Mødedato: 04.02.2004, kl. 15:30

Høring vedr. Ungdommens Uddannelsesvejledning i Københavns Kommune (Bilag)

Høring vedr. Ungdommens Uddannelsesvejledning i Københavns Kommune (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. februar 2004

 

9. Høring vedr. Ungdommens Uddannelsesvejledning i Københavns Kommune (Bilag)

FAU 52/2004 J.nr. 52/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at udkastet til høringssvar vedrørende organiseringen af Ungdommens Uddannelsesvejledning i København sendes til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

RESUME

Som led i en samlet vejledningsreform fra 1. august 2004 skal den tidligere uddannelses- og erhvervsvejledning således samles i Ungdommens Uddannelsesvejledning.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har i forbindelse med behandlingen af sagen besluttet, at forslaget sendes til høring hos en række interne og eksterne samarbejdsparter, herunder Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. (Fristforlængelse er aftalt med UUF).

Grundtanken er at samle hele vejledningsansvaret og professionalisere vejledningen i folkeskolen og i forhold til ungdomsuddannelserne under en enhed. Det skal fremover være lettere at vælge uddannelse og erhverv og den enkelte skal have hjælp til at udnytte sine evner og potentialer i en uddannelses- og erhvervsmæssig sammenhæng. Reformen fremhæver det særlige ansvar for vejledning af unge med særlige behov. Endvidere bliver aldersgruppen udvidet, således af unge mellem 19-25 år har krav på vejledning, dersom de selv søger den.

Organiseringen af og principperne for Ungdommens Uddannelsesvejledning virker gennembearbejdet og konstruktivt med et stort fokus på unge med særlige behov. Der er dog enkelte punkter i det fremsendte materiale som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen finder giver anledning til nogle bemærkninger.

SAGSBESKRIVELSE

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på sit møde den 3. december 2003 behandlet sagen vedrørende organiseringen af Ungdommens Uddannelsesvejledning.

I den sammenhæng blev det besluttet, at forslaget sendes til høring hos skole- og gymnasiebestyrelser, ungdomsuddannelsernes bestyrelser, Fællesrådet for Folkeskolen, Det fælles pædagogiske Råd, Gymnasie- og HF-rådet, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, arbejdsmarkedets parter samt de faglige organisationer.

Folketinget vedtog den 10. april 2003 Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv. Reformen indebærer, at der skal etableres en enstrenget kommunal ungdoms- og uddannelsesvejledning i loven benævnt Ungdommens Uddannelsesvejledning, som har det samlede ansvar for vejledningen i folkeskolen, i overgangen fra folkeskolen til ungdomsuddannelserne samt overgangen mellem ungdomsuddannelserne.

Loven er et led i en samlet vejledningsreform som også omfatter de regionale vejledningscentre, der har ansvaret for overgangen fra ungdomsuddannelsesniveauet til niveauet for de videregående uddannelser og som målgruppe har de unge i ungdomsuddannelserne samt unge og voksne, der ikke længere har tilknytning til en ungdomsuddannelsesinstitution. De regionale vejledningscentre har Undervisningsministeriet aktuelt sendt i udbud, hvor Københavns Kommune og Arbejdsformidlingen har budt sammen.

Med virkning fra 1. august 2004 skal den tidligere uddannelses- og erhvervsvejledning således samles i en såkaldt Ungdommens Uddannelsesvejledning. Dette pågår i hele landet p.t., typisk i et samarbejde mellem flere kommuner, da det anbefales, at 5-11 kommuner går sammen om et center for Ungdommens Uddannelsesvejledning.

Grundtanken er at samle hele vejledningsansvaret for denne målgruppe under en hat, og professionalisere vejledningen. Hovedbudskabet er, at det fremover skal være lettere at vælge uddannelse og erhverv. Den enkelte skal have hjælp til at udnytte sine evner og potentialer i en uddannelses- og erhvervsmæssig sammenhæng. Reformen fremhæver det særlige ansvar for vejledning af unge med særlige behov. Endvidere bliver aldersgruppen udvidet, således af unge mellem 19-25 år har krav på vejledning, dersom de selv søger den.

Ungdommens Uddannelsesvejledning Københavns Kommune forslås samlet i Center for Vejledning, der ønsker at oprette et specialteam samt 4 lokale teams, der placeres centralt i de fire byområder, som i forvejen er organiseret som Børne – og Ungeområder i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, og hvor også de centrale PPR-kontorer (pædagogisk-psykologisk rådgivning) forefindes. Byområderne matcher igen flere bydele under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Strukturen er valgt med henblik på, at vejledningen skal være borgerrettet, behovsorienteret, målrettet og foregå tæt på den unge i nærmiljøet.

