Mødedato: 02.11.2005, kl. 15:30

Videreførelse af "Injektionsprojektet" herunder oprettelse af en overlægestilling med supplerende opgaver indenfor det samlede stofmisbrugs- og hjemløseområde

Videreførelse af "Injektionsprojektet" herunder oprettelse af en overlægestilling med supplerende opgaver indenfor det samlede stofmisbrugs- og hjemløseområde

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. november 2005

 

 

11.      Videreførelse af "Injektionsprojektet" herunder oprettelse af en overlægestilling med supplerende opgaver indenfor det samlede stofmisbrugs- og hjemløseområde

 

FAU 572/2005  J.nr. 572/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der pr. 1. januar 2006 oprettes en stilling som klinisk overlæge i tilknytning til videreførelsen af "Injektionsprojektet" med supplerende opgaver indenfor det samlede stofmisbrugs- og hjemløseområde.

 

RESUME

Budgetaftalen for 2005 afsatte 1.075.000 kr. til videreførsel og forankring af "Injektionsprojektet". Bevillingen er afsat på bevillingsområdet Stofafhængige, funktion 5.45, Behandling af stofmisbrugere.

 

For at sikre den sundhedsfaglige kvalitet og den nødvendige opfølgning af dette tilbud til brugerne anbefales det, at der med reference til den administrerende socialoverlæge pr. 1. januar 2006 ansættes en klinisk overlæge, der får det overordnede ansvar for implementeringen og tilrettelæggelsen af denne særlige behandlingsform. Behovet for en klinisk overlæge er imidlertid også begrundet i, at der indenfor de sidste 10 år er sket en væsentlig forøgelse af den sundhedsfaglige indsats på stofmisbrugsområdet, af de sundhedsfremmende foranstaltninger på hjemløseområdet, og af den skadereducerende indsats. Der er derfor behov for en forstærket indsats for at sikre, at stofmisbrugernes og de hjemløses sundhedsmæssige problemer koordineres med den socialfaglige indsats. Væksten af opgaver i forvaltningen har medført at der er behov for en styrkelse af de administrative og ledelsesmæssige funktoner på det sundhedsfaglige område.

 

SAGSBESKRIVELSE

I årene 2001 – 2004 gennemførte man på Ambulatoriet Stæren et forsøg med, og en evaluering af, substitutionsbehandling med intravenøst administreret metadon. Forsøget er beskrevet i rapporten "Evaluering af forsøg med intravenøst administreret metadon 2001 – 2004". Rapporten er fremsendt til udvalget i en anden indstilling, hvor det indstilles at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager rapporten til efterretning.

 

I rapporten anføres det bl.a., at

·        Substitutionsbehandling med intravenøst administreret metadon kan være et relevant behandlingstilbud til udvalgte personer.

·        Indikationen for behandlingen er et massivt (næsten dagligt) intravenøst misbrug af ordineret eller illegalt erhvervet metadon, heroin, Ketogan og andre opioider med aktuelle eller truende helbredsmæssige skader trods langvarig (mere end et år) adækvat peroral substitutionsbehandling med metadon.

·        Behandlingen bør centraliseres til institutioner med tilstrækkelige fysiske faciliteter til denne behandlingsform. Der skal være tilknyttet tilstrækkeligt sundhedsfagligt personale (læge og sygeplejerske) til den pågældende institution.

·        Den intravenøse indtagelse bør som hovedregel ske overvåget. Primært af sundhedspædagogiske grunde, men også for at sikre mod videresalg af injektionsmetadon. Tag-hjem ordninger skal betinges af at tomme hætteglas tilbageleveres til institutionen.

·        Det er stadig en forsøgsbehandling, og den bør derfor ikke iværksættes uden en plan for monitorering i en periode før og regelmæssigt under behandlingen. Det drejer sig om en registrering af sundhedsmæssige forhold (injektionsskader, serologiske data (hiv, hepatitis B og C), indlæggelser, mv.) og regelmæssig registrering af adfærd og symptomer ved brug af internationalt anerkendte spørgeskemaer.

 

Siden det statsfinansierede Injektionsprojekts formelle ophør ved udgangen af 2004 har der i Ambulatoriet Stæren været ansat en sygeplejerske, som midlertidigt har videreført tilsyn og opfølgning i relation til projektets brugere. Denne funktion forudsættes videreført ved den foreslåede forankring af Injektionsprojektet.

 

For at sikre Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets intentioner med den relativt store bevilling til injektionsprojektet, og da det fremover vil være naturligt at tilbyde substitutionsbehandling med intravenøst administreret metadon fra andre institutioner end Ambulatoriet Stæren, anbefales det at en nyansat overlæge med reference til den administrerende socialoverlæge får det overordnede ansvar for implementering, tilrettelæggelse og kvalitetskontrollen af denne særlige behandlingsform. Overlægen forudsættes ansat pr. 1. januar 2006.

