Ansøgning fra Enghuset om økonomisk støtte til undersøgelse af integrerede institutioner (bilag)
Ansøgning fra Enghuset om økonomisk støtte til undersøgelse af integrerede institutioner (bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 3. september 2003
Sager til beslutning
12. Ansøgning fra Enghuset om økonomisk støtte til undersøgelse af integrerede institutioner (bilag)
FAU 475/2003 J.nr. 475/2003
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der ikke kan bevilges 250.000 kr. til imødekommelse af Enghusets ansøgning.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder vedlagte svarudkast til Enghuset.
RESUME
Borgmesteren modtog den 12. maj 2003 en ansøgning om økonomisk støtte til undersøgelse af de integrerede institutioner fra den integrerede institution Enghuset, der har børn i 3-10 års alderen.
Formålet med undersøgelsen er at generere viden om den aldersintegrerede institutionstype, der går på tværs af dagtilbud og fritidsinstitution. Ansøgningen er blandt andet begrundet i en antagelsen om, at en integreret institution med børn i både førskole- og skolealderen medvirker til at skabe større helhed i børns liv. Undersøgelsen skal foretages i samarbejde med Center for Institutionsforskning, Højvangseminariet, CVU Øst og koster 250.000 kr.
Aldersintegrerede institutioner kan i nogle sammenhænge give børnene større helhed, men vil ikke hindre, at børn kommer til at opleve miljøskift ved overgang til skolen.
Implementeringen af Pædagogisk Perspektivplan skal medvirke til at skabe større helhed i børns liv ved at fokusere på overgangen mellem børnehave og skole/fritidshjem, og etablere et samarbejde, der medvirker til at støtte børnenes integration i deres kommende skoler og fritidshjem, samtidig med, at børnene får mulighed for at håndtere overgange og miljøskift.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forventer en overskridelse af budgettet for 2003, som nødvendiggør en opbremsning samt besparelser på budgettet og ikke iværksættelse af flere udgifter.
SAGSBESKRIVELSE
Den integrerede institution Enghuset, Tyborøn Allé 27, Vanløse har 34 børn mellem 3 – 5 år og 54 børn mellem 6 – 10 års alderen. Enghuset er tilknyttet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, men samarbejder samtidig med Uddannelses og Ungdomsforvaltningen.
Forældrebestyrelsen og personalet i den integrerede institution Enghuset har søgt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om midler til en undersøgelse af integrerede institutioner. Enghuset oplever, at der er rigtig mange fordele ved integrerede institutioner med børn i både førskole- og skolealderen. Blandt andet vurderer Enghuset, at denne institutionstype medvirker til at skabe helhed i børnenes liv.
Enghuset mener, at det er uheldigt, at der ikke længere i Københavns Kommune oprettes flere af den slags institutioner – uden det eventuelt er undersøgt hvilke kvaliteter der kan ligge i denne institutionstype. På denne baggrund har institutionen kontaktet Højvangsseminariet og CVU Storkøbenhavn med henblik på, om de vil lave en undersøgelse af integrerede institutioner. Undersøgelsen koster 250.000 kr. hvis Københavns Kommune alene deltager.
1 Beskrivelse af projektet
Ansøgningen indeholder en projektbeskrivelse hvor det fremgår, at projektet skal undersøge børneliv i integrerede institutioner, herunder hvordan børn oplever og udformer deres hverdagsliv. Det har en betydning for børnene, hvordan institutionslivet organiseres og hvordan børnegrupperne sammensættes. Institutionen er ikke blot et pædagogisk rum, men er for børnene også et livsrum, hvor væsentlige dele af deres barndomsliv udfoldes.
Formålet med projektet er at generere viden om den aldersintegrerede institutionstype, der går på tværs af småbørnsinstitution og fritidshjem. Der vil endvidere blive sat fokus på, hvordan børnene oplever skolestarten og sammenhængen mellem skole- og institutionsliv.
