Forslag til forstærket indsats omkring mennesker med psykisk sygdom og misbrug, der bor på de socialpsykiatriske bocentre (bilag)
Forslag til forstærket indsats omkring mennesker med psykisk sygdom og misbrug, der bor på de socialpsykiatriske bocentre (bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 3. marts 2004
16. Forslag til forstærket indsats omkring mennesker med psykisk sygdom og misbrug, der bor på de socialpsykiatriske bocentre (bilag)
FAU 126/2004 J.nr. 126/2004
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager nedenstående redegørelse til efterretning
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder forslag til handleplan på kort sigt og forslag på langt sigt for en forstærket indsats omkring mennesker med psykisk sygdom og misbrug, der bor på de socialpsykiatriske bocentre.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtog på sit møde d. 26. november 2003 forslag om at forvaltningen skal fremkomme med forslag til en forstærket indsats omkring mennesker med psykisk sygdom og misbrug (dobbeltdiagnoser).
Forvaltningen har på den baggrund spurgt bocentrene om antallet af beboere med misbrug. Ifølge bocentrene bor der p.t. ca. 260 beboere på de socialpsykiatriske bocentre, som har et misbrug, svarende til ca. 1/3 af samtlige beboere på bocentrene. I forhold til forvaltningens hidtidige vurdering er der tale om en overraskende lille andel.
Der gøres allerede i dag på bocentrene en betydelig indsats i forhold til beboere med misbrug, men der er behov for, at der gøres en mere målrettet og koordineret indsats.
Forvaltningen foreslår følgende tiltag iværksat dels på kort sigt, dels på langt sigt.
Iværksættelse af følgende handleplan på kort sigt.
1. Forvaltningen vil søge etableret et forstærket samarbejde med H:S om fælles indsats i forhold til beboergruppen med misbrug
2. Forvaltningen vil tage initiativ til, at der på alle bocentre udarbejdes en misbrugspolitik.
3. Forvaltningen vil tage initiativ til, at der udarbejdes en vejledning til hvordan man skal forholde sig som kontaktperson i forhold til beboere med misbrug.
4. Forvaltningen vil arbejde for fastholdelse og forbedring af de tiltag, som allerede er iværksat, bl.a. specialafdelinger og misbrugsteam, som har særlig kompetence.
5. Forvaltningen vil sikre, at der altid er adgang til supervision for de kontaktpersoner, som har den individuelle kontakt med beboere med misbrug.
6. Forvaltningen vil sikre fortsat adgang til efteruddannelse af personalet i problemstillinger vedr. misbrug,
7. Forvaltningen har ansøgt om midler fra Socialministeriets psykiatripulje til etablering af 8. pladser i tilknytning til et eksisterende botilbud, målrettet psykisk syge misbrugere med en udadreagerende adfærd, og endelig
8. Forvaltningen vil analysere nærmere, hvorledes der evt. kan oprettes en særlig enhed på Sundbygård for misbrugere, evt. ved at de 8 pladser, som forvaltningen har søgt om midler til fra Socialministeriets psykiatripulje, i givet fald placeres på Sundbygård.
Som tiltag på langt sigt foreslås, at spørgsmålet om en styrket indsats i forhold til beboere med misbrug blive taget op til behandling i den kommende revision af sektorplanen for psykisk syge. Følgende tre emner forudsættes i den forbindelse prioriteret.
1. En forbedring af de fysiske rammer.
2. Indretning af botilbuddene i forhold til udadreagerende misbrugere og
3. En yderligere kompetenceudvikling af personalet på bocentrene.
SAGSBESKRIVELSE
1. Beskrivelse af problemstillingen
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtog på sit møde d. 26. november 2003 forslag om at forvaltningen skal fremkomme med forslag til en forstærket indsats omkring mennesker med psykisk sygdom og misbrug (dobbeltdiagnoser).
Baggrunden for forslaget er de problemstillinger, som beboernes misbrug rejser på bocentrene. Problemer kan sammenfattes i følgende beskrivelse.
For misbrugeren selv: Det at man har både en psykisk sygdom og et misbrug bevirker, at man er vanskeligere stillet end andre mennesker med psykisk sygdom. Psykisk syge misbrugere er udsat for overdødelighed og øget risiko for legemlige sygdomme. De har tendens til at isolere sig, og kan virke meget belastede og sølle i deres fremtoning. De mangler som oftest initiativ til selv at komme videre med deres livssituation. Misbruget går ud over deres økonomi og kan holde dem uden for fælles aktiviteter. I en række tilfælde forværres misbruget den misbrugendes psykiske sygdom.
