Mødedato: 04.02.2004, kl. 14:00

Børns overgang fra børnehave til skole og fritidshjem/KKFO

Børns overgang fra børnehave til skole og fritidshjem/KKFO

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for fællesmøde onsdag den 4. februar 2004

 

4. Børns overgang fra børnehave til skole og fritidshjem/KKFO

FAU 77/2004 J.nr. 77/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltræder, at der omkring hver enkelt skoles indskrivningsteam etableres et lokalt samarbejde om børns overgang fra børnehave/§ 4a-ordning til skole/fritidsinstitution

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltræder, at den afgivende institution har ansvar for at understøtte sårbare børns overgang til fritidsinstitution/skole ved – under forudsætning af forældrenes accept - at overdrage relevante informationer til modtagende institution/skole

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltræder, at indstillingen inden forelæggelse for udvalgene på ny sendes til høring i børnehaver, skoler, fritidsinstitutioner, Det centrale Forældreforum, Fællesrådet for Folkeskolen, Det fælles pædagogiske Råd, Integrationsrådet, Det rådgivende Integrationsudvalg samt de faglige organisationer

RESUME

På Fællesmødet den 29. oktober 2003 mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget blev det besluttet at nedsætte en fælles arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen under ledelse af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, der skulle udarbejde forslag til en procedure for børns overgang fra børnehave til skole og fritidsinstitution. På Fællesmødet blev et kommissorium for arbejdsgruppens arbejde vedtaget.

Overgangen mellem børnehave/§ 4a-ordning og fritidsinstitution/skole kan af nogle børn opleves som vanskelig. Det skyldes blandt andet de nye krav der stilles til børnene i fritidsinstitution og skole. Og det forhold, at børn kan have svært ved at bruge deres færdigheder, viden og erfaringer, som de har erhvervet i børnehaven/§ 4a-ordningen. Et lokalt samarbejde mellem børnehave/§4a-ordning og skole/fritidsinstitution skal medvirke til at der skabes sammenhæng mellem det, barnet allerede kan og ved, og de forventninger der er til barnets fortsatte udvikling i skole/fritidsinstitution.

Potentielt sårbare børns overgang til skole/fritidsinstitution understøttes ved at afgivende institution tager initiativ til – med forældrenes skriftlige accept – at viderebringe relevante oplysninger til modtagende skole/fritidsinstitution. De potentielt sårbare børn forstås som

  • Børn, der modtager særlig støtte via PPR, handicapcenter, børnefamilieteam/lokalcenter
  • Særligt opmærksomhedskrævende børn
  • Tosprogede børn der modtager sprogstimulering i eller udenfor børnehaven (Folkeskoleloven §4a)

De to forvaltningerne intensiverer samarbejdet omkring børns overgang til skole/fritidsinstitution og har nedsat en fælles arbejdsgruppe, der arbejder med

  • Procedure for at finde relevant daginstitutionstilbud til børn, der efter påbegyndt skolegang, alligevel vurderes for umodne
  • Samarbejdsflader mellem de to forvaltningers psykologer og pædagogiske konsulenter
  • Udarbejdelse af inspirationsmateriale til børnehaver, §4a-ordning, skole, fritidsinstitution m.v. vedr. børns overgang til skole/fritidsinstitution

Forvaltningerne inddrager repræsentanter for forældre og personale i dette arbejde.

SAGSBESKRIVELSE

På Fællesmødet den 29. oktober 2003 mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget blev det besluttet at nedsætte en fælles arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen under ledelse af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, der udarbejder forslag til en procedure for børns overgang fra børnehave til skole og fritidsinstitution.

På Fællesmødet blev følgende kommissorium for arbejdsgruppens arbejde vedtaget:

