Mødedato: 04.05.2005, kl. 15:30

Det Sociale Nævns praksisundersøgelse 2004 om anvendelse af arbejdsevnemetoden, hvor kommunen har truffet afgørelse i henhold til § 18 i pensionsloven

Det Sociale Nævns praksisundersøgelse 2004 om anvendelse af arbejdsevnemetoden, hvor kommunen har truffet afgørelse i henhold til § 18 i pensionsloven

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. maj 2005

 

 

8.      Det Sociale Nævns praksisundersøgelse 2004 om anvendelse af arbejdsevnemetoden, hvor kommunen har truffet afgørelse i henhold til § 18 i pensionsloven

 

FAU 192/2005  J.nr. 192/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen til efterretning.

                     

 

 

RESUME

Ved notat af den 17. juni 2004 orienterede forvaltningen Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om en forestående praksisundersøgelse om anvendelse af arbejdsevnemetoden i førtidspensionssager, som Det Sociale Nævn ville gennemføre i 2004.

 

Praksisundersøgelsen er nu gennemført og rapporten vedlægges i bilag.

 

Det Sociale Nævn har undersøgt grundlaget for påbegyndelse af førtidspension, men har ikke undersøgt den efterfølgende afgørelse om tilkendelse af eller afslag på førtidspension.

 

Praksisundersøgelsen synliggør alvorlige kvalitetsproblemer i sagsbehandlingen. Det skal dog hertil bemærkes, at praksisundersøgelsen er foretaget i førtidspensionsreformens implementeringsfase og det er forvaltningens opfattelse, at kvalitetsproblemerne og manglerne i sagsbehandlingen til dels må tilskrives dette.

 

Det Sociale Nævn er ifølge praksisundersøgelsen bl.a. uenig i 54% af  kommunens afgørelser om påbegyndelse af sag om førtidspension.

 

De problemer som Det Sociale Nævn påpeger i forbindelse med sagsbehandlingen, er i en vis udstrækning afhjulpet i den efterfølgende sagsbehandling, inden der er truffet afgørelse om førtidspension. Der kan således ikke konkluderes noget om rigtigheden af den senere afgørelse om førtidspension, men det må konstateres, at et vist antal sager har været påbegyndt på et for tidligt tidspunkt eller på et efter Det Sociale Nævns opfattelse utilstrækkeligt dokumentationsgrundlag, hvilket kan have medført at enkelte borgere har fået førtidspension på et efter Det Sociale Nævns opfattelse for tidligt tidspunkt.

 

Det Sociale Nævn har ikke undersøgt den endelige afgørelse om førtidspension, men det kan ikke udelukkes, at der er truffet afgørelser om tilkendelse af førtidspension, som Det Sociale Nævn ikke ville være enige i.

 

Forvaltningen har taget en række initiativer til at forbedre kvaliteten i sagsbehandlingen, jf. nedenfor.

 

Det Sociale Nævn har oplyst, at de på baggrund af praksisundersøgelsens resultater i løbet af 2005 vil gennemføre en opfølgningsundersøgelse for at konstatere, om de ændrede regler om førtidspension er blevet indarbejdet i tilstrækkelig grad, hvilket Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vil blive orienteret om.

 

SAGSBESKRIVELSE

Ved notat af den 17. juni 2004 orienterede forvaltningen Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om en forestående praksisundersøgelse om anvendelse af arbejdsevnemetoden i førtidspensionssager, som Det Sociale Nævn ville gennemføre i 2004.

 

Praksisundersøgelsen er afsluttet i december 2004.

 

Praksisundersøgelsen omfatter Københavns- og Frederiksberg Kommuner og vedrører anvendelse af arbejdsevnemetoden, hvor kommunen har truffet afgørelse om at påbegynde sag om førtidspension i henhold til pensionslovens § 18.

 

Behandlingen af førtidspensionssager efter førtidspensionsreformen 1. januar 2003 er uhyre kompliceret og består bl.a. som hovedregel af to afgørelses faser.

 

I første fase vurderer kommunen, om der er dokumentation for, at borgerens arbejdsevne kan forbedres f. eks. ved revalidering. Hvis dette ikke er tilfældet påbegyndes sag om førtidspension, jf. i øvrigt pensionslovens § 18:

 

Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om, at sagen overgår til behandling efter reglerne om førtidspension, når det er dokumenteret eller det på grund af særlige forhold er helt åbenbart, at pågældendes arbejdsevne ikke kan forbedres ved aktiverings-, revaliderings- og behandlingsmæssige samt andre foranstaltninger.

 

I anden fase træffer kommunen afgørelse om tilkendelse eller afslag på førtidspension, jf. pensionslovens § 20:

 

Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om tilkendelse af førtidspension, når det efter en samlet faglig vurdering af de foreliggende oplysninger må anses for dokumenteret, at en person ikke kan blive selvforsørgende, jf. § 16. Kommunalbestyrelsen kan samtidig beslutte, at en sag skal genoptages til vurdering på et senere fastsat tidspunkt.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om afslag på førtidspension, når det efter en samlet faglig vurdering af de foreliggende oplysninger må anses for dokumenteret, at en person ved konkret angivne arbejdsfunktioner enten umiddelbart eller ved en nærmere angivet indsats, jf. § 16, kan blive selvforsørgende.

Stk.3. Udeladt.

 

Sager om førtidspension skal behandles efter arbejdsevnemetoden og der skal udarbejdes ressourceprofil, inden der træffes afgørelse om at påbegynde sag om førtidspension efter lovens § 18.

 

Det sociale Nævn har i sin praksisundersøgelse alene undersøgt om betingelserne for at påbegynde sag om førtidspension jf. pensionslovens § 18 er opfyldt (første fase).

