Mødedato: 03.09.2003, kl. 15:30

Høringssvar på sektorplan for handicapområdet (Bilag)

Høringssvar på sektorplan for handicapområdet (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. september 2003

 

Sager til beslutning

13. Høringssvar på sektorplan for handicapområdet (Bilag)

FAU 469/2003 J.nr. 469/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter høringssvarene - herunder særligt kvalitetsudvikling på børneområdet, tilgængelighed, uddannelse og arbejdsmarked

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at de fremhævede høringssvar indskrives og udbygges i sektorplan for handicapområdet

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder den reviderede tidsplan (bilag 1).

 

RESUME

Sektorplan for handicapområdet er den overordnede plan for udviklingen på handicap-området fra 2004 til 2009. I september 2002 begyndte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget arbejdet med sektorplan for handicapområdet. Siden da har der været afholdt en intern og en offentlig høring i henholdsvis d. 15. november 2002 og d. 12. maj 2003.

SAGSBESKRIVELSE

D. 3. april 2003 udsendtes 1. udkast til sektorplan for handicapområdet i offentlig høring. Høringsperioden løb frem til mandag d. 19. maj 2003. I forløbet afholdt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget en offentlig høring på Handicapcenter Øst d. 12. maj 2003.

Høringssvarene er nu gennemgået og opstillet i skemaform og indgår i indstillingen som bilag 2. I det følgende fremhæves en række forslag, der har som karakteristika, at de er nævnt af flere høringsparter og tager udgangspunkt i de holdninger og værdier, der allerede er vedtaget af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i de hidtidige udkast til sektorplan som udgangspunkt for arbejdet med sektorplan for handicapområdet. Det foreslås, at forslagene indarbejdes i kvalitetsmål og handleplansafsnittet:

  1. Der skal være fokus på opsamling af viden og erfaringer i støttepædagogindsatsen på handicapcentrene.
  2. Der bør være fokus på de team i handicapcentre, hvor støttepædagogerne er forankret med henblik på at der opsamles erfaringer og viden på området. (Høringssvar 2 fra Det Socialistiske Folkeparti)

  3. Der skal gælde samme åbningstid i specialdaginstitutioner som i alle øvrige daginstitutioner, så familien kan få et liv så tæt på det, den øvrige del af befolkningen har mulighed for.
  4. Desuden bør der gælde samme åbningstid i specialdagtilbuddene som på normalområdet, så forældrene kan bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet og derved have et liv der er så normalt som muligt. (Høringssvar 7 Det Sociale Brugerråd og Centerrådene)

  5. Der bør sikres et samarbejde mellem H:S, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og øvrige relevante forvaltninger i Københavns Kommune omkring tilbud om ergo- og fysioterapi til alle handicappede københavnere.
  6. Med henblik på at sørge for, at alle borgere i Københavns Kommune modtager fysio- og ergoterapi bør der ske en udbygning af samarbejdet mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og H:S samt de øvrige forvaltninger i Københavns Kommune. (Høringssvar 4 fra Ergo- og fysioterapeuter ansat på specialskoler og ambulante børnefysioterapi.)

  7. Samarbejdet om de handicaprelaterede områder med de øvrige forvaltninger bør udbygges og være en fast foreteelse. Samarbejdet bygger på servicelovens princip om sektoransvarlighed.
  8. Derfor bør samarbejdet udvides til at omfatte alle Københavns Kommunes forvaltninger. I et fast tværsektorialt samarbejde kan det sikres, at hver forvaltning kan leve op til sektoransvarligheden for tilgængelighed for handicappede. En sådan projektgruppe kunne gøre det muligt for Det Sociale Brugerråd at udsende en årlig redegørelse for tilgængelighedstiltag i Københavns Kommune. (Høringssvar16, 17, 23, 24 fra henholdsvis Lydbiblioteket, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Specialundervisning, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Det Sociale Brugerråd, Centerrådene og Den Særlige Jobformidling, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen)

  9. Der arbejdes for at etablere samarbejde om tilgængelighed på handicapområdet mellem alle forvaltninger.
  10. Der bør arbejdes videre med etablering af uddannelses- og arbejdspladser for handicappede gennem et samarbejde med de øvrige forvaltninger. Forslag om skånejobs i Københavns Kommune bør indgå.
  11. Det vil være oplagt også at indtænke en uddannelses- og jobstrategi på handicapområdet i et tvær sektorielt samarbejde med deltagelse fra alle forvaltninger. Ad den vej vil det også være muligt at udvikle ansættelsesmulighederne i Københavns Kommune. (Høringssvar 2, 23, 24 fra henholdsvis fra Det Socialistiske Folkeparti, Det Sociale Brugerråd, Centerrådene og Den Særlige Jobformidling, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen)

  12. Der bør udarbejdes en handicappolitik.
  13. Et andet udviklingsperspektiv er udarbejdelse af en handicappolitik, der kan give et politisk vedtaget værdigrundlag for arbejdet på handicapområdet for hele Københavns Kommune. Det vil være oplagt at lade udarbejdelsen af en handicappolitik indgå i et tværsektorielt samarbejde mellem de syv forvaltninger, hvor Det Sociale Brugerråd er tovholder for opgaven. (Høringssvar 23 fra Det Sociale Brugerråd og Centerrådene)

  14. Der bør udarbejdes pårørendepolitik inden planperiodens udløb.

Der bør derfor i forlængelse heraf udarbejdes en bruger- og pårørende politik, der gælder for hele området og involverer alle tilbud. (Høringssvar 23 fra Det Sociale Brugerråd og Centerrådene)

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Der er afholdt intern høring d. 15. november 2002 og offentlig høring 12. maj 2003.

BILAG

  • Bilag 1 revideret tidsplan
  • Bilag 2 høringssvar
  • Bilag 3 Udkast til sektorplan for handicapområdet

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top