  1. At arbejdsgruppen udarbejder forslag til en procedure, som tilgodeser, at børn med særlige behov sikres et positivt forløb i overgangen mellem børnehave og skole/fritidsinstitution, herunder privatskoler. Børn med særlige behov er børn, som
    • går i specialbørnehave
    • modtager tale-/hørepædagogisk bistand eller anden PPR-bistand
    • modtager støttepædagogbistand
    • modtager sprogstimulering efter folkeskolelovens § 4a i eller uden for børnehaven
    • har været særligt opmærksomhedskrævende i børnehaven
  1. Endvidere udarbejder arbejdsgruppen ideer til, hvordan kommende børnehaveklasseleder, pædagoger og forældre i samarbejde kan mødes inden skolestart, hvis pædagoger eller forældre mener, der er behov herfor.
  2. At arbejdsgruppen udarbejder forslag til procedurer for, hvordan børn i børnehaven kan besøge børnehaveklasser i den lokale folkeskole og de tilknyttede fritidsinstitutioner, og hvordan børn i børnehaveklasserne og fritidsinstitutionerne kan besøge børnenes tidligere børnehaver.
  3. At arbejdsgruppen udarbejder procedurer for, at børnehaveklasselederen og/eller lederen af fritidsinstitutionen i samarbejde med forældrene kan mødes med barnets tidligere børnehave og drøfte forhold af betydning for barnets udvikling, hvis der opstår alvorlige problemer i børnehaveklasse/fritidsinstitution.
  4. At arbejdsgruppen udarbejder procedurer, som sikrer, at børn, som i starten af børnehaveklassen viser sig ikke at være tilstrækkeligt modne, kan blive genindskrevet i den tidligere børnehave.
  5. At arbejdsgruppen udarbejder ideer til, hvordan børn kan medtage en scrapbog, kuffert eller lignende med egenproduktioner, fotos m.m. På lige fod med familiebilleder, kært legetøj og ferieminder kan børnene medbringe det i skolen/fritidsinstitutionen som led i et forløb, hvor de præsenterer sig for hinanden og lærer hinanden at kende.
  6. Arbejdsgruppen skal desuden udarbejde forslag i form af metoder og/eller eksempler, som kan forbedre samspillet mellem de to forvaltninger om børnene i forbindelse med overgangen mellem børnehave og skole/fritidsinstitution fx om et øget samspil mellem de pædagogiske konsulenter og psykologer i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, og en øget anvendelse af de tværfaglige grupper efter serviceloven, idet det forudsættes, at de fagprofessionelles samarbejde om børnene forbliver forankret lokalt.
  7. Forslag fra arbejdsgruppen skal forelægges for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget i februar 2004 og koordineres med børneplansarbejdet i forhold til tidligere indskrivning i fritidshjem/KKFO.

Lokalt samarbejde om børns overgang fra børnehave/§ 4a-ordning til skole og fritidsinstitution.

Det lokale samarbejde om børns overgang fra børnehave/§ 4a-ordning til skole og fritidsinstitution bygger på intentionerne i udviklingsprogrammet "Et godt skoleliv for alle", "Målsætninger 2003 for fritidshjem og KKFOer", mønsterbrydningsindsatsen samt "Pædagogisk Perspektivplan".

Overgangen mellem børnehave/§ 4a-ordning og fritidsinstitution/skole kan af nogle børn opleves som vanskelig. Det skyldes blandt andet de nye krav der stilles til børnene i fritidsinstitution og skole. Og det forhold, at børn kan have svært ved at bruge deres færdigheder, viden og erfaringer, som de har erhvervet i børnehaven/§ 4a-ordningen. Det lokale samarbejde skal medvirke til at der skabes sammenhæng mellem det, barnet allerede kan og ved, og de forventninger der er til barnets fortsatte udvikling i skole/fritidsinstitution.

Mange steder har man allerede et uformelt samarbejde om børns overgang fra børnehave/§ 4a-ordning til skole og fritidsinstitution. Formålet med denne indstilling er fremover at sikre et formaliseret samarbejde omkring børns overgang fra børnehave/§ 4a-ordning til skole og fritidsinstitutioner over hele byen.

Organisering af det lokale samarbejde

Hver enkelt skole i Københavns Kommune har et indskrivningsteam, hvor fritidsinstitutioner og skole samarbejder om at tilrettelægge indskrivningen af børnene i skole og fritidshjem/KKFO. Det foreslås, at disse indskrivningsteams får den yderligere opgave, at tage initiativ til etablering af det lokale samarbejde om børns overgang fra børnehave/§ 4a-ordning til skole og fritidsinstitution.

Det foreslås, at den enkelte skoles indskrivningsteam bliver suppleret med en leder fra hver af distriktets børnehaver. Det vil sige at skolens indskrivningsteam bliver suppleret med 6-8 børnehaveledere. Inddeling af børnehaverne i de enkelte skoledistrikter sker ud fra den inddeling, som PPR (pædagogisk-psykologisk rådgivning) anvender i dag. Denne oversigt over de enkelte skoledistrikter med tilhørende fritidsinstitutioner og daginstitutioner vedlægges i inspirationshæftet.

