Mødedato: 03.03.2004, kl. 15:30

Sammenlægning af Vildrosen og Stenurten (bilag)

Sammenlægning af Vildrosen og Stenurten (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. marts 2004

 

 

21.      Sammenlægning af Vildrosen og Stenurten (bilag)

 

FAU 129/2004  J.nr. 129/2004

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at lokalcenter Indre Nørrebros forslag om sammenlægning af Stenurten og Vildrosen vedtages, således at pladssituationen i både Stenurten og Vildrosen løses. Det vil medføre en besparelse på ca. 450.000 kr. på driften.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at flytning af opsamlingslokalet finansieres over mindreforbruget på anlægssiden i Børneplanen. Det vil medføre en estimeret  anlægsudgift på 2 mill. kr.

 

RESUME

Indre Nørrebro lokalcenter har foreslået en sammenlægning af udflytterinstitutionen Vildrosen (inr. 2600406) og den økologiske daginstitution Stenurten (inr. 4000428) på Indre Nørrebro.

 

Baggrunde n for forslaget er, at Vildrosen, der startede i december 2002, har haft tomme pladser gennem lang tid. I gennemsnit har Vildrosen haft 11 tomme pladser i 2003 efter afslutningen  på institutionens indkøringsperiode. En stor del af Vildrosens nuværende børn skal starte i skole til sommer, hvilket kan øge antallet af tomme pladser. Lederen af Vildrosen har fratrådt sin stilling med udgangen af oktober 2003, og souschefen har opsagt sin stilling med udgangen af februar 2004. Det vurderes derfor, at tidspunktet for en evt. sammenlægning passer godt.

 

Stenurten har samtidig haft problemer med at få plads i børnehavedelen til alle de børn fra vuggestuedelen, der fylder 2 år og 10 måneder. Der er et pladsproblem i Stenurten, fordi institutionen er så populær, at børnene er forholdsvis gamle, når de starter i vuggestuedelen og derfor hurtigt skal flyttes op i børnehavedelen. For at Stenurten kan forblive integreret institution skal børnehavekapaciteten udvides. Alternativet er, at Stenurten reelt bliver ren børnehave. For at løse kapacitetsproblemet, har Stenurten ønsket sig en udflytterdel, som lederen har erfaring med fra tidligere ansættelse.

 

Pladssituationen på Indre Nørrebro gør imidlertid, at det ikke er hensigtsmæssigt at etablere flere børnehavepladser, da behovet er opfyldt, samtidig med at der i andre udflytterbørnehaver i bydelen er tomme pladser.

 

Derfor har lokalcentret foreslået sammenlægningen af de to institutioner. Sammenlægningen vil betyde, at pladserne i Vildrosen lettere kan fyldes op, samtidig med at Stenurten får udvidet antallet af børnehavepladser og dermed vil kunne tage vuggestuebørn ind i de pladser, der i dag besættes af børnehavebørn. Ventelisten til Stenurten er den 8. januar 2004 på 113 børn. Lokalcentret vurderer, at en sammenlægning vil medvirke til at løse pladsproblemerne i de to institutioner og dermed udnytte pladskapaciteten i bydelen bedre. Sammenlægningen foreslås realiseret ved skoleårets start, dvs. pr. 1. august 2004.

 

I forhold til Børneplanen skaber tiltaget ikke flere pladser, men udnytter den eksisterende kapacitet bedre, idet mange af vuggestuepladserne i Stenurten i dag reelt er besat med børnehavebørn. Sammenlægningen vil derfor frigive et antal vuggestuepladser og afhjælpe nogle tomme børnehavepladser.

 

Det er afgørende for realisering af pladsmålene i børneplanen, at kommunens vuggestuepladser er til rådighed for vuggestuebørn. En udvidelse af børnehavekapaciteten i Stenurten medvirker til det. Konsekvensen af vuggestuepladser, der er optaget af børnehavebørn, når der samtidig er ledige børnehavepladser, medfører en udskydelse af tidspunktet for pasningsgaranti.

 

Normeringen efter en sammenlægning vil være 36 vuggestuebørn og 88 børnehavebørn, hvoraf de 44 er udflytterbørnehavebørn. Udflytterdelen nednormeres fra 50 til 44 i forhold til ønske fra Stenurten.

 

Det vil være naturligt at lave en overgangsordning for de børn, der allerede er indmeldt i Vildrosen og i Stenurten. Således at de forældre, der specifikt har valgt en udflytterbørnehave, kan lade deres børn blive i denne og ikke skulle i stationær børnehave. Ligeledes vil de forældre, der specifikt har fravalgt en udflytterbørnehave, kunne blive i den stationære børnehave.

 

En sammenlægning af de to institutioner foreslås koblet sammen med at flytte Vildrosens opsamlingssted fra Fynsgade til Stenurten i Rantzausgade. Flytningen vil indebærer en ombygning af et nuværende skur til opsamlingssted. Etablering af opsamlingsstedet forventes at koste 2 mill. kr.

 

SAGSBESKRIVELSE

Se resumé

 

MILJØVURDERING

Byggeri vil opfylde Københavns Kommunes minimumskrav til miljøorienteret nybyggeri. Der gennemføres en oprensning af diffus forurening af de arealer, der udlægges til lege­pladser, ligesom anden forurening fjernes efter Miljøkontrollens anvisninger. For arealer, hvor der er særlige støjhensyn, foretages nødvendig støjisolering af bygninger, og støj­af­skærm­ning ved legepladser etableres efter behov.

 

ØKONOMI

En sammenlægning af de to institutioner vil betyde, at der spares 386.299 kr. til en lederløn, samtidig vil det betyde en merudgift på cirka 18.000 kr. til den eksisterende leder. Ved flytning af opsamlingsstedet fra Fynsgade til Rantzausgade spares der 100.000 kr. på driften pr. år. I alt en årlig besparelse på cirka 450.000 kr..

 

I forbindelse med sammenlægningen ønskes det, at opsamlingslokalet flyttes til eksisterende lokaler på Stenurten. Rådgivende Ingeniører og Arkitekter (RIA) har estimeret, at det vil koste 20.000 pr. m2, dvs. i alt 2 mill. kr.. Estimatet er udfra et ikke-økologisk byggeri.

 

Udgifterne foreslås finansieret over det mindreforbrug, der er på anlægssiden i Børneplanen.

 

Forvaltningen vil undersøge, om der er mulighed for at anvende opsamlingsstedet i Fynsgade til realisering af pladser i Børneplanen.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Bliver sammenlægningen af Stenurten og Vildrosen ikke vedtaget, bør Vildrosen nednormeres midlertidigt med 20 børnehavebørn. En midlertidig nednormering vil give institutionen tid og rum til at komme på plads igen efter diskussionen om en sammenlægning, finde en ny leder og souschef og profilere sig i lokalområdet. Når institutionen er på plads personalemæssigt, søges den etapevis udvidet til 50 børnehavebørn over seks måneder.

 

Denne løsning vil i kke afhjælpe Stenurtens problem med for mange børnehavebørn og Stenurten ønsker sig en udflytterdel tilknyttet. Forvaltningen kan imidlertid, på det nuværende befolkningsgrundlag, ikke anbefale en udvidelse af antallet af børnehavepladser på Indre Nørrebro. Lokalcentret vil derfor skulle arbejde videre med en løsningsmodel. Stenurten er i 2004 blevet tildelt en minibus, der kan tage toppen af presset på børnehavedelen.

 

HØRING

Lokalcentret sendte den 7. oktober 2003 forslaget om sammenlægning af de to institutioner til høring i institutionerne. Der var høringsfrist den 28. november. Der er i alt indkommet 27 høringssvar, hvoraf de 21 er fra forældre i Stenurten, 1 underskriftsindsamling fra forældrene i Stenurten og de sidste 5 fra bestyrelser og personale i de to institutioner

 

Forældrebestyrelsen på Vildrosen kan ikke acceptere en sammenlægning med Stenurten. Årsagen er, at de mener, at forslaget om sammenlægningen er kommet for hurtigt, at de tomme pladser er opstået pga. manglende koordinering og ikke pga. mangel på forældre interesse. Til sidst er det holdningen, at de to institutioner er meget forskellige og derfor vanskelige at få til at samarbejde.

 

Personalegruppen på Vildrosen giver udtryk for, at forslaget om sammenlægningen er kommet inden Vildrosen har haft mulighed for selv at profilere sig som selvstændig institution, og at der har manglet medinddragelse i processen. De er desuden bekymret for stabiliteten i børnenes og personalets fremtid.

 

Forældrebestyrelsen i Stenurten er imod en sammenlægning pga. lang transport til udflytterdelen i Jægerpris og størrelsen af institutionen, men er ikke afvisende overfor en udflytter generelt.

 

Personalet i Stenurten er positive overfor tilknytning af en udflytterdel til Stenurten, men mener at Vildrosens 50 pladser er for mange. Ved en nednormering af udflytterdelen til 44 børnehavepladser er personalet positive overfor en sammenlægning, under forudsætning af at opsamlingsstedet flyttes til Stenurtens matrikel.

 

Lederen af Stenurten og den afgåede leder af Vildrosen har tilkendegivet, at de er positive overfor en sammenlægning.

 

Alle 27 forældrehenvendelser og underskriftsindsamlingen fra Stenurten er imod sammenlægningen af Vildrosen og Stenurten. Forældrenes bekymring går i høj grad på, at de bliver sammenlagt med en udflytterinstitution, som de bevidst har valgt fra.

 

BILAG

·        Mail fra Jeanette Kjæhr Rasmussen (aktindsigtssag) 9. oktober 2003

·        Høringssvar fra personalet i Vildrosen , 27. november 2003

·        Høringssvar fra forældrebestyrelsen i Vildrosen 26. november 2003

·        Høringssvar fra forældrebestyrelsesformand Martin Rosenquist Andersen fra  Stenurten 7. oktober 2003

·        Høringssvar fra bestyrelsen i Stenurten, 23. november 2003

·        Høringssvar fra personalet i Stenurten, modtaget den 28. november 2003

·        Underskriftsindsamling imod sammenlægningen fra Stenurten

·        Mail fra Malene og Søren Tillgaard, 23. oktober 2003

·        Brev fra Siska Harrebye og Thomas Rohr Pedersen 27. november 2003

·        Brev fra Lars og Dorte Münter, 26. november 2003

·        Brev fra Linea Olsen, 26. november 2003

·   &n bsp;    Brev fra Christian Stendell Schyum, 27. november 2003

·        Mail fra Osip Mikunis og Annelis Kuhlmann, 27. november 2003

·        Brev fra Annette Hansen og Jørn Lundsgaard, 27. november 2003

·        Brev fra Tine K. Larsen, 27. november 2003

·        Brev fra Vibe Lauridsen og Alastair Robertson, 24. november 2003

·        Brev fra Tina Nielsen, 24. november 2003

·        Mail fra Marc Schade-Poulsen og Fabrizia Foreri, 27. november 2003

·        Mail fra Jesper og Micha Lynnerup, 27. november 2003

·        Brev fra Jesper og Micha Lynnerup, modtaget den 28. november 2003

·        Brev fra Gitte Hovmand, og Ebbe Hammerstrøm, 26. november 2003

·        Mail fra Steen Peter Nielsen og Mette Rehling, 27. november 2003

·        Mail fra Mai Sylvester Jensen, 27. november 2003

·        Mail fra Morten Hanen og Simone Nanni, 27. november 2003

·        Brev fra Berit Bernhardson og Søren Bak, 27. november 2003

·        Brev fra Anette Julia Samaras, 26. november 2003

·        Mail fra Gitte Mailandt og Lars Høgsbro, 27. november 2003

·        Brev fra Marie og Asbjørn Lassen, 25. november 2003

·        Brev fra Forældrebestyrelsen i Vildrosen, 19. januar 2004

·        Mail fra Jeanette Kjæhr Rasmussen, 4. februar 2004

·        Mail fra Jeanette Kjæhr Rasmussen, 11. februar 2004

·        Brev fra LFS, 17. februar 2004

 

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Carsten Stæhr Nielsen


 


Til top