Mødedato: 04.05.2005, kl. 15:30

Særlig indsats overfor svært problematiske stofmisbrugere på Vesterbro

Særlig indsats overfor svært problematiske stofmisbrugere på Vesterbro

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. maj 2005

 

 

17.      Særlig indsats overfor svært problematiske stofmisbrugere på Vesterbro

 

FAU 191/2005  J.nr. 191/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der iværksættes en særlig gadeplansindsats overfor svært problematiske stofmisbrugere på Vesterbro i 2005,

 

at udgifterne til projektet på i alt 520.000 kr. finansieres dels med 400.000 kr. af de uforbrugte tilskudsmidler fra 2004 fra Socialministeriets satspuljetilskud til Støtte- og kontaktpersoner for hjemløse – gadeplansprojektet – efter ansøgning til Socialministeriet og dels af 120.000 kr. af de overskydende midler fra sundhedsprojektet (funktion 5.45).

 

RESUME

30-50 stofmisbrugere på Indre Vesterbro opleves som svært kaotiske og voldelige i deres adfærd, hvilket skaber utryghed blandt beboerne i området. På nuværende tidspunkt findes der ikke tilbud i det etablerede sociale hjælpesystem, som kan rumme eller fastholde denne gruppe.

 

Det er derfor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens anbefaling, at der iværksættes en særlig indsats med det formål at afdække og dokumentere, hvori problemerne med denne gruppe mere konkret består. Indsatsen vil primært foregå som gadeplansarbejde i tæt samarbejde med den eksisterende gadeplansindsats.

 

Mål for indsatsen:

·        At opsøge og få kontakt til gruppen

·        At afdække og dokumentere gruppens historie socialt og misbrugsmæssigt

·        At afdække og dokumentere gruppens behov for hjælp

·        At afdække og dokumentere beboernes og politiets opfattelse af problemerne med gruppen

·        At afdække og dokumentere beboernes og politiets forslag til løsninger

·        At motivere til og koordinere at tilbud etableres i forhold til de personer, det er muligt at tilbyde hjælp indenfor de eksisterende rammer

 

Hensigten er, at indsatsen skal være tidsbegrænset til indeværende år og bestå af to medarbejdere, der skal opsøge målgruppen og de medarbejdere, der har haft med gruppen at gøre, med det formål at udarbejde en rapport baseret på den indsamlede viden om gruppen og dens behov for hjælp.

 

De samlede udgifter ved indsatsen anslås til 520.000 kr., hvilket giver en enhedspris pr. bruger på 10.400 kr. ved 50 brugere. Finansieringen foreslås primært dækket indenfor rammen af Socialministeriets satspuljetilskud ved anvendelse af ikke forbrugte tilskudsmidler i 2004, samt gennem anvendelse af overskydende midler afsat til sundhedsteamet (særlig indsats overfor marginaliserede hjemløse misbrugere).

SAGSBESKRIVELSE

I den senere tid har en gruppe på 30 til 50 stofmisbrugere på Indre Vesterbro haft en særlig problematisk adfærd. Der er overvejende tale om yngre personer i alderen 20 til 35 år med overvejende arabisk eller nordafrikansk herkomst. Gruppen har en svært kaotisk adfærd grundet et massivt blandingsmisbrug, hvor kokain udgør en væsentlig del. De karakteriseres som latent aggressive og med meget dårlig fornemmelse for almindelig social adfærd.

 

I løbet af efteråret og vinteren 2004 kom der fokus på gruppen i forbindelse med nogle borgermøder på Vesterbro, hvor beboerne, politiet og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen var repræsenteret. Her kom det frem, at beboerne i området er utrygge ved gruppen. De opholder sig i private opgange og gårde, hvorfra beboerne ikke tør sende dem bort fra. Politiet oplever ligeledes problemer, idet gruppen ikke følger politiets henstillinger, og virker upåvirkede af at få bøder. På Mændenes Hjem er gruppen også meget tydelig, idet den er involveret i en betydelig del af de voldelige/truende episoder, der forekommer på stedet.

 

Gadeplansmedarbejdere fra Kontaktstedet Mændenes Hjem har forsøgt at få kontakt til gruppen, men har oplevet, at det er meget svært at komme i dialog med medlemmerne af gruppen på grund af deres kaotiske adfærd. Det er således uklart, hvori deres reelle behov består, og på nuværende tidspunkt findes der ikke tilbud i det etablerede sociale hjælpesystem, som kan rumme dem.