Projektets intention er at belyse børnenes egne oplevelser og deres udformning af børnelivet, og bredere set 3-10 årige børns liv i integrerede institutioner. Endvidere vil forældrenes og personalets perspektiv på den aldersintegrerede institution indgå i undersøgelsen.
Undersøgelsen vil primært være kvalitativ, og metoderne der anvendes vil være observationer og interviews. Undersøgelsen kommer som rapport og resultaterne vil blive formidlet i faglige tidsskrifter.
2. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurdering
Der foreligger ikke mange undersøgelser af aldersintegrerede institutioner, men en del praktiske erfaringer diskuteres løbende mellem pædagoger, forældre og forvaltning.
2.1. Fordele og ulemper ved integrerede institutioner
Mange forældre og pædagoger oplever at denne institutionstype har den fordel, at barnet og eventuelt søskende kan blive i samme institution i flere år. Dette gør, at børnene får mulighed for, at opleve kontinuitet og sammenhæng mellem institution og hjem. For forældrene medfører det en aflastning, at børnene er samme sted, da forældrene kun skal forholde sig til en institution. Det giver samtidig gode muligheder for forældresamarbejde.
En ulempe ved denne institutionstype kan være, at særlig fritidshjemsbørn har færre andre børn på egen alder, at vælge "bedste venner" imellem. Et barn der ikke trives, og med en adfærd der giver barnet lavstatus i børnegruppen uden dette mønster bliver brudt får betydning for barnets opfattelse af sig selv. Denne situation bliver forstærket, hvis barnet går i samme institution i mange år. Hvorimod et miljøskift med nye relationer mellem børn og voksne kan være medvirkende til, at barnets relationsmønster bliver brudt, fordi omgivelserne ikke har bestemte forventninger til barnet.
2.2. Undersøgelse af overgange mellem vuggestue og børnehave
Forvaltningen vurderer, at en enkelt undersøgelse i en institution ikke kan afdække om aldersintegrerede institutioner automatisk medfører "den gode overgang mellem børnehave og skole".
To forskere fra Danmarks Pædagogiske Universitet (Sven Thyssen og Trine Juul Hansen) konkluderer at der er andre aspekter, som er afgørende for en vellykket overgang fra vuggestue til børnehave. De finder modtagelsen af børn og voksne i den nye institution afgørende for en vellykket overgang. Kulturen og omgangsformen mellem børnene på den nye stue er afgørende for de nye børns integration i børnehavens liv. Et andet aspekt er om pædagoger medvirker til at støtte og skabe den gode overgang for b ørnene. Disse konklusioner kan delvist overføres på overgangen mellem børnehave og skole/fritidshjem.
2.3. Konklusion
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fokus ligger de kommende år på etablering af mange nye dagtilbud samtidig med, at kvaliteten i dagtilbudene fastholdes og udvikles.
Implementeringen af Pædagogisk Perspektivplan sætter fokus på børns overgange fra børnehave til skole og fritidshjem. Intentionen er, at der skal etableret et lokalt samarbejde i alle bydele mellem skoler og dagtilbud, som skal sikre større helhed og sammenhæng i børns overgang fra børnehave til skole/fritidshjem, og medvirke til en vellykket integration for alle kommunens børn.
Forvaltningen anbefaler, at der ikke iværksættelse øgede udgifter på området, men at indsatsen om at forbedre overgangen rettes mod udviklingen af dette samarbejde frem for at gennemføre en undersøgelse af en enkelt institution.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forventer en overskridelse af budgettet for 2003, som nødvendiggør en opbremsning og besparelse af budgettet for i år. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har endvidere ingen puljer der økonomisk kan finansiere en undersøgelse af den type i en enkelt institution.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan på denne baggrund ikke anbefale iværksættelse af øgede udgifter på området.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
- Udkast til svarbrev
- Artikel fra Politiken den 14. juni 2003
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen