Mødedato: 04.08.2004, kl. 15:30

Forsøg med nye behandlingsformer i Københavns Kommune (Bilag)

Forsøg med nye behandlingsformer i Københavns Kommune (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. august 2004

 

10. Forsøg med nye behandlingsformer i Københavns Kommune (Bilag)

FAU 345/2004 J.nr. 345/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at de af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen opstillede kriterier for visitation til forsøget skal være gældende

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender at forsøget begrænses til at omfatte forsøg med Doman-, Family Hope Center- og ABA-metoderne

at familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender at bemyndige Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til hurtigst muligt efter udvalgets møde den 4. august 2004 at ansætte en projektleder til udvikling, styring og forankring af projektet.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget bemyndiger Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til at ansætte et firma specialiseret og certificeret i at yde supervision på ABA-træningsforløb hurtigst muligt. Superviseren skal deltage i udviklingen af konceptet, ansættelse af medarbejdere og visitation og senere supervisere parterne i forsøget.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der afsættes 2,5 mill. kr. til evaluering af ABA-forsøget.

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 16. juni 2004, at der skal etableres forsøg med nye behandlingsformer målrettet handicappede børn og unge i Københavns Kommune. Forsøget begrænses til at omfatte familier med børn i den daginstitutionssøgende alder, som ønsker at deres børn trænes efter Doman-, Family Hope Center- og ABA-metoderne. Forvaltningen har udarbejdet forslag til retningslinier for forsøget, der sikrer at forsøget lever op til de lovgivningsmæssige krav, samt udarbejdet en oversigt over de økonomiske konsekvenser. Der kan dog ikke gives et fuldstændigt overblik over de økonomiske konsekvenser, idet antallet af forsøgsdeltagere og variationen i deres handicap endnu ikke kendes.

SAGSBESKRIVELSE

Tidligere relevante FAU-beslutninger

  1. 19. marts 2003 - Forsøgsordninger efter servicelovens § 138, til forældre der træner et barn med hjerneskade i hjemmet. Henvendelse fra Foreningen til genoptræning af hjerneskadede børn og unge til kommunalbestyrelsen
  2. FAU 126/2003 J.nr. 126/2003, bilag 1.

     

    INDSTILLING OG BESLUTNING

    Familie-og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,

    at Familie-og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke deltager i, eller iværksætter forsøgsordninger efter servicelovens § 138, der vedrører alternative behandlingsformer, der ikke er godkendt og har en dokumenteret effekt. Herunder forsøgsordninger med hjemmetræning af børn med hjerneskade, Doman-metoden.

     

    Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2003

    Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:

    "Der gives efter lov om social service §138 mulighed for at støtte forældre, der optræner deres barn med hjerneskade i hjemmet. På det grundlag skal de forældre, der ønsker at optræne deres barn efter programmer udviklet af fysioterapeut Glenn Doman og The Institutes for the Achievement of Human Potential (IAHP) kunne ydes støtte til denne behandlingsform. Støtten til forældrene skal gives uden at det får indflydelse på de eksisterende dagbehandlingstilbud til gruppen af børn med hjerneskade, og skal ses som et supplement til at nedbringe den eksisterende venteliste.

    Da det efter Sundhedsstyrelsens notat af 5. juli 2001 er usikkert om IAHP behandlingen har tilstrækkelig effekt som behandlingsmetode, søges der tilladelse til, at der igangsættes et forsøg i Københavns Kommune for at søge videnskabelig dokumentation for metodens anvendelighed. Samtidigt skal FAF i den forbindelse arbejde for, at man igangsætter forsøg, der kan belyse om der kan udvikles bedre metoder end de der i dag anvendes overfor målgruppen af hjerneskadede børn.

    Forvaltningen bedes redegøre for, hvordan et sådant forslag kan finansieres og komme med en indstilling til FAU herom."

    Ændringsforslag blev tiltrådt med følgende stemmeafgivelse:

    MEDLEM

    FOR

    IMOD

    UNDLOD

    FRAVÆRENDE

    Frank Hedegaard, F

    X

    Rikke Fog-Møller, Ø

    X

    Manu Sareen, B

    X

    Taner Yilmaz, A

    X

    Finn Rudaizky, A

    X

    Thor Grønlykke, A

    X

    Bo Asmus Kjeldgaard, F

    X

    Michael Rosenmark, V

    X

    Jesper Schou Hansen, V

    X

    Majbritt Mamsen, C

    X

    Carl Christian Ebbesen, O

    X

    RESULTAT

    8

    0

    2

    1

    Jesper Schou Hansen (V) ønskede følgende protokolleret: "Venstre ønsker, at der ikke sker reduktion i de øvrige pasningsmuligheder"

    Et enigt udvalg ønskede at tilslutte sig protokolbemærkningen.