 

Med det formål at afhjælpe de generelle problemer med stofmisbrugere på Vesterbro blev der 2004 nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra politiet, Bygge- og Teknikforvaltningen samt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Arbejdsgruppen har på sine seneste møder diskuteret ovenstående problematik.

 

Afledt heraf er det Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfattelse, at der bør iværksættes en særlig indsats med det formål at afdække og dokumentere, hvori problemerne med gruppen mere konkret består.

 

Det er hensigten, at indsatsen skal være tidsbegrænset til indeværende år, og bestå af to medarbejdere, der skal opsøge målgruppen og de frontmedarbejdere, der har haft med målgruppen at gøre med det formål at indsamle viden om gruppen. Herudover skal de øvrige beboeres og politiets oplevelser af problemerne afdækkes og dokumenteres, og der skal udarbejdes perspektiver for mulige løsninger. Arbejdet skal munde ud i en rapport, der sammenfatter den indsamlede viden om gruppens hjælpebehov. Denne viden skal bruges til afklaring af, hvori eventuelle fremadrettede tiltag kan bestå.

 

Viser det sig derudover, at der i gruppen skulle være nogen som medarbejderne kan motivere til at modtage tilbud, bliver det også gademedarbejdernes opgave at stå for koordineringen af at en sådan proces startes op umiddelbart i samarbejde med lokal- og rådgivningscenter på Vesterbro samt gadeplansindsatsen i øvrigt.

 

 Mål for indsatsen

-         At opsøge og få kontakt til gruppen

-         At afdække og dokumentere gruppens historie socialt og misbrugsmæssigt

·        Via direkte kontakt

·        Via sagsbehandlere og andre frontmedarbejdere

-         At afdække og dokumentere gruppens behov for hjælp

·        Via direkte kontakt

·        Via sagsbehandlere og andre frontmedarbejdere

-         At afdække og dokumentere beboernes og politiets opfattelse af problemerne

·        Via beboerrepræsentanter i området

·        Via politifolk der arbejder i lokalområdet

-         At afdække og dokumentere beboernes og politiets forslag til løsninger

·        Via beboerrepræsentanter i området

·        Via politifolk der arbejder i lokalområdet

-         At motivere og koordinere at tilbud etableres i forhold til personer, som det er muligt at tilbyde hjælp indenfor de eksisterende rammer

 

Konkret forankres indsatsen i Rådgivningscenter Vest, hvor medarbejderne har deres daglige base. Den ene medarbejder udpeges til at være ansvarlig for den dokumenterende del af opgaven.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens kontor for Voksne med særlige behov varetager det overordnede projektansvar.

 

Der forudsættes et tæt samarbejde med gadeplansindsatsen, politiet, Kriminalforsorgen, Lokalcentret og Rådgivningscentret Vest.

 

Samarbejdsparterne omkring målgruppen har erklæret sig positive overfor ovenstående projektbeskrivelse. Følgende parter er blevet adspurgt:

·        Kriminalforsorgen (Københavns Fængsler)

·        Politi (Station City)

·        Lokalcenter Vesterbro

·        Rådgivningscenter Vest

·        Bygge- og Teknikforvaltningen

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Indsatsen er tidsbegrænset til indeværende år, og de samlede udgifter anslås til 520.000 kr., jf. tabel 1.

 

Tabel 1. projektomkostninger

2 medarbejdere i 8 måneder

470.000 kr.

Øvrige driftsudgifter (transport, telefon mm.)

  50.000 kr.

I alt

520.000 kr.

 

2.1 Finansiering

Udgiften afholdes på B04 på funktion 6.51, Administration og foreslås finansieret af overskydende tilskudsmidler fra det af Socialministeriet finansierede gadeplansprojekt på funktion 5.53, Kontaktperson- og ledsagerordning (400.000 kr.), samt ledige midler budgetteret til videreførelse af sundhedsprojektet på funktion 5.45, Behandling af stofmisbrugere (120.000 kr.).  

 

Anvendelse af de uforbrugte tilskudsmidler på funktion 5.53, Kontaktperson- og ledsagerordning til det omhandlede formål forudsætter Socialministeriets godkendelse.

 

Overskydende midler for sundhedsprojektet (funktion 5.45) skyldes en mindre forsinkelse af etableringstidspunkt.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Ingen.

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                         Torben Brøgger


 

Til top