Mødedato: 04.05.2005, kl. 15:30

Plan for sprogstimuleringsindsatsen i Københavns Kommune (Fællesindstilling UUU og FAU) (Bilag)

Plan for sprogstimuleringsindsatsen i Københavns Kommune (Fællesindstilling UUU og FAU) (Bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. maj 2005

 

 

11.      Plan for sprogstimuleringsindsatsen i Københavns Kommune (Fællesindstilling UUU og FAU) (Bilag)

 

FAU 197/2005  J.nr. 197/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     hensigtserklæringen, om 'at alle børn kan tale alderssvarende dansk, når de starter i skolen', ændres til, 'at alle tosprogede børn ved skolestart taler og forstår så godt dansk, at de kan deltage i skolens undervisning og øvrige aktiviteter'

 

at      Københavns Kommune inddrager Undervisningsministeriets sprogtest til vurdering af småbørns sproglige udvikling ved visitering, ved løbende vurdering samt i forbindelse med evaluering af børnene inden skolestart, når testene foreligger

 

at     Københavns Kommune indtil da evaluerer sprogudviklingen hos tosprogede børn, der har fået sprogstimulering,  på samme måde som hidtil

 

at     forvaltningernes forslag til principper for sprogstimuleringsindsatsen godkendes

 

at     iværksættelse af tiltagene A- E (oplysningsskema i forbindelse med samarbejdet om børns overgang, kommunal vejledning om folkeskolelovens § 4a, forældrepjece, styrkelse af forældrevejledningen, styrkelse af indsatsen for at øge andelen af børn fra etniske minoritetsgrupper, der indmeldes i dagtilbud) godkendes

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Udannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at    Uddannelses- og Ungdomsudvalget forinden sender indstillingen til høring i Det rådgivende integrationsudvalg, Integrationsrådet samt Fællesrådet for Folkeskolen og Fællespædagogisk Råd

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget,

 

at    Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget sender indstillingen i høring i Det rådgivende integrationsudvalg og Integrationsrådet

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har i samarbejdet udarbejdet en plan for at styrke sprogstimuleringsindsatsen i Københavns Kommune.

 

Borgerrepræsentationen vedtog i forbindelse med budgetforliget 2004 en hensigtserklæring om, at alle børn skal tale alderssvarende dansk ved skolestart.

 

Forvaltningerne foreslår, at hensigtserklæringens ordlyd ændres, så den er i overensstemmelse med folkeskolelovens formål med indsatsen, og så målet er opnåeligt.

 

Forvaltningerne forslår endvidere to principper for fremtidige tiltag på området.

·        Der skal være en rød tråd i sprogstimuleringsindsatsen i Københavns Kommune og sikres sammenhæng mellem nationale og kommunale tiltag, beslutninger og mål

·        Forældreinddragelsen skal styrkes

 

I forlængelse heraf foreslår forvaltningerne iværksættelse af en række tiltag, der har til formål at opnå, at alle tosprogede børn ved skolestart taler og forstår så godt dansk, at de kan deltage i skolens undervisning og øvrige aktiviteter.

 

Forvaltningerne foreslår, at udvalgene henholdsvis sender indstillingen til høring i Det rådgivende integrationsudvalg, Integrationsrådet samt Fællesrådet for Folkeskolen og Fællespædagogisk Råd.

 

SAGSBESKRIVELSE

Ifølge folkeskolelovens § 4a skal Københavns Kommune tilbyde sprogstimulering til tosprogede børn fra treårs alderen. Sprogstimuleringen er obligatorisk såfremt en sagkyndig vurdering viser, at barnet har behov.

 

Den obligatoriske sprogstimulering kan opfyldes på flere måder: i og uden for dagtilbud jf. folkeskolelovens § 4a stk. 4 og stk. 3, på en fri grundskole eller i hjemmet.

 

I Københavns Kommune varetages sprogstimulering af hhv. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

Opdelingen er således, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen varetager sprogstimuleringen af de tosprogede børn i daginstitutionerne, og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen varetager sprogstimuleringen af de børn, der ikke går i børnehave.

 

Borgerrepræsentationen vedtog i forbindelse med budgetforlig 2004 følgende hensigtserklæring (h31):

"Med henblik på at sikre at alle børn kan tale alderssvarende dansk, når de starter i skolen, skal der ske en tidlig opsporing af små børns sproglige problemer og den sprogstimulerende indsats over for førskolebørn øges med henblik på at målet er nået senest ved skolestart 2006. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejder en plan for målets realisering, der tillige omfatter initiativer vedrørende kommunikation med forældrene om målet samt dokumentation."