     

    ____________________________________________________________________

  3. 30. april 2003 - Doman-metoden. Etablering af forsøgsordning efter servicelovens §138
  4. FAU 224/2003 J.nr. 224/2003, bilag 2.

    Familie- og Arbejdsforvaltningen indstiller

    at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter hvorvidt udgiften til et Doman-projekt skal indgå på ønskelisten for budgetforhandlingerne for budgettet 2004.

     

    Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 30. april 2003

    Et enigt udvalg fremsatte følgende ÆF:

    "Udvalget konstaterer at der ikke på det nuværende budget er afsat penge til forsøg med alternative behandlingsmetoder i f t. hjerneskadede.

    Udvalget ønsker at det i forbindelse med budgetforhandlingerne om budgettet for 2004 drøftes om der skal afsættes en pulje til forsøg med alternative behandlingsmetoder."

    ________________________________________________________________________

  5. 16. juni 2004 - Medlemsforslag vedrørende hjemmetræning

FAU 326/2004, bilag 3.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Socialdemokraterne, Det radikale venstre, Centrumdemokraterne, Socialistisk folkeparti og Det konservative folkeparti ønsker at fremsætte nedenstående medlemsforslag:

Det foreslås, at der afsættes en pulje på 1,8 mill.kr. i 2004, hvorfra familier kan søge tilskud til træning af deres handicappede børn efter alternative behandlingsmetoder, som DOMAN-metoden, ABA-metoden m.v.

Betingelsen for at kunne modtage støtte er:

  1. at ansøger har fulgt relevante kurser på området samt at træningen foregår under supervision af til formålet uddannet personale
  2. at ansøger, der søger støtte til DOMAN-træning, accepterer at en bevilling til DOMAN- behandlingen er et alternativ til en institutionsplads.

Således kan et barn ikke modtage et tilbud i en specialinstitution eller være på venteliste hertil samtidig med, at der modtages støtte til DOMAN-træning.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bedes udarbejde et forslag til kriterier og retningslinier for at kunne opnå støtte, som forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Puljen finansieres i 2004 indenfor det beløb, som er afsat til specialpladser i Børneplanen.

Forsøget med alternative behandlingsmetoder er tidsbegrænset og skal evalueres, når forsøget udløber – dog senest den 1. april 2006.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2004

Bo Asmus Kjeldgaard (F) gjorde opmærksom på, at det er en fejl, at Centrumdemokraterne står med som forslagsstillere, da de ikke er repræsenteret i udvalget.

Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialdemokraterne og Det konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:

"at teksten "Det foreslås, at der afsættes en pulje på 1,8 mill. kr. i 2004" i medlemsforslaget erstattes med "Det foreslås, at der igangsættes et forsøg i 2004…"

og

at sætningen "Puljen finansieres i 2004 indenfor det beløb, som er afsat til specialpladser i Børneplanen" i medlemsforslaget erstattes med "Forsøget søges i 2004 finansieret af bevillingen til handicapområdet i 2004.""

Ændringsforslaget blev tiltrådt af et enigt udvalg.

Indstillingen blev med denne ændring tiltrådt.

 

Målgruppeafgrænsning

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår, at der lægges følgende generelle ansøgningskriterier for forsøget:

Generelle ansøgningskriterier

  1. Målgruppen er familier med børn med varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne.
  2. Målgruppen afgrænses endvidere til børn der i hele forsøgsperioden vil være i den daginstitutionssøgende alder.
  3. Der etableres et visitationsudvalg, der efter en individuel konkret vurdering af familiens samlede situation afgør, om det pågældende barn kan deltage i forsøget.
  4. Familien giver tilladelse til, at forvaltningen i forbindelse med visitationsudvalgets arbejde indhenter oplysninger om barnet fra andre myndigheder.
  5. Visitationsudvalget skal godkende ansøgerens forslag til behandlingsplan.
  6. Forsøget begrænses til at omfatte forsøg med Doman-, Family Hope Center- og ABA-metoden.
  7. Familierne skal acceptere at deltage i alle tiltag der har til formål at evaluere forsøget.
  8. Såfremt en eller flere af de involverede kommunale instanser vurderer, at der er forhold ved eller omkring det enkelte forsøg, som taler mod barnets tarv, skal forsøget bringes i overensstemmelse med de kommunale anvisninger eller stoppes.

