Mødedato: 03.03.2004, kl. 15:30

Gaderummet - status og økonomi (bilag)

Gaderummet - status og økonomi (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. marts 2004

 

 

18.      Gaderummet - status og økonomi (bilag)

 

FAU 124/2004  J.nr. 97/2004

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter at forsætte med at yde økonomisk støtte til Gaderummet

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Gaderummet skal forsøge at finde egnede og lovlige lokaler til Gaderummet i Københavns Kommune

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget giver Gaderummet frist til d. 1. september 2004 til at blive godkendt af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget giver Gaderummet frist til d. 1. oktober 2004 til at blive godkendt af Civilretsdirektoratet

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter, at forhøje det månedlige nødbudget fra 100.000 kr. til 145.000 kr. per måned fra 1. januar 2004

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter, at Socialministeriet ansøges om, at de midler af den samlede bevilling på 3,9 mill. kr., der ikke bruges på drift i 2004, kan bruges til istandsættelse og fraflytningsudgifter i 2004, svarende til ca. 2,6 mill. kr.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der årligt afsættes 150.000 kr. på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens budget til skærpet tilsyn fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt et sundhedsfagligt tilsyn fra Embedslægeinstitutionen

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at de midler, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har bevilget (2,6 mill. kr.), der ikke bruges på drift af Gaderummet i 2004, bruges til istandsættelse af ny bolig, svarende til ca. 1,2 mill. kr.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens byggekontor godkender huslejekontrakt samt byggeprojekt inden underskrivning af kontrakter

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at Gaderummets bestyrelse sikrer sig, at det samlede budget på 3,9 mill. kr. årligt dækker alle omkostninger vedrørende nyt lejemål og drift fra 2005 og frem.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der afsættes 300.000 kr. på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen budget 2005 til en ekstern evaluering.

 

Alternativt

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter at ophøre med at yde økonomisk støtte til Gaderummet med udgangen af marts 2004, da Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke kan godkende Gaderummet som opholdssted for voksne jf. Serviceloven § 91 jf. §94a. d. 1. februar 2004 jf. udvalgsbeslutning d. 11. november 2003 (FAU 588/2003)

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at vedlagte beredskabsplan tages i brug

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen laver et tilbud for Gaderummets målgruppe ud fra en budgetmæssig ramme på 3,9 mill. kr. Koncept på tilbuddet forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget inden Socialministeriet kontaktes med henblik på en aftale om, at de reserverede midler til Gaderummet overføres til dette tilbud.

 

RESUME

Gaderummet har siden 1. maj 2002 haft et krisebudget på 100.000 kr. per måned jævnfør tidligere beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget (FAU 90/2002) fulgt op af møde i den politiske følgegruppe april 2002. Gaderummet anmoder nu om at få anvist yderligere midler.

 

Bevilling fra Socialministeriet (satspuljemidler) afventer, at forudsætningerne (selvejende institution med juridisk holdbar bestyrelse, nye godkendte lokaler m.v.) beskrevet i satspuljeaftalen med Københavns Kommune, er opfyldt. Socialministeriet har mod forventning bevilget det samlede fremtidige budget på 3,9 mill. kr. fra 2004 og frem, således at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke længere skal medfinansiere.

 

5. salen i Gaderummet brændte d. 5. april 2003. Gaderummet har i en periode alene fungeret på 4. salen, men benytter nu igen den brandfarlige 5. sal. En verserende retssag omkring lovligheden af at benytte lokalerne til overnatning er netop afsluttet i byretten. Dommen lyder på, at Gaderummet skal fraflytte lejemålet straks. Sagen er anket til landsretten.< /p>

 

Civilretsdirektoratet meddelte d. 12. september 2003, at de ikke vil godkende Gaderummet før Københavns Kommune har godkendt Gaderummet jf. Servicelovens § 91 (regler for godkendelse af opholdsteder for voksne), og i den forbindelse har indgået en samarbejdsaftale vedrørende tilsynet.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede d. 11. november 2003 (FAU 588/2003), at give Gaderummet frist for godkendelse af Københavns Kommune til d. 1. februar 2004 og 1. marts 2004 for godkendelse af Civilretsdirektoratet. Dette er ikke nået.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan ikke godkende Gaderummet som opholdssted for voksne jf. Serviceloven § 91 p.t. blandt andet på grund af, at Gaderummet ikke har myndighedernes godkendelse til at bo på stedet, og da stedet indholdsmæssigt ikke lever op til lovens krav.