 

I den forbindelse nedsatte Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen en projektgruppe, til at videreudvikle den nuværende indsats på sprogstimuleringsområdet.

 

De to forvaltninger forpligtede sig samtidig til primo 2005 at fremlægge en plan for den fremtidige indsats for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Evaluering af sprogstimuleringsindsatsen i Københavns Kommune

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har i samarbejde fået udarbejdet en evaluering af indsatsen omkring sprogstimulering til tosprogede småbørn i Københavns Kommune.

 

Evalueringens resultater og anbefalinger er fremlagt for de to udvalg i en selvstændig indstilling.

 

Anbefalinger og resultater fra evalueringen indgår i forvaltningernes plan for realisering af den fremtidige indsats på området.

 

Gennemgang af nuværende mål, visioner og rammer for indsatsen

Folkeskoleloven samt Københavns Kommune fastsætter rammer og mål for sprogstimuleringsindsatsen. Nedenfor gennemgås kort mål, visioner og rammer for indsatsen.

 

Folkeskolelovens mål for § 4a

Målet med den obligatoriske sprogstimulering er at fremme en udvikling, hvorved tosprogede børn allerede ved skolegangens påbegyndelse i børnehaveklasse eller 1.klasse taler og forstår så godt dansk, at de kan deltage i den almindelige undervisning og skolens øvrige aktiviteter (bemærkninger til lovforslag: Nr. L147 af 10. januar 1996)

 

Mål og rammer for sprogstimuleringsindsatsen i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens § 4a-ordninger

Udviklingsplan for de københavnske folkeskolers arbejde med tosprogede elever. Vedtaget i Borgerrepræsentationen maj 2001.

 

·    At børnene er godt i gang med at lære dansk ved skolestarten

·    At aktiviteterne tager udgangspunkt i barnets sproglige og kulturelle baggrund

·    At stimulere barnets alsidige udvikling

·    At pædagogerne opnår personlig kontakt til alle familier, der er omfattet af tilbuddet

·    At pædagogerne hele tiden efteruddannes, så de bliver bekendt med ny viden og nye metoder indenfor området

·    At sammensætte grupperne så intet barn står alene med sit modersmål i gruppen

·    At der etableres et mere formelt samarbejde mellem børnehaveklasseledere og § 4a pædagoger

 

Sprogvurderinger

I § 4a-ordningerne foretager pædagogerne løbende vurdering af børnenes sprogtilegnelse. Evalueringsmaterialet "De`er ham`ses" udarbejdet af J. Løntoft og K. Raal anvendes hertil. Med henblik på vidensoverdragelse til skole og forældre forud for skolestarten foretages en særlig sprogvurdering i samarbejde med tale- hørelærere, som er tilknyttet de enkelte § 4a-ordninger.

 

Vision og rammer for sprogstimuleringsindsatsen i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens børnehaver

Pædagogisk Perspektivplan s. 19-20 (vedtaget af BR juni 2003)

·        At tosprogede børn sprogstimuleres, så de kan tale dansk, inden de starter i skole

·        At tosprogede børn har behov for støtte til:

·        udvikle sproglige og kommunikative færdigheder på dansk, samtidig med at barnets ret til sit modersmål respekteres.

·        At erhverve forudsætninger for at få egne begreber forankret i begge sprog og kulturer

 

Derudover fremlægger Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen nye mål for indsatsen i daginstitutioner til beslutning i Familie- og Arbejdsm arkedsudvalget parallelt med herværende indstilling.

 

Fremtidige principper for indsatsen

Sprogstimuleringsindsatsen i førskole tilbuddene (§ 4a-ordningerne og dagtilbuddene) spiller en vigtig rolle for de tosprogede børns sproglige udvikling, og indsatsen er i stadig udvikling.

