op til udvalgets beslutning om at beboere, der ikke ønsker at leve sammen med misbrugere kan vælge at separere sig fra denne beboergruppe.
  • Med modellen undgås stigmatisering og udstødelse af den mest ressourcesvage gruppe. Psykisk syge med misbrug
  • Modellen opretholder de positive erfaringer, der på Sundbygård er indhøstet med et mangfoldigt sammensat fællesskab. Det er Sundbygårds erfaring er, at langt de fleste psykisk syge beboere med misbrug responderer positivt på samvær med ikke misbrugende beboere.
  • Med modellen undgår man at påtvinge separation mellem beboere med og uden misbrug i boenheder, hvor sameksistensen og fællesskabet fungerer på trods af enkelte beboeres misbrug.
  • Med modellen undgår man at skabe "hard core" misbrugsmiljøer, hvor fællesnævneren er misbrug, og det at lægge misbruget fra sig derfor yderligere vanskeliggøres.
  • Den valgte model respekterer beboerens værelse som beboerens "egen bolig"
  • Hvis det lykkes at holde den planlagte boenhed misbrugsfri kan boenheden fremstå som en positiv rollemodel.

3.3. Problematikker i forbindelse med den valgte model.

  • Der er ikke på Sundbygård noget overblik over, hvor mange beboere, der i givet fald ville ønske at flytte til den foreslåede specielle boenhed. Der vil muligvis opstå problemer med at tilpasse behov og udbud, hvilket vil kunne give sig udslag i vakante boliger eller ventetidsproblematik.
  • Der findes ikke tomme boenheder på Sundbygård. Det betyder, at ved etablering af et specielt botilbud skal et eksisterende boafsnit med en størrelse på 17 – 20 værelser tømmes for beboere. Hvis der skal anvendes en sivemodel kan etablering af en sådan boenhed tage flere år, og i den forbindelse må man også forholde sig til, at boenheden ikke er attraktiv for målgruppen, før den er fuldt etableret.
  • Beboere i det foreslåede specialtilbud vil ikke være forpligtet i juridisk forstand i forhold til den indgåede aftale. Der kan derfor ikke gives nogen 100 % garanti til kommende beboere, om at der aldrig vil finde misbrug sted.

4. Etablering af særlige misbrugsenheder i tilknytning til de socialpsykiatriske bocentre.

Problemet med særligt udadreagerende psykisk syge misbrugere kendes på alle de socialpsykiatriske bocentre. Igangsættelse af en særlig indsats skal derfor rettes mod alle bocentrene. Organiseringen og d en fysiske udformning af sådanne enheder vil forvaltningen fremkomme med oplæg til udvalget om.

På baggrund af forvaltningens foreløbige overvejelser herom er nedenfor et konkrets løsningsforslag for Sundbygård. .

Sundbygård har i sine alternative overvejelser peget på at den bedste langtidsholdbare løsning er at gennemføre en gennemgribende forbedring af den boligmæssige standard. .

Sundbygård har herudover overvejet, hvordan der bedst kan etableres et tilbud til den meget lille gruppe af beboere, som ikke har gavn af den pædagogiske indsats, og som skaber negative problemer i det sociale fællesskab. Sundbygård peger på at man måske med fordel kan etablere et botilbud, som ledelsesmæssigt og administrativt hører under Sundbygård, men placeret fysisk uden for Sundbygård.

Etableringen af et sådant botilbud ligger uden for udvalgets præmis om modellen for at separere beboere med og uden misbrug skal ligge inden for givne rammer.

Forvaltningen har foretaget en yderligere konkretisering af Sundbygårds løst skitserede forslag til etablering af en særskilt boenhed, og har herunder også foretaget en beregning af de økonomiske konsekvenser.

Misbrugsenheden etableres i en stor villa eller anden ejendom beliggende i nærheden af Sundbygård. Der etableres et tæt samarbejde HS psykiatrisk hospital på Digevej og forvaltningens rådgivningscenter på Amager.

Der skal ansættes særskilt personale med grundlæggende kendskab til arbejdet med dobbeltdiagnoser. Målgruppen er varigt psykisk syge med et misbrug af opioider, herunder heroin og opium samt kokain amfetamin, stesolid, sovemedicin m.v.. Formålet

er at skabe et attraktivt bomiljø, som giver mulighed for udvikling og livskvalitet for en gruppe mennesker, som ikke har glæde af at bo sammen med personer, der ikke har de samme problemstillinger.

Personalet skal have forståelse for misbrugets natur og misbrugeres livsomstændigheder.

Der kan evt. tilbydes nedtrapning, hvor det er muligt at følge personen under nedtrapningen.

Formålet med indsatsen er at reducere misbruget, at mindske de fysiske- og psykiske skadevirkninger, samt etablere en kontakt til beboeren, som kan understøtte en udvikling af de sociale kompetencer.

Forudsættes der etableret et tilbud for ca. 8 beboere anslås udgifter til drifts 5,0 mill. årligt, mens udgifterne til anlæg skønnes at blive 5,0 - 8,0 mill. kr.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Det stillede forslag om etablering af en misbrugsfri boenhed på Sundbygård den af udvalget ligger inden for de bestående rammer og respekterer udvalgets forudsætning herom.