 

Gaderummets bestyrelse ved Ole Henriksen anmoder om, at det månedlige nødbudget sættes op fra 100.000 kr. til 145.000 kr. per måned.

 

Gaderummet har fundet egnede lokaler der lever op til forudsætningerne omkring dispensation for deponering og huslejestørrelse, men fraflytningsudgifter og istandsættelsesudgifter ifm. den nye bolig overstiger den ene million, som er til rådighed.

SAGSBESKRIVELSE

1. Status i forhold til Gaderummet

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har afholdt tre møder med Gaderummets bestyrelse i december 2003 og januar 2004. Der arbejdes ud fra en tids- og handleplan (bilagt), som er godkendt af Gaderummets bestyrelse. Resultaterne af møderne fremgår under de enkelte punkter.

 

1.1 Gaderummets økonomi

Gaderummet har siden 1. maj 2002 haft et krisebudget på 100.000 kr. per måned jævnfør beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget (FAU 90/2002) fulgt op af møde i den politiske følgegruppe april 2002.

 

Gaderummet fik d. 12. november 2003 bevilget 345.924 kr. som engangsbeløb til at dække ekstraudgifter i sidste halvår af 2003 jf. (FAU 588/2003).

 

Gaderummets bestyrelse ved Ole Henriksen anmoder om, at det månedlige nødbudget sættes op fra 100.000 kr. til 145.000 kr. per måned. Dette er blandt andet begrundet i, at Gaderummet ikke længere modtager andre eksterne midler, samt at man har fastansat en psykolog, da der har været et politisk ønske om mere fastansat personale. Henvendelsen er vedlagt som bilag.

 

Jævnfør sidste indstilling til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 12. november 2003 (FAU 588/2003) er der 1 mill. kr. under nuværende forudsætninger til omkostninger i forbindelse med fra- og tilflytning. Det er ikke lykkedes Gaderummet eller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen at finde egnede lokaler indenfor denne økonomiske rammer. Der henvises til økonomiafsnit for nærmere udredning af de økonomiske forudsætninger.

 

1.2 Boligsituationen

5. salen i Gaderummet brændte lørdag d. 5. april 2003. Det var i disse lokaler de unge overnattede. Som følge heraf rykkede Gaderummet efterfølgende sammen på 4. sal. Gaderummet er dog igen begyndt at gøre brug af den brandfarlige 5. sal. Der overnatter nu 5-10 unge mod tidligere 20-30. Det har været vanskeligt for Gaderummet at finde nye lokaler, og Konsulentkompagniet, som har forsøgt at være behjælpelig, udtrykker, at ingen ønsker Gaderummet "i deres baggård".

 

Blandt andet på grund af brandmyndighedernes krav til brandsikkerhed har udlejer ophævet lejemålet med Gaderummet d. 14. august 2001, hvilket dog har ført til en retssag mellem udlejer og Gaderummet. Der faldt d. 20. juni 2003 dom ved Københavns Byret. Dommen lyder på at ophævelsen af lejemålet er lovlig og gyldig, og Gaderummet tilpligtes i konsekvens heraf at fraflytte lejemålet straks. Sagen er anket af Gaderummet til Landsretten d. 4. juli 2003. Det er svært at bedømme, hvor lang tid der går inden sagen afgøres, men behandlingstiden i byretten har taget knap 2 år.

 

Gaderummet har fundet egnede lokaler, der lever op til forudsætningerne omkring dispensation for deponering og huslejestørrelse, men fraflytningsudgifter og istandsættelsesudgifter i forbindelse med den nye bolig overstiger den ene million, som er til rådighed under nuværende forudsætninger. Endvidere er der tale om 1.600 m2, mod tidligere formuleret ønske på 700-1.000 m2.

 

Gaderummet er indstillet på at forhandle med udlejer, således at man lejer en mindre del af ejendommen med henblik på at nedsætte både istandsættelsesudgifter samt løbende driftsudgifter i forbindelse med lejemålet.

 

Der tages forbehold for udlejers endelige godkendelse samt eventuelle problemer i forbindelse med naboorientering.

 

Det har ikke været muligt for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen at finde egnede lokaler, som opfylder de økonomiske betingelser samt udlejers godkendelse af anvendelsesformålet.