 

Det foreslås, at følgende to principper lægges til grund for de fremtidige tiltag på sprogstimuleringsområdet:

 

Der skal være en rød tråd i indsatsen, der sikrer:

·        en sammenhæng på tværs af tilbud, bydele, forvaltninger og i forhold til nationale tiltag og beslutninger

·        at arbejdet med evaluering og dokumentation kan føre til sammenligninger på tværs af tilbudene i Københavns Kommune og evt. andre kommuner

·        en sammenhæng mellem allerede eksisterende mål for indsatsen og de mål, som Københavns Kommune fremover opstiller

 

Forældreinddragelsen skal styrkes

·        i forbindelse med sprogvurderinger

·        i forbindelse med den daglige pædagogiske indsats

·        i forhold til forældre der ikke opfylder forpligtelsen om obligatorisk sprogstimulering fx for børn, der er indmeldt i børnehave, men som ikke møder op

 

Hensigtserklæringen

I forlængelse af ovenstående princip om en rød tråd i indsatsen foreslår de to forvaltninger følgende: 

 

1.      Hensigtserklæringens ordlyd ændres til, 'at alle tosprogede børn ved skolestart taler og forstår så godt dansk, at de kan deltage i skolens undervisning og øvrige aktiviteter'

2.      Københavns Kommune inddrager Undervisningsministeriets nationale sprogtest, når de foreligger

3.      Indtil da evalueres sprogudviklingen hos de tosprogede børn, der har fået sprogstimulering på samme måde som hidtil

 

ad 1)

Forvaltningerne har fået Danmarks to professorer i tosprogsudvikling til at afgive en faglig vurdering af hensigtserklæringens mål. I bilag 1 gennemgås den faglige vurderingens konklusioner og anbefalinger.  Professorernes konklusion er bl.a., at det ikke er et opnåeligt mål, at tosprogede børn taler deres andetsprog (dansk) alderssvarende ved skolestart, og de anbefaler derfor, at Københavns Kommune arbejder videre med de mål kommunen allerede har for arbejdet med tosprogede førskolebørn.

 

Forvaltningerne foreslår, at hensigtserklæringens ordlyd ændres, så den er i overensstemmelse med formålet med folkeskoleloven § 4a. På den måde får Københavns Kommune et mål, der er fagligt funderet, som i langt højere grad er muligt at opnå, og som er i overensstemmelse med eksisterende mål for indsatsen.

 

Målgruppen i hensigtserklæringen er 'alle børn'. Projektgruppen foreslår, at målgruppen afgrænses til at gælde tosprogede børn med behov for sprogstimulering i henhold til folkeskolelovens § 4a.

 

ad 2)

Regeringen har d. 7. oktober 2004 udsendt et hyrdebrev: 'Regeringens initiativer med henblik på at tosprogede klarer sig bedre i uddannelsessystemet' (bilag 2). I forlængelse heraf er Undervisningsministeriet ved få udviklet evalueringsmaterialer til vurdering af tosprogede småbørn sproglige udvikling. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, har været i kontakt med ministeriet med henblik på at deltage i en arbejdsgruppe i forbindelse med udviklingen af sprogtestene til førskole børnene og afventer svar fra ministeriet.

 

Det foreslås, at Københavns Kommune benytter det materiale, som Undervisningsministeriet er ved at få udviklet, og som forventes udgivet i 2006.

 

Ad 3)

I forbindelse med samarbejdet om børns overgang til skole skal det pædagogiske personale, for børn der har modtaget sprogstimulering, samle og videregive oplysninger om barnets kompetencer, herunder andetsprogskompetencer. For at sikre en ensartet beskrivelse på tværs af institutioner og ordninger udvikler forvaltningerne et oplysningsskema. Skemaet skal være et supplement til de nationale evalueringsredskaber.

 

Plan for realisering af målet

Indsatsen med sprogstimulering af tosprogede børn varetages forskelligt i de to forvaltninger, idet målgruppen af børn er forskellige (børn i dagtilbud/børn, der ikke er i dagtilbud).

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremlægger en særskilt indstilling om initiativer på daginstitutionsområdet til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår en forløbsundersøgelse af de 117 børn, der indgik i evalueringen af sprogstimuleringsindsatsen i Københavns Kommune: De 117 børn i undersøgelsen testes igen i slutningen af 6. klasse i foråret 2008 og ved afslutningen i 9. klasse i foråret 2011.

 

I forlængelse af ovenstående to principper foreslås tiltag igangsat i samarbejde mellem de to forvaltninger:

 

A.     Forvaltningerne udarbejder i fællesskab et oplysningsskema for børn, der har modtaget sprogstimulering. Skemaet skal anvendes i forbindelse med samarbejdet om børns overgang til skole og skal bl.a. indeholde oplysninger om barnets andetsprogskompetencer. Forældreinddragelse og overholdelse af regler om tavshedspligt sikres.

B.     Forvaltningerne udarbejder i fællesskab en kommunal vejledning, der bl.a. indeholder lovgrundlaget samt konkrete forslag til indhold og metoder i sprogstimuleringen.