Ad. 2) Forvaltningen indstiller, at målgruppen afgrænses til børn der i hele forsøgsperioden vil være i den daginstitutionssøgende alder, 0-6 år. Baggrunden for denne afgrænsning er at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ifølge styrelsesvedtægterne, er ansvarlige for børn og unge i den skolesøgende alder, 7-18 år. I denne forbindelse skal det nævnes, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen netop har besluttet at igangsætte forsøg med ABA-metoden. At forvaltningen foreslår at de børn der optages i projektet i hele forsøgsperioden skal være i den daginstitutionssøgende alder hænger sammen med at det i modsat fald vil være meget vanskeligt at evaluere på disse forsøg.

Ad. 3) Der etableres, jf. nedenfor et visitationsudvalg forankret i centralforvaltningen, der med udgangspunkt i barnets behandlingsplan og efter en individuel konkret vurdering af familiens samlede situation afgør, om det pågældende barn kan deltage i forsøget. I denne forbindelse vil forældrene ved ansøgningen om deltagelse i forsøget blive bedt om at give samtykke til at forvaltningen indhenter relevante oplysninger til brug for sagens behandling.

Ad. 4) Ansøgeren udarbejder forslag til behandlingsplan som vedlægges ansøgningsblanket.

Ad. 5) For at kunne sikre kvaliteten i og strukturerede rammer omkring de forsøg der igangsættes anbefaler forvaltningen, at forsøget begrænses til at omfatte forsøg med Doman-, Family Hope Center- og ABA-metoden.

Ad. 6) Familierne skal acceptere at deltage i alle tiltag der har til hensigt at evaluere forsøget (5-10 seancer).

Ad. 7) Såfremt en eller flere af de involverede kommunale instanser vurderer, at der er forhold ved eller omkring det enkelte forsøg, som taler mod barnets tarv, skal forsøget bringes i overensstemmelse med de kommunale anvisninger. I modsat fald kan visitationsudvalget beslutte at stoppe forsøget. Vedr. ankemuligheder i forhold til visitationsudvalgets afgørelser se næste afsnit om "visitation".

Udover de generelle ansøgningskriterier er der en række mere specifikke kriterier, som relaterer sig til om hvilken metode forældrene ønsker at anvende. Dette vil blive beskrevet i relation til de enkelte metoder som forvaltningen foreslår Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget at etablere forsøg omkring, ABA-, Family Hope Center- og Doman-metoden.

Visitation

Der etableres til formålet et særligt visitationsudvalg bestående af en repræsentant fra hvert handicapcenter, den socialfaglige tilsynskonsulent i kontoret for handicappede og psykisk syge, overlægen for kommunallægeordningen samt projektlederen. Opgaven for denne gruppe, er at vurdere de indkomne ansøgninger i forhold til de kriterier, der er opstillet ovenfor. Projektlederen er formand for visitationsudvalget. Der vil endvidere være behov for, at inddrage en psykiater i visitationsarbejdet. Det er ikke på nuværende tidspunkt muligt at afgøre, hvor stort behovet herfor bliver, og således ej heller udgiften hertil bliver.

For så vidt angår ABA-forsøg kan visitationsudvalgets afgørelse ikke ankes, idet der er tale om en udvidelse af serviceniveauet og altså ikke et tilbud, som kommunen efter lovgivningen er forpligtiget til at udbyde.

Visitationsudvalgets afgørelser kan for så vidt angår Doman- og Family Hope Center-forsøg ankes efter de almindelige regler til Det Sociale Nævn, jf. §121 i serviceloven. Baggrunden herfor er at forvaltningen har fået godkendt forsøgene jf. servicelovens §138, hvorfor tilbuddet er omfattet af de almindelige regler i serviceloven i øvrigt.

En eventuel anke har som udgangspunkt ikke opsættende virkning på visitionsudvalgets beslutning.

Organisering - generelt

Ansættelse af projektleder

Forvaltningen vurderer, at forsøgets omfang og karakter gør det nødvendigt at ansætte en projektleder for forsøget tilknyttet kontoret for handicappede og psykisk syge. Projektlederens opgave bliver at varetage den overordnede styring af opgaven samt at virke som forbindelsesled mellem de mange aktører i dette projekt. Projektlederen skal holde trådene samlet mellem børn, forældre, institutioner, trænere, supervisorer, visitatorer, social- og sundhedsfaglige konsulenter, ansatte i handicapcentrene og evaluatorer. Det vil ligeledes blive projektlederens ansvar at sørge for, at den viden der opsamles i forsøgsperioden videreformidles til og i den udstrækning det er hensigtsmæssigt implementeres i de øvrige institutionstyper.

