Mødedato: 03.09.2003, kl. 15:30

Orientering om implementeringen af Børneplanen pr. medio august 2003 (Bilag)

Orientering om implementeringen af Børneplanen pr. medio august 2003 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. september 2003

 

Sager til beslutning

5. Orientering om implementeringen af Børneplanen pr. medio august 2003 (Bilag)

FAU 478/2003 J.nr. 478/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager nedenstående redegørelse om udviklingen i implementeringen af Børneplanen pr. medio august tages til efterretning

 

RESUME

Den 11. juni 2003 vedtog Borgerrepræsentationen Børneplanen, BR (327/2003). Efter Børneplanens vedtagelse har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen arbejdet med implementeringen af Børneplanen.

Implementeringen af Børneplanen forløber overordnet planmæssigt.

Der forekommer løbende ændringer i Børneplanens projektplan vedrørende etableringen af traditionelle daginstitutionspladser. Således falder nogle projekter fra og erstattes med nye.

Etableringen af de fleksible pladser forløber efter planen. Dog er det på nuværende tidspunkt usikkert, hvorvidt det vil være muligt at skaffe 200 vuggestuepladser ved opnormering i integrerede institutioner.

Dette kan først afklares, når de pædagogiske fagforeninger og institutioner inden 1. oktober har givet en tilbagemelding, på en opfordring til at indgå frivillige aftaler om midlertidige opnormeringer.

Der pågår i øjeblikket forhandlinger med de faglige organisationer omkring løn- og ansættelsesforhold vedrørende flerbørnsdagplejen og deltidsdagpleje.

Næste orientering om implementering vil efter planen blive forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i oktober.

SAGSBESKRIVELSE

  1. Informationsplan

Den 11. juli 2003 udleverede Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en orienteringspakke til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. "Juli-pakken" bestod af :

  • udkast til en intern og en ekstern informationsplan
  • udkast til skemaer til opfølgning på antallet af traditionelle pladser pr. bydel
  • udkast til skema til de fleksible pladser
  • udkast til skema til behandling af nye forslag
  • forslag til pladsbarometer, der illustrerer udviklingen i pladsetableringen
  • udkast til allerede formulerede stillingsannoncer og pr-annoncer
  • syv udfyldte skemaer med behandling af nye indkomne forslag

Med udgangspunkt i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens informationsplan er forvaltningen i fuld gang med at orientere og inddrage de parter, der bliver berørt af eller har interesse for Børneplanen, herunder borgerne, pressen, politikere, andre forvaltninger og øvrige interessenter. For en nærmere beskrivelse af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens informationsplan, udover det som står beskrevet i nærværende indstilling, henvises til ovenstående pakke.

Med henblik på "varemærkning" af Børneplanen har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejdet et logo til Børneplanen. Dette logo skal bl.a. (jf. bilag 1) benyttes på de byggeskilte, der opstilles i forbindelse med Børneplanens udbygninger (bilag 3). Derudover er der blevet udarbejdet en faktaboks samt en særlig skrifttype til fremhævelse af ordet: Børneplanen. Både faktaboksen og skrifttypen vil være en fast bestanddel, hver gang der informeres, annonceres m.v. om tiltag i forbindelse med Børneplanen (jf. bilag 2).

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at både et brugerunivers samt en hjemmeside om Børneplanen er et vigtigt element for at udbrede kendskabet til og information om Børneplanen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er derfor, i samarbejde med Økonomiforvaltningen, ved at udvikle et brugerunivers med titlen "Mit barn skal passes". Brugeruniverset placeres på forsiden af Københavns Kommunes hjemmeside. Ved at klikke på "Mit barn skal passes" vil brugerne både kunne få information om de eksisterende pasningsordninger via www.kk.dk/pasning, og blive suppleret med information om de nye pasningsordninger og rådgivningsmuligheder via Børneplanens hjemmeside. Brugeruniverset og Børneplanens hjemmeside vil være udarbejdet i september.

Udover arbejdet med hjemmesiden er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i gang med at rekruttere medarbejdere og udbrede information om de fleksible pladser. En nærmere beskrivelse heraf findes under afsnittet fleksible pladser.

I "Juli-pakken" indgik 3 forskellige skemaer til opfølgning på pladsetableringen på hhv. daginstitutionsområdet, de fleksible pladser og nye indkomne forslag. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vil løbende modtage disse skemaer til orientering i dueslaget. Skemaerne vil indeholde Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens konklusion om, hvorvidt der skal arbejdes videre med forslagene. Såfremt medlemmerne i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget måtte ønske det, vil forslagene kunne sættes på dagsordnen på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmøderne.