C.     Forvaltningerne udarbejder i fællesskab en pjece til forældrene med information om obligatorisk sprogstimulering, sproglig udvikling hos tosprogede børn samt hvilke overvejelser forældre til tosprogede børn bør gøre sig i forbindelse med valg af dagtilbud. Pjecen formidles gennem sundhedsplejen og dagtilbuddene til småbørns forældrene.

D.    Pædagoger, der varetager sprogstimulering i dagtilbud og § 4a-ordninger, skal sikre, at forældrene får kendskab til sprogstimulering og sproglig udvikling hos tosprogede børn. Emnet skal indgå i efteruddannelsesforløb.

E.     Indsatsen for at flere børn fra etniske minoritetsgrupper indmeldes i daginstitution styrkes via sundhedsplejen, § 4a-ordningerne, mor/barn ordningerne og daginstitutionerne.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivlister over sager, der skal miljøvurderes

 

ØKONOMI

Udgifterne deles mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Fordelingsnøglen sættes til 80/20 svarende til andelen af børn med behov for sprogstimulering hørende under hhv. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt den budgetfordeling der er for de to områder.

Midlerne findes indenfor rammen af de to forvaltningers budget til sprogstimulering 2005.

 

A: Oplysningsskema: børns overgang

 Udgift

 Første år i kr.

 Løbende i kr.

 Honorar arbejdsgruppe

       12.000 kr.

 

 Konsulentbistand

         15.000 kr.

 

 Tryk

         10.000 kr.

    10.000 kr.

 Kursusdag

       133.000 kr.

 

 I alt

       170.000 kr.

    10.000 kr.

 

B: Kommunal vejledning

Udgift

 Første år i kr.

 Løbende i kr.

 Konsulentbistand

         15.000 kr.

 

 Honorar arbejdsgruppe

         12.000 kr.

 

 Tryk og layout og foto 

         55.000 kr.

 

 tryk

 

    10.000 kr.

 I alt 

         82.000 kr.

    10.000 kr.

 

C: Forældrepjece

Udgifter til tryk, layout og oversættelse: 141.300 kr. det første år. Herefter løbende 10.000 kr. årligt.

 

D: Efteruddannelse af pædagoger

Ingen økonomiske konsekvenser, emnet vil indgå i eksisterende efteruddannelsesforløb.

 

E: Styrkelse af indsatsen for at øge andelen af tosprogede i dagtilbud

·      Temadag for ledende sundhedsplejerskerne: 2000 kr.

·      Efteruddannelse af pædagoger: Ingen økonomiske konsekvenser, emnet vil indgå i eksisterende efteruddannelsesforløb.

·      Fokus på målet med mor/barn-ordningerne, fx via temadage. 10.000 kr. Midlerne findes indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens pulje Mor-barn undervisning.

 

Samlet budget: 405.300 kr.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens andel: 324.240 kr. som afholdes på funktion 5.14.1.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens andel: 81.060 kr., som afholdes på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.01 Folkeskoler.

 

Enhedsomkostninger 152 kr. pr barn.

Enhedsomkostningerne er beregnet ud fra det samlede antal af tosprogede børn med behov for sprogstimulering (2666 børn).

 

Når undervisningsministeriet udsender sit evalueringsmateriale, vil der være udgifter forbundet hermed, bl.a. til efteruddannelse af pædagoger samt til tryk og forsendelse.

 

HØRING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Udannelses- og Ungdomsudvalget, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget forinden sender indstillingen til høring i Det rådgivende integrationsudvalg, Integrationsrådet samt Fællesrådet for Folkeskolen og Fællespædagogisk Råd.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget efterfølgende sender indstillingen i høring i Det rådgivende integrationsudvalg og Integrationsrådet.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Tiltagene har administrative konsekvenser i forvaltningerne.

 

BILAG

·        Bilag 1: Resumé af faglig vurdering fra Anne Holmen og Jens Normann Jørgensen 

·        Bilag 2: Regeringens hyrdebrev af. 7. oktober 2004 ang. initiativer for tosprogede børn/elever

·        Bilag 3: Henvendelse fra Københavns Kommune til Anne Holmen og Jens Normann Jørgensen

·        Bilag 4: Faglig vurdering fra Anne Holmen og Jens Normann Jørgensen

 

 

Peter Rasmussen                                    Grethe Munk


 

Til top