Både professionaliseringen og den grundstruktur som anbefales i indstillingen, synes umiddelbart at kunne styrke det tætte samarbejde, som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen gennem flere år har udøvet med Center for Vejledning omkring arbejds- og uddannelsesgarantien, kaldet Fælles Ansvar, for de 15-17 årige. En arbejds- og uddannelsesgaranti, som har stor politisk bevågenhed, og som med fordel kan udvikle sig over tid til at omfatte de over 18 årige.

Det skal bemærkes, at lovens hensigt med at inddrage de 19-24 årige er positiv, men at Center for Vejledning ifølge loven kun har pligt til at yde vejledning til de unge, som selv henvender sig, og at der er tilført området ganske få økonomiske ressourcer til denne opgave. En væsentlig del af denne opgave vil således fortsat komme til at ligge i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, herunder Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats samt Karrierehuset og den regionale vejledningsindsats i forhold til den videregående uddannelse.

Det forsøgsprojekt, der foreslås etableret gennem budgetpuljen på 9 mill. kr. i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i tre lokalområder må således antages at få en central betydning i denne sammenhæng, idet der herigennem vil være mulighed for at udvikle et samarbejde mellem de vejledningsansvarlige på dette niveau.

I strukturoplægget er der lagt vægt på, at UU-vejlederen skal bistå ved enkelte elevers opfyldelse af undervisningspligten, samt ved enkelte elevers såkaldt § 9 stk. 5 forløb, som er en slags udvidet erhvervspraktik for skoletrætte unge i folkeskolen. Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen håb, at netop et fokus herpå vil mindske antallet af børn og unge der forlader folkeskolen før en afgangseksamen. Dette er yderligere berørt under beskrivelse af øvrige opgaver, hvor der står: " Vejledning i samarbejde med PPR og lokalcentrene af elever i den undervisningspligtige alder, som ikke modtager undervisning". Lokalcentrene vil naturligvis stå til rådighed omkring råd og vejledning omkring børn og unge med sociale problemer, men Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen må understrege, at det er Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens ansvar, at alle børn og unge i den undervisningspligtige alder modtager undervisning (jf. side 7 og 8 i strukturforslag).

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil anbefale, at der sker en årlig dokumentation af målopfyldelse der vedrører elevers opfyldelse af undervisningspligten.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen finder afsnit omkring opsøgende vejledningen meget konstruktivt, da det blandt andet er fremhævet, at vejlederne skal være aktivt opsøgende, herunder ved personlig henvendelse på den unges adresse.

Endvidere beskrives, at der indføres årlige udskolingskonferencer inden for vejledning af unge med særlige behov. Også dette ser Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen meget positivt på, da det er yderst vigtigt med en kontinuerlig og tæt dialog omkring arbejde og uddannelse, især blandt de socialt udsatte unge.

Alt i alt virker strukturoplægget gennembearbejdet og konstruktivt med et stort fokus på unge med særlige behov. Det er dog ønskeligt, at lovens intention med vejledning omkring erhvervsvalg også vil fremgå i indholdet af den fremtidige vejledning. Dette er begrundet i, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens målgrupper, de socialt udsatte unge, ofte vil have behov for decideret erhvervsvejledning i perioder, hvor de ikke kan honorere at være i et uddannelsessystem.

Slutteligt skal der gøres opmærksom på, at strukturoplægget indeholder et afsnit, hvoraf det fremgår, at Center for Vejledning vil rette henvendelse til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med henblik på at få socialrådgiverfunktionen på Center for Vejledning udvidet til to fuldtidsmedarbejdere som støttefunktion til UU-vejledernes arbejde.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er positiv overfor udbygning af det tætte samarbejde der i dag foregår med Center for Vejledning omkring arbejds- og uddannelsesgarantien, ligesom det tidligere omtalte forsøgsprojekt i tre lokalområder også vil kunne styrke samarbejdet mellem forvaltningerne. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har dog ikke mulighed for at foretage egentlig overførsel af medarbejdere til opgaver i Ungdommens Uddannelsesvejledning som foreslået.

MILJØVURDERING

Sagen har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Udkast til høringssvar vedr. organisering af Ungdommens Uddannelsesvejledning.
  • Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens anmodning om høring vedrørende organiseringen af Ungdommens Uddannelsesvejledning i København med udvalgsindstilling med bilag fra mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 3. december 2003 påført udvalgets beslutning
  • Notat modtaget den 12. januar 2004 om skolebetjening under den nye struktur og om lærernes individuelle tid i forhold til kombinationsstillinger m.v.

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top