Pris: ca. 450.000 kr. pr. år i en 2-årig periode. Det foreslås, at forvaltningen bemyndiges til at ansætte projektlederen hurtigst muligt efter Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde d. 4. august 2004.

ABA - organisering

Specifikke ansøgningskriterier

  1. ABA-træning tilbydes til børn med en diagnose indenfor autismespektret.
  2. Hvert barn tilbydes maksimalt 30 t. 'en-til-en-træning' pr. uge i daginstitutionen. I den resterende tid vil barnet indgå i de aktiviteter, der arrangeres for den børnegruppe, som barnet bliver tilknyttet. Ved træningslederens ferie (og korterevarende sygdom m.m.) overtager hjælpetræneren ansvaret for, at de mest basale træningsseancer udføres, dog maksimalt 2 t. pr. dag. Resten af tiden er barnet i børnegruppen.
  3. Som en del af træningskonceptet forventes det, at forældrene i fritiden udover træningen i daginstitutionen træner deres barnet i hjemmet ca. 10 t. pr. uge. Der ydes ikke lønkompensation til denne del.
  4. De forældre som i dag modtager et pasningstilbud til deres barn i en specialbørnehave men ønsker et ABA-tilbud i en almindelig daginstitution skal være opmærksomme på at kommunens fritagelse for betaling i specialbørnehaver ikke gælder på dette område. Der kan dog søges om hel eller devis betalingsfritagelse efter gældende regler. Ansøgning herom rettes til vedkommendes handicapcenter.
  5. Mindst én af forældrene (og helst begge) er forpligtiget til at deltage i supervision i 2 timer pr. uge (placeret indenfor normal arbejdstid), hvortil der kan ydes lønkompensation.

De børn som det særlige visitationsudvalg godkender som egnede til at deltage i forsøget tilbydes en plads i en almindelig børnehave eller integreret daginstitution. Barnet tilknyttes en almindelig børnegruppe men skal samtidig have adgang til et træningslokale, som kun benyttes til dette formål. Det foreslås om muligt at tilknytte flere ABA-børn til samme institution, hvilket forventes at kunne styrke det faglige niveau omkring opgaven – kræver at træningslokaliteterne er til stede.

Til hvert barn knyttes en træner, som er en uddannet pædagog, og som løbende uddannes og superviseres i anvendelsen ABA-metoden. I forbindelse med ansættelsen af trænere nedsættes et bredt og tværfagligt ansættelsesudvalg.

Derudover tilknyttes barnet en hjælpetræner i institutionen, som skal støtte træneren i barnets behandling. Hjælpetræneren er en medarbejder i den børnegruppe, som barnet er tilknyttet. Hjælpetræneren vil maksimalt 5 t. pr. uge deltage i træningen barnet, ligesom vedkommende vil være tilstede ved supervisionsmøderne.

Familien og medarbejderne vil modtage supervision i hele forsøgsperioden af en certificeret ABA-supervisor. Ifølge ABA-foreningen kan en supervisor supervisere ca. 10 trænere/familier.

Med hensyn til løsning af supervisionsopgaven kan det entens vælges at ansætte kommunens egen ABA-supervisor eller at købe ydelsen hos et privat firma.

Fordelen ved at ansætte kommunens egen ABA-supervisor er, udover at det er en forholdsmæssigt billigere løsning, at valget af denne løsning alt andet lige kan medvirke til at forankre erfaringerne med dette arbejde i organisationen.. Den potentielle ulempe er dels, at det kan være vanskeligt at finde en kvalificeret person i Danmark, dels at hele supervisionsopgaven, knyttes op på én person (afhængigt af antallet af forsøg), hvilket gør konstruktionen endog meget sårbar overfor ferie, sygdom, jobskifte, m.v..

Alternativt hyres et dansk firma specialiseret i netop denne opgave. Fordelen ved denne model er primært, større driftssikkerhed samt at supervisoren har et bagland med mulighed for sparring på opgaven. Ved valg af denne løsning kan der ligeledes søges om råd og vejledning i forbindelse visitation til forsøget samt til ansættelse af personale dog mod vederlag herfor. Pris: 1.240.000 kr. pr. år pr. 10 børn i ABA-træning. Denne pris er indregnet i de økonomiske beregninger.

Det foreslås, at forvaltningen bemyndiges til at vælge den løsning der efter en nærmere undersøgelse vurderes mest hensigtsmæssig.