  1. Daginstitutionsområdet
    1. Pladsetableringen

Planen for pladsetableringen på daginstitutionsområdet er delt op i 5 bestanddele afhængig af tidshorisont. Disse er:

  1. Allerede godkendte kapitalbevillinger: Endnu ikke afsluttede projekter som på tidspunktet for Børneplanens udarbejdelse allerede havde fået kapitalbevilling
  2. Projekter på vej til Borgerrepræsentationen: De projekter, som på tidspunktet for Børneplanens udarbejdelse endnu ikke havde fået kapitalbevilling, men som var på vej til det. Hovedparten af disse projekter kommer fra akutpakken, de hurtige pladser
  3. Etape 1A. Den første del af de projekter, der skal etableres for at skabe pladsgaranti i 2005. Projekterne i denne etape fik kapitalbevilling sammen med Børneplanens godkendelse
  4. Etape 1B. Den anden del af de projekter, der skal etableres for at skabe pladsgaranti i 2005
  5. Etape 2. De projekter der skal gennemføres fra 2005 – 2008 for at dække det behov, der påregnes at opstå i denne periode.

Familie- og Arbejdsforvaltningen har fået kapitalbevillinger til projekterne i punkt 1 – 3. Hovedparten af disse projekterne forløber planmæssigt, jf. nedenfor og jf. bilag 3.

I indstillingen til Børneplanen fremgik, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ville forelægge Børneplanens etape 1B. efter sommerferien. Den første del af etape 1B ligger nu klar og vil blive forlagt udvalget i umiddelbar forlængelse af denne orientering.

Ad. 1. Allerede godkendte kapitalbevillinger:

I denne del af projektplanen indgår 10 projekter med 372 vuggestuepladser og 196 børnehavepladser, som enten allerede er afsluttede eller forventes afsluttet i 2003. Alle projekterne følger tidsplanen mht. planlagte ibrugtagningstidspunkter.

Ad 2. Projekter på vej til Borgerrepræsentationen:

Projekter benævnt "Projekter på vej til Borgerrepræsentationen" består af 5 projekter med 134 vuggestuepladser og 56 børnehavepladser, hvoraf 134 vuggestuepladser og 12 børnehavepladser etableres i 2003. Alle projekterne følger tidsplanen mht. planlagte ibrugtagningstidspunkter.

Ad 3. Etape 1. A.

I etape 1A. er der 25 projekter, hvoraf 8 af projekterne vedrører pavillonbyggeri.

I den oprindelige Børneplan indgik der 509 vuggestuepladser, 737 børnehavepladser og 12 specialpladser i etape 1A. Disse pladstal er på nuværende tidspunkt justeret til 511 vuggepladser, 731 børnehavepladser og 12 specialpladser. Hovedårsagen er at forvaltningen har måtte opgive en udvidelse af Rektorparken med 30 børnehavebørn, jf. nedenfor.

For at fremskynde processen med etablering af pladser indeholder Børneplanen opførelse af 8 daginstitutioner i pavillonbygninger på hovedsageligt kommunalt ejede grunde eller grunde, der forudsættes købt eller lejet. Af de 8 pavilloner forventes 4 at stå færdige i februar 2004.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har valgt at sætte de 8 byggerier i udbud. Forvaltningen er projektleder af projektet vedrørende udbudet og opførslen af pavillonerne, mens forvaltningen har valgt det rådgivende ingeniørfirma Dominia AS som projekteringsleder og RIA (Rådgivende Ingeniører og Arkitekter) som projekterende arkitekter. Før sommer indkaldte de tre parter 11 pavillon-/modulbyggeriproducenter til et orienteringsmøde om tidsplanen for pavillonbyggerierne, udbudsformen, de arkitektoniske krav, samt oplysninger om de 4 grunde, hvorpå de første pavilloner skal opføres.

Den 1. august blev der udsendt udbudsmateriale ud til 11 pavillon-/modulbyggeriproducenter. Udbudsmaterialet er udarbejdet af Dominia AS og RIA, og omfatter tegninger af de eksisterende forhold og forslag til de nye pavillonbygningers placering på de respektive byggegrunde. Derudover er der krav til bygningernes indretning, således at bygningerne indeholder de nødvendige funktioner for en daginstitution.