 

Ønsket om at ansætte en overlæge er imidlertid også begrundet i den generelle udvikling på stofmisbrugs- og hjemløseområdet.

 

I 1994 blev der oprettet en ny socialoverlægestilling i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med stofmisbrugsområdet som det primære arbejdsfelt. Baggrunden for dette var, at man ønskede at ansætte læger i fuldtidsstillinger ved de fire nyetablerede distriktscentre (nu rådgivningscentre) og Specialinstitutionen Forchhammersvej, og dette forudsatte ansættelse af en overlæge som faglig chef. Der blev i løbet af 1994 ansat seks læger i behandlingssystemet. I dag er der ansat tre afdelingslæger og en fuldtidskonsulent ved rådgivningscentrene, fem afdelingslæger ved ambulatorierne, tre på Specialinstitutionen Forchhammersvej (som også dækker hjemløseområdet), en i Det opsøgende Sundhedsteam, fem deltidslæger ved de ambulante lægeklinikker samt 4 – 5 konsulenter ved Familieambulatoriet og Ambulatoriet i Classensgade. Socialoverlægen er desuden faglig chef for lægen ansat ved Frederiksberg Kommunes Rådgivningscenter (hvilket forvaltningen honoreres for). Der er således ansat tretten læger som socialoverlægen er faglig chef for, medens der kun er fagligt rådgivende og koordinerende funktioner i forhold til de øvrige læger.

 

Det øgede antal læger tilknyttet behandlingssystemet og hjemløseområdet afspejler den meget markante udvikling, der er sket på de nævnte felter siden 1994 og især siden 1996. Antallet af brugere i behandling er steget fra ca. 1.300 i 1996 til ca. 2.800 i 2005, en stigning på mere end 100%. Den medikamentelle behandling er i stigende omfang blevet en integreret del af den samlede psykosociale indsats. Der er en øget sygelighed i brugergruppen bl.a. som følge af aldersudviklingen, som dels kræver en øget lægelig behandlingsindsats, dels et øget tværsektorielt samarbejde både med de praktiserende læger og de somatiske og psykiatriske afdelinger i H:S. Efter det sidste møde med H:S foråret 2005 må det påregnes, at stofmisbrugssystemet får indskrevet flere personer med dobbeltdiagnoser (misbrug + psykose), hvilket også stiller større krav om lægefaglighed i behandlingssystemet. Vigtigheden af at de helbredsmæssige problemer inddrages i indsatsen sideløbende med den psykosociale indsats understreges både i den gældende og den kommende sektorplan for stofmisbrugere.

 

Hertil kommer udviklingen på hjemløseområdet med de sygeplejefaglige klinikker og hele det sundhedsfremmende arbejde, skadereduktionsindsatsen, udviklingsplanen med etableringen af begrebet eksterne klienter, det forebyggende arbejde i forhold til infektionssygdomme (hiv og hepatitis) og det opsøgende sundhedsfaglige arbejde overfor de mest udsatte. Endelig forudsætter videreførelsen af injektionsprojektet på Stæren og Projekt X-felt en øget lægefaglig indsats i forhold til tilrettelæggelsen og monitoreringen af behandlingen.

 

Det kan således konkluderes, at der siden 1996 har været en fordobling af behandlingskapaciteten, og at den sundhedsfaglige indsats er blevet en væsentlig, uundværlig og integreret del af den samlede indsats overfor brugergruppen.

 

Fremtidig rekruttering af læger til stofmisbrugs- og hjemløseområdet

Det har i stigende grad vist sig vanskelig at rekruttere læger til ledige stillinger indenfor stofmisbrugs- og hjemløseområdet. Der har således i længere perioder været vakante stillinger på de respektive institutioner, ligesom der i stigende grad benyttes lægekonsulenter, der ikke har en fast tilknytning til behandlingssystemet.

 

Dette kan i fremtiden blive et problem i relation til den fortsatte kvalitetssikring af behandlingsindsatsen, og det er vurderingen, at oprettelse af en klinisk overlægestilling kan være med til at forbedre den fremadrettede rekruttering.

 

Ansættelse af en klinisk overlæge kan endvidere være med til at sikre kontinuiteten i den samlede indsats, ligesom det er en forudsætning for, at den tværsektorielle og helhedsorienterede indsats kan styrkes.