Tidsplan

Etablering af ABA-forsøg i kommunens almindelige daginstitutioner kræver et omfattende planlægnings- og informationsarbejde ligesom en række medarbejdere i forvaltningen skal klædes på til udføre dette arbejde. Derfor vil forvaltningen foreslå, at der mens planl ægningsarbejdet pågår etableres en overgangsordning, hvor familier der allerede træner og i vid udstrækning p.t. selv finansierer udgifter forbundet hermed kompenseres for disse udgifter, indtil der kan etableres et kommunalt ABA-tilbud. Dette er helt i tråd med indholdet af brev sendt til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget fra formanden for ABA-foreningens bestyrelse, Joi Bay, der netop i erkendelsen af, at det er nødvendigt med et grundigt forarbejde, har forslået denne løsning, jf. bilag 6, s. 2 – Joi Bays brev nævner dog ikke at overgangsordningen skal begrænses til de forældrepar der allerede er i gang med ABA-træning.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller derfor, at der etableres en overgangsordning, hvor familier der allerede træner deres barn efter ABA-metoden kompenseres for deres udgifter forbundet hermed, dog således at der indenfor hver udgiftspost (fx supervision m.v.) maksimalt kan udbetales et beløb svarende til det der er beregnet for et ABA-tilbud i kommunens regi. Det indstilles, at overgangsordningen ikke omfattes af evalueringen, og at den kun gælder familier der allerede er i gang med træningen i privat regi.

Etablering af det egentlige ABA-forsøg foreslås iværksat senest pr. 1. januar 2005. Frem til denne dato skal der udover ansættelse af projektleder og ABA-supervisor samt etablering af visitationsudvalg, etableres kontakt til interesserede institutioner, uddannes personale samt afholdes informationsseminarer for forældre og personale m.fl.. Derudover skal der jf. nedenfor fastlægges et evalueringsdesign for ABA-delen af projektet.

Forsøget er tidsbegrænset frem til 1. april 2006. Der skal gøres opmærksom på, at der må forventes et betydeligt pres for at få ordningen forlænget, ikke mindst fra den gruppe forældre, hvis børn skal starte i skole august 2006.

Evaluering

Med henblik på evaluering af forsøget med ABA-træning af handicappede børn i normalområdets daginstitutioner, vil forvaltningen foreslå, at der indledes forhandlinger med Marselisborgcentret ved Århus med henblik på udarbejdelse af en særskilt evaluering af denne del af forsøget.

Forvaltningen har allerede rettet en uforpligtende henvendelse til Marselisborgcentret for at få en ide om prisniveauet for en sådan undersøgelse. Forvaltningen har, jf. bilag 7, bedt Marselisborgcentret komme med et bud på, hvad de forventer det vil koste at foretage en forskningsbaseret evaluering af et ABA-forsøg med 20 børn involveret. Fra udarbejdelse af evalueringsdesign til aflevering af evalueringsrapport går der ca. 2 år (august 2004 – august 2006).

Det forventes at evalueringen vil kunne give nogle vigtige retningspile vedrørende metodens effekt i forhold til de involverede børn og familier, samt være en indikator for om forsøget bør gøres til et permanent tilbud. Den forventes endvidere at kunne give nogle bud på hensigtsmæssigheden i den måde forsøget er organiseret på, og på hvad der kan skrues mere hensigtsmæssigt sammen. Det er ligeledes forvaltningens håb, at denne evaluering kan give nogle bud på, om den meget strukturerede måde at arbejde på bør have afsmittende effekt på de etablerede tilbud i kommunens institutioner.

Forvaltningen har i forbindelse med udarbejdelsen af dette notat været i kontakt med medarbejdere i flere af landets større kommuner, og det er på denne baggrund fornemmelsen at andre kommuner muligvis på forskellige måder kunne være interesseret i at indgå som part i en evaluering. Det er dog klart, at det er spørgsmål som skal afklares i de respektive kommuners direktioner og politiske organer.

Jævnfør bilag 7, er det Marselisborgcentrets vurdering, at en evaluering af et forsøg med 20 børn der trænes efter ABA-metoden, afhængigt af valg af evalueringsdesign, vil koste ca. 2,5 mill. kr..

Doman- og Family Hope Center - organisering

Efter visitation fra det særlige visitationsudvalg administreres forsøget i et samspil mellem handicapcentrene, som udbetaler ydelserne til familierne, tilsynsmyndighederne og projektlederen, der varetager den overordnede styring af forløbet, herunder kontakt til Socialministeriet der (via Marselisborgcentret) skal evaluere forsøget.