 

Det Sociale Nævn har således ikke undersøgt om forvaltningens efterfølgende afgørelse om tilkendelse eller afslag på førtidspension er korrekt (2. fase).

 

Praksisundersøgelsen omfatter 39 sager, hvoraf de 36 er fra Københavns Kommune, men kan have betydning for ca. 2.000 pensionsansøgere pr. år.

 

Praksisundersøgelsen omfatter ikke sager fra handicap- eller rådgivningscentrene.

 

Praksisundersøgelsen synliggør alvorlige kvalitetsproblemer i sagsbehandlingen.

 

Praksisundersøgelsen viser således, at borgeren er utilstrækkeligt inddraget i ressourceprofilen i 15% af sagerne, ligesom ressourceprofilerne er utilstrækkeligt belyst i 46% af sagerne.

 

Endvidere viser praksisundersøgelsen, at der ikke er udarbejdet ressourceprofil i 33% af § 18 afgørelserne. Det fremgår dog af praksisundersøgelsen, at "at ressourceprofilen er udarbejdet til brug for den senere afgørelse om pension."

 

Praksisundersøgelsen viser også, at der mangler skriftlig afgørelse i 29 % af sagerne og at datoen for beslutningen om påbegyndelse af sag om førtidspension mangler i 10% af sagerne.

 

Det Sociale Nævn er ifølge praksisundersøgelsen uenig i 54% af  kommunens afgørelse om påbegyndelse af sag om førtidspension. De problemer som Det Sociale Nævn påpeger i forbindelse med § 18 afgørelserne, er i en vis udstrækning afhjulpet i den efterfølgende sagsbehandling, inden der er truffet afgørelse om førtidspension. Der kan således ikke konkluderes noget om rigtigheden af den senere afgørelse om førtidspension, men det må konstateres, at et vist antal sager har været påbegyndt på et for tidligt tidspunkt eller på et efter Det Sociale Nævns opfattelse utilstrækkeligt dokumentationsgrundlag, hvilket kan have medført at enkelte borgere har fået førtidspension på et efter Det Sociale Nævns opfattelse for tidligt tidspunkt. Som tidligere anført har Det Sociale Nævn ikke undersøgt den endelige afgørelse om førtidspension.

 < ![endif]>

De undersøgte sager er fra 2003 – dvs. i førtidspensionsreformens implementeringsfase.

 

Det Sociale Nævn har oplyst, at de på baggrund af praksisundersøgelsens resultater i løbet af 2005 vil gennemføre en opfølgningsundersøgelse for at konstatere, om de ændrede regler om førtidspension er blevet indarbejdet i tilstrækkelig grad, hvilket Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vil blive orienteret om.

 

Forvaltningen har i brev af den 16. december 2004 kommenteret praksisundersøgelsen overfor Nævnet (bilag) og har gjort gældende:

·        at forvaltningen finder, at praksisundersøgelsen peger på store og alvorlige mangler i sagsbehandlingen

·        at det er forvaltningens opfattelse, at disse mangler i sagsbehandlingen ikke har været af en karakter, der har medført at afgørelserne i de undersøgte sager kan anses for ugyldige, ligesom det ikke er muligt udfra undersøgelsen at se præmisserne for Det Sociale Nævns konklusioner

·        at forvaltningen hæfter sig ved, at praksisundersøgelsen vedrører sager, der er afgjort i 2003

·        at der på dette tidspunkt ikke var vejledende retningslinier fra Det Sociale Nævn og Ankestyrelse, og der forelå heller ingen principielle afgørelser om lovens fortolkning

·        at forvaltningen efterfølgende har taget en række kvalitetsforbedrende initiativer, som forvaltningen forventer i væsentlig grad vil have afhjulpet manglerne i sagsbehandlingen

·        at det derfor er forvaltningens opfattelse, at den praksisundersøgelse som Det Sociale Nævn angiveligt vil foretage medio 2005 vil vise et væsentligt bedre resultat.

 

Forvaltningen har taget følgende kvalitetsforbedrende initiativer:

·        Der er udsendt et nyhedsbrev til lokalforvaltningen den 17. december 2004 med praksisundersøgelsen som hovedtema

·        Samtlige koncepter er revideret, og der er den 7. februar 2005 udsendt en konceptvejledning og en detaljeret procesbeskrivelse af en ny førtidspensionssag til lokalforvaltningen.

·        Der er anmodet om 600.000 kr. på budgettet for 2006 og 100.000 kr. de følgende år til efteruddannelse af teammedarbejderne i førtidspensionsreglerne

·        Der er afholdt et dialogmøde med 2 repræsentanter fra lokalforvaltningen henholdsvis den 31. januar 2004 og den 2. februar 2005 med praksisundersøgelsen som hovedtema

·        Der er afholdt møde den 17. februar 2005 hvor lægekonsulenterne samt 1 teamchef fra hvert af lokal-, handicap- og rådgivningscentrene var inviteret, hvor praksisundersøgelsen også vil indgå. 

·        Centralforvaltningen er i gang med en dialogrunde i lokalforvaltningen, som dels omfatter undervisning af teammedarbejderne og dels deltagelse i pensionsteammøder. Praksisundersøgelsen inddrages heri.  

·        Det er aftalt med Det Sociale Nævn, at Centralforvaltningen også i 2005 får kopi af samtlige afgørelser om førtidspension.

 

ØKONOMI

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        Det Sociale Nævns praksisundersøgelse

·        Forvaltningens brev af den 16. december 2004 til Det Sociale Nævn

·        Nyhedsbrev nr. 8 af den 17. december 2004

 

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Vicedirektør

 

 

 


 

Til top