Udbudene skal være udbyder i hænde senest 22. august. Herefter udvælges de bedste tilbud af en udvælgelseskomite beståede af to repræsentanter fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, en repræsentant fra Økonomiforvaltn ing samt Stadsarkitekten.

Arbejdet med pavillonerne forløber overordnet planmæssigt.

Der er indkommet en række indsigelser fra nabohøringen på Saxtorphsvej. Orientering herom er i indstillingen vedrørende etape 1.B.

Derudover har der været indsigelser fra interessenter af skolehaverne vedrørende den planlagte inddragelse af skolehaverarealer i forbindelse med det planlagte pavillonbyggeri på Grøndahlsvænge Alle og Vigerslev Alle.

I forbindelse med Støvsugerbandens arbejde pegede Vej og Park på et skolehaveareal på Bispebjerg Bakke. Dette areal indgik i Bruttolisten med mulige forslag men blev ikke medtaget i det videre arbejde, idet Plan og Arkitektur fejlagtigt oplyste, at arealet er fredet. Eftersom arealet ikke er fredet og der er et udækket behov for institutioner på Bispebjerg, indgår arealet atter i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens planlægning.

Forvaltningen er i dialog med formanden for skolehaveforeningen mhp. at finde nogle løsninger, der tilfredsstiller begge parter.

Bygge- og Teknikforvaltningen har ved brev af 7. august 2003 orienteret Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om, at en eventuel daginstitution på Enghave Plads vil medføre en opsigelse af den nuværende anvendelse af bygningerne og en nedlæggelse af de offentlige toiletter på pladsen, som så må genetableres et andet sted på pladsen. I Børneplanen var det forudsat at en eventuel daginstitution på Enghave Plads ville inddrage arealer fra skolehaverne. Et forslag fra Enhedslisten medførte imidlertid, at man i stedet skulle anvende arealerne, hvor toiletterne står. Ansvaret for de afledte udgifter til nyt toilet og genhusning er endnu ikke afklaret forvaltningerne imellem.

De øvrige projekter i etape 1.A. forløber overordnet planmæssigt med undtagelse af Rektorparken 22, August Wimmersvej og Eskildsgade.

Projektet i etape 1A vedrørende udvidelse af den eksisterende daginstitution i Rektorparken 22 med 30 børnehavepladser, i alt 4.170.000 kr. er opgivet, da det selvejende kollegium Solbakken ved en beboerafstemning forkastede forslaget. Pladserne foreslås delvist erstattet ved en udvidelse af det i etape 1A vedtagne projekt om etablering af 60 vuggestuepladser på Bavnehøj Allé (Ajax-arealet) eller ved etablering af en børnehavegruppe i Bavnehøj Fritidshjem, hvor der er ledig kapacitet.

Børnehaven Sibbernsvej har ikke ønsket overflytning til August Wimmersvej. Det betyder, at der er mulighed for at udvide med 20 ekstra børnehavepladser på August Wimmersvej.

Der har været indsigelser fra de 2 institutioner i Absalonsgade som er planlagt flyttet til Eskildsgade og udvidet i forbindelse med en rokade med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Forvaltningen arbejder i øjeblikket sammen med institutionerne med at finde en løsning som alle kan være tilfredse med uden at det får konsekvenser for det planlagte antal nye pladser.

Ad. 4. Etape 1.B

Indstilling vedrørende kapitalbevillinger til projekter til den første del af etape 1.B. forelægges i umiddelbar forlængelse af denne orientering.

    1. Økonomien
    2. Der forventes på nuværende tidspunkt ingen ændringer i den samlede økonomi.

      Der forekommer løbende ændringer i Børneplanens projektplan. Således falder nogle projekter fra og erstattes med nye.

    3. Sikringsrum/beskyttelsesrum

I Børneplans indstillingen blev det besluttet, at Bygge- og Teknikforvaltningen på baggrund af den med virkning fra 1. juli 2003 vedtagne lov om beskyttelsesrum skulle foretage en vurdering af mulighederne for gennemførsel af generelle lempelser i de hidtidige krav til indretning af sikringsrum i nybyggeri i Københavns Kommune, og at resultatet heraf skulle forlægges Borgerrepræsentationen til beslutning umiddelbart efter sommerferien 2003.

Bygge- og Teknikforvaltningen har fortaget vurderingen og indstillede den 13. august, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at sikringsrumskravet i forbindelse med nybyggeri for tiden frafaldes (BTU 332/2003). Bygge- og Teknikudvalget anbefalede indstillingen.

