Mødedato: 03.03.2004, kl. 15:30

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens høringssvar vedr. Strukturkommissionens betænkning (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens høringssvar vedr. Strukturkommissionens betænkning (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. marts 2004

 

 

11.      Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens høringssvar vedr. Strukturkommissionens betænkning  (bilag)

 

FAU 135/2004  J.nr. 135/2004

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager vedlagte høringssvar fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vedr. Strukturkommissionen til efterretning

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen eftersender evt. høringsbidrag fra nedenstående høringsparter til Økonomiforvaltningen.

 

RESUME

På Økonomiudvalgets møde den 3. februar 2004 satte udvalget en høring i gang vedrørende Økonomiudvalgets udkast til høringssvar med henblik på at indhente faglige bidrag og indspil til det endelige høringssvar.

 

Proces

Overborgmesteren orienterede den 20. januar 2004 Økonomiudvalget om det planlagte forløb omkring kommunens udarbejdelse af høringssvar på Strukturkommissionens betænkning.

 

Økonomiforvaltningen besluttede at sende udkastet bredt i høring blandt udvalg og andre interne høringsparter, således at disse får mulighed for inddrage decentrale institutioner og samarbejdsparter efter eget ønske. Borgerne inddrages gennem telefoninterviews og gennem en holdningsundersøgelse på kommunens hjemmeside.

 

Det forventes at de stående udvalg behandler sagen i uge 10 og 11, hvor alle udvalg har planlagte ordinære udvalgsmøder. Herefter vil Økonomiforvaltningen udarbejde et forslag til endeligt høringssvar, som kan forelægges for Økonomiudvalget den 23. marts 2004 og for Borgerrepræsentationen den 25. marts 2004.

 

Økonomiudvalgets udkast til høringssvars struktur

Udkastet til høringssvar er opdelt i fire hovedafsnit. Først en indledning og en opsummering af kommunens synspunkter i kort form, herefter et afsnit med generelle bemærkninger, dernæst en kommentering af kommissionens analyser vedrørende opgavefordelingen mellem stat, amt/regioner og primærkommuner, og endelig nogle afsluttende betragtninger om sammenhængen til betænkning nr. 1437 om et nyt udligningssystem.

 

Økonomiforvaltningens vurderinger

Der ligger et omfattende og grundigt analysearbejde til grund for kommissionens anbefalinger – og dermed for indspillet til den efterfølgende debat. Økonomiforvaltningen vurderer, at sektoranalyserne giver grundlag for en offentlig debat med inddragelse af de faglige såvel som de demokratiske og økonomiske aspekter for fremtidens kommunale opgaveløsning. På baggrund af denne offentlige debat bør Folketinget være klædt på til at afveje de fremsatte synspunkter og træffe beslutning om en kommunalreform.

Strukturkommissionen fremlægger 6 mulige modeller for fremtidens indretning af den offentlige sektor (betænkningens p. 23). Økonomiforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune tilkendegiver overfor ministeriet, at "den brede kommunemodel" med flest mulige opgaver løst på det primærkommunale niveau anbefales ud fra såvel faglige som demokratiske og samfundsøkonomiske betragtninger, således som det er anført i høringssvaret. Københavns Kommune ønsker en stærk og geografisk intakt hovedstadskommune, og en region, hvor hovedstadsområdets samlede interesser kan sikres. Dette kræver, at såvel HUR som H:S' opgaver løses i en ny region af mindst HUR's geografiske udtrækning.

 

I forbindelse med den faglige høringsrunde håber Økonomiforvaltningen på at modtage yderligere input om fordele og ulemper for borgerne i Københavns Kommune i forhold til opgaveløsningen ved de beskrevne modeller. Disse vil indgå i det i det endelige høringssvar. Der skal særligt lægges vægt på, om modellerne skaber mere/mindre entydighed, nærhed, kvalitet af servicen og faglig bæredygtighed, effektiv opgavevaretagelse, koordinering og mulighed for styring, samtidig med at opgaverne skal løses så tæt på borgeren som muligt.

 

Den sideløbende proces

Direktør Erik Jacobsen har ved brev af 27. januar 2004 bedt forvaltningernes direktører om bidrag til høringssvar om Strukturkommissionens betænkning i Københavns Kommune. I brevet anmodes der om, at udgangspunktet for høringssvaret bør være, hvilke konsekvenser evt. ændringer af opgavevaretagelsen vil have for københavnerne.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er blevet bedt om særligt at forholde sig til:

·        Grupper med særlige behov (udsatte grupper og handicappede – udskillelse af amtslige opgaver, evt. med øget grundtaktsmodel)

·        Børn og unge (anbringelser, døgnophold m.m. - udskillelse af amtslige opgaver)

·        Psykiatri (udskillelse af amtslige opgaver)

·        Beskæftigelsesområdet (enstrenget beskæftigelsesindsats – flytning af opgaver fra stat til kommune)

 

Fristen for aflevering til Økonomiforvaltningen er den 11. marts 2004, hvilket betyder, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke inden for denne frist kan nå at få indhentet evt. høringsbidrag hos forvaltningens interessenter, hvorfor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anbefaler, at forvaltningen sideløbende indkalder høringsbidrag fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens samarbejdsparter, de lokale centre og institutioner (dog ikke daginstitutionerne, idet det som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal forholde sig til ikke vedrører daginstitutionerne),

og såfremt disse giver anledning til yderligere bemærkninger end de allerede foreliggende fremsendes til Økonomiforvaltningen, i uge 11.

SAGSBESKRIVELSE

Se resumé.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

Se vedhæftede liste over hørte parter

 

BILAG

·        Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens udkast til høringssvar (bilag 1)

·        Brev af 27. januar 2004 fra direktør Erik Jacobsen (bilag 2)

·        Økonomiudvalget dagsorden og beslutning fra  mødet den 3. februar 2004 (bilag 3)

·        Labels over de hørte parter (bilag 4)

 

 

 

 

Grethe Munk

                                                                                       /

                          Carsten Stæhr Nielsen


 


Til top