Samarbejdet mellem børnehave og fritidsinstitution/skole må bygge på gensidig tillid og respekt for hinandens faglighed. Et større kendskab til samarbejdsparternes målsætninger og metoder kan bidrage til, at overgangen mellem daginstitution og skole/fritidsinstitution sker til fordel for, og med udgangspunkt i, det enkelte barn.

Desuden foreslås det, at der sikres repræsentation af § 4a-ordningerne i indskrivningsteamene i de distrikter, hvor der er § 4a-ordninger.

Det lokale samarbejdes indhold

Det lokale indskrivningsteam kan selv prioritere sine opgaver ud fra de lokale behov, men skal som minimum tage initiativ til:

  1. Information til forældrene.
  2. Forældrene må have mulighed for inden børnenes overgang fra børnehave/§ 4a-ordning til skole/fritidsinstitution – at få grundig information om børnenes kommende skole/fritidsinstitution. Det kan eksempelvis være, at der afholdes forældremøder i de enkelte børnehaver/§ 4a-ordninger, skole eller fritidsinstitution med børnehavepædagog, børnehaveklasselærer og med fritidspædagog.

  3. Forældresamtale om det enkelte barn
  4. I dag afholder de fleste børnehaver en samtale med forældrene om det enkelte barns trivsel, udvikling og om barnet er parat til nye udfordringer før barnets overgang til skole og fritidsinstitution. Det foreslås, at det bliver obligatorisk for institutionerne at tilbyde forældrene en sådan samtale.

  5. Gensidige besøg i distriktets skole og institutioner

Der må skabes et formelt samarbejde om besøg i hinandens institutioner. Børnene i børnehaven/§ 4a-ordningen besøger deres kommende børnehaveklasse/fritidsinstitution og børnehaveklasse/fritidsinstitutionen besøger børnenes tidligere børnehaver/§ 4a-ordninger.

Det lokale indskrivningsteam arbejder endvidere med

  • Hvordan pædagoger og børnehaveklasseledere/lærere kan opbygge traditioner for det fælles samarbejde omkring børnene. Det kan eksempelvis være en fælles idrætsdag, cirkus eller projekt.
  • Hvordan pædagoger og børnehaveklasseledere/lærere kan samarbejde om det enkelte barns overgang, så der skabes sammenhæng mellem det, barnet allerede kan og ved fra børnehaven/§ 4a-ordningen, og de forventninger børnehaveklassen/skolen har til barnet. Det kan eksempelvis være at børnene medtager en kuffert, scrapbog, fotos eller lignende produkter og minder fra deres tidligere liv, som barnet har med i børnehaveklassen/fritidsinstitutionen.
  • Hvordan der kan afholdes forældresamtaler om barnets kommende overgang fra børnehave til skole/fritidsinstitution. Når forældre og pædagoger er interesseret og mener, der er behov derfor, kan fx barnets kommende fritidspædagog og børnehaveklasseleder eventuelt en repræsentant fra PPR deltage i dette møde inden skolestart eller der kan afholdes et møde på skolen eller fritidsinstitutionen efter barnet er startet i skole/fritidsinstitution.
  • Hvordan man lokalt udvikler samarbejdet mellem de to faggrupper og skabe større kendskab til samarbejdsparternes kultur, målsætning og arbejdsmetoder. Det kan eksempelvis være fælles temamøder, kurser eller lignende aktiviteter.

Sårbare børn

For at tilgodese, at potentielt sårbare børn sikres et positivt forløb i overgangen mellem børnehave/§ 4a-ordning og skole/fritidsinstitution etableres et samarbejde mellem de pågældende børnehaver/§4a-ordninger og kommende skole/ fritidsinstitution. Samarbejdet bygger på forældreinddragelse under hensynstagen til regler om tavshedspligt. Børnehaven/§4a-ordningen tager i samarbejde med forældrene og med disses skriftlige accept kontakt til kommende skole/ fritidsinstitution for at aftale, hvorledes overleveringen af relevante oplysninger skal foregå evt. på møder før og efter skolestarten. Potentielt sårbare børn defineres som:

1. Børn, der modtager særlig støtte via forvaltningerne, herunder børn, der er indstillet til PPR, handicapcenter, børnefamilieteam/lokalcenter:

For småbørn, der ved overgangen til skolen er indstillet Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, vil der være oprettet en PPR-journal.

Journalen vil indeholde pædagogiske og psykologiske oplysninger om barnet, henholdsvis fra talehørelærer og/eller psykolog. For de fleste børns vedkommende vil det være relevant, at skolen, med forældrenes accept, får del i disse oplysninger i forbindelse med skolestarten.

PPR tager initiativ til – med forældrenes skriftlige accept – at videregive relevante oplysninger til fritidsinstitution/skole.

Vedr. børn, der modtager støtte via handicapcenter eller børne-familieteam, tager børnehaven initiativ til at overdrage relevante oplysninger til fritidsinstitution/skole under forudsætning af forældrenes skriftlige accept.

2. Særligt opmærksomhedskrævende børn:

Børn, hvor pædagoger og forældre har været bekymrede for barnets udvikling, men hvor der ikke er foretaget kontakt til f.eks. psykolog, tale-hørelærere eller socialcenter. Børnehaven aftaler med forældrene hvilke oplysninger, der videregives til skole/institution, eksempelvis forældrenes og pædagogernes iagttagelser af barnet. Dette forudsætter forældrenes skriftlige accept.

3. Børn der modtager sprogstimulering i eller udenfor børnehaven (Folkeskoleloven §4a):

Tosprogede børn tilbydes sprogstimulering fra 3 år. Tosprogede børn, der går i børnehave, tilbydes sprogstimulering i børnehaven efter behov. Det betyder, at kun en del af de tosprogede børn i børnehaven modtager sprogstimulering og er omfattet af dette forslag. Tosprogede børn , der ikke går i børnehave tilbydes sprogstimulering i 15 timer om ugen i en 4a-ordning.

Børnehaven eller pædagogerne i den pågældende §4a ordning tager kontakt til kommende skole/ fritidsinstitution og aftaler med forældrene, hvilke relevante oplysninger, der videregives. Forældrene afgiver skriftlig accept. Oplysningerne kan dreje sig om: Barnets kompetencer (sproglige, sociale, emotionelle, motoriske), barnets relation til voksne, barnets evne til at skabe venskaber, barnets lyst til at indgå i lege- og læringsprocesser samt oplysning om f.eks. hvilke sange, historier, emner barnet har opnået kendskab til i børnehaven eller i §4a-ordningen

Børn der viser sig ikke at være tilstrækkeligt modne til at gå i børnehaveklasse

Det viser sig hvert år, at enkelte børn, som er startet i børnehaveklassen, ikke aktuelt er tilstrækkeligt modne eller parat til at modtage de udfordringer, der er forbundet med at gå i skole. Der kan i den forbindelse være problemer med alternativt at finde det rigtige institutionstilbud til disse børn. Skal de tilbage til deres oprindelige børnehave/§ 4a-ordning, blive i fritidshjemmet på en heldagsplads eller skal de have et helt andet institutionstilbud. Det vil være meget forskelligt hvilket institutionstilbud, der bedst kan tilgodese det enkelte barns behov og der kan være vægtige pædagogiske begrundelser for, at vælge institutionstilbud der træder lidt udenfor de traditionelle rammer. F.eks. af hensyn til barnets oplevelse af nederlag i forbindelse med at vende tilbage til børnehaven, stor aldersforskel i forhold til de øvrige børn eller barnets modenhed og parathed i forhold til at være sammen med børn i fritidshjemsalderen. Den fælles arbejdsgruppe mellem FAF og UUF udarbejder forslag til, hvordan børn, der viser sig ikke at være tilstrækkeligt modne til, at gå i børnehaveklasse, kan hjælpes individuelt med realistiske institutionstilbud. Arbejdsgruppen inddrager repræsentanter for forældre og personale i arbejdet. Forslaget forelægges direktionerne for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen senest 1. maj 2004.

Forbedre samspillet mellem de to forvaltninger i forbindelse med børns overgang fra børnehave/§ 4a-ordning til skole/ fritidsinstitution.