  1. Fleksible pladser
  2.  

    I de følgende afsnit gives en status for implementeringen af de 665 fleksible pladser som indgår i Børneplanen. Etableringen af de faktiske pladser er lige påbegyndt. desuden viser juli-kalkulen, at der i 2003 er etableret fleksible pladser for ca. 13 millioner kroner mere end der er budgetteret med i 2003. Endvidere er der indgået en ny aftale om etablering af pladser ved merindskrivning. En første vurdering af behovet for justeringer vil kunne foreligge i forbindelse med næste status.

    1. Status for flere dagplejepladser og nye dagplejeformer
    2. Der er i Børneplanen planlagt etablering af 20 deltidsplejepladser inden 2004. Deltidsdagpleje forventes at blive et attraktivt tilbud til forældre med et mindre pasningsbehov, eksempelvis studerende. Derudover har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen åbnet op for deltidsdagpleje i forbindelse med den eksisterende ordning Privat dagpleje, hvilket har gjort denne ordning mere fleksibel og givet mulighed for, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i højere grad kan tilgodese forældre med behov for deltidspasning.

      Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har udarbejdet en stillingsannonce til deltidsdagplejere, som sammen med selve annonceringen om etableringen af de fleksible pladser bliver iværksat i slutningen af august. Både stillingsannoncen og annoncerne om de fleksible pasningsmuligheder blev udleveret til udvalget i "juli-pakken".

      I Børneplanen er der planlagt etablering af 10 flerbørnsdagplejer med 10 børn i hver. Det er planlagt, at der startes 1 flerbørnsdagpleje inden udgangen af 2003 og, at de resterende 9 starter i 2004.

      Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har arbejdet målrettet på at finde egnede lokaler og har medio august fundet 6 emner, som er ved at blive undersøgt. Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen har endvidere været i kontakt med Kultur- og Fritidsforvaltningen, som desværre ikke kunne pege på nogen oplagte lokaleemner. Samtidig har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bedt en ekstern rådgiver (arkitekt) om assistance i søgningen efter egnede lokaler til henholdsvis flerbørnsdagpleje og til satellitinstitutioner.

      For at udbrede kendskabet til flerbørnsdagplejeordningen og derved finde for&a elig;ldre, børn, lokaler og dagplejere til ordningen, har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejdet en stillingsannonce, en generel annonce samt en journalistisk artikel om flerbørnsdagpleje, som bliver indrykket i lokalaviserne og boligforeningernes blade i slutningen af august. Disse annoncer blev udleveret til udvalget i "juli-pakken". Der er samtidig forberedt kursusvirksomhed for dagplejere til flerbørnsdagplejen. De respektive undervisere er adviseret og afventer nu blot en tilbagemelding på den endelige kursusperiode.

      Forhandlingerne omkring løn- og ansættelsesforhold er igangsat vedrørende disse ordninger. Således har Økonomiforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen haft møder med de relevante faglige organisationer både før og efter sommerferien.

      Forhandlingerne med de faglige organisationer er endnu ikke afsluttede.

    3. Status på forbedringen og udvidelsen af Privat Børnepasning
    4. Med henblik på at forbedre den Private Børnepasningsordning indgår der som en del af Børneplanen oprettelse af et INFO-team som bl.a. skal kunne vejlede forældrene om den Private Børnepasningsordning. Oprettelsen af INFO-teamet forløber efter planen, jf. afsnit 4.

    5. Status for udvidelser af eksisterende institutioner

    I Børneplanen er der planlagt etablering af 10 satellitinstitutioner med 10 børn i hver. Planen er at starte en satellitinstitution i år, mens de resterende 9 satellitter etableres i løbet af 2004.

    Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har medio august modtaget tre henvendelser fra institutioner, som har vist interesse for at oprette en satellitinstitution. Der er blevet afholdt møde med en af institutionerne. Derudover er der et forslag om tilknytning af en satellit til en navngiven institution, som afventer godkendelse fra institutionen selv.

    Det skal bemærkes, at antallet af henvendelser skal ses i det lys, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen endnu ikke har foretaget en konkret orientering om mulighederne for at få tilknyttet en satellitinstitution. Denne orientering er planlagt gennemført medio september.

