Nyeste behovsprognose i Børneplanen (Bilag)
Nyeste behovsprognose i Børneplanen (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 3. november 2004
4. Nyeste behovsprognose i Børneplanen (Bilag)
FAU 521/2004 J.nr. 521/2004
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager bilaget "Børneplanens behovsprognose, 2004", pr. september 2004, fra det private, eksterne konsulentfirma Dynasoft til efterretning.
RESUME
På mødet den 21. juni 2004 i Aftalekredsen for Børneplanen foreslog Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at man gav tid til en grundlæggende revision af Børneplanens behovsprognose. Samt at et privat, eksternt konsulentfirma blev inddraget i arbejdet. Aftalekredsen tilsluttede sig forslaget.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens prognosemedarbejder og konsulentfirmaet Dynasoft har hen over sommeren gennemarbejdet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens data på baggrund af de erfaringer, som konsulentfirmaet har fra arbejdet i andre kommuner. På den baggrund foreligger der nu nye månedsopdelte efterspørgselsprognoser for alle bydele, jf. bilag A. De foreliggende prognoser vil blive revideret og finpudset yderligere i oktober/november måned.
Den foreliggende behovsprognose har været behandlet i aftalekredsen for Børneplanen d. 18. oktober 2004.
Hovedkonklusionerne fra den foreløbige behovsprognose er, at behovet for pasning i byen som helhed forventes at være dækket i løbet af 2005, mens det vil knibe med pladsdækningen i foråret, som er spidsbelastningsperioden, dog er der forskel mellem bydelene. For at illustrere forskellen har forvaltningen valgt at dele bydelene op i tre kategorier: grønne bydele, gule og røde bydele, efter hvorvidt det forventes, at pasning ved behov er opfyldt, delvis opfyldt eller ikke opfyldt, jf. Bagsiden af bilag A.
Med den nuværende udbygningsplan forventes det, at pasning ved behov i 2005 ikke vil kunne opnås i fire bydele, nemlig Vesterbro, Indre Østerbro, Brønshøj Husum og Sundby Syd. Forvaltningen har derfor arbejdet med nogle handleplaner for at etablere flere pladser. Disse handleplaner beskrives nærmere i den fremlagte Kapitalbevillingsindstilling til 3. del af etape 2.
SAGSBESKRIVELSE
Denne indstilling beskriver hovedkonklusionerne i den eksterne konsulents behovsprognose fra august 2004.
1. Behovsprognose, august 2004
1.1. Hovedkonklusionerne fra prognosen
På mødet den 21. juni 2004 i Aftalekredsen bag Børneplanen foreslog Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at man gav tid til en grundlæggende revision af Børneplanens prognoser. Samt at et eksternt konsulentfirma blev inddraget i arbejdet. Aftalekredsen tilsluttede sig forslaget.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens prognosemedarbejder og konsulentfirmaet Dynasoft har hen over sommeren gennemarbejdet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens og Økonomiforvaltningens datamateriale på baggrund af de erfaringer, som konsulentfirmaet har fra arbejdet i andre kommuner. På den baggrund foreligger der nu nye månedsopdelte efterspørgselsprognoser for alle bydele, jf. bilag A. De foreliggende prognoser vil blive revideret i november måned.
Samtidig med revisionen af efterspørgselsprognosen har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen korrigeret udbygningsplanen på bydelsniveau .
Efterspørgselsprognosen og prognosen for udbygningsplanen (etableringen af pladser) er baseret på en række forudsætninger, som er behæftet med usikkerhed.
Det gælder f.eks. befolkningsprognosen, og fordelingen af efterspørgsel og udbygning på bydele. Forudsætningerne beskrives nærmere i et senere afsnit i indstillingen.
Da selv mindre ændringer i forudsætningerne kan forrykke billedet på byniveau med 500 – 1.000 pladser op eller ned, skal prognoserne revideres løbende og man skal være opmærksom på denne ikke ubetydelige usikkerhed i planlægningen.
Med ovenstående forbehold in mente er hovedkonklusionerne på nuværende tidspunkt:
- I kommunen som helhed vil plads ved behov blive opfyldt i sommeren 2005, mens det kniber i foråret, som er spidsbelastningsperioden. Her viser prognosen, at København som helhed har et overskud på 95 vuggestuepladser og et underskud på 525 børnehavepladser i marts måned sat i forhold til allerede godkendte projekter i Borgerrepræsentationen. De manglende pladser svarer til godt 1 % af samtlige pladser, og falder inden for den almindelige usikkerhedsmargin. På den anden side er konklusionen baseret på, at alle pladser udnyttes 100 % (dvs. at der netto er nul tomme plader i gennemsnit over året), hvilket ikke er helt realistisk, idet der de senere år har været gennemsnitlig merindskrivning i københavnske daginstitutioner.