 

1.3 Status på sats puljeansøgning og politiske fokuspunkter

I januar 2003 blev der afsendt en ansøgning til Socialministeriet med et samlet budget på 3,9 mill. kr., hvoraf Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen medfinansierer et fremtidigt Gaderum med 1,5 mill. kr. Socialministeriet har i midlertidig meddelt, at de har bevilliget det fulde budget på 3,9 mill. kr. varigt fra og med 2004. Der henvises til økonomiafsnit.

 

I den aftale Københavns Kommune har indgået med Socialministeriet om satspuljemidler er der formuleret en række krav til Gaderummet. Krav og status er:

Ø     At Gaderummet omdannes til en selvejende institution med en juridisk holdbar bestyrelse – er ikke afsluttet

Ø     At Gaderummet fastholder indhold, målgrupper og økonomi, således som det fremgår af ansøgning til satspuljen til social udsatte – er ikke realiseret

Ø     At det hele tiden har og forsat er Gaderummets eget ansvar at finde nye lokaler, som opfylder brandmyndighedernes krav til brandsikring – Gaderummet har fundet lokaler, men de kan ikke istandsættes indenfor den afsatte økonomiske ramme.

 

Ovenstående krav omhandler samme temaer, som er indeholdt i de fokuspunkter, den politiske følgegruppe opstillede marts 2002. Fokuspunkter og status:

Ø     At der er orden i økonomien – Gaderummet har meddelt at de ikke kan overholde det udmeldte nødbudget

Ø     At der ansættes fagfolk – der er ansat en psykolog mere

Ø     At der samarbejdes med diverse faglige ekspertiser – der er sendt kontrakt via Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til H.S. direktion d. 13. januar 2004 om psykiatrisk konsulentydelser. Kontrakten indgås mellem H.S. Direktion og Gaderummets bestyrelse. Psykiater Henrik Rindom, Hvidovre hospital bliver ansvarlig for samarbejdet

Ø     At der udarbejdes planer for den enkelte beboer – er ikke en realitet, men jf. Konsulentkompagniets afsluttende rapport udvikler arbejdet sig

Ø     At Gaderummet forholder sig aktivt til misbrugsproblematikken – Gaderummet har sendt deres bud på en misbrugspolitik - bilagt

Ø     At der sker en klar adskillelse mellem Regnbuen og Gaderummet – beskrevet i satspuljeansøgning

Ø     At der arbejdes hen i mod, at stedet primært bruges af københavnere – det er Konsulentkompagniets vurdering at stedet primært bruges af københavnere

Ø     At beboerne er reelt boligløse - uafklaret

Ø     At målgruppen for fremtidens Gaderum defineres – er beskrevet i satspuljeansøgning

Ø     At der ledelsesmæssigt er tale om pluralisme og reel brugerindflydelse – det er Konsulentkompagniets vurdering, at der er tale om ledelsesmæssig pluralisme, idet endnu en psykolog er ansat, samt at der er tale om reel brugerindflydelse

Ø     At der er åbenhed om beslutninger/beslutningsgange – Konsulentkompagniet vurderer, at der er åbenhed om beslutninger.

 

Ovenstående blev suppleret med beslutningen på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmøde d. 11. december 2002 (FAU 544/2002):

Ø     At der skal indarbejdes rutiner omkring målopsætning og dokumentation for arbejdet i Gaderummet – Gaderummet arbejder med denne målsætning og har december 2003 og januar 2004 afleveret dokumentation for antal brugere m.v. til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Ø     At der skal være tale om midlertidigt bo-ophold – beskrevet i satspuljeansøgning.

 

1.4 Evaluering

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede d. 11. december 2002 (FAU 544/2202), at Gaderummet skulle evalueres igen. Beslutningen lød på følgende:

Ø     At der laves en ny evaluering om ca. 1 år, hvor de mål følgegruppen opsatte i marts måned evalueres, inklusiv kvantificeres ud fra veldefinerede opgørelsesmetoder.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har endnu ikke iværksat en ny evaluering grundet den uafklarethed, der har hersket omkring Gaderummet gennem 2002 og 2003. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at der indenfor den afsatte budgetramme i 2005 afsættes 300.000 kr. til iværksættelse af en ekstern evaluering ud fra de politiske ønsker, således at Gaderummet evalueres på et "ikke-kriselignende" grundlag.

