Mødedato: 04.05.2005, kl. 15:30

Høring om Københavns Kommunes Handicappolitik (bilag)

Høring om Københavns Kommunes Handicappolitik (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. maj 2005

 

 

13.      Høring om Københavns Kommunes Handicappolitik (bilag)

 

FAU 202/2005  J.nr. 202/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afgiver høringssvar om Økonomiforvaltningens indstilling vedrørende handicappolitikken og vedrørende det samlede udkast til en handicappolitik for Københavns Kommune

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget oversender høringssvaret til Økonomiforvaltningen

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter, at den forvaltning, der i fremtiden varetager handicapområdet også får det samlede ansvar for handicappolitikken

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i fald forslaget om at samle handicapområdet og handicappolitikken i samme forvaltning vedtages, lader det indgå i høringssvaret til Økonomiforvaltningen

 

RESUME

D. 9. september 2004 blev Københavns Kommunes handicappolitiske strategi vedtaget. (BR 399/04) Den udgør første del af den samlede handicappolitik for Københavns Kommune. Samtidigt blev det vedtaget, at alle politiske udvalg skulle udarbejde handleplaner for at udmønte handicappolitikken på netop deres ressort. Økonomiforvaltningen har samlet handleplanerne, der nu sendes i høring hos fagudvalgene.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog d. 18. september 2003, at der skal udarbejdes en handicappolitik for Københavns Kommune (BR 424/03). I 2004 blev der nedsat en styregruppe og en arbejdsgruppe under Økonomiforvaltningen, der skulle stå for udarbejdelsen af en handicappolitik for Københavns Kommune. D. 4. maj 2 004 præsenteredes første del i form af en handicappolitisk strategi. Det skete ved en temadag, som Det Sociale Brugerråd var vært ved.

 

I september 2004 blev første del af handicappolitikken i form af den handicappolitiske strategi vedtaget. Derefter blev den udsendt til forvaltningerne med henblik på, at de skulle udarbejde handleplaner til at udmønte den handicappolitiske strategi. Handleplanerne er den anden del af Københavns Kommunes handicappolitik.

 

D. 14. december 2004 var Det Sociale Brugerråd vært ved endnu et temamøde om handicappolitik. Denne gang var brugere, pårørende og interessenter på handicapområdet blevet inviteret til at give forslag til forvaltningernes handleplaner. Forvaltningerne modtog herefter de forslag, der var relevante for deres forvaltningsområde som inspiration til udarbejdelse af handleplaner.

 

I marts 2005 blev forvaltningernes handleplaner samlet og udsendes nu fra Økonomiforvaltningen med henblik på at høre fagudvalgene. Svarfristen for fagudvalgene er 4. maj 2005. Efter høringsperioden vil den endelige indstilling med handleplaner og indsatsområder blive forelagt Økonomiudvalget d. 17. maj 2005 og Borgerrepræsentationen d. 2. juni 2005.

 

Indholdet af Økonomiforvaltningens indstilling til BR

Økonomiforvaltningen indstiller til BR,

·        at handleplanerne godkendes,

·        at aktiviteter, der er finansieret i 2005 godkendes

·        at aktiviteter, der ønskes finansieret i budget 2006 indgår i budgetdrøftelserne

·        at der udarbejdes en pjece om den samlede handicappolitik

·        at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foretager en evaluering af de iværksatte aktiviteter. Evalueringen forlægges primo 2007.

 

Forvaltningen har opfattet, at politikerne i forbindelse med Projekt Ny Struktur har drøftet, om det vil være hensigtsmæssigt at placere evalueringen af aktiviteterne i handicappolitikken i den fagforvaltning, hvor handicapområdet i fremtidige forvaltningsstruktur.

 

Mange forslag f.eks. vedr. etablering af arbejdspladser for mennesker med handicap er fælles for de fleste forvaltninger. Det tilsiger, at en evaluering og herunder en erfaringsudveksling placeres samlet. Det vil give mulighed for en samlet formidling af erfaringerne til alle for forvaltninger.

 

Indholdet af fagudvalgenes handleplaner

I det følgende redegøres der kort for forvaltningernes handleplaner.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har på baggrund af de indhentede oplysninger valgt at pege på 3 indsatsområder (bilag 4):

1.      Fysisk tilgængelighed. Ejendomsenheden er ansvarlig for en registrering af kommunens ejendomme med henblik på tilgængelighed og en vurdering af tilgængelighed ved nybyggeri.

2.      Tilgængelighed til bibliotekernes tilbud. En fortsat proces om at sikre tilgængelighed

3.      Beskæftigelse. Forvaltningen forpligtes til at udarbejde informationsmateriale, der skal sikre, at forvaltningen på så godt et grundlag som muligt kan ansætte mennesker med handicap.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har valgt at pege på følgende områder (bilag 5):

·        Efteruddannelsestilbud for lærere og pædagoger der arbejder på specialområdet, så de i højere grad er rustet til at yde en særlig indsats, som børn og unge med handicap har behov for.

·        Vejledning og rådgivning ved. fysio- og ergoterapeuter til lærere, elever og forældre f.eks. i forhold til indretning og træningsøvelser.

·        Analyse af kapacitetsbehovet for specialundervisnings- og specialfritidstilbud. Der udarbejdes en  perspektiv- og handleplanen, hvor udbygningsbehovet hvad angår specialskole- og specialfritidspladser beskrives  på de enkelte handicapområder.  