Specifikke ansøgningskriterier

Forvaltningen forslår, at der opstilles følgende specifikke kriterier for deltagelse i Doman- og Family Hope Center-forsøget

  1. En ansøgning om deltagelse i Doman- og Family Hope Center-træning er et tilbud til børn med medfødt eller erhvervet hjerneskade.
  2. En ansøgning om deltagelse i Doman- og Family Hope Center-træning er et alternativ til andre former for pasningstilbud, hvilket samtidig betyder at barnet ikke kan modtage eller stå på venteliste til andre former for pasningstilbud.
  3. Der kan ifølge serviceloven maksimalt bevilliges 37 timers tabt arbejdsfortjeneste om ugen. De 37 timer kan deles af forældrene.
  4. En forudsætning for at komme i betragtning til forsøget er, at ansøger fremsender en detaljeret behandlingsplan udarbejdet i samarbejde med en Doman- eller Family Hope Center-certificeret fagperson.
  5. Ansøger er endvidere forpligtiget til at sørge for, at der i hele forsøgsperioden modtages supervision af Doman- eller Family Hope Center-certificerede fagpersoner. I denne forbindelse skal der gøres opmærksom på, at der ikke kan ydes støtte til, jf. §28 i serviceloven, til udenlandsrejser, -ophold eller kurser i udlandet. Dette betyder, at såfremt der ikke forefindes relevante kurser i Danmark, vil ansøgere selv skulle afholde udgifter til rejser, ophold og kursusgebyr i fx USA. I denne forbindelse skal forældrene endvidere være opmærksomme på, at det kræver rimelige engelsk-kundskaber at følge disse kurser.
  6. En familie der ønsker at træne deres barn i eget hjem efter Doman- eller Family Hope Center-metoden skal acceptere, at der føres social- og sundhedsfagligt tilsyn i hjemmet efter behov, dog min. 6 gange årligt. Behovet fastsættes af tilsynsmyndighederne efter en individuel konkret vurdering.
  7. Ansøgere som mangler de kurser, det kræver for at komme i gang med Doman- eller Family Hope Center-træningen kan søge visitationsudvalget om en forhåndsgodkendelse. I dette tilfælde foretager visitationsudvalget en helhedsvurdering af familiens og barnets ressourcer. Såfremt familien vurderes at besidde de nødvendige ressourcer garanteres familien, at den efter at have uddannet sig i metoden og fået lagt en behandlingsplan sammen en Doman- eller Family Hope Center-certificeret fagperson, at de vil kunne modtage støtte til behandlingen. For at kunne indgå i forsøget skal det være muligt at træne efter metoden med tilhørende træningsplan udarbejdet i samarbejde med certificeret fagperson i minimum 12 måneder.

Tilsyn

Københavns Kommune er forpligtiget til at føre social- og sundhedsfagligt med ordningen. Ansvaret herfor placeres centralt i forvaltningen, i kontoret for handicappede og psykisk syge?. Forældrene skal give samtykke til at tilsynsmyndighederne indhenter relevante oplysninger om barnet fra andre myndigheder, herunder fx hospitaler.

Med udgangspunkt i de udarbejdede behandlingsp laner vil der ved de to typer tilsynsbesøg blive fokuseret på følgende:

Ved det sundhedsfaglige tilsyn foretages der en vurdering af barnets generelle fysiske og psykiske helbredstilstand, herunder en vurdering af barnets fysiske vækst og udvikling.

Formålet med det socialfaglige tilsyn er at sikre at barnets trænes indenfor de lovgivningsmæssige rammer samt at træningsmiljøet er trygt og fagligt forsvarligt.

Såfremt tilsynet vurderer at forhold taler mod barnets tarv kan spørgsmålet bringes op i visitationsudvalget, der kan udstede påbud om tilrettelse af forsøget og i yderste konsekvens beslutte at stoppe det enkelte forsøg.

Tidsplan

Efter forelæggelsen af denne indstilling i FAU, forventes det, at visitationsudvalget kan være klar til at behandle ansøgninger om støtte omkring 1. september 2004, hvorefter godkendte Doman- og Family Hope Center forsøg kan begynde at modtage støtte.

Forsøget etableres under Socialministeriets forsøgsordning (servicelovens §138), og forsøget er af Socialministeriet netop forlænget fra udgangen af 2004 til udgangen af 2005.

Det skal i denne forbindelse nævnes, at Københavns Kommune d. 9. juli 2004 modtog Socialministeriets godkendelse af at der kan iværksættes forsøg med hjemmetræning af handicappede børn efter Doman- og Family Hope Center-metoden, jf. bilag 5.

Der skal gøres opmærksom på, at der må forventes et betydeligt pres for at få ordningen forlænget udover 2005.

Evaluering

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har ønsket, at der blev rettet henvendelse til Socialministeriet med henblik på at få hjælp til evaluering af forsøget.

I den forbindelse kan det nævnes, at de forsøg som handler om hjemmetræning af handicappede børn, og som der skal søges godkendelse af i Socialministeriet vil blive en del af den undersøgelse, som Marselisborgcentret udarbejder for Socialministeriet. Denne undersøgelse har karakter af en spørgeskemaundersøgelse, som dækker alle de kommuner som er med i forsøget, p.t. 28 kommuner.

Forvaltningen foreslår, at der ikke iværksættes yderligere evalueringsforanstaltninger i Københavns Kommune.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Forsøgsordningen, omfattende de tre behandlingsformer: Doman, Family Hope Center samt ABA, består dels af en generel udgift og dels af nogle specifikke udgifter pr. behandlingsform.

Generelle udgifter

De generelle udgifter vedrører udgifter til ansættelse af en projektleder samt udgifter til evaluering af ABA-metoden.

Generelle udgifter

Beløb/ kr.

Ansættelse af projektleder

450.000 pr. år

Evaluering af forsøg med ABA-metoden

2.502.500

- afhængig af evalueringsdesign

Specifikke udgifter

De specifikke udgifter vedrører udgifter pr. barn pr. behandlingsmetode.

Forsøg med Doman- og Family Hope Center - metoden:

Prisen pr. Doman- og Family Hope Center-træningsforløb er ved udbetaling af lønkompensation for en indkomst på 250.000 kr. incl. 50 procent statsrefusion, fremgår af tabel 1.

Tabel 1: Gennemsnitspris pr. barn i Doman og Family Hope træningsforløb, kr. (2004-priser).

Indhold i træningsforløb

Udgift pr. barn pr. år.

Specialredskaber og materialer

20.700

2 hjælpere x 4 timer x 365 dage x 112 kr.

327.100

Kursus i Danmark om Doman-metoden

15.500

Dækning af tabt arbejdsfortjeneste

125.000

Social- og sundhedsfagligt tilsyn

14.400

I alt

502.700

Kilde: Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens egen vurdering.

Træningsforløb efter disse træningsmetoder beløber sig således til ca. 503.000 kr. pr. barn. Den gennemsnitlige udgift pr. barn er dog afhængig af hvilken lønkompensation, der udbetales til forældrene. Der kan maximalt udbetales lønkompensation for 37 t. pr. uge, som kan fordels mellem forældrene. Der kan ikke lægges loft over hvor høj en indkomst, der skal kompenseres for. I bilag 2 fremgår en nærmere beskrivelse af de forudsætninger, som ligeledes ligger til grund for denne indstilling.

Der er i gennemsnitsprisen for et træningsforløb indregnet en udgift til det lovpligtige tilsyn, som beløber sig til ca.14.400 kr. pr. barn pr. år.

Forsøg med ABA – metoden:

Prisen pr. ABA træningsforløb fremgår af tabel 2.

Tabel 2: Gennemsnitspris pr. barn i ABA-træning, kr. (2004-priser).

Aktivitet

Udgift pr. barn pr. år.

Træner a)

320.000

Hjælpetræner 7 t./uge x 166 kr./t. x 52 uger b)

60.600

Forventet udgift til daginstitutionsplads på normalområdet c)

61.000

Handicaptillæg til personale i daginst. d)

4.400

Tabt arbejdsfortjeneste til forældre ved mødeaktivitet samt supervision (2 timer pr. forældre pr. uge) 4 timer x 130 kr./t. x 52 uger e)

 

27.100

Materialer mv.

10.400

Udgift til supervision m.m.

124.000

I alt

607.500

Bemærkninger:

  1. Løn til træner svarer til udgiften til en støttepædagog m. 5 års erfaring 37 t./uge. Incl. pension m.v.
  2. Hjælpetræner forudsættes ansat 7 t. /uge (1 times træning dagligt samt 2 timers supervision) til samme timepris som træneren.
  3. Vægtet gennemsnit udfra en antagelse om at 1/3 af børnene som skal deltage i forsøget er under 3 år (=vuggestuetakst, 90.873 kr. pr. barn) og 2/3 af børnene er over 3 år (=børnehavetakst, 46.005 kr. pr. barn).
  4. Børnene vil blive tilknyttet en almindelig børnegruppe i daginstitution, men i ca. halvdelen af tiden opholde sig i et dertil indrettet træningslokale sammen med deres personlige træner. Personalet i gruppen vil skulle passe barnet udenfor træningsseancerne og i nogle tilfælde agere hjælpetrænere og erstatningstrænere ved sygdom, ferie og andet. Det forventes tillige, at en pædagogerne i gruppen vil skulle være barnets kontaktperson. I Aarhus kommune er man i forbindelse med deres forsøg er kommet til at stå overfor den problematik at de faglige organisationer har krævet, at der blev givet handicaptillæg til personalet i den almindelige børnegruppe samt at lederen af den pågældende institution ligeledes skulle have et tillæg.
  5. Timeprisen på 130 kr. er beregnet pba. en indkomst på 250.000 kr.

