Mødedato: 04.05.2005, kl. 15:30

Daginstitutioner med økonomiske problemer (Bilag)

Daginstitutioner med økonomiske problemer (Bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. maj 2005

 

 

15.      Daginstitutioner med økonomiske problemer (Bilag)

 

FAU 204/2005  J.nr. 204/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, 

 

at til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter redegørelse om daginstitutioner med økonomiske problemer.

 

RESUME

Jesper Schou Hansen bad på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde d. 2. februar 2005 om at få et drøftelsespunkt på dagsordenen til et kommende møde om institutioner i økonomisk knibe og institutioner med opsparing.

 

Lokalcentrene har vurderet, hvilke institutioner, der har økonomiske problemer og peger på 36 daginstitutioner med aktuelle økonomiske problemer, svarende til knap 7 procent af daginstitutionerne.

 

For 22 af de 36 institutioner vurderer lokalcenteret, at der er behov for særlig økonomisk og administrativ støtte, svarende til ca. 4 procent af institutionerne.

 

Hovedparten af lokalcentrene anfører, at det nye lønsystem har været medvirkende til de økonomiske problemer, idet institutionerne har haft vanskeligt ved at få overblik over udgiftsudviklingen.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at en del af mindreforbruget på reservepuljen på 2,7 mill. kr. kan anvendes til at støtte institutioner med generelle økonomiske problemer.

 

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens lokalcentre har i februar og marts måned behandlet daginstitutionernes regnskaber for 2004, og har på det grundlag fastsat den enkelte institutions overførsel af mer- eller mindreforbrug til 2005.

 

I forbindelse med overførslerne og opgørelserne af institutionernes eventuelle merforbrug har lokalcentrene vurderet, hvilke institutioner, der har økonomiske problemer.

 

Oversigt over omfanget af institutioner med økonomiske problemer

Samlet set peger lokalcentrene på 36 daginstitutioner med aktuelle økonomiske problemer, svarende til ca. 7 procent af institutionerne.

Bydel

Institutioner med økonomiske problemer

Heraf institutioner, der kan have behov for særlig støtte

Bispebjerg

1

0

Brønshøj-Husum

5

4

Christianshavn

1

1

Indre By

1

1

Indre Nørrebro

5

1

Indre Østerbro

2

2

Kgs. Enghave

0

0

Sundby Nord

6

2

Sundby Syd

1

1

Valby

1

1

Vanløse

2

0

Vestamager

1

1

Vesterbro

5

5

Ydre Nørrebro

5

3

Ydre Østerbro

0

0

I alt

36

22

 

De 36 institutioner med økonomiske problemer er oplistet i bilag 1.

 

I en del tilfælde har lokalcenter og institutionen lagt en handlingsplan, der sikrer, at institutionen kan rette op på deres underskud enten i løbet af 2005 eller inden for en kortere årrække. For 22 af de 36 institutioner vurderer lokalcenteret dog, at der er behov for særlig støtte, svarende til ca. 4 procent af daginstitutionerne under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

Forklaringer på institutionernes økonomiske problemer

Lokalcentrene peger på forskellige forklaringer på at institutionerne aktuelt har økonomiske problemer, og for hovedparten af institutionerne er der tale om sammenfald af flere forskellige forhold:

 

Forklaringer relateret til personale / lønudgifter

·        Højt sygefravær eller langtidssygdom (nævnes i fht. 11 institutioner)

·        højt vikarforbrug (4)

·        Manglende styring af vikarforbrug (3)

·        Manglende styring af lønforbrug (4)

·        Lønforbrug generelt (7)

·        Rengøringsudgifter (2)

·        Afskedigelsessag / fratrædelsesordning (3)

·        Andre særlige personalesager (1)

·        Merudgift til feriepenge (3)

·        Stor personaleudskiftning (4)

·        Manglende refusion fra andre kommuner (5)

 

Hovedparten af lokalcentrene anfører, at det nye lønsystem har været medvirkende til de økonomiske problemer, idet institutionerne har haft vanskeligt ved at få overblik over udgiftsudviklingen.