    Som et led i Børneplanen blev det besluttet at udnytte kapaciteten i de integrerede institutioner (etableret efter 1995) med kvadratmetermæssig mulighed, således at der kommer 14 i stedet for 12 børn i de enkelte vuggestuegrupper (i det følgende betegnet som 12/14-børnsinstitutionerne). Dette skulle ske efter en konkret vurdering og dialog med de respektive institutioner. Det blev vurderet, at der herved kunne skabes 200 ekstra vuggestuepladser til en samlet anlægsomkostning på 1 mill. kr. og en samlet årlig nettodrift på 18,6 mill. kr.

    Den 30. juni afholdt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen et stormøde med de berørte institutioners ledelse, forældrebestyrelsesrepræsentanter og lokalcentre. Udvalget har tidligere modtaget referat fra stormødet.

    Partierne bag Børneplanen har på et møde den 19. august aftalt at ændre Børneplanen således at opnormering bliver frivillig for institutionerne, jf. vedlagte aftale (bilag 4).

    Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen havde planlagt en møderække med samtlige 12/14-børnsinstitutionerne. Møderækken er aflyst. I stedet skrives ud til alle institutioner og herefter holdes møde med de institutioner, der ønsker at opnormere, jfr. bilag 5..

    I Børneplanen indgår budget til at indkøbe fire skovbusser, som hver giver plads til 11 børn. Disse busser skal indkøbes i 2004. Allerede nu har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen meldt ud til institutionerne om muligheden for at få tilknyttet en skovbus, og der viser sig at være en ret stor interesse for dette tiltag, således vurderes det ikke at være et problem at få oprettet ordningerne med de nye skovbusser. Familie- og Arbejdsmarkeds forvaltningen foretager i efteråret 2003 en opsamling og vurdering af ønskerne.

  3. Oprettelse af INFO-team for de fleksible pladser
  4. For at forbedre informationen og vejledningen om kommunes pasningstilbud indgår der, som en del af Børneplanen, oprettelsen af et INFO-team. INFO-teamets opgave bliver at informere og rådgive de københavnske forældre om den vifte af fleksible pasningsmuligheder, som der tilbydes i kommunen.

    INFO-teamet skal i alt bestå af fem medarbejdere. De to medarbejdere rekrutteres fra Kontoret for privat børnepasning og de sidste tre stillinger er nyopslåede stillinger, som forventes besat i løbet af uge 35.

    Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forventer, at INFO-teamet er oprettet pr. 1. oktober. Dog skal oktober måned afsættes til kursusvirksomhed for det nye INFO-team, således at de "klædes på" til at give borgerne en god service. En kursusplan er under udarbejdelse.

    Endvidere arbejdes der på at kunne placere INFO-teamet sammen med Den Centrale Pladsanvisning. Denne placering af INFO-teamet og pladsanvisningen i samme bygning vurderes at være en fordel både fagligt og organisatorisk, da INFO-teamet skal informere og rådgive forældrene om de fleksible pladser, som anvises af Pladsanvisningen.

  5. Rekruttering og fastholdelse af medarbejdere

I Børneplanen er der afsat 2 mill. til rekruttering og fastholdelse af personale i 2003 og 5 mill. kr. pr. år i de kommende år. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil primært anvende midlerne i 2003 til fastholdelse af personale. Således udarbejdes der i øjeblikket et ideoplæg til, hvordan man kan fastholde personale i de institutioner, som eventuelt bliver opnormeret. Såfremt den nye aftale om frivillighed indebærer, at der alligevel ikke sker opnormering, vil der blive iværksat andre initiativer til fastholdelse.

Fra 2004 vil der blive sat mere fokus på rekruttering. Her er der i øjeblikket et samarbejde i gang om at give en række børnehaver en idrætsprofil (som det kendes fra den allerede omlagte daginstitution Ryvang 2). Dette vil være et attraktivt tilbud for mange pædagoger, og det vurderes, at det vil være en god mulighed for at tiltrække mere personale til kommunen.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Ud fra de foreliggende forudsætninger er der ingen ændringer i den samlede økonomi i Børneplanen.

Der forekommer løbende ændringer i Børneplanen. Således falder nogle projekter fra og erstattes med nye.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Der vil forekomme høring på en række af de enkelte tiltag. Disse høringer planlægges og afholdes løbende.

BILAG

  • Logo, faktaboks og Børneplanens "skrifttype" (bilag 1 og 2)
  • Sammenligning af pladstal ved Børneplanens vedtagelse og 20. august 2003 (bilag 3)
  • Politisk aftale om Børneplanen, 19. aug. 2003 (bilag 4)
  • Ventelistealder i måneder fordelt på institutioner (bilag 5)

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top