Såfremt ovennævnte alternative forslag om etablering af en misbrugsenhed i tilknytning til Sundbygård fremmes vil det have budgetmæssige konsekvenser.

ANDRE KONSEKVENSER

En gennemførelse af forslaget om en misbrugsfri boenhed indebærer bl.a. at en af Sundbygårds eksisterende afdelinger skal tømmes for beboere. En af konsekvenserne heraf kan blive, at der på Sundbygård i en periode vil stå tomme pladser med deraf følgende længere venteliste og forlængelse af ventetiden.

HØRING

Forslaget om etablering af en misbrugsfri boenhed har af Sundbygårds ledelse været rundsendt til samtlige berørte parter på Sundbygård.

Der har i høringsperioden været afholdt møde i Sundbygårds Centerråd, Samarbejdsudvalg og Beboerråd, hvor forslaget har været drøftet. Desuden er der modtaget skriftlige høringssvar fra såvel afdelingsledelser som lokale husmøder, ligesom der foreligger skriftlige høringssvar fra enkeltpersoner (beboere og pårørende).

Sundbygårds Beboerråd på beboerrådets møde d. 5. maj 2004

Der blev på beboerrådets udtrykt forskellige opfattelser. En beboerrådsrepræsentant mente, at det ville være en dårlig ide at lave en afdeling kun med misbrugere og separere dem fra de øvrige misbrugere, da misbruget så bare vil blive mere udbredt. Det vil være bedre at blande alle beboere, da misbrugerne ikke vil have særligt godt af at bo sammen med andre misbrugere og hele tiden have dem omkring sig.

En anden beboerrepræsentant gav udtryk for den modsatte opfattelse. Han syntes, at misbrugerne generer de andre beboere, og hvis man siger fra bliver man generet.

En tredje beboerrepræsentant gav udtryk for, at tonen kan blive grov, hvis man prøver at sige fra over for misbrugerne. Den pågældende beboer foreslog, at der skulle laves et forsøg over 5 år, med 2 boliger, hvor den ene udelukkende er tidligere misbrugere, og den anden er misbrugsfrit. Og så se hvordan det ville gå.

Dorrit Vestergård opsamlede de forskellige meninger i Beboerrådet til forslaget. Nogle synes, man skal oprette en bolig for dem som ikke vil bo sammen med misbrugere.

Der er også et forslag, at man skal gøre som det er i dag, med at der er nogle misbrugere i alle boligerne

Ekstraordinært Centerrådsmøde d. 29. april 2004.

Der udspandt sig en meget lang drøftelse om ledelsens oplæg.

Der var meget delte meninger om oplægget. En af pårørenderepræsentanter gav udtryk for, at der var meget godt i oplægget, men at der havde været meget kort tid til en så dybtgående diskussion.

En anden pårørenderepræsentant savnede i oplægget en omtale af, at der stod noget om trygge rammer for de svage og skrøbelige ikke-misbrugende beboere. Pegede på, at kriminalitet der følger med misbrug var et stort problem, herunder afpresning beboere imellem.

Flere pårørenderepræsentanter pegede på det problematiske i, at de beboere som tager mod tilbuddet om at flytte i den misbrugsfri enhed skal underkaste sig meget kontrol og fraskrive sig rettigheder.

Sundbygårds ledelse svarede herpå, at den aftale som indgås med beboeren som flytter i en misbrugsfri enhed ikke er juridisk bindende, men alene ment som et pædagogisk redskab. Understregede at aftale derfor må bygge på tillid.

Sundbygårds ledelse henviste i den forbindelse til, at det ifølge forvaltningen ikke er muligt med den gældende lovgivning at opsige beboere under § 92 tilbud.

En pårørenderepræsentant var ikke enig i denne fortolkning, men henviste til servicelovens § 96, der angiver, at botilbud, der er tilvejebragt efter serviceloven, herunder § 92 botilbud som Sundbygård, ikke er omfattet af lejelovgivningen.

Mente at dette giver mulighed for at flytte beboere uden accept, såfremt de får et tilsvarende værelse stillet til deres rådighed. Pårørenderepræsentanten bebudede at hun ville komme med oplæg til et andet løsningsforslag

Pårørenderepræsentantens løsningsforslag er præsenteret nedenfor (som det fremgår af bemærkninger, som forvaltningen har knyttet til dette forslag er forvaltningen ikke enig i pårørenderepræsentantens fortolkning af lovgivningen.

Den pågældende pårørenderepræse ntant savnede, at der stod noget i oplægget om, hvad Sundbygård vil gøre for at skærme de beboere, som er blandede med misbrugere og ikke misbrugere, og som bliver udsat for tyveri, afpresning mm.

Hun fik her tilslutning fra en anden pårørenderepræsentant, der mente, at der var stor forskel fra bolig til bolig, hvad der bliver gjort. Spurgte om ledelsen i sådanne tilfælde tager affære.