- På bydelsniveau vil plads ved behov blive opfyldt i 2005 for de grønne bydele på kortet (bilag As bagside):
Man skal i øvrigt være opmærksom på, at en mangel på børnehavepladser altid vil afspejle sig i ventelisten til vuggestuepladser, idet vuggestuerne "sander til", hvis det ikke er muligt at rykke op i børnehaven.
- Indre Nørrebro
- Kgs. Enghave
- Valby
- Vanløse
- Bispebjerg
- Sundby Nord
- Vestamager
- Ydre Nørrebro
Plads ved behov vil muligvis kunne opfyldes i sommeren 2005 – om end det bliver svært i forårsmåneden - for de gule bydele på kortet (bilag As bagside):
- Indre By
- Christianshavn
- Ydre Østerbro
Plads ved behov vil ikke kunne opfyldes i 2005, med mindre der gøres en ekstraordinær pladsskabende indsats i de røde bydele på kortet (bilag As bagside):
- Vesterbro
- Indre Østerbro
- Brønshøj-Husum
- Sundby Syd
Samtlige bydels prognoser er baseret på en forudsætning om, at der er 100 pct. dækning i københavnske daginstitutioner.
I nogle af de grønne bydele (Vanløse, Kongens Enghave, Valby og Sundby Nord) er der ifølge prognosen på nuværende tidspunkt flere pladser end det antal børn, der har behov for plads i bydelen. Disse bydele kan fungere som "aflastning" for nabobydelene Brønshøj-Husum, Vesterbro og Sundby Syd, der er røde, og dermed særligt trængte i forhold til at opnå pasning ved behov i 2005. Aflastning af de røde bydele med pladser fra grønne nabobydele indgår som et af forvaltningens løsningsforslag for de mest trængte bydele i denne indstilling. Denne metode sikrer samtidig, at der ikke bliver for mange overskydende pladser i de grønne bydele.
- I de månedsvise prognoser er der taget højde for de kendte udsving over året som følge af at skolestart (dvs. overgang til fritidshjem) kun sker en gang om året.
- Hvis prognoserne (og dermed de bagvedliggende forudsætninger) holder, er der ikke problemer med at overholde Børneplanens budget. Det skyldes dels, at planlagte pladsetableringer er opgivet og dels forsinkelser i udbygningen. Til gengæld har det på nuværende tidspunkt vist sig, at merudgifter med relation til daginstitutionsområdet, herunder merudgifter på dagplejen og ændring i beregninger af fripladser skal finansieres via Børneplanens budget (jf. indstilling om "Børneplanen, Øvrige aktiviteter"). Dertil kommer finansiering af en genhusning af en institution i Kongens Have, der fremlægges som særskilt indstilling "Kapitalbevilling til flytning af børnehaven i Kongens Have", sammen med denne indstilling.
- Enhedspriserne for både drift og anlæg af de traditionelle pladser, samt anlæg af fleksible pladser forventes at være uforandrede, hvorimod der forventes ændringer i driftspladspriserne for de fleksible pladser. Den økonomiske ramme for fleksible pladser holder, og den gennemsnitlige driftspladspris for fleksible pladser er uændret.
Selv om der er taget højde for at indskrivning i fritidshjem kan ske fra 1. april er der et stort behov for at kunne regulere kapaciteten i løbet af året, med udgangspunkt i en forskel i behovet for pladser på 15 – 20 % mellem minimum og maksimum behov over året.
Valget står i en vis grad mellem, at man accepterer at betale for en udbygning, der giver overkapacitet i de tidlige efterårsmåneder eller vedtager, at en midlertidig merindskrivning i forårsmånederne skal finde sted.
2.2. Tal og forudsætninger bag efterspørgsels- og behovsprognoser.
Børneplanens behovsprognoser (dvs. efterspørgselsprognosen) og Dynasofts behovsprognoser er udarbejdet ud fra to forskellige metoder. Det viser sig imidlertid, at der er stort sammenfald mellem de to prognoser.
De to prognosers resultater på byniveau for henholdsvis 2005 og 2008 fremgår af tabel 1 og tabel 2. Der er tæt sammenfald i tallene.
