Mødedato: 03.03.2004, kl. 15:30

Kommissorium for Københavns Kommunes Børne- og familiepolitik (bilag)

Kommissorium for Københavns Kommunes Børne- og familiepolitik (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. marts 2004

 

 

23.      Kommissorium for Københavns Kommunes Børne- og familiepolitik (bilag)

 

FAU 138/2004  J.nr. 138/2004

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arb ejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender det vedlagte kommissorium for udarbejdelsen af kommunens børne- og familiepolitik.

 

 

RESUME

I Budget 2003 er der vedtaget en hensigtserklæring om, at der skal udarbejdes en egentlig børne- og familiepolitik efter arbejdet med Pædagogisk Perspektivplan er afsluttet.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede den 13. august 2003 forslag til kommissorium for udarbejdelse af en børne- og familiepolitik i Københavns Kommune. Udvalget besluttede at udsætte sagen, så partierne fik mulighed for senest ultimo september 2003 at aflevere input til børne- og familiepolitikken. Forvaltningen skal herefter fremlægge et mere uddybet og konkret kommissorium i starten af 2004.

 

SAGSBESKRIVELSE

Forvaltningen har modtaget input til børne- og familiepolitikken fra 3 partier – C, S og Ø  (input er vedlagt som bilag)

 

Der er 2 overordnede temaer, som på forskellig vis går igen i de 3 input. Det er:

·        at børne- og familiepolitik skal sætte fokus på helheden i det gode børne- og familieliv

·        at dialog med og inddragelse af børn og unge er vigtig - også i udarbejdelsen af visionerne i børne- og familiepolitik

 

Derudover er der en række holdninger og mere eller mindre konkrete forslag til elementer, som bør indgå i børne- og familiepolitikken. Inputtene behandler en række temaer og områder som:

·        Byens rum og aktivitetsmuligheder

·        Daginstitutioner

·        Skoler

·        Integration

·        Demokrati og medindflydelse

·        Familier

·        Sundhed

·        Kultur- og fritidstilbud

 

På baggrund af disse input fra partierne og udvalgets ønske om et mere uddybet og konkret kommissorium for børne- og familiepolitikken har forvaltningen udarbejdet vedlagte forslag til kommissorium.

 

1.      Baggrund for kommissoriet

Et af elementerne i Københavns Kommunes værdigrundlag er, at det skal være attraktivt at bosætte sig og leve i byen – også for børnefamilier.

 

I perioden 1992-2002 er antallet af familier med børn i København steget med 6.379 til i alt 41.568 familier. Der var dog i 2002 stadig er der en markant nettofraflytning på ca. 3.000 0-9 årige og ca. 5.000 25-40 årige. Børne- og familiepolitikken skal beskrive visioner for, hvordan København som by og kommune bliver et bedre sted at leve for børnefamilier.

 

Børne- og familiepolitik skal fokusere på helheden i det gode liv for alle typer af børnefamilier – uanset baggrund og behov. Der er mange elementer, som skal spille sammen for at sikre de rigtige rammer for og indhold i børn og familiers liv.  For at komme hele vejen rundt skal børne- og familiepolitikken beskrive visioner for mange forskellige temaer – nogle af dem er generelle og tværgående mens andre er mere specifikke.

 

Generelle temaer:

·        Relationen mellem på den ene side børn og forældre som borgere og brugere og på den anden side Københavns Kommune som offentlig servicevirksomhed og myndighed

·        Demokrati og medbestemmelse for børn og forældre

·        Integration og mangfoldighed – plads til alle typer børn og familier

·        Tryghed – trafik, miljø, kriminalitet mv.

 

Specifikke temaer

·        Boliger og lokalområder

·        Dagtilbud

·        Uddannelse

·        Arbejde

·        Fritid

·        Sundhed

 

2. Tidsplan

Børne- og familiepolitik forventes at kunne være færdig medio 2005 (se tidsplan i kommissoriet).

 

MILJØVURDERING

Umiddelbart ingen miljømæssige konsekvenser, men miljø- og forsyningsområdet indgår også i arbejdet med børne- og familiepolitikken jf. vedlagte kommissorium. 

 

ØKONOMI

Arbejdet med børne- og familiepolitik gennemføres med forvaltningernes eksisterende personaleressourcer. De enkelte forvaltninger afholder de udgifter, der er forbundet med inddragelse af brugergrupper og dialogparter på deres område. Udgifter til trykning af høringsudkast og endelig børne- og familiepolitik samt eventuelle udgifter til lancering af børne- og familiepolitik fordeles ligeligt mellem forvaltninger.

 

Hvis man – udover det der er beskrevet i kommissoriet - ønsker en dyberegående analyse af børn og forældres holdning til og syn på det gode børne- og familieliv og en proces, der i højere grad er baseret på bred dialog og inddragelse, vil det være nødvendigt med en bevilling af ekstra ressourcer til arbejdet.  

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Udkast til børne- og familiepolitikken godkendes af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og sendes herefter til offentlig høring og til høring i de øvrige politiske udvalg inden den endelige politiske behandling.

 

BILAG

·        Kommissorium for udarbejdelse af børne- og familiepolitikken

·        Kopi af input fra politiske partier

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 


 


Til top