 

2. Gaderummet – godkendelse, tilsyn og selvejende institution

2.1 Godkendelsesprocedurer

Selve godkendelsesprocedurerne blev grundigt beskrevet i sagsfremstillingen til mødet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 12. november 2003 (FAU 588/2003), hvor det også blev besluttet, at Gaderummet skulle være godkendt af Københavns Kommune senest 1. februar 2004, og af Civilretsdirektoratet senest 1. marts 2004. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan ikke starte en egentlig godkendelsesprocedurer før Gaderummet er flyttet til egnede og godkendte lokaler. Som følge heraf kan den fastsatte tidsfrist ikke overholdes.

 

2.2 Forstærket tilsyn

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på sit møde d. 28. maj 2003 (FAU 321/2003) "at der indenfor kommunens ramme til Gaderummet sættes midler af til et forstærket tilsyn med Gaderummet". Der er i denne indstilling afsat samlet 150.000 kr. til et skærpet tilsyn fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt et sundhedsfagligt tilsyn fra Embedslægeinstitutionen.

 

Det skærpede tilsyn med Gaderummet iværksættes først efter en godkendelse af Gaderummet som opholdsted for voksne, og dermed først efter en flytning til nye lokaler.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har udarbejdet et udkast til en samarbejdsaftale med Gaderummets bestyrelse omkring tilsyn d. 5. januar 2004 (bilagt), som Gaderummets bestyrelse har godkendt d. 27. januar 2004. Der er ligeledes ved at blive indgået en aftale mellem Embedslægeinstitutionen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen omkring det sundhedsfaglige tilsyn, således at dette straks kan iværksættes, hvis Gaderummet flytter til nye lokaler, og bliver godkendt af Københavns Kommune og derefter af Civilretsdirektoratet.

 

2.3 Selvejende institution

Gaderummet skal organisere sig som selvejende institution i overensstemmelserne med reglerne i fondsloven, jævnfør beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 11. december 2002 (FAU 544/2002) fulgt op af beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 28. maj 2003 (FAU 321/2003).

 

Gaderummet har d. 21. juni 2003 anmodet Civilretsdirektoratet om at vurdere, hvorvidt Den Selvejende Institution Gaderummet-Regnbuen er en fond i fondslovens forstand.

 

Civilretsdirektoratet har i brev af d. 4. juli 2003 meddelt såvel Gaderummet som Københavns Kommune, at de medsendte vedtægter ikke er udformet, så der er tale om en fond i fondslovens forstand.

 

Gaderummet har på ny søgt Civilretsdirektoratet om godkendelse d. 11. august 2003, men Civilretsdirektoratet meddeler Gaderummet d. 12. september 2003, at Gaderummet ikke kan godkendes efter reglerne i fondsloven. Dette er begrundet i, at Københavns Kommune ikke har godkendt Gaderummet efter Servicelovens § 91, jf. § 94a, og der derfor ikke er indgået nogen aftale om tilsyn mellem institutionen og kommunen.

 

Gaderummets bestyrelse har sendt de sidste vedtægter til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, som har kommenteret på disse d. 16. januar 2004 med henblik på, at vedtægterne kan tilrettes, så de forventes at kunne blive godkendt i Civilretsdirektoratet. Gaderummet har afleveret nye vedtægter på møde med forvaltningen d. 27. januar 2004, hvor forvaltningen kun har enkelte kommentarer vedr. dokumentation for formue.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Indledende overblik

I budgetaftalen 2002 blev der afsat 5 mill. kr. til gadeplansarbejde for kriminalitetstruede unge, herunder Gaderummet. På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmøde d. 30 januar 2002 (FAU 27/2002) blev det besluttet, at afsætte op til 2,5 mill. kr. årligt til Gaderummet. De resterende 2,5 mill. kr. er bevilget til Københavnerteamet.

 

I januar 2003 blev der afsendt en ansøgning til Socialministeriet med et samlet budget på 3,9 mill. kr., hvoraf Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen medfinansierer et fremtidigt Gaderum med 1,5 mill. kr. Socialministeriet har i midlertidig meddelt, at de har bevilliget det fulde budget på 3,9 mill. kr. varigt fra og med 2004.

Tabel 1. Finansiering af Gaderummet

 

 

 

 
Tabel 2. Brug af FAU-bevilling

 

 

 

 

*) FAU-beslutning 28. maj 2003 (FAU 321/2003)

 

Hertil kommer en Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsbeslutning på, at der skal udarbejdes en ny evaluering af Gaderummet, hvilket betyder, at der skal afsættes ca. 300.000 kr. af restbeløbet i FAU-bevillingen jf. tabel 2, formentlig i 2005 (som et engangsbeløb).

 

Socialministeriets bevilling kan kun bruges til drift, som beskrevet i ansøgningen, og kan således ikke bruges ikke til eksempelvis istandsættelse af nye lokaler.

 

Det betyder, at der ikke kan udbetales penge fra Socialministeriet til Gaderummet før de bor i nye lokaler, er godkendte og er en reel selvejende institution.

 

Gaderummet har fundet nye lokaler, hvor der eventuelt snarligt kan indgås realitetsforhandlinger, hvorfor der er brug for en afklaring af økonomien i forbindelse med istandsættelse m.v.

 

Økonomi for et fremtidigt Gaderum

Selve driftsbudgettet, som der ligger til grund for ansøgning i Socialministeriet, er på 3,9 mill. kr. Dertil kommer finansiering af et udvidet tilsyn fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt et sundhedsfagligt tilsyn fra Embedslægen (150.000 kr.).

 

I alt skønnes det årlige budget for et fremtidig Gaderum årligt at være på:

Tabel 3. Årlige udgifter til fremtidigt Gaderum

 

 

 

*) Indeholdt heri er 0,1 mill. kr. til psykiatrisk tilsyn.

 

Økonomi omkring fra- og tilflytning

Gaderummet oplyser d. 5. januar 2004, at de har fundet lokaler i nordvestkvarteret. En konsulent for Konsulentkompagniet skønner d. 22. januar 2004, at en istandsættelse vil koste 2,6 mill. kr., hvilket vil sige 1.529 kr./m2. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens byggekontors vurdering af istandsættelsesudgifter efter besigtigelse d. 6. januar 2004 er på 3,5 mill. kr., svarende til 2.085 kr./m2.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens byggekontors vurderer, at istandsættelsesperioden vil udgøre ca. 6 md., bl.a. på grund af li citation. Dvs. at ibrugtagning forventeligt først vil kunne finde sted 1. september 2004.

 

Der ud over kommer honorarudgifter samt ibrugtagningstilladelse på i alt 15% af istandsættelsesbeløbet (2,6-3,5 mill. kr.) dvs. mellem 390.000-525.000 kr.

 

Forskellen på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering og konsulentens vurdering er, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens byggekontor påpeger, at der ikke kan gås på kompromis i forhold til industrikøkken, som Fødevareregionen og Arbejdstilsynet stiller krav til samt indretning af botilbud, som der stilles særlige krav til fra brandmyndighederne.

 

Flytteomkostninger fra Nørrebrogade, opgør samme konsulent til at være ca. 120.000 kr. ekskl. moms til istandsættelse og rengøring, hvorimod udlejer mener det vil koste 400.000 kr. ekskl. moms.

 

Selve flytteudgifterne vil beløbe sig til 50.000-75.000 kr., mener samme konsulent.

 

Skønnet omkostninger på fra- og tilflytning vil udfra de foreliggende oplysninger være:

Tabel 4. Omkostninger ved til- og fraflytning.

 

 

 

 

Note: Alt ekskl. moms.

Note: Der er ikke afsat midler til inventar samt indretning af udearealer.

 

Økonomi for 2004

Gaderummet bor forsat på Nørrebrogade, og får udbetalt ca. 100.000 kr. i såkaldt krisebudget hver måned.

 

Hvis Gaderummet kørte med fuld drift (dvs. som ny institution med Socialministeriets tilskud) fra 1. januar 2004 vil der således i 2004 være et restbeløb på 2,35 mill. kr. til istandsættelse ved fra- og tilflytning (jf. tabel 2). Frem til Gaderummet flytter til nye lokaler vil der dog blive forbrugt af de 2,35 mill. kr. (da Socialministeriets bevilling først træder i kraft efter flytning og godkendelse). Udgifter hertil vil være:

Ø     Krisebudget på 145.000 kr. pr. påbegyndt måned, såfremt budgettet forhøjes jf. Gaderummets ønske

Ø     Psykiatrisk tilsyn på 8.333 kr. pr. påbegyndt måned (frem til godkendelsen, hvor finansieringen overgår til de socialministerielle midler)

Ø     Tilsyn fra FAF og Embedslægen på 12.500 kr. pr. påbegyndt måned (træder først i kraft ved flytningen til nye lokaler).