Tabel 1. Børneplanens og Dynasofts behovsprognose 2004/2005.
Hele København (byniveau)
Vuggestuepladser | Børnehavepladser | |
Børneplanens oprindelige beregninger, målt ved spidsbelastning *) | 12.068 | 16.528 |
Dynasoft | ||
Sept. 2004 | 12.082 | 14.753 |
Marts 2005 | 12.221 | 17.025 |
Sept. 2005 | 12.228 | 14.938 |
*) Spidsbelastning måles i marts, hvorfor Børneplanens oprindelige prognosetal er mest sammenlignelige med Dynasofts martsberegninger
Kilde: Støvsugerbandens rapporter, juni 2003 samt Bilag A
Tabel 2. Børneplanens og Dynasofts behovsprognose 2007/2008
Hele København (byniveau)
Vuggestuepladser | Børnehavepladser | |
Børneplanens oprindelige beregninger, målt ved spidsbelastning *) | 12.301 | 17.001 |
Dynasoft | ||
Sept. 2007 | 12.504 | 15.325 |
Marts 2008 | 12.614 | 17.596 |
Sept. 2008 | 12.520 | 15.425 |
*) Spidsbelastning måles i marts, hvorfor Børneplanens oprindelige prognosetal er mest sammenlignelige med Dynasofts martsberegninger
Kilde: Støvsugerbandens rapporter, juni 2003 samt Bilag A
Dynasofts beregninger afspejler en stigning i behovet i forhold til den oprindelige Børneplan. Stigningen skyldes en lidt højere efterspørgselsfrekvens efter vuggestuer, end der var forudsat. På børnehavesiden skyldes stigningen i behovet først og fremmest en forudsætning om, at børnene overgår fra vuggestue til børnehave ved gennemsnitlig 2 år og 11 måneder (mod Børneplanens 3 år) og en forudsætning om, at børn er ældre, når de går over i fritidshjemmene end forudsat i Børneplanen (6½ år mod 6 år). Dette indebærer, at presset på vuggestuesiden samlet set bliver lidt mindre end forventet, mens presset på børnehavesiden øges mærkbart.
I Dynasofts månedsopdelte beregninger er det velkendte sæsonudsving i pladsbehovet (pga. skolestart en gang årligt) afspejlet 100 % på børnehavesiden. I praksis vil en mangel på børnehavepladser også få betydning for ventelisten til vuggestuepladser, da vuggestuepladserne først tømmes, når der plads til, at børnene kan rykke op i børnehaven. Dette løses om muligt ved merindskrivning. Under alle omstændigheder viser sæsonudsvinget i behovet for pladser et behov for at kunne regulere kapaciteten over året.
De nye detaljerede prognoser er præsenteret i bilag A, hvor forudsætningerne også er beskrevet, bl.a. i et indstik til bilaget.
Ud over at befolkningsprognoserne kan ændre sig med afledte konsekvenser for behovet er især fem forudsætninger behæftet med usikkerhed:
- Børnenes alder, når de har behov for 0 til 2 års pladser, børnenes alder ved overgang til børnehave samt børnenes alder ved overgang til fritidshjem.
- København er et sammenhængende byområde. Derfor passes børn på tværs af bydele. Vi ved imidlertid ikke, hvor man ge børn, der i dag passes i en anden bydel på grund af pladsmangel i egen bydel. De forudsætninger, der er lagt til grund, er, at efterspørgslen efter pladser i andre bydele er den samme, som i dag, dog med undtagelse af Vesterbro, hvor det antages, at 50 pct. at de børn, der i dag passes i andre bydele vil søge til Vesterbro, hvis der var plads.
- I sammenligning med andre byer gør relativt mange københavnere brug af privat børnepasning og privat dagpleje. Københavns Kommune har også en høj service til forældrene.
- I de foreliggende prognoser er der ikke taget hensyn til:
- I den pladskapacitet, der er regnet med i bilag A, indgår en forudsætning om, at 164 fritidshjemspladser omdannes til 24 vuggestuepladser og 67 børnehavepladser i bydelene Vestamager, Bispebjerg og Vesterbro (jf. Indstilling om øvrige aktiviteter).
Dynasofts behovsprognoser er baseret dels på udviklingen i befolkningsprognosen og dels på efterspørgselsfrekvenser på dagpasning. Befolkningsprognosen for Københavns Kommune udarbejdes af Statistisk Kontor. Efterspørgselsfrekvenserne er baseret på Dynasofts erfaring fra 22 andre kommuner.