For andre beboere: Den misbrugendes adfærd kan bevirke, at andre beboere får det psykisk dårligt, bliver utrygge og isolerer sig. Det forekommer ofte, at flere beboere med et misbrug finder sammen. Det kan påvirke beboere, som er lette at friste eller har lagt eget misbrug bag sig. Endvidere har de misbrugende beboere ofte svært ved at passe deres opgaver i forhold til fællesskabet og deltage i det sociale liv i boenheden. Det forekommer også at misbrugende beboere udsætter medbeboere for tyveri eller udnyttelse.
2. Antallet af misbrugere på bocentrene
Forvaltningen har spurgt samtlige bocentre om, hvor mange beboere på de enkelte bocentre, der har et misbrug, og hvilken form for misbrug det drejer sig om. Endvidere har forvaltningen spurgt, hvilke tiltag bocentrene i dag har taget for at bekæmpe misbruget.
I tabel 1 er vist antallet af beboere med misbrug ifølge bocentrenes optælling.
Tabel 1. Antal
misbrugende beboere på bocentrene
Alkohol |
Hash |
Amfetaminer mv. |
Opiater |
Blandingsmisbrug |
I alt |
107 |
78 |
12 |
12 |
48 |
257 |
Det skal bemærkes, at der i optællingen også er medtaget tal fra bofællesskaberne Sundbyhus/Skt. Annæ Hjem og pensionatet Mette Marie.
Som det fremgår af tabellen omfatter misbruget hovedsagelig alkohol og hash. Der er imidlertid en betydelig gruppe af beboere, som har blandingsmisbrug, f.eks. af alkohol og hash eller af alle rusmidlerne på en gang.
Der er forskel på, hvordan bocentrene i deres optælling har rubriceret beboere med blandingsmisbrug. Nogle bocentre har henført blandingsmisbrugere under deres hovedmisbrug, mens andre har rubriceret blandingsmisbrugerne i en særskilt gruppe. Sammenfattende viser bocentrenes opgørelse, at ca. 1/3 beboerne med et misbrug er blandingsmisbrugere.
Af tabel 1 fremgår, at i alt ca. 260 beboere på bocentrene har et misbrugsproblem. Dette tal skal sammenholdes med, at der bor ca. 820 beboere på de bosteder, der er omfattet af opgørelsen. Dvs. at beboergruppen med misbrug udgør lidt under en tredjedel af samtlige beboere i de omhandlede botilbud. I forhold til forvaltningens hidtidige vurderinger af problemets størrelse er der tale om en overraskende lille andel, idet forvaltningen hidtil har regnet med, at over halvdelen boerne havde et misbrugsproblem. Det skal understreges, at tallene er behæftet med en betydelig usikkerhed.
3. Beskrivelse af nuværende indsats
Der gøres allerede i dag en betydelig indsats for at nedsætte eller evt. fjerne misbruget og at reducere de problemer som misbruget medfører.
3.1. Pædagogisk, metodemæssigt
Der arbejdes hele tiden pædagogisk med at motivere den enkelte beboer til at nedsætte eller ophøre med misbruget En vigtig del af denne indsats udøves af den enkelte kontaktperson i samarbejdet med beboeren om den sociale handleplan.
Ø Der lægges vægt på, at beboerne deltager i udviklende beskæftigelse, fritids- og uddannelsestilbud.
Ø Det seneste år er der på flere af bocentrene igangsat forsøg med Nada øre-punktur, der følges op at gruppeterapi med psykolog (det sidste dog først fra november 2003)
Ø Afdelingslederne har ofte misbrugsproblemer på dagsorden på beboermøder, her drøftes de negative følgevirkninger af misbruget i det sociale fællesskab, og der understreges, at ulovligheder vil blive politianmeldt.
Ø Flere bocentre har etableret et løbende samarbejde med et lokale politi som led i en målrettet indsats for at stoppe forsyningsvejene af euforiserende stoffer.
3.2. Kompetenceudvikling
Ø Hedelund har udarbejdet en misbrugspolitik, der anvendes aktivt i hverdagen.
Ø Udvikling af kontaktpersonernes kompetence, bl.a. i at kommunikere med beboerne om følelsesmæssige forhold. Misbrug indgår i den tværgående kontakpersonuddannelse, og der er for nylig etableret tværgående kursus i "Psykisk sygdom og misbrug" for bocentrenes medarbejdere
Ø Der er på flere bocentre etableret et misbrugsteams, sammensat af medarbejdere med særlig interesse og viden på misbrugsområdet. Teamet holder sig ajour med ny viden og sørger for at denne viden bredes ud til hele bocentret.
3.3. Organisatoriske
tiltag
Ø Der er på flere bocentre foretaget en større eller mindre grad af samling af beboere med misbrug. På Hedelund er ét hus, Bakkehuset, målrettet misbrugere, og personalet her har gennemgået en målrettet kompetenceudvikling. Fra Hedelunds side peges der på, at denne samling af beboere med misbrug har vist sig at give mere ro på Hedelund som helhed. I Bakkehuset mødes beboerne ifølge Hedelund med en afklaret holdning til problemet i form af rummelighed, klare aftaler, klare udmeldinger, forståelse og konsekvens – og erfaringen er, at det har givet Bakkehusets beboere en livskvalitet, som de ikke har haft tidligere.
Ø På Lindegården er der etableret et særligt afsnit for misbrugere med udadreagerende adfærd (Hus 6). Også botilbuddene Mette Marie og Sundbyhus er målrettet psykisk syge med misbrug.
4. Forslag og
forudsætninger til en styrket indsats
4.1. Generelt
Som det fremgår af ovenstående udgør psykisk syge med misbrug en betydelig beboergruppe på de socialpsykiatriske bocentre og misbruget skaber problemer både for den misbrugende beboer selv og medbeboere. Målet med den styrkede indsat er at reducere disse problemer, bl.a. ved at motivere misbrugere til at ophøre med eller reducere deres misbrug.
Det er imidlertid urealistisk at forestille sig at misbruget helt kan fjernes fra bocentrene. Selv med den mest vellykkede indsats vil der også fremover bo et betydeligt antal beboere med misbrug, bl.a. fordi der flytter nye beboere ind som har problemet og fordi der til stadighed vil være en gruppe beboere som i en periode ophører med deres misbrug, men som herefter får tilbagefald.
Som det fremgår af ovenstående gøres der allerede i dag på bocentrene en indsats på misbrugsområdet. Der er imidlertid behov for, at der gøres en mere målrettet og koordineret indsats, således at arbejdet med misbruget i højere grad end i dag integreres som et naturligt led i den daglige kontakt mellem beboere og personale.
Der findes ingen enkle løsninger på problemstillingen. Der skal arbejdes inden for et bredt felt af indsatsområder, og realistisk betragtet må der regnes med et flerårigt tidsperspektiv før indsatsen bærer synlige resultater. Dog vil der være initiativer som inden for en kortere tidshorisont vil kunne få en positiv effekt i nogle relationer, og det forhold, at der nu er stigende opmærksomhed om problemstillingen vil i sig selv have en positiv effekt.
Det er vigtigt at understrege, at det er en forholdsvis lille gruppe af beboere på bocentrene, som giver anledning til de problemer, som har været fremdraget i presseomtalen af Sundbygård. Skønsmæssigt drejer det sig om 30 – 40 beboere på hele området som uadreagerende og uhensigtsmæssigt adfærd. Der må gøres en særlig indsats for denne gruppe, men på en sådan måde at det ikke får præg af "udstødning".
4.2. Hvad har
betydning for effekten af indsatsen i forhold til den enkelte beboer
Misbruget kan ses som en måde at lindre de psykotiske sympto mer og at dæmpe angsten. Misbruget er en flugtvej og en form for selvmedicinering.
Målet for indsatsen er at beboeren får et bedre liv, og at kontaktpersonen sammen med beboeren får kontrol med tilstanden, og begrænser afhængighedens negative konsekvenser.
Mere konkret indebærer dette,
Ø At misbruget reduceres eller bringes helt til ophør.
Ø At der sker en forbedring af levevilkår og livsstil (Eks. regelmæssige måltider, ryddelig bolig, rent tøj, etablering et netværk til andre mennesker og at får interesser og aktiviteter der optager ham eller hende)
Ø At der sker en reduktion af evt. kriminel adfærd og andre uheldige virkninger af misbruget, som f.eks. prostitution.
Ø At der opnås en reduktion i følgesygdomme og risiko for at dø i en for ung alder.
At opnå dette vil som oftest kræve en langvarig og vedholdende indsats. Det er her vigtigt at kontaktpersonen giver beboeren mulighed for at fortælle åbent om den livssituation, han eller hun er i, herunder om den betydning, misbruget har for beboeren.
Det kræver en god samtaleteknik fra kontaktpersonens side at få stillet de relevante spørgsmål til beboeren og derved få et tydeligt billede af misbrugets karakter og alvor, bl.a. som grundlag for en vurdering af, om beboerens behov på kort sigt. Har beboeren brug for en nedtrapning, afgiftning eller evt. en vedligeholdelse ved hjælp af metadonbehandling ?
Den fælles viden og de konklusioner, som kontaktpersonen og beboeren når frem til skrives i beboerens sociale handleplan, som i det hele taget udgør et væsentligt omdrejningspunktet i indsatsen. I den sociale handleplan opstilles de mål for indsatsen, som skal nås samt en plan for, hvordan man når disse mål. I planen skal indgå, hvordan man støtter beboeren i abstinensperioder, og hvilken hjælp og støtte beboeren i øvrigt bør tilbydes, herunder aktivitetstilbud, personlig rådgivning og evt. tilbud om psykoterapi, individuelt og i gruppe. I handleplanen bør endelig også indgå et tjek af beboerens økonomi, herunder om beboeren får de sociale ydelser, han eller hun har krav på. .
Det er endvidere væsentligt for indsatsen,
At der altid foregår en tosporet behandling af den psykiske sygdom og misbruget samtidigt, og at den psykiatriske behandlingsplan og den sociale handleplan hænger sammen, dvs. at psykiateren altid skal involveres i indsatsen., og
At der er faste rammer og struktur i det pædagogiske indsats i bomiljøet, f.eks. faste mødetidspunkter, gruppesamtaler, undervisning om, hvad det vil sige at have et misbrug og en øget opmærksomhed og forholde sig til beboerens sociale liv.
5. Konkrete forslag
til en styrkelse af indsatsen
Med udgangspunkt i, hvad der har betydning i indsatsen i forhold til den enkelte beboere med misbrug, jfr. ovenfor, har forvaltningen følgende forslag til, hvordan en forstærket indsats kan opnås på henholdsvis kort sigt og på langt sigt.
Handleplan på kort
sigt
1. Forvaltningen vil søge etableret et forstærket samarbejde med H:S om fælles indsats i forhold til beboergruppen med misbrug, f.eks. omkring indlæggelse på lukket afdeling til afgiftning eller sanering af sidemisbrug.
2. Forvaltningen vil tage initiativ til, at der på alle bocentre udarbejdes en misbrugspolitik.
3. Forvaltningen vil tage initiativ til, at der udarbejdes en vejledning til, hvordan man skal forholde sig som kontaktperson i forhold til beboere med misbrug.
4. Forvaltningen vil arbejde for at fastholde og forbedre de tiltag, som allerede er iværksat, bl.a. specialafdelinger og misbrugsteams, som har særlig kompetence.
5. Forvaltningen vil sikre, at de kontaktpersoner, som har den individuelle kontakt med beboere med misbrug har adgang til supervision af en medarbejder, der har særlig ekspertise på området.
6. Forvaltningen vil sikre, at der fortsat er adgang til efteruddannelse af personalet i form af den etablerede kontaktpersonuddannelse, samt det særlige tillægsmodul som handler om psykisk sygdom og misbrug sygd om. Efteruddannelsen er tilrettelagt på et højt niveau i samarbejde med CVU (Center for Voksenudannelse).
7. Forvaltningen har ansøgt Socialministeriets psykiatripulje om midler til, at der i tilknytning til et eksisterende botilbud etableres 8 pladser, målrettet psykisk syge misbrugere med en udadreagerende adfærd, og endelig
8. Forvaltningen vil analysere nærmere, hvorledes der evt. kan oprettes en særlig enhed på Sundbygård for misbrugere, evt. ved at de 8 pladser, som forvaltningen har søgt om midler til fra Socialministeriets psykiatripulje, i givet fald placeres på Sundbygård.
På langt sigt
Spørgsmålet om en styrket indsats i forhold til mennesker med psykisk sygdom vil blive taget op til behandling i den kommende revision af sektorplanen for psykisk syge. Følgende emner foreslås i den forbindelse prioriteret.
1. En forbedring af de fysiske rammer med mere plads og særskilt bad og toilet.
2. Hvordan botilbuddene bør indrettes, specielt i forhold til gruppen af udadreagerende misbrugere, herunder i hvilket omfang, der bør ske en specialisering i forhold til gruppen og om specialiseringen skal ske på bocentrene eller i særskilte botilbud.
3. Hvordan personalet yderligere kan understøttes i det daglige arbejde med misbrugerne gennem kompetenceudvikling og metodeudvikling.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Med hensyn til de stillede forslag på kort sigt kan disse rummes inden for den eksisterende budgetramme. For så vidt angår forslagene på langt sigt forventes disse, når de til sin tid konkretiseres, at ville få betydelige økonomiske konsekvenser. De konkrete forslag vil til sin tid blive forelagt udvalget i forbindelse med revisionen af sektorplanen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Medlemmerne af Dialogforum på Psykiatriområdet vil blive orienteret ved kopi af denne indstilling.
BILAG
· Notat/direktionsindstilling om Botilbud til personer med både en sindslidelse og et omfattende misbrug – indsats og forslag til samarbejdsgrundlag med Sankt Hans Hospital.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen