Medlemsforslag fra O, V, C og B vedr. bedring af forholdene på Sundbygård
Medlemsforslag fra O, V, C og B vedr. bedring af forholdene på Sundbygård
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 3. november 2004
2. Medlemsforslag fra O, V, C og B vedr. bedring af forholdene på Sundbygård
FAU 505/2004 J.nr. 494/2004
INDSTILLING
Det pålægges forvaltningen:
at udarbejde oplæg til en pårørende-tilfredsheds-undersøgelse på Sundbygård.
at udarbejde oplæg til nedsættelse af en arbejdsgruppe m.h.p. at komme med forslag til særlige tiltag for sindslidende uden misbrug eller dobbeltdiagnoser.
at forelægge en plan for FAU inden sommeren 2005 med henblik på at etablere en stoffri afdeling for sindslidende på Sundbygård med en særlig god normering af specielt uddannet personale, som foruden deres sundhedsfaglige uddannelse er i besiddelse af en psykoterapeutisk uddannelse. Indgangsvinklen skal være at skabe et terapeutisk miljø, mhp. udslusning til egen selvstændig bolig. Afdelingen skal fungerer som forsøgs- og mønsterafdeling og fortløbende evalueres og resultatsammenlignes med afdelinger med lignende klientel på andre psykiatriske bosteder mhp. bedring af forholdene for sindslidende uden misbrug eller dobbeltdiagnoser på andre bosteder. I planen skal indgå forskellige finansielle muligheder.
Det foreslås at man til alle tre tiltag benytter sig af f.eks. studerende fra humaniora, som skriver speciale til deres afsluttende opgaver. Det kan være antropologi, etnologi, psykologi, Master Public Health studerende el.l.
Oplæg og plan forelægges udvalget til godkendelse.
Begrundelse:
I årevis har pårørende til sindslidende på Sundbygård kritiseret forholdene på Sundbygård. Der er holdt møder med forvaltningen der er blevet skrevet rapporter og forholdene har været debatteret i aviserne.
De pårørende er i mange tilfælde de sindslidendes nødvendige talerør når de ikke selv formår at tale deres sag og udtrykke behov og ønsker. Det er en af grundene til at de ikke kan klare sig i egen selvstændig bolig. De pårørende bliver derfor, sammen med den sindslidende når dette lader sig gøre, nærmeste samarbejdspartner, hvis udsagn skal tages meget alvorligt, og til enhver tid undersøges til bunds. Derfor synes tiden nu inde til at foretage en egentlig pårørende-tilfredshedsundersøgelse.
At nedsætte en arbejdsgruppe mhp. særlige tiltag for sindslidende uden misbrug eller dobbeltdiagnose.
I årenes løb er opmærksomheden i højere og højere grad blevet rettet imod psykiatriske patienter med misbrug af alkohol og narkotiske stoffer, kriminelle og hjemløse, som har opnået forbedrede vilkår. Tilbage står en gruppe sindslidende, som "kun" er diagnosticeret med en enkelt psykiatrisk diagnose, som ofte er: skizofreni.
Det er mennesker som intellektuelt har udviklet sig som alle andre indtil sygdommen snigende sætter ind med autisme (tilbagetrækning), ambivalens, tankeforstyrrelser, hallucinationer, forfølgelsesidéer og tvangshandlinger.
"Når en skizofren sygdom første gang kommer i udbrud, indebærer det en katastrofe for både patienten og hans omgivelser. Alligevel satser man i dag uforholdsmæssigt langt færre ressourcer på patienter, der netop er blevet ramt af denne tilstand, end på for eksempel en akut hjerteinfarkt eller en ungdomsdiabetes, når det drejer sig om at yde en førsteklasses diagnostik, behandling og opfølgning. En sådan indsats ville utvivlsomt indebære en betydelig gevinst. Der bør i de kommende år ske en kursændring på dette område".
Johan Cullberg, svensk psykiater og psykoanalytiker, forfatter til lærebogen: Dynamisk psykiatri i teori og praksis.
En arbejdsgruppe bør bestå af sindslidende, pårørende, psykiatrisk sundhedspersonale, og pædagoger, samt en følgegruppe af observatører fra omtalte studerende gruppe, samt politikere.
At forelægge en plan for FAU inden sommeren 2005 med henblik på at etablere en stoffri afdeling for sindslidende på Sundbygård
Den foreslåede stoffrie afdeling bør normeres med personale med en sideløbende psykoterapeutisk uddannelse af flere grunde.
Jo bedre og mere alsidig uddannet, desto større brede i behandlingsmulighederne.
I Norge og Sverige har det i mange år været almindeligt i psykiatrien at man, ved siden af sin sundhedsfaglige uddannelse, havde en specialuddannelse eller psykoterapeutisk uddannelse. I Danmark, har vi i Københavns området, neurosehospitalet Stolpegården og psykoterapeutisk klinik på Bispebjerg hospitals psykiatriske ambulatorium, i flere år med succes søgt personale med ovennævnte kvalifikationer. Begge steder er attraktive arbejdspladser, med stor tilsøgning af personale som i forvejen har erhvervet sig psykoterapeutisk videreuddannelse.
En attraktiv arbejdsplads øger arbejdsglæden og sygefravær såvel som personaleflugt mindskes hermed betydeligt. Begge dele betyder store besparelser på personalebudgettet. Samtidig vil stedet blive kendt indenfor sundhedsfaglige kredse, hvilket vil have en afsmittende effekt af ansøgninger til de øvrige afdelinger.
De andre afdelinger vil naturligvis også drage nytte af at have en mønsterafdeling på stedet, idet der herfra skal udgå tilbud om undervisning, supervision, foredrag, og personalerådgivning.
At koble studerende fra Universitetet til stedet betyder øgede muligheder for både afdelingen og studerende. Studerende indenfor de nævnte områder udarbejder meget omfattende eksamensopgaver som efter eksamen ofte bliver gemt og glemt. Det må virke direkte motiverende for de studerende at kunne skrive opgaver som har et formål og som kan bruges. For stedet betyder det engagerede undersøgere, som vil gøre deres yderste – ikke for økonomisk gevinst – men fordi hele deres fremtid afhænger af en god eksamen. Det betyder dog også en økonomisk gevinst for bestilleren, kommunen, samt udvidet samarbejde og kendskab de to institutioner kommune og universitet imellem.
Fordelene er således mange idet den eneste økonomiske udgift vil være til den foreslåede højere personalenormering.