Med hensyn til overgangen mellem vuggestuer og børnehaver regnes med, at børnene i gennemsnit er 2 år og 11 mdr. Denne beregning har betydning for fordelingen mellem vuggestuepladser og børnehavepladser. Hvis overgangen sker senere end det her kalkulerede, vil der være behov for flere vuggestuepladser og færre børnehavepladser.
Konsulentfirmaets prognoser er desuden baseret på en forudsætning om, at sæsonudsvinget udelukkende giver sig udslag i behovet for 3 til 5 års pladser.
Forvaltningens tidligere prognoser har snarere forudsat, at vuggestuerne "sandede til", således at det ikke var muligt at overføre vuggestuebørnene til børnehavedelen umiddelbart efter, de var nået børnehavealderen (især i spidsbelastningsmånederne om foråret, (jf. Beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget (FAU 505/049) om, at børn i vuggestuepladser i integrerede institutioner skal garanteres en børnehaveplads i institutionen).
Med hensyn til overgangen til fritidshjem er forudsætningerne baseret på den kendte udvikling (børn er ældre ved skolestart) og de seneste beslutninger om muligheden for tidligere overgang fra børnehave til fritidshjem (hvilket gør sæsonudsvinget mindre, end det ellers ville have været).
Det er imidlertid muligt at stå på venteliste til et traditionelt pasningstilbud, mens barnet er i Privat Børnepasning. Der er således flere, der benytter det private pasningstilbud som midlertidig erstatning for en traditionel dagpasningsplads. Man kan derfor forvente et fald i efterspørgslen på private pasningstilbud, når pasning ved behov bliver en realitet. I de foreliggende prognoser er der regnet med en vis nedgang i antallet af brugere som konsekvens af opnåelse af pasning ved behov, baseret på andre kommuners erfaringer.
Ud over at have betydning for beregningerne af udbygningsbehovet, har ovenstående problematik også betydning for begrebet "pasning ved behov". Hvis man betragter muligheden for privat børnepasning/privat dagpleje som et tilbud på linie med andre pasningstilbud, så er der allerede i dag økonomiske muligheder for at kunne dække tilskud til flere private pasningsordninger (og dermed afhjælpe ventelisten). Men forældrenes efterspørgsel kan konstateres at ligge lavere.
Med de foreliggende prognoser forsøger man at ramme det balancepunkt, hvor antallet af private pasningstilbud modsvarer antallet af forældre, der ønsker denne pasningsform som deres 1. prioritet.
- at forældre venter frivilligt på plads i ønskeinstitutionen, selv om der evt. står en plads ledig i en anden institution, hvilket medfører ventelister til nogle institutioner og tomme pladser i andre institutioner samtidig.
- at vi i praksis ikke har mulighed for at sikre, at en plads besættes i samme øjeblik, den bliver ledig, hvilket indebærer at et vist antal pladser i perioder kan stå tomme.
Begge dele kan afspejle sig i praksis i tomme pladser, samtidig med at der står børn på venteliste, selvom beregninger viser, at antallet af pladser svarer til antallet af børn.
Vesterbro er den bydel, hvor problemet er størst, mens både Vestamager og Bispebjerg vil få problemer med at leve op til pasning ved behov i 2005, hvis omlægningerne ikke bliver til noget.
Høringen blandt de fire institutioner, som forslaget omhandler, er afsluttet. Blandt de fire institutioner har kun en institution umiddelbart vist interesse for en omlægning af institutionen. Forvaltningen arbejder sammen med de tre institutioner om at finde nogle handleplaner for i fremtiden at undgå tomme fritidshjemspladser samt udnytte kapaciteten i institutionerne mest hensigtsmæssigt.
Der kan muligvis findes andre institutioner i de "trængte" bydele, hvor det er muligt at omstrukturere fritidshjemspladser til 0-5 års pladser. Dette afhænger af en vurdering fra Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen.
1.3. Ny revideret prognose
Med henblik på at forbedre behovsprognosen fra august 2004, arbejdes der i øjeblikket med at revidere behovsprognosen fra august. Dette sker i et samarbejde mellem Dynasoft og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, hvor Dynasofts prognose fra august 2004 omhandlende situationen i september 2004 sammenholdes med den situation, man rent faktisk kunne opgøre på samme tidspunkt via ventelisterne, hos pladsanvisningen og i antallet af tomme pladser etc. på bydelsniveau.
Det endelige resultat af revideringen forventes at være klar ultimo november.
BILAG
Bilag A. Behovsprognose for Børneplanen, 2004
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen