Mødedato: 03.12.2003, kl. 08:00

Hiv-Danmarks rådgivningstilbud (Bilag)

Hiv-Danmarks rådgivningstilbud (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. december 2003

 

Sager til beslutning

6. Hiv-Danmarks rådgivningstilbud (Bilag)

FAU 640/2003 J.nr. 640/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ikke imødekommer ansøgningen fra Hiv-Danmark om økonomisk støtte til den psykosociale rådgivning som Hiv-Danmark yder til de hiv-smittede bosat i Københavns Kommune.

RESUME

Hiv-Danmark har på opfordring af sundhedsborgmesteren skrevet til Bo Asmus Kjeldgaard og anmodet om økonomisk støtte til den psykosociale rådgivning som Hiv-Danmark yder i forhold til hiv-smittede borgere og deres pårørende bosiddende i Københavns Kommune.

Sagen har været drøftet med SUF, som tidligere har foreslået at de to forvaltninger hver gik ind med en årlig støtte fra 2004 på 100.000 kr.

Sagen har været drøftet i udvalget d. 3. september 2003 (Bilag 1), hvor man i lyset af den daværende økonomiske situation besluttede ikke at deltage i finansiering af Hiv-Danmarks rådgivningstilbud. Hiv-Danmark har efterfølgende (8. september 2003) fremsendt en ny ansøgning. Forvaltningen har imidlertid heller ikke for 2004 og frem inden for de økonomiske rammer til rådgivning, m.v. kunnet finde midler til at støtte Hiv-Danmark økonomisk.

SAGSBESKRIVELSE

Hiv-Danmark er en selvejende institution, der tilbyder rådgivning til hiv-smittede. Der er tale om en psykosocial rådgivning rettet mod de personlige, sociale og økonomiske problemer som hiv-smitten kan udløse hos den enkelte. Målet med rådgivningen er at lære de rådsøgende at håndtere hiv-smitte, understøtte den medikamentelle behandling, forebygge smittespredning og hjælpe til bedre livsvilkår og en større livskvalitet. 40 % af de borgere der anvender rådgivningen er bosat i Københavns Kommune. De rådsøgende er overvejende personer der er smittet seksuelt (homo- såvel som heteroseksuelt) herunder personer tilhørende etniske minoriteter, i det stofmisbrugerne overvejende rådgives fra behandlingssystemet for stofmisbrugere.

Hiv-Danmark er overvejende statsligt finansieret (Sundhedsstyrelsen, Center for forebyggelse). Hiv-Danmark modtog i 2003 600.000 kr. mindre i tilskud fra Sundhedsstyrelsen sammenlignet med 2002, i det Sundhedsstyrelsen forudsatte at en større del af udgifterne til rådgivningen skulle dækkes fra amterne. Det samlede budget for rådgivningen i København er 1,6 mill. kr. Der blev i 2002 gennemført ca. 1.000 rådgivningsforløb i den københavnske rådgivning og i 2003 ca. 1.500 – en stigning på 50 %.

Hiv-Danmark skrev d. 25.10.02 til Bo Asmus Kjeldgaard. Af brevet fremgår det, at repræsentanter fra Hiv-Danmark har haft et møde med Bruun-Vierø om "Hiv-Danmarks arbejde, herunder vores rådgivningsydelser til borgere i Københavns Kommune samt om muligheden for at indgå aftale med Københavns Kommune om honorering for rådgivningen. Inger Marie Bruun-Vierø anbefalede os i den forbindelse at henvende os til dig herom.".

Af referatet af mødet mellem repræsentanter fra Hiv-Danmark og sundhedsborgmesteren fremgår det, at "hiv-smittede typisk henvises til Hiv-Danmarks rådgivning fra hospitalerne, eller smittede og/eller pårørende henvender sig selv." Og at "Københavns Kommune ikke betaler for den rådgivning, som kommunens borgere modtager hos Hiv-Danmark – i modsætning til en række andre amter," selvom Københavns Kommunes borgere bruger ca. 40 % af rådgivningens ydelser. Hiv-Danmark oplyser endvidere, at de "hiv-smittede kan henvende sig på socialcentrene og i H:S, men personalet har ikke tid og tilstrækkelig viden til at tage sig af hiv-smittedes rådgivningsbehov." Endelig fremgår det af referatet, at "Inger Marie Bruun-Vierø anbefalede Hiv-Danmark at kontakte FAF angående honorering for rådgivningen, og samtidig lovede hun at tale med borgmester Bo Asmus Kjeldgaard om sagen."

Hiv-Danmark har efter afslaget i september fremsendt en ny ansøgning om medfinansiering d. 8. sept. 2003 (Bilag 2), hvor man anfører, "at man har megen forståelse for den anstrengte økonomiske situation i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, men at det er indtrykket, at de netop afsluttede forhandlinger vedr. budget 2004 samt det indgåede forlig i den forbindelse har taget højde for den øjeblikkelige økonomiske situation i forvaltningen." Man opfordrer derfor udvalget om at tage sagen op til fornyet overvejelse.

Uanset Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2004 finder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fortsat ikke at have mulighed for at imødekomme ansøgningen indenfor de gældende økonomiske rammer.

MILJØVURDERING

Ingen

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen, men Sundhedsforvaltningen skal orienteres om udvalgets beslutning.

BILAG

  • Bilag 1. Beslutningsprotokol fra mødet d. 3. september 2003. Punkt 25. Medfinansiering af Hiv-Danmarks rådgivningstilbud.
  • Bilag 2. Brev til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fra Hiv-Danmark 8. september 2003.

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top