I henhold til pædagogisk perspektivplan og målsætninger 2003 for fritidshjem og KKFO`er, skal der etableres et øget samarbejde om børns overgang fra børnehave til skole og fritidshjem. Samarbejdet skal sikre en god overgang for børnene samt at de børn der har særlige behov får et kontinuerligt og kvalificeret tilbud om støtte. I den forbindelse er der flere forskellige samarbejdspartnere og samarbejdsmuligheder: Samarbejde mellem institutioner og skoler, mellem børnehaver og fritidshjem, med PPR, lokalcentre og handicapcentre og mellem pædagogiske konsulenter og psykologer i h.h.v. FAF og UUF. Det er vigtigt , at der er en kendt og synlig arbejdsfordeling mellem disse parter. Samarbejdet skal tage udgangspunkt i forældreinddragelse og foregå under hensyntagen til tavshedspligten. En kendt og synlig arbejdsfordeling skal sikre at såvel medarbejdere som forældre ved, hvem der tager initiativ til samarbejdet om det enkelte barn, hvilke procedure der er gældende for samarbejdet og hvorledes forældrene inddrages i processen.

Den fælles arbejdsgruppe mellem FAF og UUF afdækker de relevante samarbejdsmuligheder og samarbejdsbehov mellem FAF og UUF samt beskriver rammer for samarbejdet, herunder arbejdsfordeling mellem de enkelte samarbejdspartnere f.eks. i forhold til initiativ til samarbejde om det enkelte barn. Arbejdsgruppen inddrager repræsentanter for forældre og personale i arbejdet. Arbejdsgruppens forslag forelægges senest 1. maj 2004 direktionerne for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen til godkendelse.

Inspirationsmateriale til børnehaver/§ 4a-ordning, skoler og fritidshjem om overgang fra børnehave til skole og fritidshjem

Samarbejdet om overgangen fra børnehave/§ 4a-ordning til skole og fritidshjem vil være en ny udfordring for mange institutioner. Forvaltningerne udsender et inspirationshæfte som kan bruges til at komme i gang med samarbejdet. Forvaltningerne inddrager repræsentanter for forældre og personale i udarbejdelsen af inspirationshæftet.

Inspirationshæftet skal indeholde praktisk vejledning om hvordan det lokale samarbejde kan organiseres, så det bidrager til en god skolestart, og hvilke konkrete aktiviteter, der kan sættes i værk. Hæftet vil også indeholde relevant pædagogisk teori, der kan inspirere deltagerne i det lokale samarbejde og problematisere skiftet fra børnehave til skole og fritidshjem.

Samtidig er det vigtigt at deltagerne i det lokale samarbejde kender rammerne for samarbejdet. Inspirationshæftet vil derfor også indeholde information om det politiske grundlag for samarbejdet, regler for tavshedspligt og videregivelse af oplysninger, relevante kontaktpersoner, distriktsopdelt oversigt over institutioner osv.

Endelig skal inspirationshæftet beskrive rammerne for overgangen for børn, der modtager sprogstimulering eller børn, der har haft behov for særlig opmærksomhed i børnehaven. Det skal præciseres, hvem der har ansvaret for videregivelse af oplysninger og forældreinddragelse.

Forvaltningerne udsender inspirationshæftet til de københavnske børnehaver, skoler og fritidsinstitutioner, der indgår i de lokale samarbejdsfora, samt andre relevante interessenter (PPR, lokal- og handicapcentre). Mange københavnske børnefamilier vælger at lade deres barn gå i privatskole frem for folkeskole. Det er derfor vigtigt at de private skoler også gøres opmærksomme på mulighederne for at samarbejde med børnehaverne om at lette børnenes skolestart. Det foreslås derfor, at inspirationshæftet også udsendes til privatskolerne i København.

De to forvaltninger udarbejder inspirationshæftet i dialog med de faglige organisationer og andre relevante interessenter. Inspirationsh æftet udsendes inden 1.september 2004, så det kan indgå i grundlaget for det lokale samarbejde vedr. indskrivningen til skole/fritidshjem i november 2004.

MILJØVURDERING

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Udgifterne til inspirationsmaterialet afholdes indenfor de to forvaltningers ramme.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Indstillingen sendes til høring i børnehaver, skoler, fritidsinstitutioner, Det centrale Forældreforum, Fællesrådet for Folkeskolen, Det fælles pædagogiske Råd, Integrationsrådet, Det rådgivende Integrationsudvalg samt de faglige organisationer med høringsfrist den 29. marts 2004 inden forslaget forelægges for udvalgene på ny i maj måned 2004.

BILAG

Ingen.

 

Grethe Munk Peter Rasmussen

 

 

Til top