Sundbygårds ledelse bemærkede hertil, at man i sådanne tilfælde tager kontakt til den pågældende bolig. Understregede at Sundbygård har en misbrugspolitik, og at Sundbygård ofte får besøg af politiet. Tilføjede at der i øvrigt er mange myter om, hvad der sker i boligerne.

En beboerrepræsentant spurgte, hvad man har tænkt sig at gøre ved beboere med massivt misbrug, som ikke ønsker at gøre noget ved misbruget, og som generer medbeboere.

Sundbygårds ledelse svarede hertil, at hvis Sundbygårds tilbud ikke kan gavne beboeren, har man mulighed for at snakke med beboeren om et andet og mere gavnligt tilbud, og hvis der kan opnås enighed herom, vil beboeren blive indstillet til et andet tilbud.

Sundbygårds ledelse gjorde endvidere opmærksom på, at psykisk sygdom kan være så angstfremkaldende, at den syge finder måder at dulme den på. Det er netop derfor, at misbrugsprocenten er så høj blandt psykisk syge. Oftest er det de misbrugende, der har allermest behov for hjælp, men samtidig dér, hvor tilbuddene er ringest

En pårørenderepræsentant tolkede Sundbygårds oplæg som at Sundbygårds ledelse går ind for status quo, og at der sker en intensiveret indsats over for misbrugere.

Sundbygårds ledelse svarede herpå, at det er korrekt, at synspunktet er, at indsatsen skal intensiveres for misbrugere, der hvor misbrugeren er – og at ledelsen synes, at de beboere, hvor samværet med misbrugere udgør en trussel mod at komme sig, skal have mulighed for at komme væk fra det.

Særudtalelse fra pårørenderepræsentant Annette Gertung.

Annette Gertung gennemgår udtalelsen Sundbygårds model for en misbrugsfri afdeling. Mener at modellen er urealistisk ud fra de forudsætning, som modellen er baseret på, nemlig at beboere i et § 92 botilbud ikke kan opsiges mod deres vilje. Mener derfor, at oplægget reelt konkluderer, at status quo må opretholdes, men med en intensiveret indsats over for misbrugerne.

Annette Gertung henviser herefter til de problemer det giver at misbrugere og ikke misbrugere bor sammen og foreslår i stedet en model med en specialenhed målrettet til misbrugere, så der kan iværksættes en kvalificeret og intensiv indsats over for dem.

Annette Gertung henviser til servicelovens § 96, hvori det fastslås, at botilbud der er tilvejebragt efter serviceloven ikke er omfattet af lejelovgivningen samt til, at Den Sociale Ankestyrelse i en konkret afgørelse har tiltrådt, at et plejehjem kunne nedlægges og beboerne genplaceres på andre plejehjem.

Annette Gertung er derfor af den opfattelse, at der ikke er noget juridisk til hinder for en reorganisering af Sundbygård, hvor beboere flyttes mod deres vilje.

Forvaltningen skal hertil bemærke, at man ikke er enig med Annette Gertung i hendes i hendes fortolkning af serviceloven. Som der er gjort rede for i den generelle indstilling om en forstærket indsats omkring mennesker med psykisk sygdom og misbrug. Psykisk syge, der bor på de socialpsykiatriske bocentre er omfattet af den meget strenge regel i servicelovens § 109 e om tvangsmæssig flytning af borgere der af borgere med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne.

Denne bestemmelse indebærer reelt strengere betingelser for tvangsmæssig flytning end lejelovgivningen.

Forvaltningen mener heller ikke, at den afgørelse som den Sociale Ankestyrelse har truffet i en konkret kan anvendes i forbindelse med den reorganisering af Sundbygård, som Annette Gertung har forslået, idet der i den konkrete sag var tale om en nedlæggelse af et plejehjem, mens der i forhold til Annette Gertungs forslag alene er tale om interne flytninger af beboere.

Møde i Sundbygårds samarbejdsudvalg d. 4 .maj 2004.

Tilslutning til forslaget om etablering af en misbrugsfri enhed.

Møder og udtalelser fra beboerne i de enkelte huse.

Meget delte meninger om forslaget. En del beboere kan tilslutte sig forslaget, men der er også en del beboere, som giver udtryk for et ønske om at der etableres en egentlig misbrugsafdeling.

Sammenfatning af høringssvarene.

Sammenfattende for tilbagemeldingerne har været, at man hæftede sig ved alle de praktiske forhindringer for gennemførelse af en separationsmodel, når forudsætningen er, at givne rammer skal respekteres. Fra beboerrepræsentanter og pårørenderepræsentanter har synspunkterne delt sig mellem tilslutning til en model med en misbrugsfri enhed, som bygger på frivilligt tilvalg, som skitseret i ovennævnte forslag, og synspunkter om oprettelse af et specialtilbud til gruppen af misbrugere eller helt undlade at visitere misbrugere til Sundbygård.

BILAG

  • Sundbygårds oplæg af 19. april 2004.
  • De indhentede høringssvar, herunder diverse referater.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top