·        Kompetencecentre på specialskoler. Formålet med initiativet er at skabe sammenhæng mellem normal- og spe­cialmiljøet og øge rummelighed. Lærerne i den almene folkeskole kan modtage rådgivning af kol­leger med en specialviden.

·        Udarbejdelse af informationsmateriale om tilgængelighed på skoler og institutioner.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har valgt at pege på følgende indsatsområder (bilag6):

·        Individuel støtte og helhedssyn i kommunens serviceydelser. Det arbejdes der løbende med ud fra forvaltningens kvalitetsstandarder.

·        Boligpolitik "bo trygt, sikkert og bekvemt" fra april 2004 udbygges med en rapport om fremtidens bolig med varierede og fleksible boliger

·        Tilgængelighed til læge- og fysioterapeutklinikker gennem kontakt.

·        Fokus på fyldestgørende og lettilgængelig information om forvaltningens ydelser.

·        Indarbejdelse af handicappolitikken i personalepolitikken

·        Styrkelse af samarbejdet med frivillige organisationer på plejehjemmene

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har valgt følgende indsatsområder (bilag 7):

·        Brugertilfredshedsundersøgelse ud fra sektorplan for handicapområdets kvalitetsmål.

·        Udarbejdelse af brugerpolitik og pårørendepolitik

·        Boligplan "Tryghedsplan"

·        Børneplan

·        Handi-Map og hjemmesider på alle tilbud til mennesker med handicap

·        Etablering af fast samarbejde om snitflader og gråzoner mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vedr. idræts-, fritids- og klubtilbud

·        Etablering af fastsamarbejde om snitflader og gråzoner mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vedr. specialeskoletilbud, behandlingstilbud og SFO ordninger

  • Omstillingsplan for dagtilbud og uddannelsestilbud, herunder arbejdsmarkedshus og 1+1 ansættelse
  • Tværsektorielt samarbejde med de øvrige forvaltninger om tilgængelighed. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i sektorplan for handicapområdet vedtaget at tage initiativ til at etablere et tværsektorielt samarbejde. Det gælder også i forhold til projekt ny struktur.

 

Bygge- og Teknikforvaltningen har valgt at fremlægge følgende (bilag 8):

Handlingsplan for tilgængelighed i Københavns byrum "Den tilgængelige by – tre scenarier for en københavnermodel"

·        "Basis-modellen" til + 0 kr. Fortsætte med det nuværende niveau

·        "Rutenet-modellen" til + ca. 75 mio. kr. Her skal der udlægges tilgængelige ruter over hele byen.

·        "Total-modellen" til + ca. ½ mia. kr. Her gøres hele byen 100% tilgængelig for alle borgere.

Der arbejdes videre med rutenet-modellen, der hurtigt skaber mærkbar forbedring af tilgængeligheden i byens rum. De 100 km tilgængelige ruter, som foreslås etableret, skal udpeges i tæt samarbejde med lokale interessenter og anlægges i prioriteret rækkefølge i perioden 2006-2010. Sideløbende skal der igangsættes et kompetenceløft af de medarbejdere i forvaltningen, som har direkte indflydelse på planlægning, projektering, anlæg og drift af byens rum.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har udpeget følgende indsatsområder (bilag 9):

·        Indretning/modernisering af bygninger f.eks. P-pladser, adgangsforhold, toiletforhold. 

·        Mærkning af affaldsbeholdere med blindskrift

·        Indretning af affaldscontainere således, at lågene kan betjenes af kørestolsbrugere.

·        Placering af nedstyrtningsskakter, så de er tilgængelige for kørestolsbrugere

·        Fyldestgørende og let tilgængelig information om kommunens serviceydelser og øvrige information

·        Rådgivning og vejledning, f.eks. døvetelefoner, aflæsning af målere og oplæsning af regninger

·        Etablering af arbejdspladser for handicappede, (det rummelige arbejdsmarked, nedslidning, arbejdsskader, kroniske sygdomme)

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Der vurderes ikke at være økonomiske konsekvenser af indstillingen. Vedtages det at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal foretage evaluering af handicappolitikken skal det indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens ramme.

 

Initiativerne i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens handleplan er enten bevilliget eller finansieres indenfor rammen.

 

I forbindelse med et øget tværsektorielt samarbejde kunne en kontaktpersonordning, som FAU behandlede d. 30. marts 2005 (FAU 132/2005 J.nr. 132/2005) indgå. Kontaktpersonordningen er sat på ønskelisten for budget 2006. Kontaktpersonordningen beløber sig til kr. 5, 3 mill. i 2006 for 16 kontaktpersoner.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Det Sociale Brugerråd afgiver høringssvar direkte til Økonomiforvaltningen.

 

BILAG

1.      Følgebrev fra Økonomiforvaltningen vedr. høring om handicappolitikken

2.      Indstilling til Økonomiudvalget vedr. handicappolitikken

3.      Forslag til handicappolitisk strategi.

4.      Kultur- og Fritidsudvalgets handleplaner og indsatsområder.

5.      Uddannelses- og Ungdomsudvalgets handleplaner og indsatsområder.

6.      Sundhedsforvaltningens handleplaner og indsatsområder.

7.      Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens handleplaner og indsatsområder.

8.      a) Bygge- og Teknikforvaltningens fremsendelsesbrev.

b) Bygge- og Teknikudvalgets handleplaner og indsatsområder.

9.      Miljø- og Forsyningsforvaltningens handleplaner og indsatsområder

10. Udkast til høringssvar

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Carsten Stæhr Nielsen


 

Til top