Mødedato: 03.09.2003, kl. 15:30

Høring af "principper for samtænkning mellem skole og fritidsinstitutioner" (Bilag)

Høring af "principper for samtænkning mellem skole og fritidsinstitutioner" (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. september 2003

 

Sager til beslutning

8. Høring af "principper for samtænkning mellem skole og fritidsinstitutioner" (Bilag)

FAU 473/2003 J.nr. 473/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender det vedlagte høringssvar.

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets udviklingsprogram "samtænkning mellem skole og fritidsinstitutioner" blev eksternt evalueret i perioden oktober 2002 - marts 2003.

På baggrund af evalueringen om samtænkningsprojektet ønskede Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen at justere og videreudvikle den eksisterende praksis og samarbejdsindsats mellem skole og fritidsinstitutioner i Købehavns Kommune.

Derfor besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 26. marts 2003, at der skulle udarbejdes forslag til principper for den fremtidige samtænkning mellem skole og fritidsinstitutioner.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlede d. 17. juni 2003 Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens oplæg til principper for samtænkningen og besluttede at sende forslaget i høring, beslutningsprotokol fra mødet vedlagt.

SAGSBESKRIVELSE

Samtænkning er en forpligtelse for alle skoler og fritidshjem i Københavns Kommune og omfatter derfor både fritidshjemmene tilknyttet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen er ansvarlige for området, men det tilkendegives i principperne, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal inddrages om fremtidige ændringer eller initiativer på samtænkningsområdet.

Principperne har til formål, at: "være med til at udvikle kvaliteten i samtænkningsprojektet i forhold til det overordnede formål, at sikre sammenhæng og variation i børnenes hverdag for at fremme børnenes alsidige personlige udvikling" (jf. bilag 3).

Principperne omhandler nedenstående tre hovedområder:

  1. Struktur og organisation af samtænkningen
  2. Inddragelse af forældre
  3. Nytænkning i forhold til lærernes og pædagogernes samarbejde om det enkelte barn

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil samtidig tage initiativ til en debat om læringsog udviklingsbegrebet.

Kommentarer til principper for samtænkning

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at der er grundlag for at videreføre samtænkningen. Der bør - som foreslået af Uddannelses- og Ungdomsudvalget - ske en justering på baggrund af de erfaringer, som allerede eksisterer på området.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at processen har fokuseret på refleksion og evaluering af samtænkningsprojektets første to år.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer derfor, at de nye principper søger at imødekomme de problematikker, der tidligere har været på området, og som den eksterne evaluering påpeger. Dette gælder blandt andet tiltag om nytænkning i personalesamarbejdet og fokus på at sikre forældre og børns indflydelse i samtænkningen.

Det er vigtigt, at alle fritidsinstitutioner kan deltage kontinuerligt og ligeværdigt i samtænkningen, så der kan sikres en fælles koordinering af pædagogiske mål for børns udvikling og sikres en sammenhæng i børns hverdag.

Samtidig imødekommer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen initiativet om at fremme en debat om lærings- og udviklingsbegrebet. Dette vurderes at være et centralt emne i forhold til at sikre en fremtidig samtænkning mellem børnehave, skole og fritidshjem i Københavns Kommune.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Bilag 1: Høringsbrev
  • Bilag 2: Baggrundsnotat om den eksterne evaluering af samtænkningsprojektet.
  • Bilag 3: Beslutningsprotokol punkt 5 fra Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 17. juni 2003.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top