 

Forklaringer relateret til pladssituation / børnegruppen

·        Tomme pladser (6)

·        Tilpasning til større nednormering af børnetallet (1)

·        Mange børn med særlige behov (2)

 

Forklaringer relateret til øvrige udgifter

·        Udgifter til fysiske faciliteter / inventar (10)

·        Vedligeholdelse (3)

 

I fht. de enkelte forklaringer vedr. løn og personale er der et tæt overlap mellem sygefravær og vikarudgifter, som er den mest udbredte forklaring på økonomiske problemer. For en mindre gruppe institutioner er der desuden en problemstilling i forhold til manglende styring af vikar- eller lønforbrug. En del institutioner (7) har et generelt højt lønforbrug, og lokalcenter og institution er typisk i gang med en nærmere gennemgang af lønudgifterne. To institutioner har haft høje udgifter til rengøringsleverandør, der har medvirket til et merforbrug.

 

Enkelte institutioner har haft afskedigelsessager eller andre særlige personalesager, som har belastet budgettet. Desuden nævnes engangsudbetaling af feriepenge til tidligere medarbejdere og stor personaleomsætning som forhold, der medfører merudgifter for institutionen.

 

Endelig er der i en del tilfælde institutioner, der midlertidigt får et underskud på grund af ventetid på behandling af sygedagpengerefusion i andre kommuner.

 

Generelt har forklaringerne relateret til løn - og personaleforbrug karakter af engangs- eller kortvarige problemstillinger, og der er kun i begrænset omfang tale om at institutionerne har strukturelle eller styringsmæssige problemer. Det skal dog bemærkes, at forholdene omkring det nye lønsystem har givet de kommunale daginstitutioner styringsmæssige vanskeligheder. Desuden kan der være et sammenfald af problemer, der medfører, at institutionen har brug for særlig hjælp.

 

Mht. pladssituationen har tomme pladser i 6 tilfælde givet anledning til problemer i institutionerne, ligesom tilpasningen i forbindelse med nednormering i et enkelt tilfælde har medført et underskud. For enkelte institutioner peger lokalcenteret på at børnegruppens sociale sammensætning belaster institutionen.

 

Endelig har en gruppe institutioner haft ekstraordinære udgifter til institutionens øvrige drift. Enten på grund af større renovering eller ombygning af legeplads eller andre faciliteter, eller på grund af udskiftning af hvidevarer og andet inventar. I 3 tilfælde nævner lokalcenteret institutionens generelt høje vedligeholdelsesudgifter som en del af forklaringen på underskuddet. Generelt peger forklaringerne vedr. institutionens øvrige drift på at der er tale om engangsudgifter.

 

Behov og muligheder for økonomisk støtte

Ud af gruppen på 36 institutioner med økonomiske problemer er der aktuelt en gruppe på 22 institutioner, der efter lokalcentrenes umiddelbare vurdering kan have behov for økonomisk støtte. Ud fra ovenstående gennemgang af forklaringerne på de økonomiske problemer er der primært behov for støtte i form af engangsbeløb. Forvaltningen har forskellige muligheder for at støtte institutioner med økonomiske problemer, herunder:

 

·        Lokalcentrenes bufferpulje

·        Reservepulje i forbindelse med ny økonomifordelingsmodel

 

Lokalcentrenes bufferpuljer

De lokale centre råder over en mindre pulje til hjælp til de institutioner, der rammes hårdt af et sammenfald af uheldige omstændigheder. Det kan eksempelvis være institutioner, der er ramt af stort sygefravær og personaleudskiftning eller alvorlige uforudsete begivenheder, som rammer institutionen. Samlet set udgør puljen 5,4 mill. kr. for hele byen. Ansøgninger behandles efter en konkret individuel vurdering. Flere af institutionerne med økonomiske problemer har modtaget midler fra bufferpuljen.

 

Reservepulje i forbindelse med ny økonomifordelingsmodel

Denne pulje er oprettet som hjælp til de institutioner, der har svært ved at tilpasse sig til økonomifordelingsmodellen, der blev indført i 2004. De institutioner der kan komme i betragtning, er institutioner, der skal afgive midler i forbindelse med den ny økonomifordelingsmodel og som ikke har haft handlemuligheder for at komme på plads.

 

I henhold til beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget er reservepuljen afsat til at hjælpe institutioner, der mister midler i forbindelse med den ny økonomifordelingsmodel. Imidlertid har en del institutioner med generelle økonomiske problemer ikke mistet midler i forbindelse med den ny økonomifordelingsmodel. Dermed er de pågældende institutioner ikke været dækket af puljens formål. Imidlertid blev der i 2004 kun brugt 3,2 mill. kr. af de 4 mill. kr., der var afsat til reservepuljen i 2004. Med overførsel af 1,9 mill. kr. ubrugte midler fra 2003 var der samlet set et mindreforbrug på reservepuljen i 2004 på ca. 2,7 mill. kr., der søges overført til 2005 (Indgår i overførselsanmodningen tiltrådt i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 6. april 2005 (FAU 156/2005)), og selv om tilpasningen til økonomifordelingsmodellen øges i 2005 og 2006, vurderer forvaltningen, at en del af puljen kan anvendes til at støtte institutioner med generelle økonomiske problemer.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil derfor foretage en nærmere vurdering handlemulighederne for institutioner med økonomiske problemer med henblik på at støtte institutioner, der har et særligt behov. Udgiften foreslås finansieret via reservepuljen (kontonr. 3714201203).

 

"Kastanjens" økonomiske problemer

"Kastanjen" (Erik Ejegodsvej 5) er en af de fem institutioner på Vesterbro, der har økonomiske problemer, og som kan have behov for støtte. Ønsket om en drøftelse vedrørende institutioner i økonomisk knibe og institutioner med opsparing er udsprunget af en henvendelse fra Kastanjen til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

Konkret er institutionens økonomiske situation karakteriseret ved et langvarigt underskud, som institutionen har haft vanskeligt ved at afvikle. Institutionen havde i 2001 et underskud på 458.000 kr., der opstod på grund af en kombination af højt sygefravær og personaleudskiftning. I forlængelse af underskuddet blev der indgået aftale mellem ny institutionsleder og lokalcenter om afvikling af underskuddet over en treårig periode. Efterfølgende har institutionen nedbragt sygefravær og personaleudskiftningen, og underskuddet var i 2003 reduceret til ca. 303.000 kr. I 2004 har det imidlertid ikke været muligt at reducere merforbruget og i årsregnskabet for 2004 har institutionen et merforbrug på 474.000 kr.

 

Det er forvaltningens vurdering, at institutionen har handlet økonomisk forsvarligt, og at institutionen har begrænsede muligheder for yderligere tilpasninger af lønforbruget. På det grundlag har lokalcenter Vesterbro i forbindelse med regnskabsafslutningen tildelt institutionen 245.000 kr. via den lokale bufferpulje, så underskuddet i 2005 er reduceret til 196.000 kr. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil vurdere, om det resterende beløb skal finansieres via den centrale bufferpulje.

 

 

Andre bemærkninger til institutionernes budgetoverførsler

Der skal tages forbehold for, at ikke alle overførsler er kvalitetssikret. Det fremgår af oversigten over budgetoverførsler (bilag 2), at der er 57 institutioner, der overfører et overskud på mere end 10 procent af institutionens samlede budget. Budgetoverførslerne er ofte opbygget over en årrække, f.eks. grundet merindskrivning eller et ønske om opsparing til større renoveringsarbejde (f.eks. nyt køkken). Desuden kan usikkerhed omkring Accentures lønsystem have medført tilbageholdenhed i en række institutioner. Endelig er der i enkelte tilfælde tale om nye institutioner, der først er åbnet i de sidste måneder af 2004, og som har en stor overførsel i forhold til det budget, der er udmeldt i 2004.

 

Forvaltningen vurderer generelt, at meget store budgetoverførsler på institutionsniveau generelt ikke er realistiske, og forvaltningen vil derfor undersøge de konkrete overførsler nærmere og orientere udvalget om resultatet.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Hvis formålet med reservepuljen udvides, så den kan anvendes til at hjælpe institutioner med generelle økonomiske problemer, vil det nedbringe puljens mindreforbrug, der i 2004 udgjorde 2,7 mill. kr. Mindreforbruget på 2,7 mill. kr. skyldes dels at der i 2004 kun blev brugt 3,2 mill. kr. af de 4 mill. kr., der var afsat til reservepuljen i 2004, og dels en overførsel på 1,9 mill. kr. af ubrugte midler fra 2003.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Anvendelsen af reservepuljen til hjælp til institutioner med generelle økonomiske problemer vil blive drøftet med de faglige pædagogiske organisationer, da reservepuljen blev afsat efter aftale med dem.

 

BILAG

1.      Oversigt over institutioner med økonomiske problemer

2.      Oversigt over samtlige daginstitutioners budgetoverførsel 2004-2005

3.      Notat af 15. marts 2005 om foreløbig budgetoverførsel 2004-2005

 

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Sven Bjerre


 

Til top