 

Baseret på et skøn om at Gaderummet flytter 1. september 2004, vil forbruget i 2004 se ud som følger:

Tabel 5. Skøn forbrug af bevillinger i 2004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I tabel 5 er en stigning fra 100.000 kr. til 145.000 kr. per måned fra 1. januar 2004 indregnet. Hvis nuværende nødbudget på 100.000 kr. månedlig fastholdes vil restbeløbet af "FAU-bevillingen" udgøre 1,58 mill. kr.

 

Konklusion

Der skal (jf. tabel 4) bruges mellem 3,2-4,5 mill. kr. i forbindelse med fraflytning af gammelt lejemål og istandsættelse af nyt lejemål. Da forvaltningen ikke kan bruge Socialministeriets bevilling hertil vil max. rammen (rest af FAU-bevillingen jf. tabel 5) være på 1,2 mill. kr. Det betyder en difference mellem nødvendigt budget og nuværende budget på 2,0-3,3 mill. kr. (3,2-1,2=2,0 og 4,5-1,2=3,3).

 

Det er dog muligt, at Socialministeriet vil godkende en ansøgning om dispensation, således at ubrugte dele af bevillingen kan benyttes til etablering (2,6 mill. kr. jf. tabel 5). Det skal derfor besluttes, om Socialministeriet skal ansøges om dispensation for at bruge den ubrugte del af bevillingen (det første år) til istandsættelse.

 

Såfremt det besluttes, at resten af FAU-bevillingen i 2004 kan bruges til istandsættelse, og, såfremt Socialministeriet giver tilladelse til at bruge en del af deres bevilling til istandsættelse, kan der samlet set blive ca. 3,8 mill. kr. til fraflytningsudgifter, depositum, istandsættelse m.v.

 

Forvaltningen forslår derfor, at Gaderummets bestyrelsen gives en samlet ramme på 3,8 mill. kr., såfremt Socialministeriet giver dispensation, hvoraf der skal dækkes div. istandsættelses- og flytteomkostninger fra Nørrebrogade samt alt vedrørende istandsættelse af lejemålet i nordvestkvarteret, således at samtlige myndighedskrav opfyldes, udgifter til depositum m.v. Som sikkerhed for, at samtlige myndighedskrav opfyldes skal Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens byggekontor godkende huslejekontrakt samt byggeprojekt.

 

Det skal bemærkes, at Gaderummets bestyrelse har peget på, at udlejer kan stå for noget af istandsættelsen mod huslejeforhøjelse og 5 års garantistillelse. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurdere ikke at dette er muligt. Dels kan der ikke gives garantistillelse, og dels vil en huslejeforhøjelse betyde, at den afsatte deponeringsramme på 11 mill. kr. ikke kan overholdes.

 

Gaderummets bestyrelse må derfor forhandle med udlejer, således at der indgås kontrakt med færre m2, hvilket udlejer tilsyneladende er indforstået med.

 

Eventuelle meromkostninger ved drift af lejemål, såfremt der bliver tale om større driftsudgifter end antaget i ansøgning samt vedligeholdelsesudgifter, skal afholdes indenfor den samlede ramme på 3,9 mill. kr.

 

En realistisk tidsplan ser ud som følger: I februar og marts 2004 forhandles huslejekontrakt og byggeprojekt, således at kontrakter kan indgås, så snart der foreligger svar for Socialministeriet. Efterfølgende skal der påregnes seks måneder til at færdiggøre selve istandsættelsen (projektbeskrivelse udarbejdes af arkitekt/ingeniør, godkendelse af byggeplaner, opgave i licitation, opgaveudførelse), her efter kan godkendelsesprocedurer igangsættes. Det vil sige, at Gaderummet kan forventes godkendt af Københavns Kommune omkring 1. september og i Civilretsdirektoratet 1. oktober 2004. Gaderummet vil kunne flytte til nye lokaler 1. september 2004.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        Henvendelse fra Gaderummets bestyrelsesformand Ole Henriksen

·        Konsulentkompagniets afsluttende rapport

·        Tids- og handleplan aftalt mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Gaderummets bestyrelse

·        Gaderummets bud på en misbrugspolitik

·        Udkast til samarbejdsaftale mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Gaderummet bestyrelse omkring tilsyn

·        Beredskabsplan

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                             Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 


 


Til top