Kilde: Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens egen beregning bl.a. pba. indstilling fra arbejdsgruppe vedr. forslag til ABA-forsøg i Københavns Kommune.

Af tabel 2 fremgår det således, at der forventes en gennemsnitlig udgift pr. barn pr. år på ca. 608.000 kr.

Af hensyn til at kunne følge træningsforsøgenes udgiftsniveau tæt foreslås følgende:

Der oprettes en ny ramme på Budgetområde 6 - handicappede, fkt. 5.21 – Forebyggende foranstaltninger udelukkende til dette formål. Der oprettes ligeledes en ny kontoplan til rammen, og alle konti oprettes med cpr.nr.-krav, således udgifterne kan henføres til specifikke cpr.numre. Udgifter til tabt arbejdsfortjeneste konteres på ligeledes nyoprettede konti, på ramme 28.03, fkt. 5.01 – Kontanthjælp. Alle udgifter konteres via handicapcentrene. Den overordnede økonomistyring påhviler kontoret for handicappede og psykisk syge i samarbejde med ØPA 4, mens den daglige økonomistyring påhviler projektlederen.

Den samlede oversigt over udgifter til forsøg med alternative behandlingsformer i Københavns Kommune fremgår af tabel 3.

Tabel 3: Samlet oversigt vedrørende forsøgsordninger pr. år, kr. (2004-priser).

< TR>

Aktivitet

Udgift pr. år/ kr.

Projektleder

450.000

Evaluering af forsøg med ABA-metoden ca.:

2.502.500

Doman og Family Hope Center

Antal børn x 502.700

Integration med ABA

Antal børn x 607.500

Udover ovennævnte udgifter til Doman-, Family Hope Center- og ABA-træning skal der gøres opmærksom på at en del af disse børn må forventes i dag at modtage fysio- og ergoterapeutisk behandling i deres nuværende tilbud, fx en specialbørnehave. Udgifterne til dette er ikke indregnet i tabel 1-3, idet det ikke er muligt at opgøre behovet herfor, før de børn der skal deltage i forsøget kendes.

Der skal i øvrigt gøres opmærksom på, at det med de nuværende prioriteringer på det samlede handicapområde ikke vil være muligt at finansiere forsøget i 2005.

ANDRE KONSEKVENSER

Det vurderes, at forsøget vil give anledning til en revurdering af den indsats der er planlagt i Børneplanen. Idet det endnu er uklart hvilke og hvor mange børn, der vil komme til at deltage i forsøget, er det dog for tidligt at sige noget om omfanget af de justeringer, der skal foretages.

HØRING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter, at sagen sendes til høring i Det Sociale Brugerråd, Foreningen Hjerneaktiv (Doman), ABA-forum og Hjernebarnet (Family Hope Center). Det indstilles dog samtidig, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets stillingtagen i denne sag IKKE afventer tilbagemeldingerne fra disse organisationer. Såfremt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ønsker, at der på baggrund af tilbagemeldingerne fra organisationerne skal ske tilretninger af forsøget kan dette ske efterfølgende.

BILAG

  1. FAU 126/2003 – dagsorden og beslutningsreferat.
  2. FAU 224/2003 – dagsorden og beslutningsreferat.
  3. FAU 326/2003 – dagsorden og beslutningsreferat.
  4. A. Forslag til ansøgningsskema målrettet familier der ønsker, at deres handicappede barn trænes efter Doman- og Family Hope Center-metoden.
  5. B. Forslag til ansøgningsskema målrettet familier der ønsker, at deres handicappede barn trænes ABA-metoden.

  6. Kopi af Socialministeriets godkendelse af at der iværksættes forsøg med hjemmetrænings af handicappede børn i Københavns Kommune.
  7. Kopi af udkast til evalueringsdesign og prisoverslag fra Marselisborgcentret.
  8. Kopi af brev fra formanden for ABA-forum af 14. juni 2004.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top