 

Oprettelse af en stilling som klinisk overlæge

Det indstilles på baggrund af ovenstående, at der med reference til den administrerende socialoverlæge ansættes en klinisk overlæge pr. 1. januar 2006. Det anbefales, at ansættelse sker i forvaltningen med tjenestested på Forchhammersvej for at understrege kontakten til både behandlingssystemet og hjemløseområdet. De vigtigste funktioner for den kliniske overlæge tænkes at være følgende:

·        Overordnet ansvarlig for substitutionsbehandling med intravenøst administreret metadon.

·    ;     Ansættelse og afskedigelse af læger i samarbejde med institutionerne på stofmisbrugs- og hjemløseområdet.

·        Varetagelse af den faglige ledelse, rådgivning og supervision af lægegruppen. Vejledning og uddannelse af nyansatte læger og sygeplejerske.

·        Supervision af den sundhedsfaglige gadeplansindsats (Sundhedsteam)

·        Kvalitetsudvikling og –sikring af det sundhedsfaglige område, herunder udarbejdelse af retningslinier og instrukser.

·        Udvikling af samarbejdet med de praktiserende læger og H:S.

·        Varetagelse af afgrænsede administrative opgaver i et samarbejde med socialoverlægen, herunder besvarelse af spørgsmål fra udvalg og direktion, deltagelse i relevante arbejdsgrupper m.v.

·        Varetagelse af, i et begrænset omfang, behandlingsarbejdet med brugere. Det er vigtigt at den kliniske overlæge bevarer kontakten med klinikken.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af forvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

1. Udgifter og finansiering af Injektionsprojektet, incl. en ny overlægestilling.

 

På Bevillingsområde Stofafhængige, funktion 5.45 Behandling af stofmisbrugere, afsattes ved Budgetaftalen for 2005 1.075.000 kr. til videreførelse og forankring af "Injektionsprojektet".

 

I tabel 1 er vist udgifter og finansiering ved videreførelse af "Injektionsprojektet", incl. en ny overlægestilling:

 

Årlige udgifter vedrørende injektionsprojektet

1.000 kr.

 

 

Løn til klinisk overlæge

750

Løn til sygeplejerske

404

Øvrige udgifter

21

Udgifter i alt

1.175

 

 

Finansiering

 

Bevilgede midler til videreførelse af injektionsprojektet

1.075

Ikke-disponerede midler vedr. Sundhedsteamet*

100

I alt

1.175

*Det bemærkes, at 100.000 kr. er midler, der overføres fra Sundhedsprojektet til dækning af den lægelige supervisi-

onsopgave i relation til den sundhedsfaglige gadeplansindsats.

 

Udgiften afholdes fra 1. januar 2006.

 

 

2. Forventede finansieringsproblemer på Bevillingsområde Stofafhængige i 2006.

 

Oktober 2005- prognosen udviser for Bevillingsområdet Stofafhængige et forventet merforbrug på 0,7 mill. kr. Merforbruget skyldes primært en betydelig stigning i udgifterne til køb af behandlingspladser finansieret over entreprisepuljen, som på sin side er en følge af, at der er behandlingsgaranti for stofmisbrugere.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil iværksætte initiativer med henblik på at reducere dette merforbrug, men udviklingen i 2005 sandsynliggør, at der også i 2006 må forventes et merforbrug på entreprisepuljen.

Forslag om en aktivitetsudvidelse, herunder specielt oprettelsen af en ny overlægestilling, som skal have funktioner udover selve injektionsprojektet, kan på baggrund af de forventede merudgifter på bevillingsområdet i 2006 forekomme urealistisk.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer det imidlertid af afgørende betydning, at der oprettes en overlægestilling med det formål at sikre en nødvendig styrkelse af den lægelige styring af både Injektionsprojektet og de øvrige sundhedsfaglige opgaver i relation til udsatte grupper.

 

Afledt heraf er det opfattelsen, at en øget sundhedsfaglig styring i sig selv forventes at indebære en forbedret prioritering af entreprisepuljens midler.

 

Såfremt der uanset dette fremover vil være et merforbrug på entreprisepuljen svarende til udgiften til en overlægestilling er det vurderingen, at en klinisk overlæge vil medføre så store fordele for behandlingssystemet, at det anbefales, at der anvises en kompenserende besparelse indenfor bevillingsområdet Stofafhængige, funktion 5.45 Behandling af stofmisbrugere på 750.000 kr.  Besparelsen foreslås gennemført således, at der sker en forholdsmæssig reduktion i de kommunale behandlingsinstitutioners og rådgivningscentres budgetrammer fra 2006, svarende til en gennemsnitlig besparelse på 62.500 kr. pr. institution.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Ingen

 

Grethe Munk  /        Torben Brøgger


 

Til top